Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 2
Organizacja usług gastronomic…

Kelner wręcza rachunek klientowi?

A. w specjalnym pokrowcu.
B. bezpośrednio w ręce.
C. na tacy dla kelnerów.
D. na dużym daniu.
Organizacja usług gastronomic…

Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?

A. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
B. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
C. poinformować, że bankomat jest w holu
D. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
HGT.01 Pytanie 10
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie informacji zawartych w zamieszczonej tabeli wskaż pomieszczenie, które jest odpowiednie do przechowywania rukoli.

WyszczególnienieTemperatura [°C]Wilgotność powietrza [%]
A. magazyn produktów suchychod +15 do +18od 56 do 60
B. magazyn warzyw korzeniowychod +6 do +10od 85 do 90
C. komora chłodnicza warzyw nietrwałychod +4 do +8od 80 do 85
D. komora niskotemperaturowaod −18 do −22od 80 do 90

A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zlecenie od osób siedzących przy stoliku dla dwóch, powinien usiąść

A. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
B. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
C. po prawej stronie osoby, która składa zamówienie jako pierwsza
D. po lewej stronie osoby, która składa zamówienie jako druga
HGT.01 Pytanie 12
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę cappuccino przygotowuje się

A. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
B. w filiżance o pojemności 150-200 ml
C. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
D. w filiżance o pojemności 50-70 ml
HGT.11 Pytanie 13
Organizacja usług gastronomic…

W barze przewidziano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa od godziny 16:00 do 18:00.
W związku z tym w tych godzinach

A. bar zaproponuje szerszy wybór piwa
B. cena piwa zostanie obniżona
C. przekąski serwowane do piwa będą tańsze
D. odbędzie się degustacja nowych rodzajów piwa
HGT.01 Pytanie 15
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakiego rodzaju bielizny stołowej powinien używać kelner do dekoracji stołu, jednocześnie zabezpieczając obrus przed zabrudzeniami?

A. Covers
B. Skirting
C. Napperon
D. Laufer
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, kwotę zaliczki w wysokości 20%, którą należy wpłacić na poczet organizacji konferencji dla 30 osób.

Lp.Wyszczególnione kosztyKwota [zł]
1.Koszt wyżywienia 30 osób3 000,00
2.Wynajem sali konferencyjnej1 000,00
3.Wynajem sprzętu konferencyjnego500,00
4.Nocleg dla 30 osób1 500,00

A. 1 200,00 zł
B. 1 080,00 zł
C. 1 320,00 zł
D. 1 120,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?

Zakąski zimne
Tartinki z łososiem wędzonym
Koreczki z sera Brie
Mini roladki z szynki i szparagów
Ptysie z musem z wątróbki
Krakersy z pastą rybną
Zakąski gorące
Pieczarki faszerowane
Kruche rożki ze szpinakiem
Słodycze i owoce
Mini szaszłyki owocowe
Praliny
Kruche ciastka
Napoje zimne bezalkoholowe
Woda mineralna
Sok pomarańczowy
Napoje zimne alkoholowe
Cosmopolitan
Whisky & Cola
Mojito

A. Cocktail party.
B. Mieszane.
C. Przyjęcie typu toast.
D. Bufet dinner.
Wykonywanie usług kelnerskich

Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?

kawa po wiedeńsku,
pieczywo pszenne,
masło, miód, dżem
kawa z dodatkami,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
masło, dżem, miód
kawa ze śmietanką,
pieczywo,
jaja po wiedeńsku,
wędliny, sery, masło
czarna kawa,
sok pomarańczowy,
pieczywo,
owsianka,
masło, dżem, miód
ABCD

A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
Organizacja usług gastronomic…

Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?

Menu przyjęcia zasiadanego
Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej
Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami
Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami
Wino wytrawne białe
Woda mineralna niegazowana

Ilustracja do pytania 29
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
HGT.11 Pytanie 30
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.

Napój
alkoholowy
Pojemność
butelki
Cena
gastronomiczna
brutto
Gin0,7 l140,00 zł
Wermut1,0 l100,00 zł

A. 15,00 zł
B. 22,00 zł
C. 25,00 zł
D. 13,00 zł
HGT.11 Pytanie 32
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?

A. 5,40 zł
B. 1,08 zł
C. 7,20 zł
D. 1,44 zł
Organizacja usług gastronomic…

Jaką kwotę zaliczki powinien uiścić zleceniodawca za realizację usługi gastronomicznej, jeśli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?

A. 15400,00 zł
B. 1 540,00 zł
C. 30 800,00 zł
D. 3 080,00 zł
Organizacja usług gastronomic…

Na podstawie informacji zawartej w tabeli, wskaż ile dni przed terminem organizacji przyjęcia okolicznościowego zleceniodawca może wycofać się z jej organizacji bez ponoszenia kosztów?

Okres cofnięcia zamówieniaKoszty wynikające z anulowania zlecenia organizacji imprezy okolicznościowej
Na 30 dni i więcej dni roboczych przed imprezą.Nie są ponoszone żadne koszty.
Na 16 do 29 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 30% kosztów oszacowania imprezy.
Na 11 do 15 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 60% kosztów oszacowania imprezy.
Na 5 do 10 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 80% kosztów oszacowania imprezy.
Na mniej niż 5 dni roboczych przed imprezą.Pobiera się 100% kosztów oszacowania imprezy.

A. 20 dni.
B. 5 dni.
C. 10 dni.
D. 30 dni.
HGT.01 Pytanie 35
Wykonywanie usług kelnerskich

Na opakowaniu mleka UHT widnieje informacja "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Co można wywnioskować z tej informacji na temat przechowywania mleka po otwarciu opakowania?

A. 2 dni w lodówce
B. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych
C. 4 dni w zamrażarce
D. 2 dni na półce w magazynie podręcznym
Wykonywanie usług kelnerskich

Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?

A. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
B. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
C. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
D. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu