Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. dekoracyjnej
B. wygładzającej
C. wygłuszającej
D. ochronnej
Organizacja usług gastronomic…
Kelner wręcza rachunek klientowi?
A. w specjalnym pokrowcu.
B. bezpośrednio w ręce.
C. na tacy dla kelnerów.
D. na dużym daniu.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby wykonać filetowanie pieczonej ryby, powinno się zastosować serwis
A. angielski
B. francuski
C. niemiecki
D. rosyjski
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego stopnia wysmażenia ma befsztyk wołowy, jeśli był smażony przez 1,5 minuty z każdej strony?
A. Blue
B. Medium well
C. Well done
D. Rare
Wykonywanie usług kelnerskich
Deser tiramisu, według tradycyjnej receptury, powinien być przygotowywany z sera
A. fromage
B. mozzarella
C. mascarpone
D. feta
Wykonywanie usług kelnerskich
Podstawowym składnikiem tradycyjnego carpaccio jest
A. polędwica wołowa
B. schab
C. karkówka
D. szynka wieprzowa
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Bliny
B. Leczo
C. Małdrzyki
D. Ratatouille
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować sos holenderski, oprócz wody, cytryny i przypraw, jakie składniki należy dodać?
A. mleka i śmietany
B. masła i żółtek jaj
C. mleka i żółtek jaj
D. mąki i śmietany
Organizacja usług gastronomic…
Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?
A. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
B. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
C. poinformować, że bankomat jest w holu
D. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.
| Wyszczególnienie | Temperatura [°C] | Wilgotność powietrza [%] |
|---|---|---|
| A. magazyn produktów suchych | od +15 do +18 | od 56 do 60 |
| B. magazyn warzyw korzeniowych | od +6 do +10 | od 85 do 90 |
| C. komora chłodnicza warzyw nietrwałych | od +4 do +8 | od 80 do 85 |
| D. komora niskotemperaturowa | od −18 do −22 | od 80 do 90 |
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść
A. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
D. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę cappuccino przygotowuje się
A. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
B. w filiżance o pojemności 150-200 ml
C. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
D. w filiżance o pojemności 50-70 ml
Organizacja usług gastronomic…
W barze przewidziano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa od godziny 16:00 do 18:00.
W związku z tym w tych godzinach
A. bar zaproponuje szerszy wybór piwa
B. cena piwa zostanie obniżona
C. przekąski serwowane do piwa będą tańsze
D. odbędzie się degustacja nowych rodzajów piwa
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki dodatek powinien zaproponować kelner do tymbalików drobiowych?
A. musztardę
B. ocet balsamiczny
C. ocet spirytusowy
D. ketchup
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?
A. Covers
B. Skirting
C. Napperon
D. Laufer
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinno być użyte do wołowiny po burgundzku?
A. białe słodkie
B. białe wytrawne
C. czerwone wytrawne
D. czerwone słodkie
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.
| Lp. | Wyszczególnione koszty | Kwota [zł] |
|---|---|---|
| 1. | Koszt wyżywienia 30 osób | 3 000,00 |
| 2. | Wynajem sali konferencyjnej | 1 000,00 |
| 3. | Wynajem sprzętu konferencyjnego | 500,00 |
| 4. | Nocleg dla 30 osób | 1 500,00 |
A. 1 200,00 zł
B. 1 080,00 zł
C. 1 320,00 zł
D. 1 120,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
A. Podawanie dania głównego w porcjach.
B. Złożenie zamówienia.
C. Serwowanie zupy z wazy.
D. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
Wykonywanie usług kelnerskich
Czynność polegająca na mieszaniu składników napoju w szklance barmańskiej to
A. rozdrabnianie
B. mudlerowanie
C. szprycowanie
D. stirowanie
Organizacja usług gastronomic…
Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?
| Zakąski zimne Tartinki z łososiem wędzonym Koreczki z sera Brie Mini roladki z szynki i szparagów Ptysie z musem z wątróbki Krakersy z pastą rybną |
| Zakąski gorące Pieczarki faszerowane Kruche rożki ze szpinakiem |
| Słodycze i owoce Mini szaszłyki owocowe Praliny Kruche ciastka |
| Napoje zimne bezalkoholowe Woda mineralna Sok pomarańczowy |
| Napoje zimne alkoholowe Cosmopolitan Whisky & Cola Mojito |
A. Cocktail party.
B. Mieszane.
C. Przyjęcie typu toast.
D. Bufet dinner.
Organizacja usług gastronomic…
Do obiektów gastronomicznych można zaliczyć
A. kawiarnie
B. lodziarnie
C. cukiernie
D. jadłodajnie
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino należy podać do czerwonego mięsa?
