Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 2 161
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą kawę przygotowuje się napełniając filiżankę do 3/4 gorącym naparem espresso i przykrywając jej wierzch warstwą gęstej bitej śmietany?

A. Melange.
B. Irish coffee.
C. Cappuccino.
D. Murzynek.
HGT.03 Pytanie 2 162
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z wymienionych surowców należy użyć do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Mąka, jajko, drożdże.
B. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia.
C. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona.
D. Mąka, jajko, cukier.
HGT.03 Pytanie 2 163
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla kogo w pierwszej kolejności zostanie zrealizowane zamówienie śniadania a’la carte, jeśli przy stoliku siedzi małżeństwo z dzieckiem oraz z babcią?

A. Dla dziecka.
B. Dla babci.
C. Dla żony.
D. Dla męża.
HGT.03 Pytanie 2 164
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile minut należy gotować jajko we wrzącej, osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?

A. 3-4 min
B. 2-3 min
C. 8-10 min
D. 4-5 min
HGT.03 Pytanie 2 165
Obsługa gości w obiekcie świa…

Urządzenie gastronomiczne przedstawione na zdjęciu, służy

Ilustracja do pytania 5
A. jako termos do ciepłych dań.
B. do podgrzewania zupy.
C. jako termos do kawy.
D. do podgrzewania wody.
HGT.03 Pytanie 2 166
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które zdjęcie przedstawia zestaw do krojenia i nakładania sera znajdującego się na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 6
A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HGT.03 Pytanie 2 167
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność podczas podawania śniadania w pokoju gościa należy wykonać w pierwszej kolejności?

A. Poprawić ułożenie potraw na stoliku.
B. Ustalić miejsce podania śniadania.
C. Zaproponować gościowi nalanie kawy.
D. Podać gościowi kartę menu room-service.
HGT.03 Pytanie 2 168
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie wymiary powinien mieć obrus do nakrycia stołu 80 cm x 120 cm, przy założeniu, że zwisająca część ma wynosić 30 cm?

A. 110 cm x 150 cm
B. 140 cm x 180 cm
C. 130 cm x 180 cm
D. 160 cm x 240 cm
HGT.03 Pytanie 2 169
Obsługa gości w obiekcie świa…

Nakrycie do serwisu płatków z mlekiem składa się z

A. filiżanki, mlecznika i łyżeczki.
B. talerza głębokiego, łyżeczki.
C. miseczki na podstawce, łyżki.
D. talerza zakąskowego, łyżki.
HGT.03 Pytanie 2 170
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownik działu gastronomii, który odbiera od dostawcy półprodukty potrzebne do tworzenia posiłków musi zachować szczególną uwagę w wytyczonych przez zakład krytycznych punktach kontroli, które mają elementarne znaczenie przy zastosowaniu systemu

A. GHP
B. HACCP
C. GMP
D. ISO 9001
HGT.03 Pytanie 2 171
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do usług dodatkowych nieodpłatnych w hotelu zalicza się

A. transfer gości z lotniska.
B. dostarczanie posiłków do pokoju.
C. zapewnienie opieki nad dziećmi.
D. udzielanie informacji turystycznej.
HGT.03 Pytanie 2 172
Obsługa gości w obiekcie świa…

Od której kategorii hotele i motele są zobowiązane do świadczenia usługi sprzedaży lub zapewnienia kosmetyków i środków higieny osobistej (co najmniej szczoteczki i pasty do zębów oraz kremu i maszynki do golenia)?

A. Od 1*
B. Od 3*
C. Od 2*
D. Od 4*
HGT.03 Pytanie 2 173
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dyrektor banku złożył zamówienie do hotelu na zorganizowanie konferencji. Jej zakończeniem, ok. godz. 2000, ma być uroczyste przyjęcie na stojąco dla ok. 100 osób. Który rodzaj przyjęcia należy zaproponować klientowi?

A. Aperitif.
B. Przyjęcie bufetowe.
C. Lampkę wina.
D. Brunch.
HGT.03 Pytanie 2 174
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma handlowa zleciła hotelowi zorganizowanie imprezy biznesowej z konferencją i bankietem dla 50 pracowników. Który dokument, w pierwszej kolejności, powinien sporządzić pracownik hotelu, aby zrealizować zamówienie?

