Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 121
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać jednolitą konsystencję składników farszu w trakcie wytwarzania kiełbas, wykorzystuje się

A. nadziewarki próżniowe
B. krajalnice
C. młynki koloidalne
D. kostkownice
SPC.02 Pytanie 122
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ocena organoleptyczna powinna być stosowana do ustalenia

A. czystości mikrobiologicznej mleka
B. przydatności technologicznej truskawek
C. efektywności wyparki
D. składu chemicznego jogurtu owocowego
SPC.06 Pytanie 123
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przyjęcie surowego mleka w zakładzie mleczarskim stanowi kluczowy punkt kontrolny (CCP), który wymaga przeprowadzenia analizy

A. zawartości białka
B. gęstości mleka
C. na obecność antybiotyków
D. punktu krzepnięcia
SPC.02 Pytanie 124
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakiego pomiaru nie przeprowadza się podczas oceny organoleptycznej mąki?

A. Zapachu surowca
B. Zawartości glutenu
C. Wilgotności surowca
D. Granulacji mąki
SPC.02 Pytanie 125
Produkcja wyrobów spożywczych…

Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to

A. suplementy diety
B. komponenty żywności
C. artykuły spożywcze
D. materiały pomocnicze
SPC.02 Pytanie 126
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podstawowym zadaniem homogenizatora stosowanego w przemyśle spożywczym jest

A. usuwanie nadmiaru wody
B. stabilizacja temperatury
C. mieszanie składników
D. rozdrabnianie cząsteczek tłuszczu
SPC.02 Pytanie 127
Produkcja wyrobów spożywczych…

W transporcie ziarna zbóż wykorzystuje się

A. przenośniki pneumatyczne
B. kolejki rurowe
C. przenośniki rolkowe
D. wózki akumulatorowe
SPC.06 Pytanie 128
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do określania kwasowości miareczkowej (potencjalnej) produktów mleczarskich stosuje się

A. wodorotlenek sodu i fenoloftaleinę
B. azotan srebra i chromian potasu
C. chlorek wapnia i mureksyd
D. kwas solny i oranż metylowy
SPC.02 Pytanie 129
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką rolę odgrywa wirówka w procesie produkcji cukru?

A. mielenia buraków cukrowych
B. separowania zanieczyszczeń fizycznych od kryształków cukru
C. procesu krystalizacji cukru
D. oddzielania płynnej cukrzycy od kryształków cukru
SPC.02 Pytanie 130
Produkcja wyrobów spożywczych…

Czyszczenie i dezynfekcję maszyn oraz sprzętu w piekarni należy przeprowadzać zgodnie

A. z instrukcją GMP i GHP
B. z systemem technologicznym
C. z procedurą zarządzania produkcją
D. z normami zakładowymi
SPC.02 Pytanie 131
Produkcja wyrobów spożywczych…

Produkcją kawy rozpuszczalnej zajmuje się branża przetwórcza

A. piekarsko-cukiernicze
B. koncentratów spożywczych
C. owoców i warzyw
D. zbożowo-młynarskie
SPC.02 Pytanie 132
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie materiały pomocnicze są wykorzystywane w procesie produkcji kiełbas?

A. sól i saletra
B. osłonki oraz przędza
C. tłuszcze i mięso
D. sól oraz czosnek
SPC.02 Pytanie 133
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie składniki są używane do wytwarzania jogurtu naturalnego?

A. śmietanka, bakterie mlekowe, chlorek sodu
B. podpuszczka, cukier, owoce
C. kultury bakterii, proszek mleczny, stabilizator
D. kwas mlekowy, emulgator, barwnik
SPC.02 Pytanie 134
Produkcja wyrobów spożywczych…

Reguła techniczna określająca zasady realizacji procesu wytwórczego lub cechy i właściwości surowców oraz produktów, bądź definiująca ich nazwy i symbole, to

A. regulamin
B. instrukcja
C. receptura
D. norma
SPC.02 Pytanie 135
Produkcja wyrobów spożywczych…

Poddaje się zamrażaniu fluidyzacyjnemu

A. mieszanki warzywne.
B. mięsa w kawałkach.
C. mrożone desery.
D. ciasta pizze.
SPC.02 Pytanie 136
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakiego dodatku używa się do poprawy jakości mąki?

A. glutaminian sodu
B. gluten witalny
C. podpuszczka
D. chlorek wapnia
SPC.02 Pytanie 137
Produkcja wyrobów spożywczych…

Optymalna temperatura, w jakiej powinny być przechowywane soki i napoje pasteryzowane, o ile instrukcje producenta nie wskazują inaczej, powinna wynosić

A. -18°C ÷ -12°C
B. + 5°C ÷ +25°C
C. +30°C ÷ +40°C
D. - 6°C ÷ -2°C
SPC.06 Pytanie 138
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z poniższych procesów pozwala na uzyskanie produktu o jednorodnej konsystencji?

A. Krystalizacja
B. Sedymentacja
C. Homogenizacja
D. Prasowanie
SPC.06 Pytanie 139
Organizacja i nadzorowanie pr…

Korzystając z zakładowej normy zużycia dodatków i materiałów pomocniczych na 1 tonę masła ekstra zamieszczonej w tabeli, oblicz ile folii aluminiowej należy przygotować do zapakowania 25 ton masła.

Dodatki, materiały pomocnicze
(Zużycie na 1 tonę masła ekstra)
JednostkaIlość
Barwnikcm3150
Folia aluminiowakg14,6
Kartonyszt.50
Szczepionka maślarskaopakowanie2

A. 365 kg
B. 3750 kg
C. 1250 kg
D. 50 kg
SPC.02 Pytanie 140
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie służy do pomiaru wartości ciśnienia pary wodnej w autoklawie?

