Filtrowanie pytań
 Realizacja usług w recepcji 
A. Lojalnościowy
B. Sezonowy
C. Usługowy
D. Ilościowy
 Realizacja usług w recepcji 
Który z podanych czynników wpływa na zwiększenie dostępności usług hotelarskich?
A. Podwyżka cen wyjazdów turystycznych
B. Rozszerzenie asortymentu hotelu
C. Zamknięcie jednego piętra hotelu
D. Utworzenie nowego biura podróży
 Realizacja usług w recepcji 
Jakim typem osobowości charakteryzuje się osoba, która jest towarzyska, rozmowna, spontaniczna, zapominalska oraz chaotyczna?
A. Choleryk
B. Melancholik
C. Introwertyk
D. Sangwinik
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie działanie zalicza się do sprzedaży osobistej?
A. sezonowa redukcja cen usług hotelowych
B. umieszczanie informacji o hotelu w prasie branżowej
C. udział pracowników hotelu w kursach szkoleniowych
D. prezentacja oferty przez recepcjonistę w recepcji hotelowej
 Realizacja usług w recepcji 
Który dział w obiekcie hotelowym powinien zostać powiadomiony przez recepcjonistę, jeżeli gość ma celiakię?
A. Gastronomii
B. Techniczny
C. Służby pięter
D. Odnowy biologicznej
 Realizacja usług w recepcji 
Co oznacza skrót B&B w kontekście hotelarstwa?
A. pokój dla dwóch osób
B. nocleg i śniadanie
C. nocleg, śniadanie, obiad
D. pełne wyżywienie
 Realizacja usług w recepcji 
Która z przedstawionych ofert hotelu jest najbardziej odpowiednia dla passantów? 
 
| Oferta | Oferta | 
  | 
  | 
| A. | B. | 
| Oferta | Oferta | 
  | 
  | 
| C. | D. | 
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
 Realizacja usług w recepcji 
Podczas swojego siedmiodniowego pobytu w hotelu, gość codziennie korzystał o godzinie 630 z usługi budzenia. Jakiego typu usługi dodatkowej używał gość?
A. Komplementarnej
B. Towarzyszącej
C. Fakultatywnej
D. Osobistej
 Realizacja usług w recepcji 
Któremu działowi recepcjonista powinien zgłosić informację, że stały klient hotelu ma urodziny w dniu swojego przyjazdu?
A. Finansów
B. Serwisów
C. Promocji
D. Zarządzania
 Realizacja usług w recepcji 
Usługa depozytu hotelowego to
A. usługa opcjonalna
B. usługa towarzysząca
C. element dodatkowy
D. zagadnienie fundamentalne
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie środki należy zastosować w hotelu, aby przekazać gościom informacje o dodatkowych wycieczkach?
A. agencję turystyczną
B. promocję bezpośrednią
C. lokalne czasopisma
D. lokalną telewizję
 Realizacja usług w recepcji 
Operator recepcji zajmuje się wykonywaniem usługi
A. turn down service
B. wake up call
C. maid in room
D. room service
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie działania hotelu są realizowane w ramach strategii cenowej?
A. Przeprowadzenie remontu hotelu
B. Rozdawanie ulotek klientom
C. Oferowanie zniżek dla stałych klientów
D. Podjęcie współpracy z agencją marketingową
 HGT.06  Pytanie 454 
 Realizacja usług w recepcji 
Hotel wdraża cennik FB (full board), co oznacza, że cena obejmuje
A. zakwaterowanie z jednym posiłkiem
B. zakwaterowanie z dwoma posiłkami
C. tylko zakwaterowanie
D. zakwaterowanie z trzema posiłkami
 Realizacja usług w recepcji 
Umiejętność swobodnego i poprawnego wyrażania myśli to
A. inteligencja
B. elokwencja
C. obycie
D. ekstrawertyzm
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie usługi powinny być dostępne dla gości hotelowych bez względu na przydzieloną kategorię?
A. Usługa transportu bagażu
B. Usługa prania odzieży
C. Przechowalnia bagażu
D. Serwowanie śniadań do pokoi
 Realizacja usług w recepcji 
Klient w zamówieniu na usługi hotelowe poprosił o zarezerwowanie w hotelu pobytu obejmującego: nocleg, pełne wyżywienie, napoje, przekąski, a także usługi rekreacyjne i rozrywkowe. Jakiego rodzaju usługi zaznaczył recepcjonista przyjmujący zamówienie?