A. Ofertę sal bankietowych i konferencyjnych.
B. Ofertę menu bankietu.
C. Umowę wstępną realizacji imprezy.
D. Wstępną kalkulację przyjęcia.
HGT.03 Pytanie 2 175
Obsługa gości w obiekcie świa…

W terminie od 4 do 17 marca 2021 r. pani Zuzanna Gajek przebywała w hotelu. Czwartego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaż limfatyczny ciała. Wskaż datę wystawienia dokumentu, którą powinien wpisać pracownik hotelu na zamieszczonym dokumencie.

Ilustracja do pytania 15
A. 7 marca 2021 r.
B. 5 marca 2021 r.
C. 8 marca 2021 r.
D. 4 marca 2021 r.
HGT.03 Pytanie 2 176
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie analizy cennika usług pralniczych, oblicz kwotę do zapłaty za usługę prania i prasowania spodni i marynarki oraz prasowania koszuli i krawatu.

Ilustracja do pytania 16
A. 126,00 zł
B. 135,00 zł
C. 133,00 zł
D. 122,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 177
Obsługa gości w obiekcie świa…

Utrzymanie czystości i porządku w części Wellness & SPA hotelu należy do obowiązków pracowników

A. działu technicznego.
B. służby pięter.
C. działu rekreacji.
D. służby parterowej.
HGT.03 Pytanie 2 178
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą jednostkę mieszkalną należy przygotować dla gościa rezerwującego pokój dwuosobowy z podwójnym łóżkiem?

A. Double.
B. Duplex.
C. Suite.
D. Twin.
HGT.03 Pytanie 2 179
Obsługa gości w obiekcie świa…

W których z podanych obiektów hotelarskich jednostka mieszkalna musi posiadać łazienkę wyposażoną między innymi w wagę, telefon oraz płaszcz kąpielowy?

A. W hotelach i motelach 5*.
B. W hotelach i motelach 4*.
C. Tylko w motelach 4*.
D. Tylko w hotelach 5*.
HGT.03 Pytanie 2 180
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dom wczasowy przygotowując się do sezonu letniego wykonuje szereg gruntownych prac porządkowych, w tym odsuwanie szaf i mebli, pranie firanek i zasłon, omiatanie ścian, cyklinowanie i pastowanie podłóg, trzepanie dywanów i mebli tapicerowanych. Wykonywane czynności zalicza się do sprzątania

A. sezonowego.
B. bieżącego.
C. specjalnego.
D. awaryjnego.
HGT.03 Pytanie 2 181
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych metod jest najbardziej odpowiednia do usunięcia gumy do żucia przyklejonej do tapicerowanej kanapy?

A. Zastosowanie zamrażacza.
B. Użycie środka odtłuszczającego.
C. Odkurzanie.
D. Zdrapanie nożem.
HGT.03 Pytanie 2 182
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu jednogwiazdkowym.

Ilustracja do pytania 22
A. 24,0 m2
B. 16,0 m2
C. 22,5 m2
D. 18,5 m2
HGT.03 Pytanie 2 183
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie urządzenie przedstawiono na zamieszczonym zdjęciu?

Ilustracja do pytania 23
A. Myjkę ciśnieniową.
B. Ekstraktor piorący.
C. Odkurzacz samojezdny.
D. Zamiatarkę ręczną.
HGT.03 Pytanie 2 184
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile wody i środka czyszczącego powinna zużyć korytarzowa do umycia posadzki w hallu recepcyjnym o powierzchni 80 m2, jeżeli zgodnie z hotelową procedurą sprzątania na każde 10 m2 należy zużyć 10 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego?

A. 100 litrów wody i 250 ml środka czyszczącego.
B. 80 litrów wody i 200 ml środka czyszczącego.
C. 40 litrów wody i 25 ml środka czyszczącego.
D. 80 litrów wody i 150 ml środka czyszczącego.
HGT.03 Pytanie 2 185
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność powinna wykonać pokojowa w pierwszej kolejności podczas codziennego sprzątania jednostki mieszkalnej?

A. Wytrzeć kurze z mebli.
B. Opróżnić kosz na śmieci.
C. Zmienić pościel.
D. Otworzyć okno.
HGT.03 Pytanie 2 186
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż prawidłową kolejność czynności wykonywanych przez pokojową, podczas sprzątania łazienki hotelowej.

A. Uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury.
B. Dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników.
C. Mycie kabiny prysznicowej, czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli.
D. Czyszczenie armatury, uzupełnienie ręczników, dezynfekcja muszli, mycie kabiny prysznicowej.
HGT.03 Pytanie 2 187
Obsługa gości w obiekcie świa…

Komu pokojowa powinna zgłosić, zauważone w trakcie sprzątania, braki w wyposażeniu jednostki mieszkalnej zwolnionej przez gościa?

