Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.11 Pytanie 201
Organizacja usług gastronomic…

W pokojach hotelowych znajdują się

A. lobby bary.
B. minibary.
C. snack-bary.
D. bary nocne.
HGT.11 Pytanie 202
Organizacja usług gastronomic…

Którą potrawę należy dodać do karty menu restauracji, przygotowując ofertę dla osób chorych na celiakię?

A. Kuskus zapiekany z warzywami.
B. Gołąbki z ryżu i mięsa.
C. Mus z kaszy manny.
D. Kaszę bulgur z sosem mięsnym.
HGT.11 Pytanie 203
Organizacja usług gastronomic…

Do punktów gastronomicznych zalicza się

A. bufety z popcornem w kinach.
B. kantyny pracownicze w biurowcach.
C. jadłodajnie w schroniskach górskich.
D. bary kawowe w hotelach.
HGT.11 Pytanie 204
Organizacja usług gastronomic…

Którą metodę obsługi zastosował kelner, sporządzając flambirowane banany?

A. Francuską.
B. Rosyjską.
C. Niemiecką.
D. Angielską.
HGT.11 Pytanie 205
Organizacja usług gastronomic…

Które elementy zastawy stołowej należy dobrać do talerza zakąskowego, jeżeli zaplanowano jednoporcjowo podanie terriny z dorsza z pieczywem i masłem?

A. Talerz do pieczywa, nóż do masła, widelec do ryby, nóż do ryby.
B. Talerz na odpadki, widelec do ryby, nóż do ryby.
C. Talerz do pieczywa, nóż do masła, widelec stołowy średni, nóż stołowy średni.
D. Talerz na odpadki, nóż stołowy średni, widelec stołowy średni.
HGT.11 Pytanie 206
Organizacja usług gastronomic…

Którą z wymienionych czynności powinni wykonać kelnerzy na przyjęciu bufetowym?

A. Roznoszenie na tacach przekąsek.
B. Porządkowanie stołów konsumenckich.
C. Korygowanie ustawienia naczyń z potrawami.
D. Serwowanie deserów na talerze gości.
HGT.11 Pytanie 207
Organizacja usług gastronomic…

Na które przyjęcie zaplanowano stół bufetowy z potrawami przedstawionymi na ilustracji?

Ilustracja do pytania 7
A. Przyjęcie bufetowe.
B. Aperitif.
C. Toast.
D. Uroczysty obiad.
HGT.11 Pytanie 208
Organizacja usług gastronomic…

Ile talerzy zakąskowych należy zaplanować na przyjęcie zasiadane dla 120 gości, uwzględniając 20% zapasu?

A. 168 sztuk.
B. 156 sztuk.
C. 132 sztuki.
D. 144 sztuki.
HGT.11 Pytanie 209
Organizacja usług gastronomic…

Z menu na przyjęcie dla wegan należy wykluczyć

A. roladki z cukinii i bakłażana.
B. spaghetti z pomidorami i bazylią.
C. jaja faszerowane pieczarkami.
D. pęczak zapiekany z brokułami.
HGT.11 Pytanie 210
Organizacja usług gastronomic…

Którą z wymienionych zup należy podać serwisem przedstawionym na ilustracji?

Ilustracja do pytania 10
A. Bulion wołowy z pasztecikiem.
B. Barszcz czerwony czysty z krokietem.
C. Krupnik jęczmienny z ziemniakami.
D. Krem z pomidorów z grzankami.
HGT.11 Pytanie 211
Organizacja usług gastronomic…

Które z działań należy wykonać, aby reklama nowej restauracji dotarła do możliwie największej liczby odbiorców?

A. Zamieścić reklamę na popularnym portalu społecznościowym.
B. Rozwiesić plakaty w najbliższej okolicy.
C. Rozdać ulotki przechodniom w rejonie restauracji.
D. Zawiesić baner reklamowy na budynku restauracji.
HGT.11 Pytanie 212
Organizacja usług gastronomic…

Do pieczeni z udźca wołowego z borowikami należy zaplanować wino

A. młode białe półwytrawne.
B. lekkie czerwone półwytrawne.
C. dojrzałe czerwone wytrawne.
D. mocne białe wytrawne.
HGT.11 Pytanie 213
Organizacja usług gastronomic…

Gość zebrał komplet pieczątek na karcie wydanej przez bar, za co otrzymał bezpłatną kawę. Który rodzaj promocji sprzedaży zastosował zakład?

