Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Realizacja usług w recepcji

Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, obiekt umiejscowiony poza terenem zabudowanym, znajdujący się w pobliżu szlaku turystycznego i oferujący podstawowy zestaw usług dla gości, to

A. pole biwakowe
B. pensjonat
C. schronisko
D. dom wycieczkowy
Realizacja usług w recepcji

Gość złożył zamówienie na usługi noclegowe w formie pisemnej, podając numer swojej karty kredytowej oraz planując przyjazd do hotelu do godziny 1600. W wyznaczonym czasie jednak nie dotarł do obiektu. Do kiedy recepcjonista ma prawo zatrzymać pokój i jakie działania związane z opłatami powinien podjąć?

A. Do 1800 dnia planowanego przyjazdu i obciążyć gościa kosztami noclegu
B. Do 1800 dnia planowanego przyjazdu i nie obciążyć gościa kosztami noclegu
C. Do 1200 dnia następnego i obciążyć gościa kosztami noclegu
D. Do 1200 dnia następnego i nie obciążyć gościa kosztami noclegu
Realizacja usług w recepcji

System, którego celem jest identyfikacja oraz oszacowanie poziomu ryzyka zagrożeń dotyczących bezpieczeństwa żywności w kontekście jej jakości zdrowotnej oraz eliminacja lub minimalizacja tych zagrożeń, nazywa się:

A. GHP
B. QACP
C. TQM
D. HACCP
HGT.06 Pytanie 95
Realizacja usług w recepcji

Zgodnie z przepisami ustawy o usługach turystycznych najwyższy poziom schronisk młodzieżowych i domów wypoczynkowych oznacza się

A. jedną gwiazdką *
B. trzema gwiazdkami ***
C. cyfrą rzymską I
D. cyfrą rzymską III
Realizacja usług w recepcji

Hotel posiada prawo zastawu na przedmiotach wniesionych przez gościa w celu

A. zapewnienia korzyści.
B. zagwarantowania płynności finansowej.
C. zabezpieczenia należności za świadczone usługi.
D. zabezpieczenia roszczenia gościa.
Realizacja usług w recepcji

Zgodnie z przepisami dotyczącymi usług turystycznych, na zewnątrz obiektu noclegowego musi być umieszczona

A. nazwa i adres firmy świadczącej usługi noclegowe w obiekcie
B. tablica wskazująca rodzaj oraz kategorię obiektu
C. informacja o zakresie oferowanych usług wraz z ich podstawowymi cenami
D. rok budowy budynku, w którym świadczone są usługi noclegowe
Realizacja usług w recepcji

Jan Kowalski przybył do hotelu "Kolia" w dniu 20.06.2011 r. o godz.8.00 z zamiarem pobytu w hotelu na dwie doby. Doba hotelowa trwa do godz. 12.00. Kiedy najpóźniej recepcjonista ma obowiązek go zameldować, zgodnie z załączonym fragmentem Ustawy?

Rozdział 5
Obowiązek meldunkowy wczasowiczów i turystów
Art.18
1.Osoba, która przybyła do domu wczasowego lub wypoczynkowego, pensjonatu, hotelu, motelu, domu wycieczkowego, pokoju gościnnego, schroniska, campingu lub na strzeżone pole biwakowe albo do innego podobnego zakładu, jest obowiązana zameldować się na pobyt czasowy przed upływem 24 godzin od chwili przybycia.
2.(…)
Fragment Ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r., o ewidencji ludności i dowodach osobistych (DZ.U.Z 2006 R., Nr 139, poz.993, art. zm. Dz.U. z 2006r., Nr 104, poz.708)

A. 20.06.2011 r., do godz. 12.00
B. 21.06.2011 r., do godz. 8.00
C. 21.06.2011 r., do godz. 12.00
D. 20.06.2011 r., do godz. 20.00
Realizacja usług w recepcji

Jaka międzynarodowa instytucja zrzesza i integruje krajowe stowarzyszenia hotelarskie z całego świata?

A. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji
B. Organizacja Narodów Zjednoczonych
C. Światowa Organizacja Turystyki Narodów Zjednoczonych
D. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji
Realizacja usług w recepcji

Czym jest voucher?

A. niewielką sumą pieniędzy, którą pilot zabiera i wykorzystuje w sytuacjach awaryjnych.
B. dokumentem potwierdzającym zlecenie kredytowe, wystawionym przez organizatora turystycznego.
C. umową turystyczną, która została zawarta pomiędzy organizatorem imprezy turystycznej a klientem.
D. materiałem promocyjno-informacyjnym wspierającym organizatora imprezy turystycznej.
Realizacja usług w recepcji

Czym jest hotel?

A. 7 jednostek noclegowych i oferujący usługi gastronomiczne
B. minimum 10 jednostek noclegowych, w większości w pokojach 1- i 2-osobowych
C. 10 jednostek noclegowych i oferujący usługi rekreacyjne
D. przynajmniej 10 jednostek noclegowych i ofertujący usługi gastronomiczne
Realizacja usług w recepcji

Które z wymienionych usług nie są wymagane dla hoteli 4* i 5*?

A. W obszarze sal wielofunkcyjnych, dostosowanych do charakteru obiektu – konferencyjnych, klubowych, szkoleniowych.
B. Prania, prasowania oraz czyszczenia bielizny i odzieży gości.
C. W obszarze odnowy biologicznej: basenu, sauny, siłowni, solarium, masaży oraz innych usług rekreacyjnych – co najmniej dwóch rodzajów usług.
D. Sprzedaży lub oferowania kosmetyków i środków do higieny osobistej (minimum szczoteczka do zębów, pasta do zębów, krem do golenia i maszynka do golenia).
Realizacja usług w recepcji

Wymagana jest jednostka apartamentowa zawierająca co najmniej: salon o powierzchni przynajmniej 25 m2, sypialnię z łazienką oraz dodatkową część wejściową z osobnym WC

A. w motelach 5* i 4* oraz pensjonatach 5* i 4*
B. w motelach 5* i 4* oraz hotelach 5* i 4*
C. w pensjonatach 4* oraz motelach 5*
D. w hotelach 5* i pensjonatach 4*
Realizacja usług w recepcji

Na podstawie danych z tabeli, określ minimalną powierzchnię hallu recepcyjnego w hotelu 3*, posiadającym 80 jednostek mieszkalnych.

Lp.Wymagania kategoryzacyjne dla hoteli – hall recepcyjny wielofunkcyjny5*4*3*2*1*
1.w obiektach do 50 j.m. powierzchnia minimum (w m²)5030202010
2.w obiektach powyżej 50 j.m. powierzchnia dodatkowa (w m²) dla każdej j.m. powyżej 50 j.m.0,80,50,30,20,1

A. 37 m2
B. 35 m2
C. 26 m2
D. 29 m2
Realizacja usług w recepcji

Jakie zadanie statutowe wykonuje HOTREC?

A. Integracja i zrzeszanie krajowych stowarzyszeń hotelarskich z całego świata
B. Wspieranie współpracy między narodowymi stowarzyszeniami promującymi krajoznawstwo i turystykę
C. Ochrona interesów europejskich hoteli, restauracji i kawiarni
D. Zjednoczenie zawodowych organizacji hotelarzy oraz właścicieli restauracji i kawiarni na arenie międzynarodowej
Realizacja usług w recepcji

W menu gastronomicznym lokalu, który serwuje posiłki niskokaloryczne, można znaleźć dania:

A. mączne z sosami zasmażanymi
B. potrawy drobiowe, zapiekane z serem żółtym
C. rybne, gotowane na parze z warzywami
D. mięsne, głównie przygotowywane na patelni