Filtrowanie pytań
HGT.06 Pytanie 1
Realizacja usług w recepcji
A. kwalifikowana
B. alternatywna
C. krajoznawcza
D. socjalna
HGT.06 Pytanie 2
Realizacja usług w recepcji
Garni to:
A. rodzaj posiłku dietetycznego
B. rodzaj potrawy mięsnej
C. jadalne elementy dekoracji potrawy
D. rodzaj napoju alkoholowego
HGT.06 Pytanie 3
Realizacja usług w recepcji
Cruise to:
A. podróż samolotem
B. podróż autokarem
C. rodzaj opłaty lotniskowej
D. rejs wycieczkowy statkiem
HGT.06 Pytanie 4
Realizacja usług w recepcji
Pensjonat to obiekt posiadający, co najmniej:
A. 7 jednostek mieszkalnych i świadczący usługi żywieniowe
B. 7 jednostek mieszkalnych i świadczący usługi rekreacyjne
C. 10 jednostek mieszkalnych i świadczący usługi rekreacyjne
D. 10 jednostek mieszkalnych i świadczący usługi żywieniowe
HGT.06 Pytanie 5
Realizacja usług w recepcji
Ile miejsc noclegowych co najmniej powinien posiadać dom noclegowy?
A. 20
B. 30
C. 10
D. 7
HGT.06 Pytanie 6
Realizacja usług w recepcji
Motel to obiekt:
A. noclegowy, położony przy ważnej trasie komunikacyjnej
B. hotelarski, położony przy trasach komunikacyjnych, przystosowany do przyjęcia gości zmotoryzowanych
C. noclegowy, położony przy drodze, posiadający minimum 10 jednostek mieszkalnych
D. hotelarski, położony na szlaku turystycznym
HGT.06 Pytanie 7
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych obiekty niestrzeżone, umożliwiające nocleg w namiotach, to
A. pola biwakowe
B. campingi
C. pola namiotowe
D. stanice
HGT.06 Pytanie 8
Realizacja usług w recepcji
Skrót IH&RA oznacza:
A. Międzynarodowe Związek Hotelarzy
B. Międzynarodowe Stowarzyszenie Restauratorów
C. Międzynarodowe Zrzeszenie Kucharzy i Restauratorów
D. Międzynarodowe Zrzeszenie Hotelarzy i Restauratorów
HGT.06 Pytanie 9
Realizacja usług w recepcji
Kodeks Etyki Hotelarza opracowany został przez:
A. Polskie Zrzeszenie Hoteli
B. Naczelną Organizację Polskiego Przemysłu Hotelarskiego
C. Polską Izbę Hotelarstwa
D. Polskie Zrzeszenie Hoteli Turystycznych
HGT.06 Pytanie 10
Realizacja usług w recepcji
Obrona interesów członków PIH, wspólna promocja, ochrona prawna, doskonalenie wiedzy zawodowej, integracja środowisk hotelarskich i producentów na rzecz hotelarstwa oraz doradztwo inwestycyjne to zadania należące do:
A. Polskiej Izby Hoteli
B. Polskiej Instytucji Hotelarskiej
C. Polskiej Izby Hotelarstwa
D. Polskiej Instytucji Hotelarzy
HGT.06 Pytanie 11
Realizacja usług w recepcji
HO-RE-CA to skrót określający:
A. Międzynarodowe Stowarzyszenie Hoteli i Restauracji
B. Zespół Hotelarski Zakładu Prawnych i Ekonomicznych Zagadnień Turystyki
C. Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych
D. Międzynarodową Federację Schronisk Młodzieżowych
HGT.06 Pytanie 12
Realizacja usług w recepcji
Wniosek o zaszeregowanie zakładu hotelarskiego do jednej z kategorii właściciel składa do:
A. burmistrza
B. ministra gospodarki
C. wojewody
D. marszałka województwa
HGT.06 Pytanie 13
Realizacja usług w recepcji
Dźwigi osobowe w hotelu 2* obowiązują w obiektach powyżej:
A. pięcu kondygnacji
B. dwóch kondygnacji
C. trzech kondygnacji
D. czterech kondygnacji
HGT.06 Pytanie 14
Realizacja usług w recepcji
Ile kategorii zgodnie z ustawą o usługach turystycznych wyróżnia się dla kempingów:
A. 4 oznaczone gwiazdkami
B. 5 oznaczonych gwiazdkami
C. 4 oznaczone cyframi rzymskimi
