Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.01 Pytanie 161
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki dodatek powinien zaproponować kelner do tymbalików drobiowych?

A. ketchup
B. musztardę
C. ocet spirytusowy
D. ocet balsamiczny
HGT.01 Pytanie 162
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie z wymienionych potraw przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?

A. Ziemniaczane placki
B. Pierogi
C. Naleśniki
D. Kluski półfrancuskie
HGT.01 Pytanie 163
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, nakładając pieczonego pstrąga z półmiska na talerz gościa, powinien umieścić rybę

A. na środku w górnej części talerza
B. po lewej stronie w górnej części talerza
C. po prawej stronie w górnej części talerza
D. na środku w dolnej części talerza
HGT.01 Pytanie 164
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas serwowania kawy, kelner powinien zaproponować...

A. Inny rodzaj napoju
B. Degustację herbaty
C. Dodatkowy deser
D. Cukier i śmietankę
HGT.01 Pytanie 165
Wykonywanie usług kelnerskich

Bezprzewodowy bonownik kelnerski do zdalnej obsługi służy do

A. przyjmowania zamówień
B. obsługi kart płatniczych
C. generowania rachunków
D. pokazywania menu
HGT.11 Pytanie 166
Organizacja usług gastronomic…

Kelner powinien użyć mini POS w trakcie

A. zawierania umowy na przyjęcie
B. obsługi przyjęcia serwowanego
C. przyjmowania zamówienia
D. przygotowywania stołu na przyjęcie
HGT.01 Pytanie 167
Wykonywanie usług kelnerskich

Goblet to szklane naczynie, które wykorzystuje się do podawania

A. czerwonego wina
B. białego wina
C. wody niegazowanej
D. mrożonej kawy
HGT.11 Pytanie 168
Organizacja usług gastronomic…

Jakie danie powinno być wykluczone z menu, jeśli zleceniodawca zażądał usunięcia potraw z wołowiny?

A. Schab faszerowany
B. Antrykot pieczony
C. Pieczeń z szynki
D. Roladę z boczku
HGT.01 Pytanie 169
Wykonywanie usług kelnerskich

Metoda przygotowywania jajecznicy bez dodatków polega na

A. mieszaniu jaj, które zostały zapiekane w kokilce
B. smażeniu jaj na patelni bez ich mieszania
C. pieczeniu jaj w kokilce i ich nie mieszaniu
D. mieszaniu jaj smażonych na patelni
HGT.01 Pytanie 170
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich

A. w naczyniach żaroodpornych
B. w wazach
C. w podgrzewaczach
D. w termosach
HGT.01 Pytanie 171
Wykonywanie usług kelnerskich

Sorbety to rodzaj deserów przygotowywanych

A. z purée owocowego i mleka skondensowanego
B. z soku owocowego i ubitych żółtek
C. z syropu owocowego i bitej śmietanki
D. z przecieru owocowego i syropu cukrowego
HGT.11 Pytanie 172
Organizacja usług gastronomic…

W systemie Gastro, który wykorzystują kelnerzy oraz barmani do obsługi sprzedaży napojów, znajduje się moduł

A. SOGA
B. SZEF
C. POS
D. LRS
HGT.11 Pytanie 173
Organizacja usług gastronomic…

Ile stolików koktajlowych trzeba przygotować na przyjęcie koktajlowe dla 160 osób, zakładając, że jeden stolik jest przeznaczony dla 8 gości, a zlecający wymaga przygotowania podwójnej liczby stolików?

A. 32 sztuki
B. 16 sztuk
C. 40 sztuk
D. 20 sztuk
HGT.11 Pytanie 174
Organizacja usług gastronomic…

Zamawiający dostarczył dostawcy dwa banknoty o nominale 20 zł oraz monety: jedną 2-złotową i jedną 20-groszową. Jaką kwotę powinien wydać dostawca zamawiającemu, jeśli rachunek za usługę wyniósł 37,20 zł?

