Filtrowanie pytań
Organizacja usług gastronomic…
A. rosyjskim
B. francuskim
C. niemieckim
D. angielskim
Organizacja usług gastronomic…
W gastronomii międzynarodowej, co oznacza termin lunch roboczy?
A. obiad
B. śniadanie
C. podwieczorek
D. kolację
Organizacja usług gastronomic…
Jaką przystawkę warto dodać do zupy krem z kalafiora?
A. Kołduny mięsne
B. Pasztecik z kapustą
C. Kluski lane
D. Groszek ptysiowy
Organizacja usług gastronomic…
Jaką potrawę warto umieścić w menu restauracji, tworząc ofertę dla osób z celiakią?
A. Kaszę bulgur z sosem mięsnym
B. Kuskus zapiekany z warzywami
C. Mus z kaszy manny
D. Gołąbki z ryżu i mięsa
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?
| Sposób wykonania |
|---|
|
A. Surówkę warzywną.
B. Surówkę wiosenną.
C. Sałatkę jarzynową.
D. Sałatkę ziemniaczaną.
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować grog, należy zastosować
A. likieru
B. ginu
C. araku
D. wermutu
Organizacja usług gastronomic…
Styl serwowania w Rosji może być wykorzystany do serwowania potraw podczas przyjęcia
A. angielskim
B. koktajlowym
C. lampka wina
D. zasiadanym
Organizacja usług gastronomic…
Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?
A. 24,60 zł
B. 20,00 zł
C. 18,00 zł
D. 22,14 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie to danie, jeżeli kelner w obecności gości przygotowywał filety z upieczonej ryby?
A. Francuski
B. Niemiecki
C. Rosyjski
D. Angielski
Organizacja usług gastronomic…
Jakiego rodzaju serwisu używa się, gdy kelner podaje klientowi dania bezpośrednio z kuchni na stół, bez użycia tac?
A. Serwis rosyjski
B. Serwis amerykański
C. Serwis francuski
D. Serwis szwedzki
Organizacja usług gastronomic…
Do aranżacji wnętrz w stylu rustykalnym w lokalach gastronomicznych nie powinno się używać
A. drewna
B. surowej cegły
C. kamienia
D. blachy ryflowanej
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z poniższych sztućców kelner powinien podać do ryby?
A. Widelec deserowy
B. Nóż deserowy
C. Łyżka stołowa
D. Nóż i widelec do ryb
Organizacja usług gastronomic…
Jakie sekwencje reakcji konsumenta na produkt opisuje model promocyjny AIDA?
A. Identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
B. Uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
C. Przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
D. Podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie
Organizacja usług gastronomic…
Jaka powinna być minimalna temperatura wody używanej do mycia naczyń w zmywarce przemysłowej?
A. 85°C
B. 55°C
C. 65°C
D. 75°C
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.
| Cennik wypożyczenia zastawy | |
|---|---|
| Element zastawy | Koszt wypożyczenia |
| Talerz płaski Ø 24 cm | 0,80 zł |
| Talerz płaski Ø 19 cm | 0,50 zł |
| Talerz głęboki | 0,70 zł |
| Bulionówka | 0,60 zł |
A. 1 650,00 zł
B. 2 100,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 2 250,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Celem wyparzania naczyń stołowych jest
A. eliminacja resztek potraw
B. odtłuszczanie powierzchni
C. osuszanie pozostałości detergentów
D. niszczenie flory bakteryjnej
Organizacja usług gastronomic…
Ekonomiczną i szybką metodą na promocję lokalu gastronomicznego jest
A. reklama telewizyjna
B. reklama na billboardzie
C. reklama na telebimie
D. ulotka reklamowa
Organizacja usług gastronomic…
Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz
A. filiżankę do mokki z talerzykiem
B. talerz głęboki z talerzem płaskim
C. kokilkę z talerzykiem
D. bulionówkę z talerzykiem
Organizacja usług gastronomic…
Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?
A. 793,60 zł
B. 496,00 zł
C. 396,80 zł
D. 992,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.
A. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
B. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
C. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
D. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. dżem.
B. plasterki cytryny.
C. gorące mleko.
D. śmietanę ubitą.
Organizacja usług gastronomic…
Ile talerzy na przekąski trzeba przewidzieć na przyjęcie zasiadane dla 120 osób, uwzględniając 20% zapasu?
A. 132 sztuki
B. 168 sztuk
C. 156 sztuk
D. 144 sztuki
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować tradycyjny krupnik, konieczne jest użycie kaszy
A. kukurydzianej
B. jęczmiennej
C. jaglanej
D. gryczanej
Organizacja usług gastronomic…
Podczas obsługi klientów, kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z
A. rozdzielni kelnerskiej
B. magazynu sprzętu
C. kuchni gorącej
D. przygotowalni czystej
Wykonywanie usług kelnerskich
Do przygotowania jakiej potrawy mięso wieprzowe trzeba pokroić w równe kostki o wymiarach 3x3 cm?
A. Gulaszu
B. Boeuf Strogonowa
C. Paprykarza
D. Gulaszu baraniego
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.
| Waga 1 porcji sernika | 100 g |
| Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika | 25,00 zł |
| Marża gastronomiczna | 60% |
| Stawka podatku VAT | 23% |
A. 4,92 zł
B. 18,45 zł
C. 3,45 zł
D. 20,75 zł
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę w stylu kapucynka należy serwować
A. z małą ilością czekolady
B. z małą ilością śmietanki
C. z dużą ilością śmietanki
D. z dużą ilością czekolady
HGT.01 Pytanie 188
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. kierownik sali
B. kelner
C. pomocnik kucharza
D. kucharz
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?
A. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
B. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
C. Prezentacja wina w butelce
D. Złożenie zamówienia
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie z wymienionych potraw przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
A. Kluski półfrancuskie
B. Pierogi
C. Ziemniaczane placki
D. Naleśniki
Wykonywanie usług kelnerskich
Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać
| Potrawy zamówione przez gości |
|---|
| Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna. |
A. po zakąsce gorącej.
B. po zakąsce zimnej.
C. po deserze zimnym.
D. po daniu głównym.
Wykonywanie usług kelnerskich
Ocena sensoryczna potrawy nie ma na celu ustalenia jej
A. kaloryczności.
B. odcienia.
C. struktur.
D. zapachu.
Organizacja usług gastronomic…
Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?
A. 1500,00 zł
B. 750,00 zł
C. 30,00 zł
D. 500,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy dekoracyjne powinny zostać pominięte przy przygotowywaniu stołu na eleganckie śniadanie w ogrodzie?
A. Wazy z kwiatami
B. Kolorowe obrusy z bieżnikami
C. Kartki z imionami gości
D. Lampiony ze świecami
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.
| Lp. | Element zamówienia | Ilość | Cena jednostkowa |
|---|---|---|---|
| 1. | Konsumpcja | 18 osób | 55,00 zł /za osobę |
| 2. | Wynajęcie sali restauracyjnej | 3 godziny | 300,00 zł/za godzinę |
| 3. | Obsługa kelnerska | 6 godzin | 30,00 zł/za godzinę |
| 4. | Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 150,00 zł |
A. 1 620,00 zł
B. 2 220,00 zł
C. 2 070,00 zł
D. 1 890,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
W obszarze produkcyjnym zakładu gastronomicznego ulokowany jest
A. przedmagazyn
B. magazyn podręczny
C. magazyn warzyw
D. zmywalnia naczyń stołowych
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować kawę americano, kelner powinien użyć
A. ekspresu ciśnieniowego
B. zaparzacza aeropress
C. kawiarki aluminiowej
D. tygla miedzianego
Wykonywanie usług kelnerskich
Do flambirowania naleśników należy zastosować
A. czerwonego wina
B. piwa
C. białego wina
D. koniaku
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego koloru deska powinna być użyta do rozdrobnienia ugotowanych jaj?
A. białego
B. żółtego
C. brązowego
D. niebieskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?
A. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
B. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
C. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
D. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)