Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.01 Pytanie 161
Wykonywanie usług kelnerskich

Na której ilustracji przedstawiono owoc papai?

Ilustracja do pytania 1
A. II.
B. IV.
C. III.
D. I.
HGT.01 Pytanie 162
Wykonywanie usług kelnerskich

Które warzywo rozdrabnia się w piórka?

A. Marchew.
B. Cebulę.
C. Kapustę.
D. Koper.
HGT.01 Pytanie 163
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą metodę obróbki cieplnej należy zastosować, sporządzając klopsiki cielęce?

A. Smażenie.
B. Pieczenie.
C. Duszenie.
D. Gotowanie.
HGT.01 Pytanie 164
Wykonywanie usług kelnerskich

Na ilustracjach przedstawiono kolejno technikę wykonania jaja

Ilustracja do pytania 4
A. po szkocku.
B. po wiedeńsku.
C. poszetowego.
D. mollet.
HGT.01 Pytanie 165
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia kawy americano kelner powinien wykorzystać

A. ekspres ciśnieniowy.
B. tygiel miedziany.
C. zaparzacz aeropress.
D. kawiarkę aluminiową.
HGT.01 Pytanie 166
Wykonywanie usług kelnerskich

Który sos można sporządzić, wykorzystując wszystkie zamieszczone w tabeli składniki?

Ilustracja do pytania 6
A. Remoulade.
B. Ravigotte.
C. Vinaigrette.
D. Cumberland.
HGT.01 Pytanie 167
Wykonywanie usług kelnerskich

Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?

Ilustracja do pytania 7
A. Cukru kryształu.
B. Mąki krupczatki.
C. Mąki ziemniaczanej.
D. Sera twarogowego.
HGT.01 Pytanie 168
Wykonywanie usług kelnerskich

Który ser z przedstawionych na ilustracji należy wykorzystać do sporządzenia sałatki caprese?

Ilustracja do pytania 8
A. IV.
B. II.
C. I.
D. III.
HGT.01 Pytanie 169
Wykonywanie usług kelnerskich

Na rysunku przedstawiono składniki kawy

Ilustracja do pytania 9
A. americano.
B. mocha.
C. ristretto.
D. latte.
HGT.01 Pytanie 170
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na ilustracji wyrób cukierniczy został sporządzony z ciasta

Ilustracja do pytania 10
A. parzonego.
B. piaskowego.
C. zbijanego.
D. drożdżowego.
HGT.01 Pytanie 171
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na ilustracji sprzęt barmański służy do

Ilustracja do pytania 11
A. kruszenia lodu.
B. mieszania składników.
C. wyciskania owoców.
D. odmierzania alkoholu.
HGT.01 Pytanie 172
Wykonywanie usług kelnerskich

Ile kilogramów pieczarek należy przygotować do sporządzenia 22 porcji szaszłyków z pieczarek, jeżeli do sporządzenia 4 porcji potrawy zużyto 400 g tego surowca?

A. 2,2 kg
B. 5,5 kg
C. 7,2 kg
D. 1,6 kg
HGT.01 Pytanie 173
Wykonywanie usług kelnerskich

Nóż przedstawiony na rysunku należy zastosować do krojenia

Ilustracja do pytania 13
A. wędlin.
B. serów.
C. mięs.
D. owoców.
HGT.01 Pytanie 174
Wykonywanie usług kelnerskich

Urządzenie przedstawione na ilustracji należy zastosować do podgrzewania

Ilustracja do pytania 14
A. wody.
B. herbaty.
C. kawy.
D. kakao.
HGT.01 Pytanie 175
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy podać na wygrzanym talerzu?

A. Carpaccio.
B. Parfait.
C. Ragoût.
D. Gazpacho.
HGT.01 Pytanie 176
Wykonywanie usług kelnerskich

Które urządzenie z przedstawionych na ilustracji służy do produkcji sorbetów?

Ilustracja do pytania 16
A. I.
B. III.
C. II.
D. IV.
HGT.01 Pytanie 177
Wykonywanie usług kelnerskich

Wyparzanie zastawy stołowej ma na celu

A. niszczenie flory bakteryjnej.
B. usuwanie pozostałości potraw.
C. odtłuszczanie powierzchni.
D. osuszanie pozostałości detergentu.
HGT.01 Pytanie 178
Wykonywanie usług kelnerskich

Do rozdrabniania gotowanych jaj należy użyć deski koloru

A. brązowego.
B. niebieskiego.
C. białego.
D. żółtego.
HGT.01 Pytanie 179
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner powinien zebrać ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed podaniem

A. sznycli z indyka.
B. musu z łososia.
C. kremu z brokułów.
D. sałatki z owoców.
HGT.01 Pytanie 180
Wykonywanie usług kelnerskich

Opracowując kartę menu restauracji, potrawę Zabaione należy umieścić w dziale

A. deserów.
B. sałatek.
C. zakąsek.
D. napojów.
HGT.01 Pytanie 181
Wykonywanie usług kelnerskich

Który chwyt sztućców serwisowych powinien zastosować kelner, serwując pieczoną tuszkę turbota z półmiska na talerz konsumenta?

Ilustracja do pytania 21
A. II.
B. IV.
C. III.
D. I.
HGT.01 Pytanie 182
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na rysunku element wyposażenia sali restauracyjnej służy do

Ilustracja do pytania 22
A. prezentacji oferowanych przez zakład win.
B. sporządzania napojów w obecności gościa.
C. transportu potraw na salę konsumencką.
D. przechowywania bielizny i zastawy stołowej.
HGT.01 Pytanie 183
Wykonywanie usług kelnerskich

W którym systemie samoobsługi, ekspedycja potraw i napojów odbywa się zgodnie z zamieszczonym schematem?

Ilustracja do pytania 23
A. Czeskim.
B. Szwedzkim.
C. Francuskim.
D. Polskim.
HGT.01 Pytanie 184
Wykonywanie usług kelnerskich

Który deser kelner powinien zaproponować gościowi z nietolerancją laktozy?

A. Sernik wiedeński.
B. Lody truskawkowe.
C. Krem bawarski.
D. Suflet jabłkowy.
HGT.01 Pytanie 185
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy wpisać w kartę menu, jeżeli restauracja zaplanowała poszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?

A. Leczo.
B. Bliny.
C. Małdrzyki.
D. Ratatouille.
HGT.01 Pytanie 186
Wykonywanie usług kelnerskich

Który dodatek skrobiowy należy polecić gościowi, jeżeli jako danie główne zamówił on sznycla wiedeńskiego?

A. Kaszę gryczaną.
B. Ryż na sypko.
C. Kluski śląskie.
D. Ziemniaki puree.
HGT.01 Pytanie 187
Wykonywanie usług kelnerskich

Gościom preferującym potrawy kuchni hiszpańskiej należy zaproponować

A. tartę.
B. musakę.
C. paellę.
D. kebabczetę.
HGT.01 Pytanie 188
Wykonywanie usług kelnerskich

Który rodzaj bielizny stołowej kelner powinien użyć do dekoracji stołu, a jednocześnie ochrony obrusa przed zabrudzeniem?

A. Skirting.
B. Laufer.
C. Covers.
D. Napperon.
HGT.01 Pytanie 189
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawione na ilustracji potrawy na talerzu należy podać gościom, którzy zamówili śniadanie

Ilustracja do pytania 29
A. wiedeńskie.
B. greckie.
C. hiszpańskie.
D. angielskie.
HGT.01 Pytanie 190
Wykonywanie usług kelnerskich

Miseczkę z wodą do płukania palców kelner powinien podać gościom po konsumpcji

A. ślimaków zapiekanych z masłem.
B. główek szparagów z sosem beszamelowym.
C. serc karczochów z sosem holenderskim.
D. homarów gotowanych z winem.
HGT.01 Pytanie 191
Wykonywanie usług kelnerskich

Który napój sporządził kelner gościowi, jeżeli do jego podania przygotował przedstawiony na rysunku kieliszek?

Ilustracja do pytania 31
A. Cuba Librę.
B. Martini.
C. Margaritę.
D. Bloody Mary.
HGT.01 Pytanie 192
Wykonywanie usług kelnerskich

Napoje gazowane należy nalewać gościowi

A. ze szklanych dzbanków.
B. z oryginalnych butelek.
C. z karafek.
D. z kilerów.
HGT.01 Pytanie 193
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą metodę zastosował kelner, porcjując tort weselny przy wózku kelnerskim?

A. Francuską.
B. Niemiecką.
C. Angielską.
D. Rosyjską.
HGT.01 Pytanie 194
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę kelner może sporządzić przy stoliku gościa?

A. Carpaccio.
B. Cannelloni.
C. Kołduny.
D. Kulebiak.
HGT.01 Pytanie 195
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy podać na przedstawionym na ilustracji talerzu?

Ilustracja do pytania 35
A. Uszka z grzybami leśnymi.
B. Ostrygi z sosem limonkowym.
C. Ślimaki zapiekane w muszlach.
D. Jaja gotowane na twardo.
HGT.01 Pytanie 196
Wykonywanie usług kelnerskich

Czerwone wino serwowane metodą francuską typu A do obiadu zasiadanego należy

A. podać w kieliszku, stojąc z lewej strony gościa.
B. nalać do kieliszka, stojąc z prawej strony gościa.
C. podać w kieliszku, stojąc z prawej strony gościa.
D. nalać do kieliszka, stojąc z lewej strony gościa.
HGT.01 Pytanie 197
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner, przyjmując zamówienie w usłudze room service, nie musi uzyskać od gościa hotelowego informacji

A. o numerze telefonu.
B. o liczbie zamówionych porcji.
C. o godzinie podania posiłku.
D. o numerze pokoju.
HGT.01 Pytanie 198
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawione na rysunku nakrycie specjalne zostało przygotowane do konsumpcji

Ilustracja do pytania 38
A. raków gotowanych w bulionie.
B. koktajlu z krewetkami.
C. małży duszonych w winie.
D. tostów z kawiorem.
HGT.11 Pytanie 199
Organizacja usług gastronomic…

Którą z wymienionych usług oferowanych przez restaurację zalicza się do działalności uzupełniającej?

A. Sprzedaż napojów butelkowanych.
B. Przygotowanie występu zespołu muzycznego.
C. Sporządzanie potraw na zamówienie gościa.
D. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem.
HGT.01 Pytanie 200
Wykonywanie usług kelnerskich

Które nakrycie powinien przygotować kelner, jeżeli gość zamówił spaghetti z grillowaną cukinią podawane metodą niemiecką?

Ilustracja do pytania 40
A. Nakrycie I.
B. Nakrycie III.
C. Nakrycie II.
D. Nakrycie IV.