A. 2,80 zł
B. 4,80 zł
C. 7,00 zł
D. 5,00 zł
HGT.01 Pytanie 175
Wykonywanie usług kelnerskich

Menu potraw stworzone dla osób z cukrzycą należy umieścić w karcie

A. dnia
B. okolicznościowej
C. standardowej
D. specjalnej
HGT.11 Pytanie 176
Organizacja usług gastronomic…

Zleceniodawca reguluje płatność za usługę w gotówce, kiedy

A. wykonuje płatność przy użyciu karty kredytowej
B. wpłaca kwotę bezpośrednio przy kasie obsługi restauracji
C. realizuje przelew na konto bankowe restauracji
D. instruuje obciążenie swojego konta bankowego
HGT.01 Pytanie 177
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki składnik jest używany do przygotowania tradycyjnej pizzy Margherita?

A. Kukurydza
B. Salami
C. Szynka
D. Pomidory
HGT.01 Pytanie 178
Wykonywanie usług kelnerskich

Podczas przygotowania surówki z marchwi, jakie powinny być kolejno wykonane czynności w obróbce wstępnej?

A. sortowanie, obieranie, mycie
B. mycie, obieranie, rozdrabnianie, doprawianie
C. mycie, obieranie, płukanie, rozdrabnianie
D. mycie, obieranie, sortowanie
HGT.11 Pytanie 179
Organizacja usług gastronomic…

Brutto cena jednej porcji zestawu grillowanych warzyw wynosi 12,00 zł. Jaką marżę uzyskasz, jeżeli koszt zakupu składników do przygotowania 10 porcji wynosi 30,00 zł?

A. 100%
B. 400%
C. 200%
D. 300%
HGT.01 Pytanie 180
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien zaproponować kawę konsumentowi, który preferuje napoje z whisky

A. po angielsku
B. po irlandzku
C. po turecku
D. po rosyjsku
HGT.11 Pytanie 181
Organizacja usług gastronomic…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do podgrzewania wody w bufetach z gorącymi napojami?

A. Saturator bufetowy
B. Warnik
C. Termos
D. Kocioł warzelny
HGT.11 Pytanie 182
Organizacja usług gastronomic…

Jakie wydarzenie wymaga teatralnego i klasowego układu stołów?

A. przyjęcia weselnego
B. uroczystej kolacji
C. śniadań
D. konferencji
HGT.11 Pytanie 183
Organizacja usług gastronomic…

Ile kg truskawek jest potrzebnych do przygotowania 30 porcji koktajlu truskawkowego, jeśli z 250 g tego składnika można uzyskać 5 porcji koktajlu?

A. 1,25 kg
B. 0,18 kg
C. 2,50 kg
D. 1,50 kg
HGT.01 Pytanie 184
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką metodę stosuje się do przygotowania mleka do cappuccino?

A. Spienianie
B. Zaparzanie
C. Flambirowanie
D. Shakerowanie
HGT.01 Pytanie 185
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką ilość kilogramów pieczarek należy przygotować do wyprodukowania 22 porcji szaszłyków z pieczarek, biorąc pod uwagę, że do zrobienia 4 porcji potrawy wykorzystano 400 g tego surowca?

A. 7,2 kg
B. 5,5 kg
C. 1,6 kg
D. 2,2 kg
HGT.01 Pytanie 186
Wykonywanie usług kelnerskich

Które z poniższych zawodów w lokalu gastronomicznym wchodzi w skład działu usługowego?

A. Garmażer
B. Cukiernik
C. Kelner
D. Kucharz
HGT.11 Pytanie 187
Organizacja usług gastronomic…

Kiedy należy przeprowadzić inwentaryzację w magazynie surowców gastronomicznych?

