Filtrowanie pytań
 Realizacja usług w recepcji 
A. PZH
B. PIH
C. PFCC
D. PTSM
 Realizacja usług w recepcji 
Kiedy mówimy o podstawowych usługach oferowanych przez obiekt hotelarski, co jeszcze, prócz noclegu, powinno być uwzględnione?
A. parking
B. depozyt
C. budzenie
D. wyżywienie
 Realizacja usług w recepcji 
Hotel 5* "Jolanta", oferujący szeroki wachlarz usług oraz przystępne ceny noclegów, w pierwszych miesiącach swojej działalności osiągnął wskaźnik obłożenia na poziomie 10%. W związku z tym wynikiem zarząd powinien
A. dostosować ofertę hotelową
B. powiadomić przyszłych gości o istnieniu obiektu
C. zniżyć cenę
D. cieszyć się z osiągniętego wyniku
 HGT.06  Pytanie 484 
 Realizacja usług w recepcji 
Tabela zawiera dane dotyczące liczby miejsc noclegowych (w tys.) w Polsce w hotelach według kategorii w latach 1997-2006. Z danych zawartych w tabeli wynika, że 
 
| 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Hotele | 86,0 | 90,2 | 91,9 | 95,1 | 97,9 | 109,3 | 117,1 | 123,0 | 127,5 | 133,8 | 
| 5* | 0,3 | - | 0,5 | 1,9 | 2,1 | 2,4 | 3,3 | 4,6 | 5,3 | 6,4 | 
| 4* | 8,2 | 9,7 | 11,3 | 10,2 | 10,5 | 11,4 | 11,3 | 13,7 | 13,2 | 13,4 | 
| 3* | 37,6 | 39,5 | 40,7 | 43,0 | 43,3 | 45,2 | 48,7 | 51,9 | 55,8 | 59,5 | 
| 2* | 20,9 | 20,0 | 22,0 | 23,3 | 24,7 | 25,5 | 28,9 | 31,1 | 33,3 | 34,3 | 
| 1* | 18,9 | 20,9 | 17,4 | 16,7 | 17,4 | 13,8 | 12,0 | 11,7 | 10,7 | 11,0 | 
A. popyt na usługi świadczone przez hotele kategorii 1* rośnie, ponieważ dochody ludności rosną.
B. popyt na usługi świadczone przez hotele kategorii 4* maleje, ponieważ zmniejsza się liczba podróżujących w celach służbowych.
C. podaż usług świadczonych przez hotele kategorii 5* rośnie, ponieważ obserwuje się zapotrzebowanie na obiekty noclegowe o wysokim standardzie.
D. podaż usług świadczonych przez hotele kategorii 2* maleje, ponieważ likwidowane są hotele o niskim standardzie.
 Realizacja usług w recepcji 
Na jakie czynniki nie wpływa popyt na usługi hotelowe?
A. dochody klientów
B. cena tych usług
C. oczekiwania klientów
D. dochód właściciela obiektu
 Realizacja usług w recepcji 
Gość podczas pobytu zamówił w recepcji serwis kolacyjny do pokoju dla trzech osób. Jakie dane powinien przekazać recepcjonista działowi gastronomii?
A. Nazwisko gościa składającego zamówienie oraz nazwiska pozostałych gości, numer pokoju, godzina dostarczenia kolacji, menu
B. Nazwiska gości, dla których przewidziano kolację, numer pokoju, dzień oraz godzinę dostarczenia kolacji, liczba osób, menu
C. Imiona i nazwiska gości, dla których należy zrealizować dostawę kolacji, numer pokoju, dzień oraz godzinę dostarczenia kolacji, menu
D. Imię i nazwisko gościa zamawiającego kolację, numer pokoju, dzień oraz godzinę dostarczenia kolacji, liczba osób, menu
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie dodatkowe usługi, według norm kategoryzacyjnych, powinien oferować hotel 3*?
