Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. LRS
B. POS
C. SOGA
D. SZEF
Organizacja usług gastronomic…
System ServerPaging w LRS ma na celu umożliwienie bezprzewodowej komunikacji pomiędzy
A. kelnerem a kucharzem.
B. kelnerem a klientem.
C. kelnerem a menedżerem restauracji.
D. kelnerem a właścicielem lokalu.
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc kartę menu w restauracji, danie Zabaione powinno być umieszczone w sekcji
A. napojów
B. zakąsek
C. deserów
D. sałatek
Organizacja usług gastronomic…
Podczas przyjęć siedzących goście mogą zajmować miejsca po obu stronach stołu, jeśli jego szerokość wynosi minimum
A. 120 cm
B. 80 cm
C. 90 cm
D. 100 cm
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować mizerię, trzeba użyć
A. ogórków konserwowych, śmietany i przypraw
B. ogórków konserwowych, majonezu i przypraw
C. ogórków świeżych, śmietany i przypraw
D. ogórków świeżych, majonezu i przypraw
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego surowca należy użyć do przygotowania klasycznego carpaccio?
A. Schab
B. Karkówka
C. Polędwica wołowa
D. Szynka wieprzowa
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję omletu | |
|---|---|
| Składniki | Ilość [g] |
| Jaja (1 jajo = 50 g) | 100 |
| Mleko | 10 |
| Masło | 100 |
A. 50 sztuk.
B. 100 sztuk.
C. 10 sztuk.
D. 25 sztuk.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?
A. Białe brut
B. Wermut
C. Różowe semi sweet
D. Czerwone dry
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pieczywo nie nadaje się do jedzenia?
A. Z pleśnią na skórce.
B. Z odstającą skórką.
C. Przypieczone.
D. Czerstwe.
Wykonywanie usług kelnerskich
Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:
A. dziecko, mężczyzna, kobieta
B. kobieta, dziecko, mężczyzna
C. kobieta, mężczyzna, dziecko
D. dziecko, kobieta, mężczyzna
Wykonywanie usług kelnerskich
W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?
A. W szklanym goblecie
B. Na posrebrzanym gerydonie
C. W szklanym pucharku
D. Na porcelanowym półmisku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką temperaturę minimalną powinien mieć rosół z makaronem, gdy jest serwowany gościowi?
A. 60°C
B. 55°C
C. 45°C
D. 75°C
Organizacja usług gastronomic…
Aby korzystać z przenośnego terminala płatniczego, konieczne jest nawiązanie połączenia z
A. telefonem stacjonarnym
B. siecią internetową przewodową
C. systemem GPS
D. siecią Wi-Fi
Wykonywanie usług kelnerskich
Co jest kluczowe przy dekantacji wina?
A. Chłodzenie wina przed podaniem
B. Podanie wina natychmiast po otwarciu butelki
C. Oddzielenie osadu od wina
D. Dodanie wody do wina
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych napojów nie jest typowy dla kuchni włoskiej?
A. Espresso
B. Amaretto
C. Mojito
D. Limoncello
Wykonywanie usług kelnerskich
Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci
A. dnia
B. specjalnej
C. okolicznościowej
D. standardowej
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wina powinien zaproponować kelner gościom do wołowiny pieczonej?
A. Białe dry
B. Czerwone dry
C. Różowe semi dry
D. Różowe semi sweet
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...
A. Degustację przed podaniem
B. Zamówienie bez konieczności degustacji
C. Dodatkowy kieliszek do degustacji
D. Inny rodzaj wina do porównania
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do podgrzewania wody w bufetach z gorącymi napojami?
A. Kocioł warzelny
B. Termos
C. Saturator bufetowy
D. Warnik
Wykonywanie usług kelnerskich
Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi
A. od 2 do 12 °C
B. od 17 do 20 °C
C. od 13 do 16 °C
D. od 0 do 1 °C
Organizacja usług gastronomic…
System przywoławczy GPS (Guest Pagin System) jest wykorzystywany do
A. wzywania obsługi przez gości
B. informowania gości o gotowości dania do odbioru
C. interakcji pomiędzy kucharzem a kelnerem
D. wezwania kierownika restauracji
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się serwować na podgrzanym talerzu?
