Filtrowanie pytań
HGT.11 Pytanie 1
Organizacja usług gastronomic…
A. liczba kelnerów oraz dane osobowe zaproszonych
B. liczba stołów przeznaczonych do spożywania potraw
C. liczba kucharzy odpowiadających za przygotowanie potraw
D. liczba gości, forma oraz czas trwania przyjęcia
HGT.01 Pytanie 2
Wykonywanie usług kelnerskich
Wskaż artykuł pochodzenia zwierzęcego?
A. Kapusta czerwona
B. Pieczarki
C. Cukier
D. Mleko
HGT.11 Pytanie 3
Organizacja usług gastronomic…
Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?
A. Obsługa baru
B. Koordynacja pracy kelnerów
C. Dobór win do potraw
D. Serwowanie deserów
HGT.11 Pytanie 4
Organizacja usług gastronomic…
Gdzie wykorzystuje się system samoobsługowy?
A. w kawiarni
B. w cafeterii
C. w winiarni
D. w restauracji
HGT.11 Pytanie 5
Organizacja usług gastronomic…
Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?
A. 15 l
B. 150 l
C. 1,5 l
D. 1500 l
HGT.01 Pytanie 6
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w ramach usługi room service, nie musi zasięgnąć od gościa hotelowego informacji
A. o liczbie zamówionych dań
B. o numerze pokoju
C. o czasie dostarczenia posiłku
D. o numerze telefonu
HGT.01 Pytanie 7
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaja stanowią podstawowy element
A. musu jabłkowego
B. omletu naturalnego
C. budyniu malinowego
D. kotleta mielonego
HGT.11 Pytanie 8
Organizacja usług gastronomic…
Jaką metodę przygotowania wybrał kelner przy sporządzaniu flambirowanych bananów?
A. Angielską
B. Rosyjską
C. Niemiecką
D. Francuską
HGT.11 Pytanie 9
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz długość bufetu, jaką należy przygotować dla 100 gości na przyjęcie bufetowe.
Liczba gości na przyjęciu bufetowym | Długość bufetu |
pierwsze 20 osób | 3 metry |
każde dodatkowe 10 osób | 1 metr |
A. 11 m
B. 20 m
C. 13 m
D. 15 m
HGT.01 Pytanie 10
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?
A. 20 nakryć
B. 12 nakryć
C. 16 nakryć
D. 10 nakryć
HGT.01 Pytanie 11
Wykonywanie usług kelnerskich
W chłodniach nie powinno się przechowywać
A. margaryny
B. oleju
C. smalcu
D. śmietany
HGT.01 Pytanie 12
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego stopnia wysmażenia ma befsztyk wołowy, jeśli był smażony przez 1,5 minuty z każdej strony?
A. Blue
B. Well done
C. Medium well
D. Rare
HGT.01 Pytanie 13
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwisu francuskiego, z której strony kelner powinien obsługiwać gości?
A. Z prawej strony
B. Z tyłu
C. Z lewej strony
D. Z przodu
HGT.01 Pytanie 14
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego służy pomocnik kelnerski?
A. do wykonania dekantacji win
B. do realizacji serwisu specjalnego
C. do przechowywania alkoholi oraz napojów bezalkoholowych
D. do przechowywania bielizny oraz zastawy stołowej
HGT.11 Pytanie 15
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy powinny zostać przygotowane na przyjęcia w stylu amerykańskim?
A. stoły konsumenckie i stoły bufetowe
B. stoły koktajlowe i stoły dostawcze
C. stoły konsumenckie i stoły dostawcze
D. stoły koktajlowe i stoły bufetowe
HGT.01 Pytanie 16
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką technikę zastosował kelner, serwując tort weselny przy wózku kelnerskim?
A. Angielską
B. Rosyjską
C. Niemiecką
D. Francuską
HGT.11 Pytanie 17
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.
Rodzaj usługi | J. m. | Cena brutto |
---|---|---|
Animator zabaw dzieci | 1 godz. | 100,00 zł |
Zespół muzyczny | 4 godz. | 1 000,00 zł |
Fotobudka | 1 godz. | 250,00 zł |
Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 500,00 zł |
A. 2 900,00 zł
B. 5 900,00 zł
C. 2 150,00 zł
D. 1 850,00 zł
HGT.01 Pytanie 18
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych napojów powinien być serwowany w kieliszku typu flute?
A. Whisky
B. Szampan
C. Koniak
D. Czerwone wino
HGT.01 Pytanie 19
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
A. w zimnych przystawkach
B. w sałatkach
C. w deserach
D. w daniach głównych
HGT.11 Pytanie 20
Organizacja usług gastronomic…
Jaki jest pierwszy krok przy planowaniu menu tematycznego na imprezę?
A. Zakup surowców
B. Określenie tematyki imprezy
C. Zatrudnienie dodatkowej obsługi
D. Rezerwacja sali
HGT.01 Pytanie 21
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczny sos pesto, poza oliwą z oliwek, orzeszkami pinii, parmezanem oraz solą, co jeszcze należy dodać?