A. Zapewnienie sal wielofunkcyjnych, usługa przechowania bagażu
B. Usługi związane z motoryzacją, usługi związane z gastronomią
C. Usługa przechowania bagażu, usługa prania
D. Całodobowa obsługa pokoju, usługa transportu bagażu
 Realizacja usług w recepcji 
Czym jest obiekt hotelarski działający w sezonie?
A. pensjonat
B. pole namiotowe
C. dom turystyczny
D. schronisko młodzieżowe
 Realizacja usług w recepcji 
Które z wymienionych obiektów noclegowych, działających w Małopolsce, cieszyły się w 2007 r. największym popytem? 
 
| Korzystający z bazy noclegowej w woj. małopolskim – 2007 r. | ||
|---|---|---|
| Rodzaj obiektu | Liczba korzystających | |
| Ogółem | Cudzoziemcy | |
| Kempingi | 23 469 | 16 185 | 
| Pola biwakowe | 4 607 | 545 | 
| Pensjonaty | 114 111 | 11 950 | 
| Domy wycieczkowe | 24 829 | 2 691 | 
| Schroniska | 65 233 | 5 011 | 
| Schroniska młodzieżowe | 44 153 | 10 755 | 
| Hotele | 1 572 275 | 805 236 | 
| Motele | 26 993 | 10 116 | 
A. Pensjonaty i domy wycieczkowe.
B. Hotele i motele.
C. Schroniska i schroniska młodzieżowe.
D. Kempingi i pola biwakowe.
 Realizacja usług w recepcji 
Aby zapewnić duże obłożenie w zimowym sezonie, hotel usytuowany w górach, z dużym wyprzedzeniem przygotowuje ofertę sprzedaży usług typu
A. rack rate
B. timesharing
C. first minute
D. all inclusive
 Realizacja usług w recepcji 
Usługi oferowane przez zespół wellness w hotelach umożliwiają gościom korzystanie z:
A. basenu kąpielowego, sauny, solarium
B. siłowni, baru, ścieżki zdrowia
C. jaccuzi, salonu fryzjerskiego, kawiarni
D. gabinetu masażu, salonu kosmetycznego, kręgielni
 Realizacja usług w recepcji 
Hotel, który oferuje usługi w ramach taryfy AP, zapewnia swoim gościom nocleg
A. bez posiłków
B. ze śniadaniem angielskim
C. z pełnym wyżywieniem
D. z kontynentalnym śniadaniem
 Realizacja usług w recepcji 
Minestrone, owoce morza oraz pierożki są potrawami charakterystycznymi dla kuchni
A. greckiej
B. żydowskiej
C. włoskiej
D. francuskiej
 HGT.06  Pytanie 494 
 Realizacja usług w recepcji 
Obiekt, który ma minimum 10 pokoi, z przewagą miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, oferujący różnorodne usługi związane z pobytem gości to
A. motel
B. kemping
C. hotel
D. pensjonat
 Realizacja usług w recepcji 
Obiekty dysponujące rozbudowaną infrastrukturą rekreacyjno-medyczną, biblioteką oraz pokojem relaksacyjnym, oferujące zabiegi z wykorzystaniem m.in. wody i glonów morskich, to hotele
A. wypoczynkowe
B. tranzytowe
C. uzdrowiskowe
D. kongresowe
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką metodę serwowania śniadań wykorzystuje się podczas organizacji dużych konferencji?
A. serwis pokojowy
B. pakiet śniadaniowy
C. bufet śniadaniowy
D. a'la carte w restauracji
 Realizacja usług w recepcji 
Usługi hotelowe obejmują krótkoterminowy wynajem domów, mieszkań, pokoi, miejsc noclegowych, a także obszarów na rozbicie namiotów lub parkowanie przyczep samochodowych oraz oferowanie w ramach obiektu:
A. zakwaterowania i wyżywienia
B. aktywności rekreacyjne
C. usług z tym związanych
D. serwis turystów i gości
 Realizacja usług w recepcji 
Jaka międzynarodowa instytucja zrzesza i integruje krajowe stowarzyszenia hotelarskie z całego świata?
