Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. utrzymać wstęgę czekolady w temperaturze 30-31°C
B. uformować czekoladę w nadciśnieniu
C. schłodzić masę po konszowaniu do temperatury 5-7°C
D. uformować czekoladę w podciśnieniu
Produkcja wyrobów spożywczych…
Najczęściej w pomieszczeniach magazynowych z kontrolowaną atmosferą (CAP) przechowuje się
A. świeże owoce
B. konserwy mięsne
C. wyroby cukiernicze
D. napoje alkoholowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Metalowe części maszyn wystawione na działanie wilgotnego powietrza mogą być narażone na
A. korozję
B. pęcznienie
C. laminowanie
D. galwanizowanie
Produkcja wyrobów spożywczych…
W celu transportu surowców sypkich bez opakowania w poziomie wykorzystuje się
A. przenośnik ślimakowy
B. przenośnik czerpakowy
C. suwnice
D. wózek dwukołowy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z parametrów nie opisuje działania płytowego wymiennika ciepła?
A. prędkość obrotowa
B. natężenie przepływu
C. ciśnienie
D. temperatura
Produkcja wyrobów spożywczych…
Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. croissantów
B. naleśników
C. wafli
D. pączków
Organizacja i nadzorowanie pr…
Autoklaw jest kluczowym urządzeniem stosowanym w wytwarzaniu
A. niehigroskopijnego proszku serwatkowego
B. pasteryzowanego mleka bezlaktozowego
C. niesłodzonego mleka zagęszczonego
D. odtłuszczonego proszku mlecznego
Produkcja wyrobów spożywczych…
W wytwarzaniu jakiego produktu ma miejsce proces długotrwałego dojrzewania?
A. Ryb wędzonych
B. Miodu sztucznego
C. Wina wytrawnego
D. Sera twarogowego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Dokumentację z pomiarów obserwowanych parametrów technologicznych powinno się prowadzić
A. w normie zakładowej
B. w instrukcji technologicznej
C. w dzienniku produkcji
D. w protokole laboratoryjnym
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do przerobu ziarna zbóż na mąkę?
A. Odsiewacz płaski
B. Wialnię zbożową
C. Mlewnik walcowy
D. Suszarkę rozpyłową
Organizacja i nadzorowanie pr…
Uszkodzone kartony podczas pakowania żywności należy
A. zwrócić dostawcy opakowań
B. przekazać firmie zajmującej się tym profesjonalnie
C. wykorzystać po dokonaniu naprawy
D. spalić w piecu zakładowym
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki
A. immersyjnej
B. fluidyzacyjnej
C. płytowej
D. komorowej
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie warzenia piwa do gotowania brzeczki z dodatkiem chmielu używa się
A. kadź fermentacyjną
B. matecznik
C. kocioł warzelny
D. wyparkę
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?
A. 4 000 sztuk
B. 1 000 sztuk
C. 400 sztuk
D. 100 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kluczowym elementem wialni do zboża jest
A. zespół sit
B. wirujący bęben
C. zespół obracających się tarcz
D. natrysk wodno-powietrzny
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?
A. kalibrownik
B. wialnia
C. odziemniacz
D. myjka
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaka jest właściwa temperatura tłuszczu podczas przygotowywania pączków?
A. 180°C
B. 250°C
C. 130°C
D. 210°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie produkty gotowe powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C?
A. Herbata, napoje gazowane
B. Margaryna, szynka wędzona
C. Mleko UHT, dżemy
D. Kawa, mąka
Produkcja wyrobów spożywczych…
Fermentacja kapusty powinna trwać do momentu osiągnięcia kwasowości w przedziale pH
A. od 0,5 do 1,5
B. od 5,5 do 7,5
C. od 3,5 do 4,0
D. od 7,6 do 9,0
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile etykietek należy przygotować na 3 000 szklanych butelek o pojemności 200 ml, jeśli przy aplikacji etykiet etykieciarka niszczy 0,5% z nich?
A. 2 985 sztuk
B. 3 075 sztuk
C. 3 015 sztuk
D. 3 045 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia powinny zostać wykorzystane do wytwarzania zakwasu, który jest używany przy produkcji masła i serów?
