Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż, która ryba zawiera najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Art. spożywcze
(na 100g części
jadalnych)
Tłuszcze ogółem
[g]
NNKT
[g]
Cholesterol
[mg]
ISardynka9,64,1080
IIŚledź10,77,2464
IIIMakrela11,97,2875
IVŁosoś13,610,3170

A. III
B. I
C. II
D. IV
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakiego czynnika należy użyć do suszenia żywności przy zastosowaniu metody konwekcyjnej?

A. Gorące powietrze
B. Kwas mlekowy
C. Gorącą parę wodną w autoklawie
D. Niską temperaturę i wysoką próżnię
Przygotowanie i wydawanie dań

Usunięcie wody z produktu, która z postaci stałej (lodu) przechodzi bezpośrednio w parę, omijając fazę ciekłą, nazywamy suszeniem

A. liofilizacyjne
B. dielektryczne
C. kondukcyjne
D. konwekcyjne
HGT.02 Pytanie 1930
Przygotowanie i wydawanie dań

W przypadku krwawiącej rany z ostrym obiektem w środku, najważniejsze jest przede wszystkim
(UWAGA: W tym pytaniu może występować błąd w kluczu - pytanie jest weryfikowane)

A. nałożyć rękawiczki gumowe i ucisnąć krwawiące miejsce przy pomocy opatrunku
B. ustawić poszkodowanego w bezpiecznej pozycji bocznej i zawiadomić lekarza
C. zdezynfekować ranę i poinformować lekarza
D. założyć rękawiczki gumowe i usunąć z rany wystający przedmiot
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotowując analizę SWOT w nowo otwieranej restauracji, właściciel powinien zakwalifikować zapis - "brak parkingu przed lokalem" do

A. kategorii "Słabych stron"
B. kategorii "Szans"
C. kategorii "Zagrożeń"
D. kategorii "Mocnych stron"
Przygotowanie i wydawanie dań

Efektywna gospodarka żywnością to

A. rozliczaniu półproduktów i gotowych płodów.
B. stosowaniu oszczędnych przepisów kulinarnych.
C. wykorzystywaniu odpadów do produkcji.
D. gromadzeniu dużych zapasów żywności w magazynie.
Przygotowanie i wydawanie dań

Aby zagęścić jedną porcję zupy, potrzebujemy 4 gramy mąki ziemniaczanej. Ile mąki jest potrzebne do przygotowania 50 porcji zupy?

A. 2,000 kg
B. 0,002 kg
C. 0,200 kg
D. 0,020 kg
HGT.02 Pytanie 1936
Przygotowanie i wydawanie dań

W trakcie używania frytownicy kucharz doznał niewielkiego poparzenia. Jak należy postąpić z miejscem oparzenia?

A. zdezynfekować, używając spirytusu
B. schłodzić, polewając zimną wodą
C. natłuścić, smarując kremem z witaminą A
D. ochronić, nakładając jałowy opatrunek
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie pojęcie opisuje minimum sensoryczne?

A. Umiejętności osób przeprowadzających ocenę
B. Wymagana wrażliwość zmysłów człowieka
C. Liczba analizowanych cech jakości żywności
D. Podstawowe wymagania dla pracowni sensorycznej
Przygotowanie i wydawanie dań

Na postawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz, ile natki pietruszki należy przygotować do sporządzenia 16 porcji soku z pomidorów.

Normatyw surowcowy na 2 porcje soku z pomidorów
Nazwa surowcaIlość
Pomidory500 g
Jabłka250 g
Natka pietruszki¼ pęczka
Sól, sok z cytrynydo smaku
Bazyliado smaku

A. 4 pęczki.
B. 1 pęczek.
C. 2 pęczki.
D. 3 pęczki.
HGT.02 Pytanie 1942
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotowując krokiety z farszem słonym, naleśniki powinny być złożone

A. w chusteczkę
B. w rulon otwarty
C. w rulon zamknięty
D. w sakiewkę
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw śniadaniowy składający się z chleba razowego z masłem, jajka sadzonego oraz kakao jest ubogi pod względem

A. składników mineralnych
B. tłuszczów
C. białka pełnowartościowego
D. witamin
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat.

  • Norma na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat wynosi 2 500 kcal
  • Średnia wartość energetyczna jadłospisów tygodniowych dla dziewcząt w wieku 18 lat:
    • I tydzień - 2240 kcal/dzień
    • II tydzień - 2485 kcal/dzień
    • III tydzień - 2515 kcal/dzień
    • IV tydzień - 2740 kcal/dzień
  • Dopuszczalne odchylenie wartości energetycznej tygodniowego jadłospisu w stosunku do zalecanych norm na energię wynosi ± 10%.

A. Jadłospis w IV tygodniu.
B. Jadłospis w III tygodniu.
C. Jadłospis w II tygodniu.
D. Jadłospis w I tygodniu.
HGT.12 Pytanie 1956
Organizacja żywienia i usług …

Insulina to hormon, który wpływa na regulację poziomu we krwi

A. glukozy
B. wapnia
C. cholesterolu
D. adrenaliny