Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.11 Pytanie 361
Organizacja usług gastronomic…

Który zakład gastronomiczny oferuje szeroki asortyment napojów alkoholowych mieszanych?

A. Snack bar.
B. Aperitif bar.
C. Bar uniwersalny.
D. Bar piwny.
HGT.11 Pytanie 362
Organizacja usług gastronomic…

Usługą gastronomiczną uzupełniającą jest zorganizowanie przez restaurację

A. wernisażu.
B. wystawy.
C. koncertu.
D. cateringu.
HGT.11 Pytanie 363
Organizacja usług gastronomic…

Które z wymienionych potraw należy zaplanować na dni kuchni greckiej?

A. Tortellini i zabaglione.
B. Moussakę i baklavę.
C. Czulent i kugel.
D. Bliny i paschę.
HGT.11 Pytanie 364
Organizacja usług gastronomic…

Suflet czekoladowy należy podać gościowi metodą

A. rosyjską.
B. niemiecką.
C. francuską.
D. angielską.
HGT.11 Pytanie 365
Organizacja usług gastronomic…

Do dokumentacji wykorzystywanej w trakcie rozmowy zleceniobiorcy ze zleceniodawcą dotyczącej organizacji usługi gastronomicznej należy

A. wykaz kontrahentów.
B. lista imienna personelu.
C. plan budynku z podziałem na sale.
D. wykaz receptur potraw i napojów.
HGT.11 Pytanie 366
Organizacja usług gastronomic…

Któremu pracownikowi należy zlecić obsługę baru kawowego na przyjęciu okolicznościowym, w menu którego znajduje się szeroki asortyment napojów kawowych?

A. Barmanowi.
B. Sommelierowi.
C. Kelnerowi.
D. Bariście.
HGT.11 Pytanie 367
Organizacja usług gastronomic…

Do podania zupy pomidorowej czystej z diablotką należy zaplanować łyżkę stołową średnią, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz

A. talerz głęboki z talerzem płaskim.
B. filiżankę do mokki z podstawką.
C. bulionówkę z podstawką.
D. kokilkę z podstawką.
HGT.11 Pytanie 368
Organizacja usług gastronomic…

Które danie należy usunąć z oferty menu, jeżeli zleceniodawca poprosił o wykluczenie potraw z wołowiny?

A. Schab faszerowany.
B. Antrykot pieczony.
C. Pieczeń z szynki.
D. Roladę z boczku.
HGT.11 Pytanie 369
Organizacja usług gastronomic…

Opracowując kosztorys potraw wchodzących w skład menu przyjęcia okolicznościowego, należy wziąć pod uwagę

A. sposób wydania potraw.
B. termin zapłaty za usługę.
C. aktualne ceny surowców.
D. formę rozliczenia usługi.
HGT.11 Pytanie 370
Organizacja usług gastronomic…

Do wołowiny po burgundzku należy zaplanować wino

A. czerwone słodkie.
B. białe słodkie.
C. czerwone wytrawne.
D. białe wytrawne.
HGT.11 Pytanie 371
Organizacja usług gastronomic…

W restauracji, w której goście otrzymali kupony konkursowe upoważniające posiadaczy do wzięcia udziału w loterii, zastosowano

A. promocję bezpośrednią.
B. reklamę wewnętrzną.
C. sprzedaż osobistą.
D. promocję sprzedaży.
HGT.11 Pytanie 372
Organizacja usług gastronomic…

W barze zaplanowano w ramach happy hours promocję na sprzedaż piwa w godzinach 16.00-18.00.
W związku z tym w godzinach tych

A. odbędzie się degustacja nowych gatunków piwa.
B. bar będzie oferował szerszy asortyment piwa.
C. podawane do piwa przekąski będą miały obniżoną cenę.
D. cena piwa będzie obniżona.
HGT.11 Pytanie 373
Organizacja usług gastronomic…

Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?