A. Carpaccio
B. Gazpacho
C. Ragoût
D. Parfait
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby zarejestrować zamówienie na terminalu stacjonarnym, należy zacząć od wprowadzenia
A. liczby gości
B. numeru stolika
C. aktywującego hasła
D. ceny potrawy
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner obsługujący room service powinien zbierać zamówienia "klamkowe"
A. w czasie porannego posiłku
B. o wczesnym ranku
C. przed lunchem
D. w godzinach wieczornych
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
B. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
C. trzykrotnym stukaniu w drzwi
D. dwukrotnym stukaniu w drzwi
Wykonywanie usług kelnerskich
Klient dokonuje płatności za pomocą karty. Kelner powinien użyć do tego
A. kasy fiskalnej
B. terminala płatniczego
C. skanera
D. komputera z urządzeniem do druku
Wykonywanie usług kelnerskich
Bezprzewodowy bonownik kelnerski do zdalnej obsługi służy do
A. pokazywania menu
B. obsługi kart płatniczych
C. generowania rachunków
D. przyjmowania zamówień
Wykonywanie usług kelnerskich
Goście złożyli zamówienie na przekąskę: galantynę z kurczaka z pieczywem i masłem, a także białe wino i wodę. Jakie danie powinien najpierw podać kelner?
A. wody
B. galantyny z kurczaka
C. pieczywa i masła
D. białego wina
Wykonywanie usług kelnerskich
Rosyjski sposób serwowania dań można wykorzystać podczas przyjęcia o typie
A. aperitif
B. koktajlowe
C. lampka wina
D. zasiadane
Organizacja usług gastronomic…
Przy tworzeniu kosztorysu dań wchodzących w skład oferty na przyjęcie okolicznościowe, należy uwzględnić
A. termin płatności za usługę.
B. aktualne ceny surowców.
C. metodę podania potraw.
D. typ rozliczenia usługi.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.
| Osoba/sprzęt | Zajmowana powierzchnia | Dodatkowe uwagi |
|---|---|---|
| gość | 1,0 m² | -------------- |
| kelner | 1,0 m² | 1 kelner na 10 gości |
| stolik koktajlowy | 0,3 m² | 1 stolik koktajlowy na 10 gości |
A. 132,0 m2
B. 123,6 m2
C. 120,0 m2
D. 135,6 m2
Organizacja usług gastronomic…
Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?
A. Tortellini oraz zabaglione
B. Bliny oraz pascha
C. Moussaka i baklava
D. Czulent i kugel
Organizacja usług gastronomic…
Do działalności gastronomicznej prowadzonej w barze mlecznym należy przygotowywanie posiłków
A. mącznych, nabiałowych
B. w rodzaju finger food
C. flambirowanych
D. na osobne zamówienie
Organizacja usług gastronomic…
Jakie działania powinny zostać podjęte, aby zwiększyć sprzedaż w restauracji w dni powszednie?
A. Zamknięcie restauracji na czas lunchu
B. Wprowadzenie lunchowych promocji
C. Ograniczenie liczby pracowników
D. Zwiększenie cen dań
Organizacja usług gastronomic…
Komplementarność dań i napojów, uwzględniana przy przygotowywaniu oferty na przyjęcie okolicznościowe, polega na dobraniu
A. potraw i napojów akceptowanych przez wszystkich gości
B. dań i napojów zgodnych z porą roku
C. napojów alkoholowych do potraw
D. potraw i napojów do długości trwania przyjęcia
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę kelner ma możliwość przygotować przy stoliku klienta?
A. Kołduny
B. Kulebiak
C. Carpaccio
D. Cannelloni
Wykonywanie usług kelnerskich
Karp w sosie szarym to danie
A. pieczone
B. smażone
C. duszone
D. gotowane
Wykonywanie usług kelnerskich
Zakres działania Dobrej Praktyki Higienicznej w lokalu gastronomicznym obejmuje
A. przechowywanie żywności
B. kontrolowanie odpadów
C. proces przygotowania wstępnego
D. proces obróbki cieplnej
Wykonywanie usług kelnerskich
Zagotowanie surowca w szklance umieszczonej w kąpieli wodnej to metoda stosowana do obróbki cieplnej jaj
A. po wiedeńsku
B. po szkocku
C. po chińsku
D. po polsku
Organizacja usług gastronomic…
Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?
A. Dobór win do potraw
B. Serwowanie deserów
C. Koordynacja pracy kelnerów
D. Obsługa baru