Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Urządzeniem służącym do rozdrabniania materiałów, w którym elementem roboczym są noże krzyżowe umieszczone tuż przy powierzchni nieruchomej siatki z otworami, przez które przechodzi surowiec, jest

A. młynek
B. gniotownik
C. przecieraczka
D. wilk
SPC.01 Pytanie 363
Produkcja wyrobów cukierniczy…

W trakcie oceny organoleptycznej pierwszej partii ciastek kruchych zauważono wytapianie się tłuszczu. Jak można temu zapobiec?

A. Dodać więcej tłuszczu do ciasta
B. Obniżyć temperaturę pieczenia
C. Schłodzić ciasto
D. Podnieść temperaturę pieczenia
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie danych zawartych w normatywie oblicz, ile cukru potrzeba do wykonania 2 kg pomady wodnej.

SurowceIlość (w g)
Cukier kryształ780
Woda300
Syrop ziemniaczany140
Razem1220
Straty220
Wydajność1000

A. 1,56 kg
B. 1,17 kg
C. 1,95 kg
D. 0,78 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wskaź zestaw składników koniecznych do wykonania kremu russel?

A. Margaryna lub masło, cukier, jaja, substancje smakowo-zapachowe
B. Mąka ziemniaczana, cukier, mleko, jaja
C. Śmietana 30%, cukier puder, wanilia
D. Mąka pszenna, margaryna, jaja, mleko, sól, chemiczne środki spulchniające
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wyznacz, ile kilogramów detergentu jest potrzebne do sporządzenia 80 litrów roztworu o zawartości 2%, zakładając, że 1 dm3 roztworu ma masę 1 kg.

A. 1,60 kg
B. 0,80 kg
C. 2,00 kg
D. 0,40 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Proces przygotowania śmietany kremowej w celu wytworzenia kremu bita śmietana obejmuje

A. przelanie jej przez sito
B. schłodzenie jej do temperatury 4°C
C. podgrzanie jej do temperatury 25°C
D. wymieszanie jej z jajami
SPC.01 Pytanie 379
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Babka z ciasta drożdżowego po upieczeniu powinna mieć

A. bardzo kruchy miąższ z wyczuwalnym kwaskowym smakiem
B. lekko popękaną powierzchnię i nieco zbity miąższ
C. złotą skórkę i miękki, pulchny miąższ o wyraźnej porowatości
D. brązową, grubą skórkę oraz wyczuwalne kryształy cukru
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zamieszczony fragment instrukcji technologicznej dotyczy produkcji

...mąkę przesiej, posiekaj z tłuszczem, dodaj jajo i żółtko, śmietanę, zagnieć ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na około 30 minut..., przygotuj nadzienie...

A. karpatki.
B. ciastek kruchych.
C. sękacza.
D. babki piaskowej.
SPC.01 Pytanie 387
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Czynnikiem powodującym powstanie niskiego, zakalcowatego i niewyrośniętego biszkoptu jest

A. pieczenie ciasta natychmiast po jego przygotowaniu
B. zbyt długie mieszanie masy jajowo-cukrowej z mąką
C. brak ruchu form z ciastem w trakcie pieczenia
D. zbyt długi czas pieczenia gotowych ciast
SPC.01 Pytanie 388
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Prawidłowo ubitą pianę ze świeżych białek

A. ma lśniącą powierzchnię i nie odrywa się od boków misy
B. zyskuje zwartą i elastyczną strukturę
C. odznacza się dużymi, nieregularnymi pęcherzykami
D. cechuje się galaretowatą teksturą
SPC.01 Pytanie 389
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby uniknąć pękania eklerów z ciasta parzonego podczas pieczenia, należy

A. obniżyć temperaturę pieczenia
B. podnieść temperaturę pieczenia
C. zagęścić ciasto, dodając mąkę
D. rozcieńczyć ciasto, dodając jaja
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie danych z tabeli określ, ile cukru kryształu potrzeba do wyprodukowania 5 kg syropu do wykończenia wyrobów gotowych.

SurowceIlość surowca w g na
1 kg syropu
cukier kryształ800,0
woda300,0
kakao3,0
syrop ziemniaczany6,4

A. 2,5 kg
B. 3,0 kg
C. 4,5 kg
D. 4,0 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Drożdże działają jako biologiczny środek spulchniający, wywołując proces fermentacji?

A. alkoholową z wydzieleniem dwutlenku węgla
B. mlekową z wydzieleniem alkoholu etylowego
C. octową z wydzieleniem alkoholu metylowego
D. propionową z wydzieleniem dwutlenku węgla