A. Frezery
B. Granulatory
C. Mieszalniki
D. Mateczniki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pirometr to instrument przeznaczony do pomiaru
A. mętności
B. kwasowości
C. temperatury
D. gęstości
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaką rolę odgrywa wirówka w procesie produkcji cukru?
A. oddzielania płynnej cukrzycy od kryształków cukru
B. separowania zanieczyszczeń fizycznych od kryształków cukru
C. procesu krystalizacji cukru
D. mielenia buraków cukrowych
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji ciągłej stosuje się piec
A. wrzutowy
B. komorowy
C. obrotowy
D. tunelowy
Organizacja i nadzorowanie pr…
W procesie wytwarzania masła śmietankę, która wypływa z wirówki, kieruje się następnie do:
A. tanku, pasteryzatora, homogenizatora, masielnicy
B. homogenizatora, pasteryzatora, tanku, masielnicy
C. pasteryzatora, odgazowywacza, tanku, masielnicy
D. odgazowywacza, tanku, pasteryzatora, masielnicy
Produkcja wyrobów spożywczych…
W produkcji żywności, według systemu HACCP, etap, który usuwa zagrożenie fizyczne, to
A. pasteryzacja
B. pakowanie
C. prażenie
D. przesiewanie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Skórowaczka bębnowa to urządzenie, które służy do ściągania skór
A. bydlęcych
B. wieprzowych
C. króliczych
D. drobiowych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z poniższych procesów nie jest wykorzystywany w produkcji kefiru?
A. chłodzenie
B. pasteryzacja
C. fermentacja
D. suszenie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia są wykorzystywane do sterylizacji konserw?
A. pasteryzatory
B. krystalizatory
C. autoklawy
D. mateczniki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Mleczarnia ma prawo odmówić przyjęcia mleka surowego do produkcji
A. spienionego
B. o białej barwie
C. rozwodnionego
D. o słodkawym smaku
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie oceny sensorycznej sera twarogowego o średniej tłustości zauważono defekt, którym jest jego
A. wyczuwalny gorzki smak
B. czysty i delikatny aromat
C. kolor od białego do kremowego
D. lekko luźna struktura
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby usunąć skórkę ze śliwek i brzoskwiń, trzeba wykonać czynność
A. spryskania owoców niskoprocentowym roztworem kwasu octowego
B. obierania owoców za pomocą bębnowej obieraczki ciernej
C. opalania owoców przez 15 sekund przy pomocy płomienia gazowego o temperaturze 900°C
D. zanurzania owoców w 1-2% roztworze zasady sodowej o temperaturze 100°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Faza przechowywania w produkcji jogurtów stanowi kluczowy punkt kontrolny, dla którego istotnym parametrem jest
A. weryfikacja masy opakowań jednostkowych jogurtu
B. ocena wizualna wyrobu
C. pomiar temperatury magazynowania
D. sprawdzenie sposobu ustawienia towaru w magazynie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kegi to rodzaj pojemników, do których wlewa się
A. brandy.
B. wino.
C. alkohol.
D. piwo.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie z wymienionych urządzeń jest stosowane do separacji zanieczyszczeń z mąki w procesie piekarskim?
A. Dozator
B. Przesiewacz
C. Waga
D. Miesiarka
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do jakich procesów produkcyjnych używane są stacje wyparne?
A. koncentratu z pomidorów
B. suszu z jabłek
C. masła ze śmietany
D. śmietanki z mleka
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do produkcji czego w Polsce wykorzystywane są słód, woda, drożdże oraz chmiel?
A. wina
B. piwa
C. octu
D. wódki
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie użytkowania obieraczki parowej do wstępnej obróbki marchwi przeznaczonej na sok, istotne jest, aby obserwować
A. ciśnienie pary
B. stopień rozgotowania marchwi
C. temperaturę cieczy
D. poziom rozdrobnienia marchwi
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaką rolę pełni kwas benzoesowy w technologii żywności jako dodatek?
A. regulatora kwasowości
B. środka konserwującego
C. stabilizatora
D. przeciwutleniacza
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uzyskać płatki kukurydziane, należy użyć
A. smażalnika
B. ekstraktora
C. ekstrudera
D. sterylizatora