Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 1
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas obsługi gości za pomocą serwisu synchronicznego dania powinny być serwowane

A. po kolei każdemu z gości
B. najpierw kobietom
C. wszystkim gościom równocześnie
D. najpierw gospodarzowi
HGT.11 Pytanie 2
Organizacja usług gastronomic…

Który z wymienionych napojów nie jest typowy dla kuchni włoskiej?

A. Mojito
B. Amaretto
C. Limoncello
D. Espresso
HGT.01 Pytanie 3
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką metodę stosuje się do przygotowania mleka do cappuccino?

A. Spienianie
B. Flambirowanie
C. Zaparzanie
D. Shakerowanie
HGT.11 Pytanie 4
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia 5 porcji jajecznicy ze szczypiorkiem, korzystając z danych w tabeli.

SurowiecIlość na jedną porcjęCena jednostkowa
jaja2 szt.0,30 zł/szt.
masło20 g24,00 zł/kg
szczypiorek10 g30,00 zł/kg

A. 6,90 zł
B. 30,50 zł
C. 7,50 zł
D. 11,00 zł
HGT.01 Pytanie 5
Wykonywanie usług kelnerskich

Cechą osobowości, która jest niepożądana u kelnera, jest

A. arogancka postawa
B. zdecydowana wytrwałość
C. otwartość w komunikacji
D. duża odpowiedzialność
HGT.01 Pytanie 6
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować grog, należy zastosować

A. araku
B. ginu
C. wermutu
D. likieru
HGT.01 Pytanie 7
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner obsługujący room service powinien zbierać zamówienia "klamkowe"

A. przed lunchem
B. w godzinach wieczornych
C. o wczesnym ranku
D. w czasie porannego posiłku
HGT.01 Pytanie 8
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój gorący sporządza się z przedstawionego w tabeli normatywu surowcowego?

Normatyw surowcowy na 1 porcję
Nazwa surowcaIlość surowca
Herbata czarna2 g
Konfitura40 g
Cukierdo smaku
Woda do zaparzenia25 ml

A. Herbatę po chińsku.
B. Herbatę po turecku.
C. Herbatę po angielsku.
D. Herbatę po rosyjsku.
HGT.01 Pytanie 9
Wykonywanie usług kelnerskich

Kotlety mielone, które nie są przeznaczone do natychmiastowego spożycia, przed ich przechowywaniem powinny być schłodzone do temperatury

A. 2oC w czasie nie dłuższym niż 3 godziny
B. 8oC w czasie nie dłuższym niż 3 godziny
C. 4oC w czasie nie dłuższym niż 2 godziny
D. 10oC w czasie nie dłuższym niż 2 godziny
HGT.11 Pytanie 10
Organizacja usług gastronomic…

Aby korzystać z przenośnego terminala płatniczego, konieczne jest nawiązanie połączenia z

A. siecią internetową przewodową
B. systemem GPS
C. siecią Wi-Fi
D. telefonem stacjonarnym
HGT.01 Pytanie 11
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie elementy zastawy stołowej powinien kelner przenosić jedynie za pomocą tacy?

A. Dzbanki
B. Salaterki
C. Półmiski
D. Kieliszki
HGT.11 Pytanie 12
Organizacja usług gastronomic…

Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?

A. Transmiter pagerów
B. Czytnik kodów
C. Terminal przenośny
D. Pager przywoławczy
HGT.01 Pytanie 13
Wykonywanie usług kelnerskich

Wskaż artykuł pochodzenia zwierzęcego?

A. Cukier
B. Kapusta czerwona
C. Pieczarki
D. Mleko
HGT.11 Pytanie 14
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.

Lp.Wyszczególnione kosztyWartość
[zł]
1Koszty usług dodatkowych2 400,00
2Koszty konsumpcji dla jednej osoby150,00

A. 15 150,00 zł
B. 17 400,00 zł
C. 16 550,00 zł
D. 14 790,00 zł
HGT.01 Pytanie 15
Wykonywanie usług kelnerskich

Zgodnie z wytycznymi HACCP do obróbki surowego mięsa z drobiu powinna być wykorzystywana deska w kolorze

A. czerwonym
B. zielonym
C. niebieskim
D. żółtym
HGT.01 Pytanie 16
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos

Receptura
majonez350 g
szpinak300 g
sól, cukierdo smaku

A. tatarski.
B. cumberland.
C. ravigotte.
D. winegret.
HGT.01 Pytanie 17
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie akcesoria może wykorzystać kelner przy obsłudze gościa w hotelowym pokoju?

A. tacę lub wózek serwisowy
B. wózek chłodniczy do deserów lub bemar
C. tacę lub pomocnik kelnerski
D. wózek kelnerski bądź stolik koktajlowy
HGT.01 Pytanie 18
Wykonywanie usług kelnerskich

Osoba w restauracji, która zajmuje się doborem win do potraw oraz ich serwowaniem gościom, to

A. barista
B. barman
C. bufetowy
D. sommelier
HGT.11 Pytanie 19
Organizacja usług gastronomic…

Jaką ilość cukru należy przygotować na 100 porcji deseru, jeśli na jedną porcję przypada 25 g cukru?

A. 25 kg
B. 250 g
C. 2,5 kg
D. 0,25 kg
HGT.11 Pytanie 20
Organizacja usług gastronomic…

Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?