Ilustracja do pytania 13
A. Mieszane.
B. Cocktail party.
C. Przyjęcie typu toast.
D. Bufet dinner.
HGT.11 Pytanie 374
Organizacja usług gastronomic…

Podczas obsługi gości kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z

A. magazynu sprzętu.
B. przygotowalni czystej.
C. kuchni gorącej.
D. rozdzielni kelnerskiej.
HGT.11 Pytanie 375
Organizacja usług gastronomic…

Przed rozpoczęciem przyjęcia kierownik sali nie sprawdza

A. poprawności ułożenia dań na talerzach.
B. temperatury przygotowanych dań gorących.
C. zgodności przygotowanych nakryć z zamówieniem.
D. smaku sporządzonych potraw i napojów.
HGT.11 Pytanie 376
Organizacja usług gastronomic…

Ile tumblerów należy zaplanować do wyporcjowania wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, jeżeli 1 porcja napoju ma 250 ml objętości?

A. 12 sztuk.
B. 30 sztuk.
C. 66 sztuk.
D. 48 sztuk.
HGT.11 Pytanie 377
Organizacja usług gastronomic…

Ile kilogramów liści herbaty należy użyć do sporządzenia 50 porcji naparu, jeżeli na 1 porcję przeznacza się 2 g liści?

A. 0,10 kg
B. 1,00 kg
C. 0,01 kg
D. 10,00 kg
HGT.11 Pytanie 378
Organizacja usług gastronomic…

Na której ilustracji przedstawiono sztućce, które należy zaplanować do serwowania tortu metodą angielską?

Ilustracja do pytania 18
A. Na ilustracji 2.
B. Na ilustracji 3.
C. Na ilustracji 1.
D. Na ilustracji 4.
HGT.11 Pytanie 379
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz minimalną długość stołu ustawionego w blok w kształcie litery "I" dla 30 osób na uroczystą kolację korzystając z danych zamieszczonych na schemacie

Ilustracja do pytania 19
A. 10,95 m
B. 10,50 m
C. 11,25 m
D. 11,40 m
HGT.11 Pytanie 380
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.

Ilustracja do pytania 20
A. 135,6 m2
B. 123,6 m2
C. 120,0 m2
D. 132,0 m2
HGT.11 Pytanie 381
Organizacja usług gastronomic…

Sprzęt przedstawiony na ilustracji służy do podawania potraw podczas

Ilustracja do pytania 21
A. lampki wina.
B. obiadu zasiadanego.
C. bankietu amerykańskiego.
D. przyjęcia koktajlowego.
HGT.11 Pytanie 382
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli oblicz, ile kilogramów sera podpuszczkowego należy zamówić do sporządzenia 40 porcji sufletu serowego i 35 porcji sera panierowanego.

Ilustracja do pytania 22
A. 3,6 kg
B. 4,0 kg
C. 0,8 kg
D. 2,8 kg
HGT.11 Pytanie 383
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów soku pomarańczowego należy zakupić, aby sporządzić 200 porcji napoju Bronx zgodnie z recepturą zamieszczoną w tabeli?

Ilustracja do pytania 23
A. 4 l
B. 3 l
C. 2 l
D. 6 l
HGT.11 Pytanie 384
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.

Ilustracja do pytania 24
A. 18,45 zł
B. 3,45 zł
C. 4,92 zł
D. 20,75 zł
HGT.11 Pytanie 385
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.

Ilustracja do pytania 25
A. 3,44 zł
B. 4,58 zł
C. 5,20 zł
D. 3,92 zł
HGT.11 Pytanie 386
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto napoju Gibson składającego się z 60 ml ginu i 10 ml wermutu.

Ilustracja do pytania 26
A. 25,00 zł
B. 22,00 zł
C. 13,00 zł
D. 15,00 zł
HGT.11 Pytanie 387
Organizacja usług gastronomic…

Którą kwotę zaliczki powinien wpłacić zleceniodawca za wykonanie usługi gastronomicznej, jeżeli całkowity koszt wyniósł 154 000,00 zł, a wysokość zaliczki ustalono na 20%?