A. Czerwone wytrawne
B. Białe słodkie
C. Różowe
D. Musujące
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
| kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
| A | B | C | D |
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować podstawowy sos holenderski, obok klarowanego masła, soku z cytryny, wody i soli, konieczne jest dodanie
A. oliwy
B. ugotowanych żółtek
C. majonezu
D. surowych żółtek
Wykonywanie usług kelnerskich
Znany włoski deser o wyraźnym smaku kawy to
A. tiramisu
B. tort Sachera
C. churros
D. tort Pavlowa
Organizacja usług gastronomic…
Na wydarzeniach okolicznościowych oficjalne toasty są wznoszone
A. likierem
B. koniakiem
C. winem deserowym
D. winem musującym
Organizacja usług gastronomic…
Kelner odbiera gotowe dania z kuchni po wcześniejszym wydrukowaniu
A. bonu kelnerskiego
B. rachunku konsumpcyjnego
C. raportu sprzedażowego
D. czeka kelnerskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki produkt spożywczy powinien być składowany w chłodni przed otwarciem opakowania?
A. Mleko w proszku
B. Olej kokosowy.
C. Ser twarogowy.
D. Dżem z malin.
Organizacja usług gastronomic…
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
| Menu przyjęcia zasiadanego | |
| Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance | |
| Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej | |
| Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami | |
| Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami | |
| Wino wytrawne białe | |
| Woda mineralna niegazowana |

A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.
| Napój alkoholowy | Pojemność butelki | Cena gastronomiczna brutto |
|---|---|---|
| Gin | 0,7 l | 140,00 zł |
| Wermut | 1,0 l | 100,00 zł |
A. 15,00 zł
B. 22,00 zł
C. 25,00 zł
D. 13,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Do warzyw o długim okresie przechowywania zalicza się
A. szpinak
B. brokuł
C. rzodkiewkę
D. cebulę
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?
A. 5,40 zł
B. 1,08 zł
C. 7,20 zł
D. 1,44 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kwotę zaliczki powinien uiścić zleceniodawca za realizację usługi gastronomicznej, jeśli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?
A. 15400,00 zł
B. 1 540,00 zł
C. 30 800,00 zł
D. 3 080,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?
| Okres cofnięcia zamówienia | Koszty wynikające z anulowania zlecenia organizacji imprezy okolicznościowej |
|---|---|
| Na 30 dni i więcej dni roboczych przed imprezą. | Nie są ponoszone żadne koszty. |
| Na 16 do 29 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 30% kosztów oszacowania imprezy. |
| Na 11 do 15 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 60% kosztów oszacowania imprezy. |
| Na 5 do 10 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 80% kosztów oszacowania imprezy. |
| Na mniej niż 5 dni roboczych przed imprezą. | Pobiera się 100% kosztów oszacowania imprezy. |
A. 20 dni.
B. 5 dni.
C. 10 dni.
D. 30 dni.
Wykonywanie usług kelnerskich
Na opakowaniu mleka UHT widnieje informacja "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Co można wywnioskować z tej informacji na temat przechowywania mleka po otwarciu opakowania?
A. 2 dni w lodówce
B. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych
C. 4 dni w zamrażarce
D. 2 dni na półce w magazynie podręcznym
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim systemie dostarczania posiłków odbywa się serwowanie potraw przez okno łączące kuchnię z salą jadalną?
A. Szwedzkiego
B. Francuskiego
C. Polskiego
D. Czeskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Badanie zawartości glutenu przeprowadza się, oceniając jakość
A. mąki pszennej
B. kaszy pęczak
C. mąki kukurydzianej
D. skrobi ziemniaczanej
HGT.01 Pytanie 38
Wykonywanie usług kelnerskich
Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?
A. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
B. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
C. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
D. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie urządzenie nie nadaje się do pieczenia ciasta?
A. Piekarnik
B. Piec konwekcyjny
C. Kuchnia mikrofalowa
D. Szybkowar
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką ilość kilogramów pieczarek należy przygotować do wyprodukowania 22 porcji szaszłyków z pieczarek, biorąc pod uwagę, że do zrobienia 4 porcji potrawy wykorzystano 400 g tego surowca?
A. 2,2 kg
B. 7,2 kg
C. 1,6 kg
D. 5,5 kg