Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 201
Wykonywanie usług kelnerskich
A. fungicytami
B. metalami ciężkimi
C. włośniem
D. jadem kiełbasianym
HGT.01 Pytanie 202
Wykonywanie usług kelnerskich
Napoje musujące powinny być serwowane gościowi
A. z oryginalnych butelek.
B. z karafek.
C. ze szklanych dzbanków.
D. z kilerów.
HGT.01 Pytanie 203
Wykonywanie usług kelnerskich
Co należy do obowiązków kelnerów po zakończeniu przyjęcia okolicznościowego?
A. odkurzenie wykładzin oraz umycie podłogi w sali bankietowej
B. rozliczenie sprzętu, zastawy i bielizny stołowej
C. zabezpieczenie resztek potraw i napojów pozostałych po przyjęciu
D. zebranie zastawy stołowej ze stołów i jej umycie
HGT.01 Pytanie 204
Wykonywanie usług kelnerskich
W trakcie serwowania śniadania gościom w hotelowym pokoju, kelner powinien w pierwszej kolejności
A. zap proposal nalania napojów
B. unieruchomić stół
C. rozłożyć boki stołu
D. ustawić krzesła przy stoliku
HGT.11 Pytanie 205
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz długość stołu ułożonego w literę "I" dla 24 osób, które usiądą przy obu dłuższych bokach, jeśli odległość od krawędzi stołu do centrum pierwszego nakrycia wynosi 45 cm, a przestrzeń między środkami sąsiadujących nakryć to 80 cm?
A. 655 cm
B. 700 cm
C. 1 050 cm
D. 970 cm
HGT.01 Pytanie 206
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność kelner powinien zrealizować po lewej stronie klienta?
A. Ustawić na stole dzbanuszek z mlekiem jako dodatek do kawy
B. Podać wyporcjowane danie główne
C. Podać porcję surówki jako dodatek do dania głównego
D. Ustawić na stole wazę z zupą
HGT.01 Pytanie 207
Wykonywanie usług kelnerskich
Kompot francuski powinien być podany w
A. filiżance
B. szklance
C. kompotierce
D. gobletu
HGT.11 Pytanie 208
Organizacja usług gastronomic…
Jakie elementy powinny zostać przygotowane na przyjęcia w stylu amerykańskim?
A. stoły koktajlowe i stoły bufetowe
B. stoły konsumenckie i stoły bufetowe
C. stoły konsumenckie i stoły dostawcze
D. stoły koktajlowe i stoły dostawcze
HGT.01 Pytanie 209
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką witaminową przystawkę powinien zasugerować kelner do wołowych zrazów zawijanych serwowanych z kaszą gryczaną?
A. Bakłażany grillowane
B. Karczochy duszone
C. Buraczki zasmażane
D. Brokuły gotowane
HGT.11 Pytanie 210
Organizacja usług gastronomic…
Który z poniższych alkoholi serwuje się jako digestif?
A. Cydr
B. Koniak
C. Wino malaga
D. Likier amaretto
HGT.11 Pytanie 211
Organizacja usług gastronomic…
Termin finger food odnosi się do
A. metody siekania świeżych ziół
B. rodzaju potraw głównych
C. rodzaju mini przystawek
D. metody krojenia surowych ziemniaków
HGT.01 Pytanie 212
Wykonywanie usług kelnerskich
Do zadań pracowników room service nie należy
A. czyszczenie elementów zastawy stołowej oraz sztućców
B. zabieranie brudnej zastawy z pokoju hotelowego
C. wymienianie brudnych ręczników i pościeli
D. serwowanie potraw i napojów do pokoju hotelowego
HGT.01 Pytanie 213
Wykonywanie usług kelnerskich
Jednym z składników leniwych pierogów jest ser?
A. feta
B. mozzarella
C. parmezan
D. twarogowy
HGT.01 Pytanie 214
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
A. w sałatkach
B. w daniach głównych
C. w zimnych przystawkach
D. w deserach
HGT.01 Pytanie 215
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką czynność powinien wykonać kelner, podchodząc do gościa z prawej strony?
A. Serwowanie zupy z wazy.
B. Dostarczanie surówki jako dodatku do dania głównego.
C. Złożenie zamówienia.
D. Podawanie dania głównego w porcjach.
HGT.11 Pytanie 216
Organizacja usług gastronomic…
Jakie urządzenie powinien zabrać kelner, jeśli klient zdecydował się na płatność zbliżeniową za usługi gastronomiczne?
A. Czytnik kodów
B. Terminal przenośny
C. Transmiter pagerów
D. Pager przywoławczy
HGT.01 Pytanie 217
Wykonywanie usług kelnerskich
Surowce zamieszczone w wykazie służą do produkcji
Wykaz surowców | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
truskawki | 500 g |
cukier | 150 g |
mąka ziemniaczana | 40 g |
woda | 1000 g |
A. musu.
B. kisielu.
C. kompotu.
D. sufletu.
HGT.01 Pytanie 218
Wykonywanie usług kelnerskich
Na kolację przewidziano napoje: Campari orange jako aperitif, dwa rodzaje czerwonego wina oraz wodę. Przygotowując stół do tego posiłku, kelner powinien na stole ustawić oprócz gobletu
A. dwa kieliszki do czerwonego wina
B. szkło do aperitifu, dwa kieliszki do czerwonego wina
C. kieliszek do czerwonego wina
D. szkło do aperitifu, kieliszek do czerwonego wina
HGT.11 Pytanie 219
Organizacja usług gastronomic…
Podając jedną porcję zupy krem ze szparagów, kelner korzysta z serwisu
A. niemieckiego
B. rosyjskiego
C. angielskiego
D. francuskiego
HGT.01 Pytanie 220
Wykonywanie usług kelnerskich
Karp w sosie szarym to danie
A. pieczone
B. duszone
C. smażone
D. gotowane
HGT.11 Pytanie 221
Organizacja usług gastronomic…
Kelner wręcza rachunek klientowi?
A. w specjalnym pokrowcu.
B. na dużym daniu.
C. na tacy dla kelnerów.
D. bezpośrednio w ręce.
HGT.01 Pytanie 222
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinno być polecone do wołowej pieczeni?
A. Białe brut
B. Czerwone dry
C. Wermut
D. Różowe semi sweet
HGT.11 Pytanie 223
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednej porcji wody mineralnej, jeśli cena netto za jedną porcję zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość porcji to 300 ml, a marża gastronomiczna wynosi 300%?
A. 1,08 zł
B. 5,40 zł
C. 1,44 zł
D. 7,20 zł
HGT.01 Pytanie 224
Wykonywanie usług kelnerskich
Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?
Zamówienie | |
---|---|
Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową | |
Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika |
A. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
D. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
HGT.11 Pytanie 225
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów liści herbaty potrzeba do przygotowania 50 porcji naparu, jeśli na jedną porcję potrzeba 2 g liści?
A. 0,10 kg
B. 0,01 kg
C. 10,00 kg
D. 1,00 kg
HGT.11 Pytanie 226
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za zrealizowaną usługę gastronomiczną.
Nazwa potrawy | Ilość porcji | Cena 1 porcji [zł] |
---|---|---|
Zupa krem ze szparagów | 10 | 15,00 |
Rosół z makaronem | 5 | 10,00 |
Roladka z indyka, fasolka szparagowa, pieczone ziemniaki | 15 | 24,00 |
Puchar lodowy z owocami i bitą śmietanką | 9 | 10,00 |
Sałatka owocowa | 6 | 8,00 |
Razem: ? |
A. 650,00 zł
B. 725,00 zł
C. 698,00 zł
D. 710,00 zł
HGT.01 Pytanie 227
Wykonywanie usług kelnerskich
Zamówioną przez gości deskę serów, zgodnie z tradycją francuską, kelner powinien podać
Potrawy zamówione przez gości |
---|
Danie główne, deser zimny, deska serów, zakąska gorąca, zakąska zimna. |
A. po zakąsce gorącej.
B. po deserze zimnym.
C. po daniu głównym.
D. po zakąsce zimnej.
HGT.11 Pytanie 228
Organizacja usług gastronomic…
Gotówkowej płatności dokonuje klient, który opłaca swoje zobowiązanie przy użyciu
A. bonów podarunkowych
B. banknotów NBP
C. telefonu komórkowego
D. karty płatniczej
HGT.01 Pytanie 229
Wykonywanie usług kelnerskich
Czynność polegająca na mieszaniu składników napoju w szklance barmańskiej to
A. stirowanie
B. szprycowanie
C. rozdrabnianie
D. mudlerowanie
HGT.01 Pytanie 230
Wykonywanie usług kelnerskich
Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?
Normatyw surowcowy na 5 porcji | |
---|---|
Surowce | Ilość |
ziemniaki | 1 750 g |
jaja | 2 szt. |
? | 380 g |
słonina | 50 g |
sól | do smaku |
A. Mąki ziemniaczanej.
B. Sera twarogowego.
C. Cukru kryształu.
D. Mąki krupczatki.
HGT.11 Pytanie 231
Organizacja usług gastronomic…
Która z poniższych usług świadczonych przez restaurację jest traktowana jako działalność dodatkowa?
A. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem
B. Sprzedaż napojów w butelkach
C. Przygotowanie potraw na życzenie klienta
D. Zorganizowanie występu grupy muzycznej
HGT.11 Pytanie 232
Organizacja usług gastronomic…
Jakie akcesoria trzeba przewidzieć do spożycia koktajlu z krewetek serwowanego w kieliszku koktajlowym?
A. widelec i łyżkę deserową
B. łyżkę deserową
C. widelec i nóż stołowy średni
D. widelec stołowy średni
HGT.11 Pytanie 233
Organizacja usług gastronomic…
Lunch roboczy to wydarzenie dyplomatyczne, które ma miejsce w godzinach
A. 11:00-13:00
B. 12:30-14:00
C. 10:30-12:30
D. 10:00-12:00
HGT.11 Pytanie 234
Organizacja usług gastronomic…
W obiekcie gastronomicznym mogą się krzyżować drogi
A. czystych naczyń kuchennych i półproduktów
B. surowców i półproduktów
C. surowców i gotowych dań
D. czystych naczyń kuchennych i klientów
HGT.01 Pytanie 235
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
B. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
C. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
D. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
HGT.11 Pytanie 236
Organizacja usług gastronomic…
Który lokal gastronomiczny proponuje bogaty wybór mieszanych napojów alkoholowych?
A. Bar uniwersalny
B. Pub piwny
C. Bar przekąskowy
D. Aperitif bar
HGT.01 Pytanie 237
Wykonywanie usług kelnerskich
Porcelanowa filiżanka o objętości 50 ml umieszczona na talerzyku, przeznaczona jest do podawania kawy?
A. caffe latte
B. latte macchiato
C. cappucino
D. espresso
HGT.11 Pytanie 238
Organizacja usług gastronomic…
Przerwy na kawę organizuje się w trakcie
A. spotkania przy lampce wina
B. przyjęcia koktajlowego
C. uroczystej kolacji
D. konferencji
HGT.11 Pytanie 239
Organizacja usług gastronomic…
Jaką kluczową informację należy uwzględnić w zamówieniu na pięciodniowy pobyt w hotelu dla grupy turystów przybyłych z Izraela?
A. Planowane atrakcje turystyczne
B. Preferencje żywieniowe gości
C. Ustawienie wystroju sali jadalnej
D. Zalecenia dotyczące diety
HGT.11 Pytanie 240
Organizacja usług gastronomic…
Klient zamówił posiłek za sumę 70,00 zł, a z tego tytułu otrzymał 15% zniżki. Jaką kwotę reszty dostanie, płacąc za to banknotem 200 zł?
A. 130,00 zł
B. 140,50 zł
C. 119,50 zł
D. 170,00 zł