A. 1 540,00 zł
B. 30 800,00 zł
C. 3 080,00 zł
D. 15400,00 zł
HGT.11 Pytanie 388
Organizacja usług gastronomic…

Która informacja jest zbędna w karcie zlecenia przyjęcia?

A. Wykaz usług dodatkowych.
B. Harmonogram pracy kelnerów.
C. Sposób zapłaty za usługę.
D. Forma przyjęcia okolicznościowego.
HGT.11 Pytanie 389
Organizacja usług gastronomic…

Którą kwotę powinien zapłacić zleceniodawca, jeżeli otrzymał rabat 20% na usługę gastronomiczną o koszcie całkowitym 40 000,00 zł?

A. 36 000,00 zł
B. 32 000,00 zł
C. 44 000,00 zł
D. 48 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 390
Organizacja usług gastronomic…

Dostawca otrzymał od zamawiającego dwa banknoty 20-złotowe oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Którą kwotę dostawca powinien wydać zamawiającemu, jeżeli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?

A. 7,00 zł
B. 2,80 zł
C. 4,80 zł
D. 5,00 zł
HGT.11 Pytanie 391
Organizacja usług gastronomic…

Ile wyniesie koszt transportu, jeżeli miejsce realizacji usługi cateringowej jest oddalone od siedziby zleceniobiorcy o 150 km, a stawka za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za 10 km?

A. 750,00 zł
B. 1500,00 zł
C. 500,00 zł
D. 30,00 zł
HGT.11 Pytanie 392
Organizacja usług gastronomic…

Obliczając cenę sprzedaży butelki wina musującego w sklepie, marżę gastronomiczną należy dodać do ceny

A. detalicznej brutto.
B. gastronomicznej brutto.
C. gastronomicznej netto.
D. detalicznej netto.
HGT.11 Pytanie 393
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt 6-godzinnego szkolenia dla 120 osób z obiadem i jedną przerwą kawową.

Ilustracja do pytania 33
A. 4 200,00 zł
B. 3 600,00 zł
C. 4 560,00 zł
D. 5 160,00 zł
HGT.11 Pytanie 394
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.

Ilustracja do pytania 34
A. 2 250,00 zł
B. 1 800,00 zł
C. 1 650,00 zł
D. 2 100,00 zł
HGT.11 Pytanie 395
Organizacja usług gastronomic…

Zleceniodawca reguluje należność za usługę gotówkowo, jeżeli

A. wpłaca należność przy kasie pracownikowi restauracji.
B. zleca obciążenie konta bankowego.
C. uiszcza należność kartą kredytową.
D. dokonuje przelewu na rachunek bankowy restauracji.
HGT.11 Pytanie 396
Organizacja usług gastronomic…

W celu sprawdzenia ilości wprowadzonych korekt paragonów fiskalnych w programie do rozliczeń sprzedaży w gastronomii, należy wydrukować raport

A. utargu.
B. sprzedaży na karty rabatowe.
C. wykonanych storn.
D. udzielonych rabatów.
HGT.11 Pytanie 397
Organizacja usług gastronomic…

Które urządzenie powinien podać kelner, jeżeli gość za wykonaną usługę gastronomiczną zaproponował uregulowanie należności płatnością zbliżeniową?

A. Transmiter pagerów.
B. Pager przywoławczy.
C. Terminal przenośny.
D. Czytnik kodów.
HGT.11 Pytanie 398
Organizacja usług gastronomic…

Ostateczny termin zapłaty za zamieszczoną fakturę VAT to

Ilustracja do pytania 38
A. 14 listopada 2021 r.
B. 16 listopada 2021 r.
C. 15 listopada 2021 r.
D. 17 listopada 2021 r.
HGT.11 Pytanie 399
Organizacja usług gastronomic…

Program, którego zrzut ekranu przedstawiono na ilustracji, powinien zastosować w pracy

Ilustracja do pytania 39
A. magazynier.
B. kucharz.
C. menager.
D. kelner.
HGT.01 Pytanie 400
Wykonywanie usług kelnerskich

Suflet to potrawa

A. gotowana.
B. pieczona.
C. duszona.
D. smażona.