Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 2 521
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Ilustracja do pytania 1
A. 184 kcal
B. 46 kcal
C. 289 kcal
D. 244 kcal
HGT.12 Pytanie 2 522
Organizacja żywienia i usług …

Która z wymienionych diet uwzględnia spożywanie mleka i przetworów mlecznych?

A. Frutarianizm.
B. Owowegetarianizm.
C. Laktowegetarianizm.
D. Witarianizm.
HGT.12 Pytanie 2 523
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.

Ilustracja do pytania 3
A. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.
B. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
C. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
D. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
HGT.12 Pytanie 2 524
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzeniem odżywiania, polegającym na celowej utracie masy ciała i występowaniu jadłowstrętu psychicznego jest

A. celiakia.
B. anoreksja.
C. anemia.
D. bulimia.
HGT.12 Pytanie 2 525
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw urządzeń należy zaplanować do wyposażenia food tracka, w którego ofercie znajdują się zapiekanki i frytki?

A. Rożen gazowy i toster.
B. Opiekacz elektryczny i toster.
C. Opiekacz elektryczny i frytownicę.
D. Rożen gazowy i frytownicę.
HGT.12 Pytanie 2 526
Organizacja żywienia i usług …

Do kontroli którego parametru należy użyć przyrządu przedstawionego na ilustracji?

Ilustracja do pytania 6
A. Masa potrawy po obróbce cieplnej.
B. Temperatura wewnątrz gotowanej potrawy.
C. Ciśnienie w płaszczu wodnym kotła.
D. Wilgotność w magazynie produktów suchych.
HGT.12 Pytanie 2 527
Organizacja żywienia i usług …

Menu przygotowane na przyjęcie weselne to karta

A. standardowa.
B. dnia.
C. okolicznościowa.
D. tradycyjna.
HGT.12 Pytanie 2 528
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu, jeżeli koszt surowców niezbędnych do sporządzenia 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna 250%?

A. 6,50 zł
B. 20,50 zł
C. 14,00 zł
D. 10,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 529
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.

Ilustracja do pytania 9
A. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
C. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
D. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
HGT.12 Pytanie 2 530
Organizacja żywienia i usług …

Który instrument promocyjny zastosowała pizzeria oferując dostawę pizzy do domu?

A. Sponsoring.
B. Marketing bezpośredni.
C. Public relations.
D. Publicity.
HGT.12 Pytanie 2 531
Organizacja żywienia i usług …

Którą kwotę rabatu otrzyma zamawiający korzystający z karty lojalnościowej ze stałą zniżką w wysokości 15%, jeżeli jego rachunek wyniósł 600,00 zł?

A. 120,00 zł
B. 30,00 zł
C. 60,00 zł
D. 90,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 532
Organizacja żywienia i usług …

Który rodzaj sprzedaży prowadzi firma, której klienci cyklicznie odbierają zamówienia opłacone z "góry" za cały cykl?

A. Sugerowaną.
B. Ruchomą.
C. Abonamentową.
D. Bezpośrednią.
HGT.12 Pytanie 2 533
Organizacja żywienia i usług …

Którą z wymienionych potraw kelner powinien wyserwować stosując chwyt szczypcowy boczny?

A. Pierogi z serem.
B. Placki ziemniaczane.
C. Pieczarki faszerowane.
D. Naleśniki z dżemem.
HGT.12 Pytanie 2 534
Organizacja żywienia i usług …

Serwując zupę z wazy do talerzy głębokich ustawionych przed gośćmi kelner stosuje serwis

A. angielski.
B. rosyjski.
C. niemiecki.
D. francuski.
HGT.12 Pytanie 2 535
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.

Ilustracja do pytania 15
A. 2 400,00 zł
B. 3 100,00 zł
C. 2 700,00 zł
D. 1 700,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 536
Organizacja żywienia i usług …

W którym systemie samoobsługowym potrawy i napoje wydawane są przez "okienko" łączące kuchnię z salą konsumencką?