A. Pracownikowi działu technicznego.
B. Dyżurnemu recepcjoniście.
C. Kierownikowi służby pięter.
D. Dyrektorowi hotelu.
HGT.03 Pytanie 2 188
Obsługa gości w obiekcie świa…

W formularzu rzeczy znalezionych, oprócz opisu przedmiotu i daty znalezienia, należy umieścić

A. cenę zakupu przedmiotu.
B. miejsce znalezienia.
C. numer dowodu tożsamości znalazcy.
D. kwotę odszkodowania.
HGT.03 Pytanie 2 189
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego harmonogramu określ, jak często należy myć lampy wiszące w hotelu.

Ilustracja do pytania 29
A. 1 raz w tygodniu.
B. 2 razy dziennie.
C. 1 raz na kwartał.
D. 2 razy w roku.
HGT.03 Pytanie 2 190
Obsługa gości w obiekcie świa…

Panu Krzysztofowi Zielińskiemu skradziono z zajmowanego dwuosobowego pokoju, nowy laptop o wartości 5 000,00 zł. Jaka wysokość odszkodowania przysługuje poszkodowanemu, jeżeli w hotelu obowiązuje cennik przedstawiony w ramce?

Ilustracja do pytania 30
A. 6 000,00 zł
B. 12 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 1 200,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 191
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu wyżywienia dla grupy turystów zaznaczono śniadania kontynentalne. Który zestaw śniadaniowy należy przygotować?

A. Herbata, sok, pieczywo, jaja, wędliny.
B. Kawa, sok, rogaliki, masło, dżem.
C. Herbata, mleko, jajecznica, pomidor.
D. Kawa, sok, bagietka, wędliny.
HGT.03 Pytanie 2 192
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podawanie wszystkim gościom do stolików, o ustalonej godzinie i po z góry określonej cenie, tego samego zestawu menu śniadaniowego, to serwis

A. bankietowy.
B. table d’hôte.
C. a' la carte.
D. bufetowy.
HGT.03 Pytanie 2 193
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?

Ilustracja do pytania 33
A. Zestaw 4.
B. Zestaw 2.
C. Zestaw 1.
D. Zestaw 3.
HGT.03 Pytanie 2 194
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób powinien postąpić pracownik room service po wejściu do pokoju gościa, który zamówił dodatkowo płatne śniadanie do pokoju?

A. Ustawić tacę na stoliku, życzyć smacznego i uprzejmie pożegnać gościa.
B. Ustawić tacę we wskazanym miejscu, życzyć smacznego i przyjąć należność.
C. Ustawić tacę na stoliku, przyjąć należność i pożegnać gościa.
D. Ustawić tacę we wskazanym miejscu, zapytać o dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu.
HGT.03 Pytanie 2 195
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie gastronomiczne przedstawiono na zdjęciu?

Ilustracja do pytania 35
A. Salamander.
B. Bemar.
C. Dekanter.
D. Hocker.
HGT.03 Pytanie 2 196
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rozmiar obrusa należy dobrać do stołu o wymiarach 100 cm x 100 cm?

A. 140 cm x 140 cm
B. 160 cm x 180 cm
C. 120 cm x 160 cm
D. 100 cm x 100 cm
HGT.03 Pytanie 2 197
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co należy umieścić, oprócz deski i noża na stole śniadaniowym, w miejscu do krojenia chleba?

A. Sztućce serwisowe.
B. Naczynie z wodą.
C. Podkłady pod talerze.
D. Białą serwetę.
HGT.03 Pytanie 2 198
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do której grupy usług świadczonych w motelu należą depozyt i budzenie?

A. Towarzyszących.
B. Podstawowych.
C. Uzupełniających.
D. Fakultatywnych.
HGT.03 Pytanie 2 199
Obsługa gości w obiekcie świa…

W odpowiedzi na zamówienie na usługi hotelarskie, obejmujące oprócz noclegów i wyżywienia również usługi SPA, hotel powinien zaproponować

A. jazdę konno.
B. łaźnię parową.
C. grę w bilard.
D. zajęcia fitness.
HGT.03 Pytanie 2 200
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z przedstawionych na rysunku układów sali wielofunkcyjnej jest optymalny dla organizacji dużych, kilkusetosobowych konferencji?

Ilustracja do pytania 40
A. Układ 1.
B. Układ 3.
C. Układ 2.
D. Układ 4.