A. psychrometr
B. butyrometr
C. termometr
D. manometr
SPC.02 Pytanie 141
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z poniższych procesów jest kluczowy w produkcji piwa?

A. Dodawanie cukru
B. Mikrofiltracja końcowa
C. Dodawanie konserwantów
D. Fermentacja alkoholowa
SPC.02 Pytanie 142
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kefir to produkt mleczarski, który powstaje w wyniku fermentacji

A. masłowej i propionowej
B. mlekowej i alkoholowej
C. mlekowej i masłowej
D. mlekowej i propionowej
SPC.02 Pytanie 143
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do transportu wewnętrznego korzeni pietruszki można wykorzystać przenośnik

A. zgrzebłowy
B. ślimakowy
C. hakowy
D. wodny
SPC.06 Pytanie 144
Organizacja i nadzorowanie pr…

Zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, pracownik przed rozpoczęciem pracy powinien

A. zgłosić się do przełożonego, jeśli odczuwa chorobowe objawy
B. przejść kwarantannę
C. zmieniać odzież roboczą tylko raz w tygodniu
D. udać się na halę produkcyjną bez zmiany obuwia
SPC.02 Pytanie 145
Produkcja wyrobów spożywczych…

Przed usunięciem piór z tuszek drobiowych, powinny one zostać poddane procesowi

A. oparzania
B. patroszenia
C. opalania
D. schłodzenia
SPC.06 Pytanie 146
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jakie symbole oznaczają normy obowiązujące w Unii Europejskiej, które są stosowane w polskich zakładach produkcji żywności?

A. ISO-EN
B. ISO
C. PN
D. PN-EN
SPC.02 Pytanie 147
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką rolę pełni kwas benzoesowy w technologii żywności jako dodatek?

A. stabilizatora
B. regulatora kwasowości
C. środka konserwującego
D. przeciwutleniacza
SPC.02 Pytanie 148
Produkcja wyrobów spożywczych…

Blanszowanie owoców przeznaczonych do produkcji kompotów wykonuje się przy użyciu gorącej wody w zakresie temperatur

A. od 140°C do 150°C
B. od 90°C do 100°C
C. od 40°C do 50°C
D. od 10°C do 20°C
SPC.02 Pytanie 149
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim celu dodaje się kwas sorbowy do dżemów o obniżonej zawartości cukru?

A. w celu przedłużenia trwałości
B. w celu utrwalenia konsystencji
C. w celu poprawy smaku
D. w celu zwiększenia wartości odżywczej
SPC.06 Pytanie 150
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wymień etapy, które następują kolejno w procesie wytwarzania jogurtu naturalnego metodą zbiornikową?

A. Pasteryzacja, chłodzenie, zaszczepianie, inkubacja
B. Pasteryzacja, homogenizacja, wirowanie, zaszczepianie
C. Pasteryzacja, homogenizacja, inkubacja, zaszczepianie
D. Zaszczepianie, inkubacja, pasteryzacja, chłodzenie
SPC.02 Pytanie 151
Produkcja wyrobów spożywczych…

Produkty spożywcze po upływie terminu ważności, które znajdują się w magazynach wyrobów gotowych przedsiębiorstwa spożywczego, powinny być

A. oferowane po obniżonej cenie
B. składowane w oddzielnym pomieszczeniu
C. wrzucone do pojemnika na odpady
D. przeniesione do magazynu z krótkim terminem ważności
SPC.02 Pytanie 152
Produkcja wyrobów spożywczych…

Zamrażarka płytowa (z opcją dociskania płyt) jest przeznaczona do zamrażania

A. półtusz wieprzowych
B. filetów rybnych
C. koncentratu jabłkowego
D. czarnych porzeczek
SPC.02 Pytanie 153
Produkcja wyrobów spożywczych…

Przenośnik, który służy do transportu kostek masła w maszynie do formowania i pakowania, to

A. pneumatyczny
B. taśmowy
C. kubełkowy
D. ślimakowy
SPC.02 Pytanie 154
Produkcja wyrobów spożywczych…

W zakładzie zajmującym się przetwórstwem zbóż dopuszcza się ziarna

A. zainfekowane
B. nawilżone
C. połamane
D. kiełkujące
SPC.02 Pytanie 155
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie zastosowanie ma proces liofilizacji w przemyśle spożywczym?

A. Zwiększenie masy produktu
B. Długoterminowe utrwalenie żywności
C. Nadanie intensywnego koloru
D. Podniesienie poziomu wilgotności
SPC.02 Pytanie 156
Produkcja wyrobów spożywczych…

W ocenie organoleptycznej cukru buraczanego jego wadą jest

A. charakterystyczny zapach
B. kryształów sypkość
C. lekko brązowa barwa
D. smak zbyt słodki
SPC.02 Pytanie 157
Produkcja wyrobów spożywczych…

Oddzielanie śmietanki, pasteryzacja, ubijanie śmietanki, mycie ziaren oraz wygniatanie to procesy wykorzystywane w produkcji

A. margaryny
B. lodów
C. masła
D. jogurtu
SPC.02 Pytanie 158
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ekstrakcja skrobi, oczyszczanie mleczka oraz suszenie krochmalu to procesy związane z obróbką

A. ziemniaków
B. jaj
C. rzepaku
D. mleka
SPC.02 Pytanie 159
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do oczyszczania warzyw?

A. wirówki
B. myjki
C. wialnie
D. żmijki
SPC.02 Pytanie 160
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak nazywa się zasada, według której towary, które najdłużej przebywały w magazynie, są wydawane jako pierwsze?

A. LIPO
B. FIFO
C. FETO
D. LIFO