Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Realizacja usług w recepcji

Jaki typ rabatu wprowadził hotel, oferując karty klubowe, które dają 10% zniżki na noclegi i usługi gastronomiczne dla każdego gościa, który zatrzymał się w hotelu na co najmniej 4 doby?

A. Lojalnościowy
B. Sezonowy
C. Usługowy
D. Ilościowy
Realizacja usług w recepcji

Który z podanych czynników wpływa na zwiększenie dostępności usług hotelarskich?

A. Podwyżka cen wyjazdów turystycznych
B. Rozszerzenie asortymentu hotelu
C. Zamknięcie jednego piętra hotelu
D. Utworzenie nowego biura podróży
Realizacja usług w recepcji

Jakie działanie zalicza się do sprzedaży osobistej?

A. sezonowa redukcja cen usług hotelowych
B. umieszczanie informacji o hotelu w prasie branżowej
C. udział pracowników hotelu w kursach szkoleniowych
D. prezentacja oferty przez recepcjonistę w recepcji hotelowej
Realizacja usług w recepcji

Która z przedstawionych ofert hotelu jest najbardziej odpowiednia dla passantów?

OfertaOferta
  • śniadanie wliczone w cenę noclegu
  • bezpłatny Internet w pokoju
  • 20% zniżki na zabiegi SPA
  • kwiaty w dniu przyjazdu
  • nocleg z wyżywieniem HB
  • wypożyczalnia sprzętu sportowego
  • jeden zabieg SPA gratis
  • opieka wieczorem dla dzieci
A.B.
OfertaOferta
  • nocleg z wyżywieniem AI
  • bezpłatny parking
  • zabiegi SPA gratis
  • nieograniczony dostęp do sali fitness i kompleksu saun
  • obiad dla całej rodziny z rabatem
  • całodzienne korzystanie z hotelowego aqua parku
  • 10% zniżki na zabiegi SPA
  • dostęp do sali fitness i kompleksu saun
C.D.

A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
Realizacja usług w recepcji

Podczas swojego siedmiodniowego pobytu w hotelu, gość codziennie korzystał o godzinie 630 z usługi budzenia. Jakiego typu usługi dodatkowej używał gość?

A. Komplementarnej
B. Towarzyszącej
C. Fakultatywnej
D. Osobistej
Realizacja usług w recepcji

Jakie działania hotelu są realizowane w ramach strategii cenowej?

A. Przeprowadzenie remontu hotelu
B. Rozdawanie ulotek klientom
C. Oferowanie zniżek dla stałych klientów
D. Podjęcie współpracy z agencją marketingową
Realizacja usług w recepcji

Jakie usługi powinny być dostępne dla gości hotelowych bez względu na przydzieloną kategorię?

A. Usługa transportu bagażu
B. Usługa prania odzieży
C. Przechowalnia bagażu
D. Serwowanie śniadań do pokoi
Realizacja usług w recepcji

Jakie działanie nie jest podejmowane przez Polskie Zrzeszenie Hoteli?

A. Przestrzeganie oraz rozwijanie etyki zawodowej wśród hotelarzy
B. Rozwijanie usług hotelarstwa na arenie międzynarodowej
C. Zalecanie obiektów hotelowych i gastronomicznych
D. Utrwalanie tradycji polskiej gościnności
Realizacja usług w recepcji

Na podstawie fragmentu Formularza rezerwacji wskaż dział, któremu recepcjonista powinien zlecić realizację zamówionych usług.

Formularz rezerwacji – fragment
-   imprezastudniówka
-   termin28 stycznia
-   ilość osób260
-   aranżacja sali
  • stoły okrągłe dla 20 osób
  • dekoracja (napis, balony, kwiaty)
  • miejsce dla orkiestry
  • nagłośnienie, oświetlenie
-   menu na uroczystość- zgodnie z ustaleniami

A. Usług specjalnych.
B. Konferencji i bankietów.
C. Gastronomia.
D. Księgowość.
HGT.06 Pytanie 461
Realizacja usług w recepcji

W planach jest uroczyście otworzenie nowego hotelu "Wodnik". Jaki rodzaj promocji powinien wykorzystać ten hotel, aby informacja o nowym obiekcie dotarła do jak największej liczby możliwych klientów?

A. Reklamę internetową
B. Foldery reklamowe
C. Kolportaż ulotek
D. Plakaty
Realizacja usług w recepcji

Wskaźnik obłożenia miejsc noclegowych wynoszący 60% może sugerować

A. o zyskownej działalności obiektu hotelarskiego
B. o sezonowej pracy obiektu hotelarskiego
C. o rentowności niższej od średniej krajowej
D. o bardzo niskiej opłacalności obiektu hotelarskiego
Realizacja usług w recepcji

Jakie zestawy dań powinno się rekomendować gościom hotelowym w wieku powyżej 60 lat?