A. FP
B. AP
C. AI
D. HB
 Realizacja usług w recepcji 
Czym jest SWOT?
A. Międzynarodowa Organizacja Operatorów Turystyki.
B. Międzynarodowa Organizacja Turystyki.
C. analiza zdolności płatniczej.
D. ocena mocnych i słabych aspektów firmy oraz możliwości i ryzyk.
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie działanie nie jest podejmowane przez Polskie Zrzeszenie Hoteli?
A. Przestrzeganie oraz rozwijanie etyki zawodowej wśród hotelarzy
B. Rozwijanie usług hotelarstwa na arenie międzynarodowej
C. Zalecanie obiektów hotelowych i gastronomicznych
D. Utrwalanie tradycji polskiej gościnności
 Realizacja usług w recepcji 
Na podstawie fragmentu Formularza rezerwacji wskaż dział, któremu recepcjonista powinien zlecić realizację zamówionych usług. 
 
| Formularz rezerwacji – fragment | |
| - impreza | studniówka | 
| - termin | 28 stycznia | 
| - ilość osób | 260 | 
| - aranżacja sali | 
  | 
| - menu na uroczystość | - zgodnie z ustaleniami | 
A. Usług specjalnych.
B. Konferencji i bankietów.
C. Gastronomia.
D. Księgowość.
 Realizacja usług w recepcji 
W planach jest uroczyście otworzenie nowego hotelu "Wodnik". Jaki rodzaj promocji powinien wykorzystać ten hotel, aby informacja o nowym obiekcie dotarła do jak największej liczby możliwych klientów?
A. Reklamę internetową
B. Foldery reklamowe
C. Kolportaż ulotek
D. Plakaty
 Realizacja usług w recepcji 
Minestrone, owoce morza oraz pierożki to potrawy charakterystyczne dla kuchni:
A. francuskiej
B. greckiej
C. włoskiej
D. żydowskiej
 Realizacja usług w recepcji 
Wskaźnik obłożenia miejsc noclegowych wynoszący 60% może sugerować
A. o zyskownej działalności obiektu hotelarskiego
B. o sezonowej pracy obiektu hotelarskiego
C. o rentowności niższej od średniej krajowej
D. o bardzo niskiej opłacalności obiektu hotelarskiego
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie zestawy dań powinno się rekomendować gościom hotelowym w wieku powyżej 60 lat?
A. Krupnik, pieczoną rybę z frytkami, surówkę z kapusty kiszonej
B. Zupę krem z dyni, pulpety cielęce z ryżem, sałatę zieloną
C. Rosół, kotlet schabowy z białą kapustą zasmażaną
D. Zupę fasolową, gulasz z makaronem, ogórek kiszony
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką usługą dla gości w hotelu jest wake up call?
A. Osobistą towarzyszącą.
B. Dodatkową odpłatną.
C. Dodatkową komplementarną.
D. Opcjonalną nieodpłatną.
 Realizacja usług w recepcji 
W hotelowej restauracji do obsługi kelnerów w grupach turystycznych wykorzystuje się metodę
A. rosyjską
B. angielską
C. niemiecką
D. francuską
 Realizacja usług w recepcji 
Najważniejszym celem działania jest ochrona interesów posiadaczy europejskich hoteli, restauracji oraz kawiarni?
A. IYHF
B. IH&RA
C. HoReCa
D. HOTREC
 Realizacja usług w recepcji 
Małe serwetki o wymiarach 80 x 80 cm, znane także jako nakładki, to
A. laufry
B. napperony
C. flandy
D. serwety kelnerskie
 Realizacja usług w recepcji 
Aby zwiększyć obłożenie pensjonatu nad Bałtykiem w sezonie jesiennym, jego właściciel powinien
A. zainteresować się działaniami rywali.
B. zmniejszyć cenę za nocleg.
C. nie wprowadzać żadnych promocji.
D. zwiększyć cenę za nocleg.
 HGT.06  Pytanie 470 
 Realizacja usług w recepcji 
Średni koszt jednostki mieszkalnej wynosi 200 zł, a uzyskany wskaźnik Yield to 180 zł. Jakie wnioski można wyciągnąć o funkcjonowaniu hotelu na podstawie tych informacji?
A. Hotel nie generował zysku, potrzebna jest aktywna sprzedaż
B. Hotel osiągnął wyjątkowo niski zysk, powinien zostać zamknięty
C. Średnia frekwencja gości w hotelu była bardzo wysoka
D. Średnia frekwencja gości w hotelu była bardzo niska
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie czynniki mogą bezpośrednio wpłynąć na wzrost liczby miejsc noclegowych w schroniskach młodzieżowych?