A. 48 sztuk
B. 66 sztuk
C. 30 sztuk
D. 12 sztuk
HGT.11 Pytanie 21
Organizacja usług gastronomic…

Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim

A. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
B. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
C. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
D. tortilli z serem gorgonzola i szynką
HGT.11 Pytanie 22
Organizacja usług gastronomic…

W obiekcie gastronomicznym mogą się krzyżować drogi

A. czystych naczyń kuchennych i klientów
B. surowców i półproduktów
C. czystych naczyń kuchennych i półproduktów
D. surowców i gotowych dań
HGT.11 Pytanie 23
Organizacja usług gastronomic…

Jaki jest pierwszy krok przy planowaniu menu tematycznego na imprezę?

A. Rezerwacja sali
B. Określenie tematyki imprezy
C. Zakup surowców
D. Zatrudnienie dodatkowej obsługi
HGT.01 Pytanie 24
Wykonywanie usług kelnerskich

Rosyjski sposób serwowania dań można wykorzystać podczas przyjęcia o typie

A. aperitif
B. lampka wina
C. koktajlowe
D. zasiadane
HGT.11 Pytanie 25
Organizacja usług gastronomic…

Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?

A. 1,5 l
B. 1500 l
C. 150 l
D. 15 l
HGT.01 Pytanie 26
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?

A. Napperony, skirtingi oraz moltony
B. Laufry, obrusy oraz moltony
C. Obrusy, moltony i skirtingi
D. Moltony, obrusy oraz napperony
HGT.11 Pytanie 27
Organizacja usług gastronomic…

Ile talerzy na przekąski trzeba przewidzieć na przyjęcie zasiadane dla 120 osób, uwzględniając 20% zapasu?

A. 144 sztuki
B. 168 sztuk
C. 132 sztuki
D. 156 sztuk
HGT.01 Pytanie 28
Wykonywanie usług kelnerskich

Suflet to danie

A. gotowane.
B. smażone.
C. duszone.
D. pieczone.
HGT.01 Pytanie 29
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę cappuccino przygotowuje się

A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w filiżance o pojemności 150-200 ml
C. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
D. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
HGT.01 Pytanie 30
Wykonywanie usług kelnerskich

Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?

Receptura
SurowiecIlość
jabłka kwaśne100 g
cukier25 g
woda120 cm3
sok z cytrynydo smaku

A. Mus.
B. Kompot.
C. Budyń.
D. Galaretkę.
HGT.11 Pytanie 31
Organizacja usług gastronomic…

Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?

A. 0,18 kg
B. 2,50 kg
C. 1,50 kg
D. 1,25 kg
HGT.11 Pytanie 32
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.

Waga 1 porcji sernika100 g
Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika25,00 zł
Marża gastronomiczna60%
Stawka podatku VAT23%

A. 4,92 zł
B. 3,45 zł
C. 18,45 zł
D. 20,75 zł
HGT.01 Pytanie 33
Wykonywanie usług kelnerskich

Mięso mielone przeznaczone na befsztyk tatarski powinno być przechowywane

A. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 8-10°C
B. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 3-4°C
C. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 3-4°C
D. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 8-10°C
HGT.11 Pytanie 34
Organizacja usług gastronomic…

Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.

Zamówienie usługi gastronomicznej
Data przyjęcia: 10 maja 2019 r.
Forma przyjęcia: bankiet angielski
Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy
Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa
Liczba gości: 100 osób
Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł

A. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
B. Nazwisk personelu.
C. Ilości zastawy stołowej.
D. Liczby kucharzy.
HGT.01 Pytanie 35
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą z działań w procesie przygotowywania pieczonego indyka z nadzieniem należy uznać za Krytyczny Punkt Kontrolny (CCP), jeśli w planie HAACP jako źródło zakażenia wskazano niewłaściwą obróbkę termiczną?

A. Pieczenie
B. Formowanie
C. Rozluźnianie
D. Krojenie na porcje
HGT.01 Pytanie 36
Wykonywanie usług kelnerskich

Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi

A. od 17 do 20 °C
B. od 13 do 16 °C
C. od 0 do 1 °C
D. od 2 do 12 °C
HGT.11 Pytanie 37
Organizacja usług gastronomic…

Lunch roboczy to wydarzenie dyplomatyczne, które ma miejsce w godzinach

A. 10:00-12:00
B. 10:30-12:30
C. 11:00-13:00
D. 12:30-14:00
HGT.11 Pytanie 38
Organizacja usług gastronomic…

Usługowa działalność lokalu gastronomicznego polega na

A. dystrybucji wyrobów tytoniowych
B. obsłudze klientów w punkcie sprzedaży
C. handel solonymi migdałami i słodyczami
D. przygotowywaniu dań i napojów
HGT.11 Pytanie 39
Organizacja usług gastronomic…

Która z informacji jest niepotrzebna w karcie zlecenia przyjęcia?

A. Lista usług dodatkowych
B. Typ przyjęcia okolicznościowego
C. Metoda płatności za usługę
D. Harmonogram pracy kelnerów
HGT.01 Pytanie 40
Wykonywanie usług kelnerskich

Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci

A. dnia
B. standardowej
C. okolicznościowej
D. specjalnej