A. Krupnik, pieczoną rybę z frytkami, surówkę z kapusty kiszonej
B. Zupę krem z dyni, pulpety cielęce z ryżem, sałatę zieloną
C. Rosół, kotlet schabowy z białą kapustą zasmażaną
D. Zupę fasolową, gulasz z makaronem, ogórek kiszony
Realizacja usług w recepcji

Aby zwiększyć obłożenie pensjonatu nad Bałtykiem w sezonie jesiennym, jego właściciel powinien

A. zainteresować się działaniami rywali.
B. zmniejszyć cenę za nocleg.
C. nie wprowadzać żadnych promocji.
D. zwiększyć cenę za nocleg.
Realizacja usług w recepcji

Średni koszt jednostki mieszkalnej wynosi 200 zł, a uzyskany wskaźnik Yield to 180 zł. Jakie wnioski można wyciągnąć o funkcjonowaniu hotelu na podstawie tych informacji?

A. Hotel nie generował zysku, potrzebna jest aktywna sprzedaż
B. Hotel osiągnął wyjątkowo niski zysk, powinien zostać zamknięty
C. Średnia frekwencja gości w hotelu była bardzo wysoka
D. Średnia frekwencja gości w hotelu była bardzo niska
Realizacja usług w recepcji

Jakie czynniki mogą bezpośrednio wpłynąć na wzrost liczby miejsc noclegowych w schroniskach młodzieżowych?

A. Wzrost finansowania na rozwój turystyki
B. Zwiększenie konkurencyjności na rynku
C. Zmniejszenie konkurencyjności na rynku
D. Obniżenie finansowania na rozwój turystyki
Realizacja usług w recepcji

W trakcie uroczystości inauguracyjnej hotelu zorganizowano modowy pokaz renomowanego projektanta. Jakiego rodzaju narzędzie promocji wykorzystano w obiekcie?

A. Promocję sprzedaży
B. Public relations
C. Sprzedaż osobistą
D. Reklamę
Realizacja usług w recepcji

Jaką z wymienionych potraw powinno się przygotować na kolację, której głównym motywem są dania kuchni węgierskiej?

A. Spaghetti z pieczarkami
B. Bliny z kawiorem
C. Cannelloni z mięsem mielonym
D. Zupa gulaszowa
Realizacja usług w recepcji

Jakie działania mogłyby zwiększyć zainteresowanie ofertą hotelu nadmorskiego w okresie pozasezonowym?

A. Zamieszczenie ogłoszenia o ofercie hotelu w czasopismach branżowych
B. Wprowadzenie programu lojalnościowego dla klientów hotelowych
C. Obniżenie kosztu noclegu dla mieszkańców lokalnych
D. Organizowanie wyjazdów dla uczniów w ramach tzw. zielonych szkół
Realizacja usług w recepcji

Zasada "zbierania śmietanki" opiera się na wprowadzeniu usług na rynek

A. w niskiej cenie i słabej promocji
B. w wysokiej cenie przy słabej promocji
C. w niskiej cenie przy intensywnej promocji
D. w wysokiej cenie przy intensywnej promocji
Realizacja usług w recepcji

Jakie działanie hotelu jest realizowane w ramach strategii dystrybucji?

A. Współpraca z biurami podróży
B. Wdrożenie systemu zarządzania jakością usług
C. Zmiana układu jednostek noclegowych
D. Organizacja szkoleń dla personelu
Realizacja usług w recepcji

Na podstawie analizy danych w załączonej tabeli, określ, który z podanych czynników, miał decydujący wpływ na kształtowanie się popytu na usługi noclegowe w hotelach 5*.

Liczba noclegów polskich turystów ( w tys.) w Polsce w hotelach według kategorii
w latach 2000-2008
rodzaj /rok200020012002200320042005200620072008
Hotele7224,26542,76814,07413,68397,69138,110430,511851,912857,1
*****44,071,277,3116,5177,1249,6356,9449,0530,8
****545,8467,9510,1545,1738,9824,7914,51317,41809,4
***3063,92801,22683,82819,23169,23540,64116,74609,15088,7
**2078,41870,91866,42099,12406,42710,62980,43358,73399,2
*1492,11331,51085,81077,31239,01177,51285,81355,81432,9

A. Spadek dochodów ludności.
B. Wzrost podróżujących w ramach turystyki kwalifikowanej.
C. Wzrost liczby podróżujących w celach biznesowych.
D. Spadek podatku na usługi noclegowe.