A. Szweckim.
B. Polskim.
C. Francuskim.
D. Czeskim.
HGT.12 Pytanie 2 537
Organizacja żywienia i usług …

Do czynności wykonywanych przez kelnera z prawej strony gościa należą:

A. podawanie zupy w bulionówce, nalewanie wina z butelki.
B. ustawianie na stole wazy z zupą, serwowanie potraw z półmiska.
C. podawanie deseru w pucharku, ustawianie na stole talerza do pieczywa.
D. nalewanie kawy z dzbanka, serwowanie zupy z wazy.
HGT.12 Pytanie 2 538
Organizacja żywienia i usług …

Podłużna wąska ozdobna tkanina układana na obrusie nosi nazwę

A. molton.
B. laufer.
C. napperon.
D. skirting.
HGT.12 Pytanie 2 539
Organizacja żywienia i usług …

Do sporządzenia espresso należy zaplanować

A. ekspres ciśnieniowy.
B. ekspres przelewowy.
C. tygielek.
D. kawiarkę.
HGT.12 Pytanie 2 540
Organizacja żywienia i usług …

Na której ilustracji przedstawiony jest nóż do masła?

Ilustracja do pytania 20
A. Na ilustracji III.
B. Na ilustracji II.
C. Na ilustracji I.
D. Na ilustracji IV.
HGT.12 Pytanie 2 541
Organizacja żywienia i usług …

Na które z wymienionych przyjęć należy przygotować stoły bufetowe z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla gości?

A. Bankiet amerykański.
B. Obiad zasiadany.
C. Bankiet angielski.
D. Koktajl party.
HGT.12 Pytanie 2 542
Organizacja żywienia i usług …

Sprzęt przedstawiony na ilustracji przeznaczony jest do sporządzania i ekspedycji

Ilustracja do pytania 22
A. granity.
B. lemoniady.
C. soku.
D. lodów.
HGT.12 Pytanie 2 543
Organizacja żywienia i usług …

Który z wymienionych produktów działa alkalizująco na odczyn płynów ustrojowych człowieka?

A. Szynka wędzona.
B. Ser gouda.
C. Płatki zbożowe.
D. Sałata liściasta.
HGT.12 Pytanie 2 544
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami zamiany produktów olej można zastąpić

A. śmietaną.
B. masłem.
C. maślanką.
D. jajami.
HGT.12 Pytanie 2 545
Organizacja żywienia i usług …

Ile kg pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 135 g pieczywa zastępuje 100 g kaszy?

A. 0,53 kg
B. 5,30 kg
C. 6,75 kg
D. 0,76 kg
HGT.12 Pytanie 2 546
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Ilustracja do pytania 26
A. nadmiaru cynku.
B. niedoboru potasu.
C. nadmiaru miedzi.
D. niedoboru żelaza.
HGT.12 Pytanie 2 547
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.

Ilustracja do pytania 27
A. powyżej 63°C
B. 10°C
C. 0 ÷ 4°C
D. powyżej 75°C
HGT.12 Pytanie 2 548
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.

Ilustracja do pytania 28
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
D. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
HGT.12 Pytanie 2 549
Organizacja żywienia i usług …

Do konsumpcji śniadania wiedeńskiego należy podać widelce i noże stołowe

A. specjalne.
B. duże.
C. małe.
D. średnie.
HGT.12 Pytanie 2 550
Organizacja żywienia i usług …

Którą zupę należy podać w talerzu głębokim?

A. Rosół wołowy z kołdunami.
B. Barszcz czerwony z krokietem.
C. Bulion drobiowy z żółtkiem.
D. Krem pomidorowy z grzankami.
HGT.12 Pytanie 2 551
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do sporządzania

Ilustracja do pytania 31
A. grzanego wina.
B. soków owocowych.
C. gorącej czekolady.
D. napojów mieszanych.
HGT.12 Pytanie 2 552
Organizacja żywienia i usług …

W kieliszku przedstawionym na ilustracji należy podać

Ilustracja do pytania 32
A. koniak.
B. wermut.
C. wino musujące.
D. wodę mineralną.
HGT.12 Pytanie 2 553
Organizacja żywienia i usług …

Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do

Ilustracja do pytania 33
A. napojów chłodzonych.
B. koktajli mlecznych.
C. płatków śniadaniowych.
D. orzeszków ziemnych.
HGT.12 Pytanie 2 554
Organizacja żywienia i usług …

Na której ilustracji przedstawiono termos transportowy?

Ilustracja do pytania 34
A. Na ilustracji 2.
B. Na ilustracji 1.
C. Na ilustracji 3.
D. Na ilustracji 4.