Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 164
Organizacja usług gastronomic…

Jaką potrawę warto umieścić w menu restauracji, tworząc ofertę dla osób z celiakią?

A. Kaszę bulgur z sosem mięsnym
B. Kuskus zapiekany z warzywami
C. Mus z kaszy manny
D. Gołąbki z ryżu i mięsa
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę należy sporządzić na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?

Sposób wykonania
  • Warzywa korzeniowe i ziemniaki oczyść, umyj, ugotuj i ostudź.
  • Ugotuj jajka na twardo, ostudź.
  • Warzywa korzeniowe, ziemniaki, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
  • Groszek odsącz z zalewy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki z sosem majonezowym. Dopraw solą i pieprzem.

A. Surówkę warzywną.
B. Surówkę wiosenną.
C. Sałatkę jarzynową.
D. Sałatkę ziemniaczaną.
HGT.11 Pytanie 168
Organizacja usług gastronomic…

Jaką wartość brutto będzie miało 6 litrów soku jabłkowego, jeśli cena netto za litr wynosi 3,00 zł, a VAT to 23%?

A. 24,60 zł
B. 20,00 zł
C. 18,00 zł
D. 22,14 zł
HGT.11 Pytanie 170
Organizacja usług gastronomic…

Jakiego rodzaju serwisu używa się, gdy kelner podaje klientowi dania bezpośrednio z kuchni na stół, bez użycia tac?

A. Serwis rosyjski
B. Serwis amerykański
C. Serwis francuski
D. Serwis szwedzki
HGT.11 Pytanie 173
Organizacja usług gastronomic…

Jakie sekwencje reakcji konsumenta na produkt opisuje model promocyjny AIDA?

A. Identyfikacja, zainteresowanie, promocja, działanie
B. Uwaga, zainteresowanie, pragnienie, działanie
C. Przygotowanie, przeprowadzenie, rozbudzenie, sprawdzenie
D. Podział, przygotowanie, przeprowadzenie, sprawdzenie
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz ile wyniesie koszt wypożyczenia po 1500 sztuk talerzy do dania zasadniczego i talerzy głębokich, korzystając z danych zamieszczonych w tabeli.

Cennik wypożyczenia zastawy
Element zastawyKoszt wypożyczenia
Talerz płaski Ø 24 cm0,80 zł
Talerz płaski Ø 19 cm0,50 zł
Talerz głęboki0,70 zł
Bulionówka0,60 zł

A. 1 650,00 zł
B. 2 100,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 2 250,00 zł
HGT.11 Pytanie 177
Organizacja usług gastronomic…

Ekonomiczną i szybką metodą na promocję lokalu gastronomicznego jest

A. reklama telewizyjna
B. reklama na billboardzie
C. reklama na telebimie
D. ulotka reklamowa
HGT.11 Pytanie 178
Organizacja usług gastronomic…

Aby serwować zupę pomidorową czystą z diablotką, trzeba przygotować średnią łyżkę stołową, talerz o średnicy 15 cm na dodatek oraz

A. filiżankę do mokki z talerzykiem
B. talerz głęboki z talerzem płaskim
C. kokilkę z talerzykiem
D. bulionówkę z talerzykiem
Organizacja usług gastronomic…

Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?

A. 793,60 zł
B. 496,00 zł
C. 396,80 zł
D. 992,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich

Sałatę z sosem vinegrette jako dodatek witaminowy do dania głównego, które składa się z fileta drobiowego oraz ziemniaków, należy serwować.

A. na talerzu do dania głównego, po prawej stronie ziemniaków
B. oddzielnie na talerzyku przekąskowym
C. oddzielnie na półmisku dekoracyjnym
D. na talerzu do dania głównego, po lewej stronie ziemniaków
HGT.11 Pytanie 186
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.

Waga 1 porcji sernika100 g
Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika25,00 zł
Marża gastronomiczna60%
Stawka podatku VAT23%

A. 4,92 zł
B. 18,45 zł
C. 3,45 zł
D. 20,75 zł
HGT.01 Pytanie 187
Wykonywanie usług kelnerskich

Kawę w stylu kapucynka należy serwować

A. z małą ilością czekolady
B. z małą ilością śmietanki
C. z dużą ilością śmietanki
D. z dużą ilością czekolady
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką czynność powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa od prawej strony?

A. Podanie surówki jako dodatku do dania głównego
B. Serwowanie potraw z półmiska na talerz gościa
C. Prezentacja wina w butelce
D. Złożenie zamówienia
Wykonywanie usług kelnerskich

Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać

Potrawy zamówione przez gości
Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna.

A. po zakąsce gorącej.
B. po zakąsce zimnej.
C. po deserze zimnym.
D. po daniu głównym.
Organizacja usług gastronomic…

Jak wysoki będzie koszt transportu, jeśli miejsce wykonania usługi cateringowej znajduje się w odległości 150 km od siedziby zleceniobiorcy, a opłata za usługę transportową w obie strony wynosi 50,00 zł za każde 10 km?

A. 1500,00 zł
B. 750,00 zł
C. 30,00 zł
D. 500,00 zł
HGT.11 Pytanie 194
Organizacja usług gastronomic…

Jakie elementy dekoracyjne powinny zostać pominięte przy przygotowywaniu stołu na eleganckie śniadanie w ogrodzie?

A. Wazy z kwiatami
B. Kolorowe obrusy z bieżnikami
C. Kartki z imionami gości
D. Lampiony ze świecami
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, całkowity koszt przyjęcia okolicznościowego.

Lp.Element zamówieniaIlośćCena jednostkowa
1.Konsumpcja18 osób55,00 zł /za osobę
2.Wynajęcie sali restauracyjnej3 godziny300,00 zł/za godzinę
3.Obsługa kelnerska6 godzin30,00 zł/za godzinę
4.Dekoracja saliopłata jednorazowa150,00 zł

A. 1 620,00 zł
B. 2 220,00 zł
C. 2 070,00 zł
D. 1 890,00 zł
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie zasady powinien przestrzegać kelner podczas podawania gorących napojów?

A. Podawanie na tacy dla bezpieczeństwa
B. Podawanie bezpośrednio z dzbanka (niezalecane)
C. Podawanie napoju trzymanego w ręce (niezalecane)
D. Podawanie bezpośrednio do filiżanki na stole (niezalecane)