D. 3 oznaczone cyframi rzymskimi
HGT.06 Pytanie 15
Realizacja usług w recepcji
Trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi wyróżna się dla:
A. domu wycieczkowego
B. domu wczasowego
C. motelu
D. pensjonatu
HGT.06 Pytanie 16
Realizacja usług w recepcji
Usługi: prania, prasowania oraz czyszczenia bielizny i odzieży gości wymagane są w hotelach kategorii:
A. 1*,2*,3*,4* i 5*
B. 4* i 5*
C. 2*,3*,4* i 5*
D. 3*,4* i 5*
HGT.06 Pytanie 17
Realizacja usług w recepcji
Zapewnienie sprzedaży gościom gorących napojów przez całą dobę jest obowiązkowe:
A. w motelu 2*
B. w hotelu 5*
C. w hotelu 3*
D. w hotelu 2*
HGT.06 Pytanie 18
Realizacja usług w recepcji
Jakiego rodzaju usługą hotelową jest wynajem samochodu?
A. towarzyszącą
B. podstawową
C. fakultatywną
D. uzupełniającą
HGT.06 Pytanie 19
Realizacja usług w recepcji
Usługa fryzjerska to rodzaj usługi hotelowej:
A. podstawowej
B. towarzyszącej
C. uzupełniającej
D. fakultatywnej
HGT.06 Pytanie 20
Realizacja usług w recepcji
Krótkotrwałe działania stosujące system zachęt w celu aktywizacji sprzedaży produktu to:
A. public relations
B. sprzedaż bezpośrednia
C. promocja sprzedaży
D. sprzedaż osobista
HGT.06 Pytanie 21
Realizacja usług w recepcji
Który instrument marketingu zastosowano umieszczając informację o ofercie hotelu w lokalnej prasie?
A. Produkt.
B. Dystrybucję.
C. Cenę.
D. Promocję.
HGT.06 Pytanie 22
Realizacja usług w recepcji
W hotelu "Teresa" w ramach public relations:
A. nawiązano współpracę z biurem podróży
B. zastosowano posezonowe obniżki cen
C. zorganizowano przyjęcie jubileuszowe
D. zamieszczono reklamę w piśmie branżowym
HGT.06 Pytanie 23
Realizacja usług w recepcji
Marketing mix to celowy dobór instrumentów, takich jak produkt oraz:
A. promocja, reklama, sprzedaż, personel
B. cena, sprzedaż, reklama, promocja
C. sprzedaż, cena reklama, personel
D. dystrybucja, promocja, cena, personel
HGT.06 Pytanie 24
Realizacja usług w recepcji
Która z dyspozycji intelektualnych pracownika recepcji będzie najbardziej przydatna podczas zameldowania gościa, korzystającego po raz pierwszy z usług hotelu?
A. spostrzegawczość
B. samodzielność
C. podzielność uwagi
D. dobra pamięć
HGT.06 Pytanie 25
Realizacja usług w recepcji
Gość hotelowy o silnych i szybkich reakcjach uczuciowych, wytrwały, często porywczy, impulsywny i gwałtowny to:
A. melancholik
B. introwertyk
C. sangwinik
D. choleryk
HGT.06 Pytanie 26
Realizacja usług w recepcji
Właściciel hotelu "Jastrząb" wprowadził podwyżkę cen, nie zmieniając jakości usług. W tej sytuacji popyt na usługi:
A. pozostanie bez zmian
B. zmaleje
C. wzrośnie
D. wzrośnie, ale podaż zmaleje
HGT.06 Pytanie 27
Realizacja usług w recepcji
Gościowi hotelowemu, który posiada kartę stałego klienta przysługuje opłata
A. zmniejszona
B. regresywna
C. negocjowana
D. niezmieniona
HGT.06 Pytanie 28
Realizacja usług w recepcji
Popyt na usługi hotelarskie nie zależy od:
A. dochodu właściciela hotelu
B. ceny tych usług
C. potrzeb konsumentów
D. dochodów konsumentów
HGT.06 Pytanie 29
Realizacja usług w recepcji
Jednolity ubiór dla poszczególnych służb hotelowych obowiązuje w hotelach kategorii:
A. 4* i 5
B. 3*, 4* i 5
C. 1*, 2*, 3*, 4* i 5
D. 2*, 3*, 4* i 5
HGT.06 Pytanie 30
Realizacja usług w recepcji
Jaka minimalna powierzchnia jest wymagana dla pokoju 1-osobowego w hotelu 4*?
A. 14m2
B. 8m2
C. 12m2
D. 10m2
HGT.06 Pytanie 31
Realizacja usług w recepcji
Check-out to procedura:
A. wymeldowania gościa z hotelu
B. przyjęcia gościa do hotelu
C. zapłaty za pobyt w hotelu
D. obsługi gościa w trakcie pobytu w hotelu
HGT.06 Pytanie 32
Realizacja usług w recepcji
Minibar w jednostce mieszkalnej obowiązuje:
A. w hotelu 5*
B. w kemipingu 4*
C. w motelu 4*
D. w pensjonacie 5*
HGT.06 Pytanie 33
Realizacja usług w recepcji
Zespół sal wielofunkcyjnych, konferencyjnych, klubowych, szkoleniowych, dostosowanych do charakteru obiektu wymagany jest:
A. w hotelach 3*, 4* i 5*
B. w motelach 4* i 5*
C. w motelach 3*, 4* i 5*
D. w hotelach 4* i 5*
HGT.06 Pytanie 34
Realizacja usług w recepcji
Po rozliczeniu gościa łączna wartość brutto do zapłaty za skorzystanie z usług hotelu wyniosła 800,00 zł. Jaką wartość netto należy wpisać do faktury VAT, jeśli stawka podatku VAT dla każdej usługi wyniosła 7%?
A. 470, 59 zł
B. 747,66 zł
C. 856,00 zł
D. 560,00 zł
HGT.06 Pytanie 35
Realizacja usług w recepcji
Jeżeli gość hotelowy opuści obiekt nie uiszczając opłaty za pobyt w hotelu recepcjonista może odnotować ten fakt:
A. w rejestrze wierzycieli
B. w księdze skarg
C. na czarnej liście
D. w księdze meldunkowej
HGT.06 Pytanie 36
Realizacja usług w recepcji
Jaką ilość kart meldunkowych musi wypełnić recepcjonista dla czteroosobowej rodziny Państwa Kwiatkowskich: Anny Kwiatkowskiej i Andrzeja Kwiatkowskiego oraz ich pięcioletniej córki i siedmioletniego syna?
A. trzy
B. cztery
C. jedną
D. dwie
HGT.06 Pytanie 37
Realizacja usług w recepcji
W recepcji hotelu niezależnie od kategorii dostępne dla gości są:
A. komputer i drukarka
B. internet i drukarka
C. telefon i internet
D. telefon i faks
HGT.06 Pytanie 38
Realizacja usług w recepcji
W części ogólnodostępnej obejmującej hall recepcyjny, sale gastronomiczne i wielofunkcyjne wymagana jest klimatyzacja w hotelach kategorii:
A. 4* i 5*
B. 3*, 4* i 5*
C. 1*, 2*, 3*, 4* i 5*
D. 2*, 3*, 4* i 5*
HGT.06 Pytanie 39
Realizacja usług w recepcji
Minestrone, owoce morza, pierożki to dania typowe dla kuchni:
A. żydowskiej
B. greckiej
C. francuskiej
D. włoskiej
HGT.06 Pytanie 40
Realizacja usług w recepcji
Hotel "Jowisz" organizuje przyjęcie okolicznościowe - garden party. Jakie dania powinien polecić swoim gościom?
A. mięso pieczone, tatar z żółtkiem, alkohol, pieczywo
B. mięso w galarecie, śledź po tatarsku, piwo, pieczywo
C. bigos, zimne napoje, pieczywo
D. prosię pieczone, piwo, alkohol, pieczywo,