A. Wzrost finansowania na rozwój turystyki
B. Zwiększenie konkurencyjności na rynku
C. Zmniejszenie konkurencyjności na rynku
D. Obniżenie finansowania na rozwój turystyki
 Realizacja usług w recepcji 
W trakcie uroczystości inauguracyjnej hotelu zorganizowano modowy pokaz renomowanego projektanta. Jakiego rodzaju narzędzie promocji wykorzystano w obiekcie?
A. Promocję sprzedaży
B. Public relations
C. Sprzedaż osobistą
D. Reklamę
 Realizacja usług w recepcji 
Która z wymienionych usług dodatkowych będzie najodpowiedniejsza dla rodziny z dwojgiem dzieci w wieku przedszkolnym, która przebywa w hotelu?
A. Kręgielnia
B. Siłownia
C. Spływ kajakowy
D. Sala zabaw
 Realizacja usług w recepcji 
Do usług dodatkowych, które oferuje hotel, nie należy
A. udzielanie informacji
B. serwowanie śniadań
C. dostarczanie prasy
D. przekazywanie listów
 Realizacja usług w recepcji 
Jaką z wymienionych potraw powinno się przygotować na kolację, której głównym motywem są dania kuchni węgierskiej?
A. Spaghetti z pieczarkami
B. Bliny z kawiorem
C. Cannelloni z mięsem mielonym
D. Zupa gulaszowa
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie działania mogłyby zwiększyć zainteresowanie ofertą hotelu nadmorskiego w okresie pozasezonowym?
A. Zamieszczenie ogłoszenia o ofercie hotelu w czasopismach branżowych
B. Wprowadzenie programu lojalnościowego dla klientów hotelowych
C. Obniżenie kosztu noclegu dla mieszkańców lokalnych
D. Organizowanie wyjazdów dla uczniów w ramach tzw. zielonych szkół
 Realizacja usług w recepcji 
Która z zamieszczonych kart może zostać zaproponowana wyłącznie gościom, jeżeli regularnie i często odwiedzają hotel?

A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
 Realizacja usług w recepcji 
Zasada "zbierania śmietanki" opiera się na wprowadzeniu usług na rynek
A. w niskiej cenie i słabej promocji
B. w wysokiej cenie przy słabej promocji
C. w niskiej cenie przy intensywnej promocji
D. w wysokiej cenie przy intensywnej promocji
 Realizacja usług w recepcji 
Jakie działanie hotelu jest realizowane w ramach strategii dystrybucji?
A. Współpraca z biurami podróży
B. Wdrożenie systemu zarządzania jakością usług
C. Zmiana układu jednostek noclegowych
D. Organizacja szkoleń dla personelu
 Realizacja usług w recepcji 
Na podstawie analizy danych w załączonej tabeli, określ, który z podanych czynników, miał decydujący wpływ na kształtowanie się popytu na usługi noclegowe w hotelach 5*. 
 
| Liczba noclegów polskich turystów ( w tys.) w Polsce w hotelach według kategorii w latach 2000-2008  | |||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj /rok | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 
| Hotele | 7224,2 | 6542,7 | 6814,0 | 7413,6 | 8397,6 | 9138,1 | 10430,5 | 11851,9 | 12857,1 | 
| ***** | 44,0 | 71,2 | 77,3 | 116,5 | 177,1 | 249,6 | 356,9 | 449,0 | 530,8 | 
| **** | 545,8 | 467,9 | 510,1 | 545,1 | 738,9 | 824,7 | 914,5 | 1317,4 | 1809,4 | 
| *** | 3063,9 | 2801,2 | 2683,8 | 2819,2 | 3169,2 | 3540,6 | 4116,7 | 4609,1 | 5088,7 | 
| ** | 2078,4 | 1870,9 | 1866,4 | 2099,1 | 2406,4 | 2710,6 | 2980,4 | 3358,7 | 3399,2 | 
| * | 1492,1 | 1331,5 | 1085,8 | 1077,3 | 1239,0 | 1177,5 | 1285,8 | 1355,8 | 1432,9 | 
A. Spadek dochodów ludności.
B. Wzrost podróżujących w ramach turystyki kwalifikowanej.
C. Wzrost liczby podróżujących w celach biznesowych.
D. Spadek podatku na usługi noclegowe.