Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja usług gastronomic…

System ServerPaging w LRS ma na celu umożliwienie bezprzewodowej komunikacji pomiędzy

A. kelnerem a kucharzem.
B. kelnerem a klientem.
C. kelnerem a menedżerem restauracji.
D. kelnerem a właścicielem lokalu.
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować mizerię, trzeba użyć

A. ogórków konserwowych, śmietany i przypraw
B. ogórków konserwowych, majonezu i przypraw
C. ogórków świeżych, śmietany i przypraw
D. ogórków świeżych, majonezu i przypraw
HGT.11 Pytanie 367
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.

Normatyw surowcowy na 1 porcję omletu
SkładnikiIlość [g]
Jaja (1 jajo = 50 g)100
Mleko10
Masło100

A. 50 sztuk.
B. 100 sztuk.
C. 10 sztuk.
D. 25 sztuk.
Wykonywanie usług kelnerskich

Jeżeli przy stole zasiądą: mężczyzna, dziecko oraz kobieta, to według zasad obsługi kelnerskiej kelner powinien zaprezentować kartę menu w następującej kolejności:

A. dziecko, mężczyzna, kobieta
B. kobieta, dziecko, mężczyzna
C. kobieta, mężczyzna, dziecko
D. dziecko, kobieta, mężczyzna
HGT.01 Pytanie 371
Wykonywanie usług kelnerskich

W jakim naczyniu powinno się serwować porcję musu malinowego dla klienta?

A. W szklanym goblecie
B. Na posrebrzanym gerydonie
C. W szklanym pucharku
D. Na porcelanowym półmisku
Organizacja usług gastronomic…

Aby korzystać z przenośnego terminala płatniczego, konieczne jest nawiązanie połączenia z

A. telefonem stacjonarnym
B. siecią internetową przewodową
C. systemem GPS
D. siecią Wi-Fi
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas składania zamówienia na wino, kelner powinien zaproponować klientowi...

A. Degustację przed podaniem
B. Zamówienie bez konieczności degustacji
C. Dodatkowy kieliszek do degustacji
D. Inny rodzaj wina do porównania
HGT.01 Pytanie 380
Wykonywanie usług kelnerskich

Piwo niepasteryzowane powinno być przechowywane w zaciemnionych pomieszczeniach, gdzie temperatura wynosi

A. od 2 do 12 °C
B. od 17 do 20 °C
C. od 13 do 16 °C
D. od 0 do 1 °C
Organizacja usług gastronomic…

System przywoławczy GPS (Guest Pagin System) jest wykorzystywany do

A. wzywania obsługi przez gości
B. informowania gości o gotowości dania do odbioru
C. interakcji pomiędzy kucharzem a kelnerem
D. wezwania kierownika restauracji
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po

A. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
B. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
C. trzykrotnym stukaniu w drzwi
D. dwukrotnym stukaniu w drzwi
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób.

Osoba/sprzętZajmowana powierzchniaDodatkowe uwagi
gość1,0 m²--------------
kelner1,0 m²1 kelner na 10 gości
stolik koktajlowy0,3 m²1 stolik koktajlowy na 10 gości

A. 132,0 m2
B. 123,6 m2
C. 120,0 m2
D. 135,6 m2
HGT.11 Pytanie 392
Organizacja usług gastronomic…

Jakie dania powinny być uwzględnione podczas dni kuchni greckiej?

A. Tortellini oraz zabaglione
B. Bliny oraz pascha
C. Moussaka i baklava
D. Czulent i kugel
HGT.11 Pytanie 393
Organizacja usług gastronomic…

Do działalności gastronomicznej prowadzonej w barze mlecznym należy przygotowywanie posiłków

A. mącznych, nabiałowych
B. w rodzaju finger food
C. flambirowanych
D. na osobne zamówienie
HGT.11 Pytanie 394
Organizacja usług gastronomic…

Jakie działania powinny zostać podjęte, aby zwiększyć sprzedaż w restauracji w dni powszednie?

A. Zamknięcie restauracji na czas lunchu
B. Wprowadzenie lunchowych promocji
C. Ograniczenie liczby pracowników
D. Zwiększenie cen dań
HGT.11 Pytanie 395
Organizacja usług gastronomic…

Komplementarność dań i napojów, uwzględniana przy przygotowywaniu oferty na przyjęcie okolicznościowe, polega na dobraniu

A. potraw i napojów akceptowanych przez wszystkich gości
B. dań i napojów zgodnych z porą roku
C. napojów alkoholowych do potraw
D. potraw i napojów do długości trwania przyjęcia
HGT.11 Pytanie 400
Organizacja usług gastronomic…

Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?

A. Dobór win do potraw
B. Serwowanie deserów
C. Koordynacja pracy kelnerów
D. Obsługa baru