A. bazylii
B. majeranku
C. szpinaku
D. oregano
HGT.11 Pytanie 22
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrowych kartonów koncentratu soku pomarańczowego trzeba przygotować do przygotowania napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób, jeśli do sporządzenia jednej porcji napoju wymaga się 125 ml koncentratu soku?
A. 20 szt.
B. 25 szt.
C. 15 szt.
D. 10 szt.
HGT.01 Pytanie 23
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką temperaturę minimalną powinien mieć rosół z makaronem, gdy jest serwowany gościowi?
A. 45°C
B. 60°C
C. 55°C
D. 75°C
HGT.11 Pytanie 24
Organizacja usług gastronomic…
Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?
A. 30,00 zł
B. 500,00 zł
C. 750,00 zł
D. 1500,00 zł
HGT.01 Pytanie 25
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
B. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
C. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
D. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
HGT.01 Pytanie 26
Wykonywanie usług kelnerskich
Świeże ostrygi powinny być serwowane na talerzu
A. polanym sokiem cytrynowym
B. ustawionym na podgrzewaczu
C. wyłożonym kruszonym lodem
D. wyłożonym sałatą lodową
HGT.11 Pytanie 27
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.
Waga 1 porcji sernika | 100 g |
Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika | 25,00 zł |
Marża gastronomiczna | 60% |
Stawka podatku VAT | 23% |
A. 20,75 zł
B. 3,45 zł
C. 4,92 zł
D. 18,45 zł
HGT.01 Pytanie 28
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim systemie dostarczania posiłków odbywa się serwowanie potraw przez okno łączące kuchnię z salą jadalną?
A. Czeskiego
B. Francuskiego
C. Szwedzkiego
D. Polskiego
HGT.11 Pytanie 29
Organizacja usług gastronomic…
Do dodatkowych usług oferowanych w winiarni zalicza się
A. organizowanie występów muzycznych
B. organizowanie imprez okolicznościowych
C. serwowanie zimnych oraz gorących przekąsek
D. serwowanie win owocowych i gronowych
HGT.01 Pytanie 30
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobom preferującym dania kuchni hiszpańskiej powinno się zaproponować
A. tartę
B. kebabczetę
C. paellę
D. musakę
HGT.11 Pytanie 31
Organizacja usług gastronomic…
Zgodnie z zasadami serwowania potraw na bufecie obiadowym, zaraz po zupach powinny być podawane
A. owoce
B. zimne przekąski
C. desery
D. dania główne
HGT.01 Pytanie 32
Wykonywanie usług kelnerskich
Toksyczny związek, który gromadzi się w ziemniakach przechowywanych w niewłaściwych warunkach, to
A. amigdalina
B. kwas szczawiowy
C. kwas erukowy
D. solanina
HGT.11 Pytanie 33
Organizacja usług gastronomic…
Aby skonsumować szarlotkę z lodami waniliowymi podaną na talerzu deserowym, jakie naczynia powinny być przygotowane?
A. mały widelec
B. mały widelec i mała łyżka
C. mała łyżka
D. duża łyżka stołowa oraz średni widelec stołowy
HGT.11 Pytanie 34
Organizacja usług gastronomic…
Obliczając kosztorys przyjęcia, menedżer stwierdził, że cena netto wynosi 4000 zł, a VAT wynosi 8%. Jaka jest całkowita kwota brutto?
A. 4480 zł
B. 4800 zł
C. 4320 zł
D. 4200 zł
HGT.01 Pytanie 35
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas realizacji prac obsługowych na przyjęciu, jakie czynności powinien wykonać kelner w pierwszej kolejności?
A. przybyłemu mężczyźnie
B. gospodyni uroczystości
C. przybyłej kobiecie
D. gospodarzowi uroczystości
HGT.01 Pytanie 36
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie sztućce specjalne powinien przygotować kelner w nakryciu dla gościa, który zdecydował się na zamówienie?
A. homara na zimno
B. zupę gulaszową
C. naleśniki flambirowane
D. sznycel ministerski
HGT.01 Pytanie 37
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?
A. Puree ziemniaczane, kapusta zasmażana
B. Kasza gryczana, sos grzybowy, marchewka w glazurze
C. Kopytka, sos myśliwski, glazurowana marchewka
D. Ziemniaki glazurowane w maśle, puree z brokułów
HGT.01 Pytanie 38
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakiej kolejności kelner powinien serwować poszczególne dania podczas uroczystej kolacji?
A. Przystawka, deser, danie główne
B. Deser, przzystawka, danie główne
C. Danie główne, deser, przystawka
D. Przystawka, danie główne, deser
HGT.01 Pytanie 39
Wykonywanie usług kelnerskich
Zakres działania Dobrej Praktyki Higienicznej w lokalu gastronomicznym obejmuje
A. przechowywanie żywności
B. kontrolowanie odpadów
C. proces przygotowania wstępnego
D. proces obróbki cieplnej
HGT.11 Pytanie 40
Organizacja usług gastronomic…
Gotówkowej płatności dokonuje klient, który opłaca swoje zobowiązanie przy użyciu
A. karty płatniczej
B. telefonu komórkowego
C. banknotów NBP
D. bonów podarunkowych