A. Na koniec każdego miesiąca.
B. Każdego dnia roboczego.
C. Podczas każdej dostawy.
D. Raz na pół roku.
HGT.11 Pytanie 188
Organizacja usług gastronomic…

W skład usług dodatkowych oferowanych przez bar kawowy wchodzi

A. obsługa klientów w pojazdach
B. sprzedaż akcesoriów do parzenia kawy
C. organizowanie spotkań literackich
D. handel wyrobami cukierniczymi
HGT.01 Pytanie 189
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie dodatki powinien zaproponować obsługujący, jeśli klient zamówił pieczone roladki z drobiu?

A. Kasza gryczana, sos grzybowy, marchewka w glazurze
B. Puree ziemniaczane, kapusta zasmażana
C. Kopytka, sos myśliwski, glazurowana marchewka
D. Ziemniaki glazurowane w maśle, puree z brokułów
HGT.01 Pytanie 190
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką temperaturę minimalną powinien mieć rosół z makaronem, gdy jest serwowany gościowi?

A. 75°C
B. 55°C
C. 45°C
D. 60°C
HGT.01 Pytanie 191
Wykonywanie usług kelnerskich

Zestawianie wszystkich elementów mięsnej masy mielonej to

A. tranżerowanie
B. temperowanie
C. trybowanie
D. tablerowanie
HGT.11 Pytanie 192
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.

Normatyw surowcowy
Pieczeń wołowa
10 porcji
Sałatka z wołowiną
10 porcji
Nazwa surowcaIlośćNazwa surowcaIlość
Wołowina1500 gWołowina500 g
Cebula100 gOgórki kiszone300 g
Słonina100 gCebula100 g
Musztarda20 gPapryka czerwona100 g
Smalec50 gMajonez150 g

A. 2,50 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
B. 2,50 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
C. 2,25 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
D. 2,25 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
HGT.01 Pytanie 193
Wykonywanie usług kelnerskich

Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań

A. specjalna
B. standardowa
C. dzienna
D. okolicznościowa
HGT.01 Pytanie 194
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakim odcieniem wyróżnia się młode czerwone wino?

A. ceglastym
B. brązowym
C. rubinowym
D. fioletowym
HGT.01 Pytanie 195
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien podać gościom miseczkę z wodą do płukania palców po posiłku?

A. serca karczochów w sosie holenderskim
B. homary gotowane z winem
C. główki szparagów w sosie beszamelowym
D. ślimaki zapiekane z masłem
HGT.01 Pytanie 196
Wykonywanie usług kelnerskich

Mięso mielone przeznaczone na befsztyk tatarski powinno być przechowywane

A. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 3-4°C
B. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 8-10°C
C. maksymalnie 2 godziny w temperaturze 3-4°C
D. maksymalnie 6 godzin w temperaturze 8-10°C
HGT.11 Pytanie 197
Organizacja usług gastronomic…

Aby skonsumować szarlotkę z lodami waniliowymi podaną na talerzu deserowym, jakie naczynia powinny być przygotowane?

A. mały widelec
B. mały widelec i mała łyżka
C. duża łyżka stołowa oraz średni widelec stołowy
D. mała łyżka
HGT.11 Pytanie 198
Organizacja usług gastronomic…

Jakie elementy dekoracyjne powinny zostać pominięte przy przygotowywaniu stołu na eleganckie śniadanie w ogrodzie?

A. Wazy z kwiatami
B. Lampiony ze świecami
C. Kartki z imionami gości
D. Kolorowe obrusy z bieżnikami
HGT.11 Pytanie 199
Organizacja usług gastronomic…

Zalecenie dotyczące usługi gastronomicznej przekazywane jest przede wszystkim przez

A. promocję handlową
B. public relations
C. kanał dystrybucji
D. promocję osobistą
HGT.01 Pytanie 200
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie danie klasyfikowane jest jako gorąca zakąska?

A. Galaretki drobiowe
B. Szaszłyki baranie
C. Koktajl z krewetek
D. Łosoś wędzony