Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Hotele, które w dłuższym okresie świadczą usługi gastronomiczne, dążą do tego, aby na podstawie analizy portfelowej te usługi klasyfikowały się do grupy produktów nazywanych

A. wschodzącymi gwiazdami
B. psami
C. dojnymi krowami
D. znakami zapytania
Przygotowanie i wydawanie dań

Wymień funkcjonalne i ekonomiczne wyposażenie pokoju w motelu?

A. Łóżko, fotel, stolik, szafka nocna, lampka nocna, szafa, TV
B. Łóżko, fotel, barek, komoda, stolik, szafka nocna, szafa, TV
C. Łóżko, fotel, stolik, szafa, komoda, biurko, sejf, TV
D. Łóżko, krzesło, stolik, wieszak, TV
Przygotowanie i wydawanie dań

W lokalu gastronomicznym, który specjalizuje się w sprzedaży hamburgerów, odnotowano spadek ich sprzedaży z powodu niskiej jakości składników. Jakie działanie powinno być podjęte w tej sytuacji, aby zwiększyć sprzedaż hamburgerów?

A. Zmienić dostawcę surowców.
B. Zmienić nazwę lokalu gastronomicznego.
C. Wprowadzić promocje dla klientów.
D. Rozszerzyć ofertę.
Przygotowanie i wydawanie dań

W placówce gastronomicznej, niezależnie od typu i kategorii, serwowanie dań powinno następować w ustalonej kolejności:

A. danie zasadnicze -> zupa -> deser -> zakąska zimna
B. deser -> zakąska zimna -> zupa -> danie zasadnicze
C. zupa -> danie zasadnicze -> zakąska zimna -> deser
D. zakąska zimna -> zupa -> danie zasadnicze -> deser
Przygotowanie i wydawanie dań

Wskaż poprawną trasę transportu pojemników z odpadami pokonsumpcyjnymi do ich miejsca składowania?

A. Ze zmywalni korytarzem gospodarczym z pominięciem magazynów oraz pomieszczeń produkcyjnych
B. Z kuchni właściwej do zmywalni korytarzem gospodarczym do miejsca składowania
C. Z obieralni korytarzem gospodarczym z pominięciem magazynów oraz pomieszczeń produkcyjnych
D. Najkrótszą trasą do miejsca składowania
Przygotowanie i wydawanie dań

Sekcja wysyłkowa zakładu gastronomicznego stanowi połączenie jego elementów

A. produkcyjnej z magazynową
B. socjalnej z produkcyjną
C. produkcyjnej z usługowo-handlową
D. magazynowej z usługowo-handlową
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak należy serwować barszcz czysty z uszkami w porcji pojedynczej?

A. w bulionówce na podstawce
B. w filiżance na podstawce
C. w porcelanowej miseczce
D. w głębokim talerzu
HGT.02 Pytanie 96
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak nazywane są pomieszczenia, w których dostępne są usługi agroturystyczne?

A. Hotele.
B. Rekreacyjne.
C. Urlopowe.
D. Gościnne.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak należy serwować herbatę dla pojedynczego gościa?

A. w filiżance, wcześniej zaparzoną
B. w filiżance, do zaparzania przy stole
C. w szklance, do zaparzania przy stole
D. w termosie, wcześniej zaparzoną
Przygotowanie i wydawanie dań

Przeczytaj zmieszczony tekst i wskaż, jakiej dotyczy zasady.

Gdy dziecko uczy się czegoś nowego, powinno otrzymywać wzmocnienia ciągłe, za każde dobrze wykonane zadanie. Później, gdy nabędzie większej zręczności i znacznie częściej będzie odnosić sukcesy, lepiej jest stosować wzmocnienie tylko od czasu do czasu.

A. Zasady zaspokajania potrzeb fizjologicznych.
B. Zasady integracji osób zdrowych i niepełnosprawnych.
C. Zasady zaspokajania potrzeb psychicznych.
D. Zasady rozwijania samodzielności.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie aspekty w lokalu gastronomicznym mogą ułatwić poruszanie się osobie niepełnosprawnej korzystającej z wózka inwalidzkiego?

A. Układ wnętrza z różnymi wysokościami podłóg i posadzek
B. Wykorzystanie antypoślizgowych podłóg i posadzek
C. Zainstalowanie hokerów trwale przymocowanych do podłoża
D. Układ wnętrza bez barierek przy schodach
Przygotowanie i wydawanie dań

W celu zwiększenia obrotów, zakład gastronomiczny wprowadził obniżki cen w weekendy oraz organizował konkursy z nagrodami dla swoich klientów. Jakie narzędzia promocji zostały zastosowane przez zakład?

A. public relations
B. sprzedaż osobista
C. promocja sprzedaży
D. reklama
Przygotowanie i wydawanie dań

Restauracja "BELWEDER" organizuje co roku turniej mający na celu wyłonienie "Najlepszego kucharza". Podczas ceremonii wręczenia nagród zawsze obecne są lokalne media, takie jak prasa i telewizja. Co sugeruje, że restauracja korzysta z narzędzia?

A. public relations
B. sprzedaży bezpośredniej
C. promocji sprzedaży
D. reklamy
Przygotowanie i wydawanie dań

Podaj przykład funkcjonalnego umeblowania balkonu lub tarasu w domu podczas lata?

A. Stoliki, krzesła, hamak, fotele wykonane z tworzyw sztucznych lub wikliny
B. Stoliki, krzesła, sofa, fotele wykonane z tworzyw sztucznych lub wikliny
C. Stoliki, krzesła, sofa, fotele obite materiałem
D. Stoliki, krzesła, hamak, fotele obite materiałem
Przygotowanie i wydawanie dań

Które naczynie należy ustawić na środku stanowiska roboczego oraz jaki nóż przygotować, aby zorganizować pracę na stanowisku do ręcznego obierania warzyw?

A.naczynie na warzywa po obróbcenóż kuchenny
B.naczynie na warzywa przed obróbkąnóż jarzyniak
C.naczynie na odpadkinóż kuchenny
D.naczynie na odpadkinóż jarzyniak

A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
Przygotowanie i wydawanie dań

Podczas serwowania potraw nie mogą się krzyżować ścieżki

A. porcjonowania oraz wydania gotowych potraw
B. produktów z czystymi narzędziami do pracy
C. serwowania dań z odbiorem brudnych naczyń
D. wyprodukowanych potraw z czystym nakryciem stołowym
Przygotowanie i wydawanie dań

Podczas malowania pokoju dziennego dwiema barwami, właściciele planują zastosować zasadę równoważenia kolorów. Który dobór kolorów nie powinien być przez nich wybrany?

A. Żółty i żółtopomarańczowy
B. Fioletowoniebieski i niebieski
C. Zielony i zielonożółty
D. Niebieskozielony oraz pomarańczowy
Przygotowanie i wydawanie dań

Na rodzinnej uroczystości nie powinno się

A. zapewniać miejsca przy stole dla jednej osoby o wymiarach 60 cm na 60 cm
B. jednolity zestaw nakryć kłaść na wzorzystym obrusie
C. układać zastawy stołowej z jednego zestawu
D. ozdabiać stołu sztucznymi kwiatowymi bukietami