Którą metodę obróbki cieplnej należy zastosować, sporządzając klopsiki cielęce?
A. Smażenie.
B. Pieczenie.
C. Duszenie.
D. Gotowanie.
HGT.01Pytanie 164
Wykonywanie usług kelnerskich
Na ilustracjach przedstawiono kolejno technikę wykonania jaja
A. po szkocku.
B. po wiedeńsku.
C. poszetowego.
D. mollet.
HGT.01Pytanie 165
Wykonywanie usług kelnerskich
Do sporządzenia kawy americano kelner powinien wykorzystać
A. ekspres ciśnieniowy.
B. tygiel miedziany.
C. zaparzacz aeropress.
D. kawiarkę aluminiową.
HGT.01Pytanie 166
Wykonywanie usług kelnerskich
Który sos można sporządzić, wykorzystując wszystkie zamieszczone w tabeli składniki?
A. Remoulade.
B. Ravigotte.
C. Vinaigrette.
D. Cumberland.
HGT.01Pytanie 167
Wykonywanie usług kelnerskich
Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?
A. Cukru kryształu.
B. Mąki krupczatki.
C. Mąki ziemniaczanej.
D. Sera twarogowego.
HGT.01Pytanie 168
Wykonywanie usług kelnerskich
Który ser z przedstawionych na ilustracji należy wykorzystać do sporządzenia sałatki caprese?
A. IV.
B. II.
C. I.
D. III.
HGT.01Pytanie 169
Wykonywanie usług kelnerskich
Na rysunku przedstawiono składniki kawy
A. americano.
B. mocha.
C. ristretto.
D. latte.
HGT.01Pytanie 170
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony na ilustracji wyrób cukierniczy został sporządzony z ciasta
A. parzonego.
B. piaskowego.
C. zbijanego.
D. drożdżowego.
HGT.01Pytanie 171
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony na ilustracji sprzęt barmański służy do
A. kruszenia lodu.
B. mieszania składników.
C. wyciskania owoców.
D. odmierzania alkoholu.
HGT.01Pytanie 172
Wykonywanie usług kelnerskich
Ile kilogramów pieczarek należy przygotować do sporządzenia 22 porcji szaszłyków z pieczarek, jeżeli do sporządzenia 4 porcji potrawy zużyto 400 g tego surowca?
A. 2,2 kg
B. 5,5 kg
C. 7,2 kg
D. 1,6 kg
HGT.01Pytanie 173
Wykonywanie usług kelnerskich
Nóż przedstawiony na rysunku należy zastosować do krojenia
A. wędlin.
B. serów.
C. mięs.
D. owoców.
HGT.01Pytanie 174
Wykonywanie usług kelnerskich
Urządzenie przedstawione na ilustracji należy zastosować do podgrzewania
A. wody.
B. herbaty.
C. kawy.
D. kakao.
HGT.01Pytanie 175
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę należy podać na wygrzanym talerzu?
A. Carpaccio.
B. Parfait.
C. Ragoût.
D. Gazpacho.
HGT.01Pytanie 176
Wykonywanie usług kelnerskich
Które urządzenie z przedstawionych na ilustracji służy do produkcji sorbetów?
A. I.
B. III.
C. II.
D. IV.
HGT.01Pytanie 177
Wykonywanie usług kelnerskich
Wyparzanie zastawy stołowej ma na celu
A. niszczenie flory bakteryjnej.
B. usuwanie pozostałości potraw.
C. odtłuszczanie powierzchni.
D. osuszanie pozostałości detergentu.
HGT.01Pytanie 178
Wykonywanie usług kelnerskich
Do rozdrabniania gotowanych jaj należy użyć deski koloru
A. brązowego.
B. niebieskiego.
C. białego.
D. żółtego.
HGT.01Pytanie 179
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zebrać ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed podaniem
A. sznycli z indyka.
B. musu z łososia.
C. kremu z brokułów.
D. sałatki z owoców.
HGT.01Pytanie 180
Wykonywanie usług kelnerskich
Opracowując kartę menu restauracji, potrawę Zabaione należy umieścić w dziale
A. deserów.
B. sałatek.
C. zakąsek.
D. napojów.
HGT.01Pytanie 181
Wykonywanie usług kelnerskich
Który chwyt sztućców serwisowych powinien zastosować kelner, serwując pieczoną tuszkę turbota z półmiska na talerz konsumenta?
A. II.
B. IV.
C. III.
D. I.
HGT.01Pytanie 182
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony na rysunku element wyposażenia sali restauracyjnej służy do
A. prezentacji oferowanych przez zakład win.
B. sporządzania napojów w obecności gościa.
C. transportu potraw na salę konsumencką.
D. przechowywania bielizny i zastawy stołowej.
HGT.01Pytanie 183
Wykonywanie usług kelnerskich
W którym systemie samoobsługi, ekspedycja potraw i napojów odbywa się zgodnie z zamieszczonym schematem?
A. Czeskim.
B. Szwedzkim.
C. Francuskim.
D. Polskim.
HGT.01Pytanie 184
Wykonywanie usług kelnerskich
Który deser kelner powinien zaproponować gościowi z nietolerancją laktozy?
A. Sernik wiedeński.
B. Lody truskawkowe.
C. Krem bawarski.
D. Suflet jabłkowy.
HGT.01Pytanie 185
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę należy wpisać w kartę menu, jeżeli restauracja zaplanowała poszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Leczo.
B. Bliny.
C. Małdrzyki.
D. Ratatouille.
HGT.01Pytanie 186
Wykonywanie usług kelnerskich
Który dodatek skrobiowy należy polecić gościowi, jeżeli jako danie główne zamówił on sznycla wiedeńskiego?
A. Kaszę gryczaną.
B. Ryż na sypko.
C. Kluski śląskie.
D. Ziemniaki puree.
HGT.01Pytanie 187
Wykonywanie usług kelnerskich
Gościom preferującym potrawy kuchni hiszpańskiej należy zaproponować
A. tartę.
B. musakę.
C. paellę.
D. kebabczetę.
HGT.01Pytanie 188
Wykonywanie usług kelnerskich
Który rodzaj bielizny stołowej kelner powinien użyć do dekoracji stołu, a jednocześnie ochrony obrusa przed zabrudzeniem?
A. Skirting.
B. Laufer.
C. Covers.
D. Napperon.
HGT.01Pytanie 189
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawione na ilustracji potrawy na talerzu należy podać gościom, którzy zamówili śniadanie
A. wiedeńskie.
B. greckie.
C. hiszpańskie.
D. angielskie.
HGT.01Pytanie 190
Wykonywanie usług kelnerskich
Miseczkę z wodą do płukania palców kelner powinien podać gościom po konsumpcji
A. ślimaków zapiekanych z masłem.
B. główek szparagów z sosem beszamelowym.
C. serc karczochów z sosem holenderskim.
D. homarów gotowanych z winem.
HGT.01Pytanie 191
Wykonywanie usług kelnerskich
Który napój sporządził kelner gościowi, jeżeli do jego podania przygotował przedstawiony na rysunku kieliszek?
A. Cuba Librę.
B. Martini.
C. Margaritę.
D. Bloody Mary.
HGT.01Pytanie 192
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje gazowane należy nalewać gościowi
A. ze szklanych dzbanków.
B. z oryginalnych butelek.
C. z karafek.
D. z kilerów.
HGT.01Pytanie 193
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą metodę zastosował kelner, porcjując tort weselny przy wózku kelnerskim?
A. Francuską.
B. Niemiecką.
C. Angielską.
D. Rosyjską.
HGT.01Pytanie 194
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę kelner może sporządzić przy stoliku gościa?
A. Carpaccio.
B. Cannelloni.
C. Kołduny.
D. Kulebiak.
HGT.01Pytanie 195
Wykonywanie usług kelnerskich
Którą potrawę należy podać na przedstawionym na ilustracji talerzu?
A. Uszka z grzybami leśnymi.
B. Ostrygi z sosem limonkowym.
C. Ślimaki zapiekane w muszlach.
D. Jaja gotowane na twardo.
HGT.01Pytanie 196
Wykonywanie usług kelnerskich
Czerwone wino serwowane metodą francuską typu A do obiadu zasiadanego należy
A. podać w kieliszku, stojąc z lewej strony gościa.
B. nalać do kieliszka, stojąc z prawej strony gościa.
C. podać w kieliszku, stojąc z prawej strony gościa.
D. nalać do kieliszka, stojąc z lewej strony gościa.
HGT.01Pytanie 197
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, przyjmując zamówienie w usłudze room service, nie musi uzyskać od gościa hotelowego informacji
A. o numerze telefonu.
B. o liczbie zamówionych porcji.
C. o godzinie podania posiłku.
D. o numerze pokoju.
HGT.01Pytanie 198
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawione na rysunku nakrycie specjalne zostało przygotowane do konsumpcji
A. raków gotowanych w bulionie.
B. koktajlu z krewetkami.
C. małży duszonych w winie.
D. tostów z kawiorem.
HGT.11Pytanie 199
Organizacja usług gastronomic…
Którą z wymienionych usług oferowanych przez restaurację zalicza się do działalności uzupełniającej?
A. Sprzedaż napojów butelkowanych.
B. Przygotowanie występu zespołu muzycznego.
C. Sporządzanie potraw na zamówienie gościa.
D. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem.
HGT.01Pytanie 200
Wykonywanie usług kelnerskich
Które nakrycie powinien przygotować kelner, jeżeli gość zamówił spaghetti z grillowaną cukinią podawane metodą niemiecką?