A. Program lojalnościowy.
B. Bon rabatowy.
C. Kupon konkursowy.
D. Happy hours.
HGT.11 Pytanie 214
Organizacja usług gastronomic…

Który z dodatków należy zaplanować do zupy krem z kalafiora?

A. Kluski lane.
B. Kołduny z mięsem.
C. Pasztecik z kapustą.
D. Groszek ptysiowy.
HGT.11 Pytanie 215
Organizacja usług gastronomic…

Z których elementów dekoracji należy zrezygnować przygotowując stół na uroczyste śniadanie w ogrodzie?

A. Lampionów ze świecami.
B. Kolorowych obrusów z bieżnikami.
C. Wazonów z kwiatami.
D. Wizytówek z nazwiskami gości.
HGT.11 Pytanie 216
Organizacja usług gastronomic…

Ile kieliszków o pojemności handlowej 40 ml należy zaplanować do wyporcjowania wódki czystej z jednej litrowej butelki?

A. 40 sztuk.
B. 25 sztuk.
C. 10 sztuk.
D. 15 sztuk.
HGT.11 Pytanie 217
Organizacja usług gastronomic…

Na które przyjęcie zaplanowany jest sposób ustawienia stołu przedstawiony na ilustracji?

Ilustracja do pytania 17
A. Aperitif.
B. Koktajlowe.
C. Lampka wina.
D. Zasiadane.
HGT.11 Pytanie 218
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.

Ilustracja do pytania 18
A. 207,0 m2
B. 138,0 m2
C. 103,5 m2
D. 120,0 m2
HGT.11 Pytanie 219
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów mleka należy użyć do sporządzenia 100 porcji latte macchiatto, jeżeli na 1 porcję przeznacza się 15 cl tego surowca?

A. 150 l
B. 1500 l
C. 1,5 l
D. 15 l
HGT.11 Pytanie 220
Organizacja usług gastronomic…

Przedstawiony na ilustracji element zastawy stołowej służy do ekspozycji na bufetach

Ilustracja do pytania 20
A. mięs zimnych.
B. jaj garnirowanych.
C. ciastek bankietowych.
D. galaret rybnych.
HGT.11 Pytanie 221
Organizacja usług gastronomic…

Którą czynność powinien wykonać kelner na wózku przedstawionym na ilustracji?

Ilustracja do pytania 21
A. Sporządzić stek wołowy.
B. Wyfiletować pieczonego pstrąga.
C. Wyporcjować szynkę pieczoną.
D. Zdekantować stare wino.
HGT.11 Pytanie 222
Organizacja usług gastronomic…

Na której ilustracji przedstawiono szklankę, którą należy wykorzystać do podania 0,2 l soku pomarańczowego.

Ilustracja do pytania 22
A. Na ilustracji II.
B. Na ilustracji III.
C. Na ilustracji I.
D. Na ilustracji IV.
HGT.11 Pytanie 223
Organizacja usług gastronomic…

Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?

Ilustracja do pytania 23
A. 6 l wódki i 16 l likieru.
B. 16 l wódki i 6 l likieru.
C. 16 l wódki i 16 l likieru.
D. 12 l wódki i 6 l likieru.
HGT.11 Pytanie 224
Organizacja usług gastronomic…

Wykorzystując informacje zamieszczone w tabeli określ, kiedy kelnerzy powinni podać zakąski zimne.

Ilustracja do pytania 24
A. Przed przybyciem gości.
B. Po podaniu przystawki, przed zupą.
C. Po podaniu dania głównego, przed deserem.
D. Po sprzątnięciu zastawy po konsumpcji deseru.
HGT.11 Pytanie 225
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji wody mineralnej, jeżeli cena netto 1 porcji zakupu butelki o pojemności 1,5 l wynosi 1,80 zł, objętość 1 porcji wynosi 300 ml, a marża gastronomiczna 300%.