A. Organizacja Narodów Zjednoczonych
B. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji
C. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji
D. Światowa Organizacja Turystyki Narodów Zjednoczonych
 Realizacja usług w recepcji 
W hotelowej restauracji goście degustowali nowe potrawy przygotowane przez szefa kuchni bez żadnych opłat. Jakiego typu narzędzia promocji użyła restauracja?
A. Sprzedaż osobista
B. Promocja sprzedaży
C. Reklama
D. Public relations
 Realizacja usług w recepcji 
Hotel Zosia umożliwił komunikację z gośćmi poprzez internetowy komunikator Skype. Jakie narzędzie marketingowe zostało przez hotel wykorzystane?
A. Dystrybucję mieszaną
B. Dystrybucję pośrednią
C. Promocję bezpośrednią
D. Promocję pośrednią
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką strategię wdrożono w hotelu, gdy podczas zimowego sezonu do każdej jednostki noclegowej dodano szlafroki?
A. Promocji
B. Dystrybucji
C. Produktu
D. Personelu
 Realizacja usług w recepcji 
Które z wymienionych usług, świadczonych przez hotele, zalicza się wyłącznie do usług opcjonalnych?
A. Nocleg, sauna
B. Siłownia, sauna
C. Fryzjer, śniadanie
D. Masaż, śniadanie
 Realizacja usług w recepcji 
Bezpośredni kanał dystrybucji usług hotelarskich łączy
A. pilotem z biurem podróży
B. klienta z biurem podróży
C. biuro podróży z hotelem
D. klienta z hotelem
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką usługę recepcjonista zaproponuje w pierwszej kolejności maklerowi giełdowemu, który przyjedzie do hotelu w sprawach służbowych?
A. Centrum SPA & Wellness
B. Bezpłatny room service
C. Salę konferencyjną z wyposażeniem
D. Bezpłatny dostęp do Internetu
 Realizacja usług w recepcji 
Wprowadzanie zniżek dla emerytów to inicjatywa hotelu w ramach strategii
A. promocji
B. ceny
C. produktu
D. dystrybucji
 HGT.06  Pytanie 506 
 Realizacja usług w recepcji 
Każdą jednostkę mieszkalną w hotelu w miejscowości wypoczynkowej wyposażono dodatkowo w telefon, telewizor i minibar. Wykorzystując informacje zapisane w tabeli, określ dla jakiej kategorii hotelu spełniono wymagania kategoryzacyjne? 
 
| Wymagania | Kategorie | |||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Wyposażenie uzupełniające każdej jednostki mieszkalnej: | ***** | **** | *** | ** | * | |||||
| H | M | H | M | H | M | H | M | H | M | |
| 1. telefon | o | o | o | o | o | o | ||||
| 2. telewizor | o | o | o | o | o | o | ||||
| 3. dywan lub wykładzina dywanowa (...) | o | o | o | o | o | o | ||||
| 15. minibar | o | o | ||||||||
| 16. minibar lub lodówka w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych  | o | o | ||||||||
| 17. woda mineralna lub stołowa | o | o | o | o | ||||||
| 18. szklanki | o | o | o | o | o | o | ||||
| H – hotel M – motel o – wymaganie obowiązujące  | ||||||||||
A. 4*, 5*
B. 5*
C. 3*, 4*, 5*
D. 2*, 3*, 4*, 5*
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką metodę określa się mianem serwisu talerzowego?
A. niemiecką
B. rosyjską
C. angielską
D. francuską
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie działania hotelu są realizowane w obszarze sprzedaży osobistej usług?
A. Przedstawienie oferty hotelu przez pracownika recepcji
B. Zamieszczenie tablicy informacyjnej przy wjeździe do miasta
C. Uczestnictwo dyrektora hotelu w wystawach branżowych
D. Opis hotelu umieszczony w materiałach promocyjnych
 Realizacja usług w recepcji 
Ekstrawersja to termin, który odnosi się do:
A. uczuciowość, posiadanie idei i wartości oraz działanie
B. serdeczność, towarzyskość, aktywność, asertywność
C. szczerość, ufność, ustępliwość
D. powagę, solidność, łagodność
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie usługi generalnie charakteryzują hotele dla biznesmenów?
A. parking niechroniony, usługi pralnicze, room service
B. obsługę windy, budzenie, komunikację wewnętrzną
C. depozyt, usługi fryzjerskie, komunikację zewnętrzną
D. parking chroniony, dodatkowe sprzątanie pokoju, budzenie
 Realizacja usług w recepcji 
Jaki rodzaj usług dodatkowych oferuje pensjonat w Karpaczu? 
 
| Oferta pensjonatu w Karpaczu | 
|---|
| Zima w Karkonoszach to raj dla zwolenników aktywnego wypoczynku. Z myślą o amatorach białego szaleństwa pensjonat w Karpaczu przygotował wyjątkową ofertę, obejmującą 7 noclegów ze śniadaniami i kolacjami w formie bufetu. W ramach pakietu goście będą mogli skorzystać z zajęć aerobowych oraz ćwiczeń relaksacyjnych i odprężających dla wzmocnienia ducha. | 
| Wiadomości turystyczne XII 2011 r. | 
A. Aktywny wypoczynek na śniegu.
B. Bufet szwedzki.
C. Spa.
D. Wellness i fitness.
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie grupy usług dodatkowych są dostępne zarówno dla gości hotelowych, jak i dla osób przechodzących obok?
A. Budzenie na życzenie, dostarczanie korespondencji
B. Pranie odzieży, informacja turystyczna
C. Wynajem skrytki depozytowej, usługi hotelowego SPA
D. Usługi kosmetyczne, sprzedaż ciast z cukierni hotelowej
 HGT.06  Pytanie 513 
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie z wymienionych działań są realizowane przez pracownika hotelowej recepcji?
A. Sprawdzanie stanu technicznego i wyposażenia pokojów.
B. Udzielanie informacji o usługach oferowanych przez obiekt
C. Przygotowywanie pokoi na przyjęcie gości.
D. Złożona obsługa sal wielofunkcyjnych.
 Realizacja usług w recepcji 
Wstawka w hotelu stanowi dodatek do wyposażenia pokoju
A. w minibarek z napojami przeznaczonymi tylko dla specjalnych gości
B. w elementy wyposażenia określone w zamówieniu przez gościa
C. w artykuły będące wyrazem kurtuazji wobec gości
D. w dodatkowe łóżko dla gościa
 Realizacja usług w recepcji 
Z handlowego punktu widzenia najbardziej korzystny jest wskaźnik wykorzystania miejsc hotelowych, który wynosi
A. 45%
B. 100%
C. 20%
D. 10%
 Realizacja usług w recepcji 
Który zestaw usług najlepiej odpowiada potrzebom gości, którzy skupiają się na pielęgnacji urody i sylwetki?
A. spa i wellness
B. Usługi rehabilitacyjne
C. Usługi handlowe
D. Usługi podstawowe
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie z wymienionych zadań są typowe dla concierge’a?
A. Przygotowywanie planu pracy recepcji
B. Dokonywanie rezerwacji biletów lotniczych
C. Nadzorowanie oraz organizowanie pracy recepcji
D. Rejestracja gości hotelowych
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie elementy marketingu mix wykorzystuje hotel, gdy oferuje usługi noclegowe za pośrednictwem biura podróży?
A. Reklamę.
B. Towar.
C. Dystrybucję.
D. Cenę.
 Realizacja usług w recepcji 
Co wpływa na aktywizację usług hotelowych?
A. promocja hotelu na targach
B. niewielka atrakcyjność oferty hotelowej
C. wzrost cen usług hotelowych
D. spadek dochodów klientów
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką herbatę zostanie podana przez kelnera, jeśli gość zamówił napój typowy dla kultury japońskiej?
A. Owocową
B. Ziołową
C. Miętową
D. Zieloną