A. 1,08 zł
B. 1,44 zł
C. 7,20 zł
D. 5,40 zł
HGT.11 Pytanie 226
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.

Ilustracja do pytania 26
A. 2,25 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
B. 2,25 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
C. 2,50 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
D. 2,50 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
HGT.11 Pytanie 227
Organizacja usług gastronomic…

O ile % obniży się food cost pasztetu wieprzowego, jeżeli koszt surowca wynosi 3,00 zł, a cena netto zostanie podniesiona z 12,00 zł na 15,00 zł?

A. O 15%
B. O 10%
C. O 5%
D. O 20%
HGT.11 Pytanie 228
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji musu czekoladowego, jeżeli cena gastronomiczna netto 10 porcji tego deseru wynosi 53,60 zł, a stawka VAT 8%.

A. 5,36 zł
B. 4,29 zł
C. 5,79 zł
D. 4,93 zł
HGT.11 Pytanie 229
Organizacja usług gastronomic…

Który dokument powinien być podpisany przez zleceniodawcę?

A. Umowa wstępna organizacji przyjęcia.
B. Plan obsługi przyjęcia.
C. Lista kontrolna sprzętu i wyposażenia.
D. Lista kontrolna prac.
HGT.11 Pytanie 230
Organizacja usług gastronomic…

Wysokość podatku dochodowego w zakładzie gastronomicznym należy obliczać na podstawie

A. marży gastronomicznej.
B. wielkości sprzedaży.
C. wyniku finansowego.
D. kosztu produkcji.
HGT.11 Pytanie 231
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wysokość 20% zaliczki za zlecenie usługi o wartości 25 000,00 zł.

A. 5 000,00 zł
B. 7 000,00 zł
C. 4 000,00 zł
D. 6 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 232
Organizacja usług gastronomic…

Na podstawie normatywu surowcowego i cennika oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji napoju White Lady.

Ilustracja do pytania 32
A. 10,80 zł
B. 9,90 zł
C. 13,10 zł
D. 18,30 zł
HGT.11 Pytanie 233
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.

Ilustracja do pytania 33
A. 2 150,00 zł
B. 2 900,00 zł
C. 5 900,00 zł
D. 1 850,00 zł
HGT.11 Pytanie 234
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.

Ilustracja do pytania 34
A. 1 160,00 zł
B. 4 960,00 zł
C. 6 960,00 zł
D. 5 760,00 zł
HGT.11 Pytanie 235
Organizacja usług gastronomic…

Notę korygującą należy wystawić, gdy

A. gość zrezygnował z części zamówienia.
B. paragon zawiera błąd w ilości zamówionych potraw.
C. faktura VAT została wystawiona na niewłaściwą kwotę.
D. w fakturze VAT błędnie wpisano dane zleceniobiorcy.
HGT.11 Pytanie 236
Organizacja usług gastronomic…

Płatności gotówkowej dokonuje gość, który reguluje należność za pomocą

A. karty płatniczej.
B. telefonu komórkowego.
C. bonów podarunkowych.
D. banknotów NBP.
HGT.11 Pytanie 237
Organizacja usług gastronomic…

Przenośny terminal płatniczy wymaga połączenia z

A. systemem GPS.
B. siecią Wi-Fi.
C. internetem przewodowym.
D. telefonem stacjonarnym.
HGT.11 Pytanie 238
Organizacja usług gastronomic…

Na podstawie zamówienia i cennika, oblicz koszt brutto zakupu opakowań jednorazowych do realizacji usługi cateringowej zgodnie z zamówieniem.

Ilustracja do pytania 38
A. 13,50 zł
B. 30,00 zł
C. 22,50 zł
D. 16,50 zł
HGT.11 Pytanie 239
Organizacja usług gastronomic…

Stanowisko POS w restauracji jest wyposażone w

A. wagę kalkulacyjną.
B. czytnik kodów.
C. drukarkę kuchenną.
D. ekran dotykowy.
HGT.01 Pytanie 240
Wykonywanie usług kelnerskich

Na opakowaniu mleka UHT podano informację "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Z informacji tej wynika, że mleko po otwarciu opakowania można przechowywać

A. 2 dni na półce w magazynie podręcznym.
B. 2 dni w lodówce.
C. 4 dni w zamrażarce.
D. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych.