Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

Posiłek stanowiący połączenie śniadania oraz obiadu, w którym standardowe potrawy śniadaniowe są uzupełniane o dania obiadowe, takie jak zupy, gulasze, ryby, sałatki i desery, nazywa się

A. rotiserrie
B. lunch
C. bistro
D. brunch
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia stołu na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?

A. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo
B. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawką i łyżeczką, miseczka na miód i dżem
C. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką
D. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych potraw można uzupełnić podaną w ramce propozycję menu śniadania amerykańskiego?

Propozycja menu śniadania amerykańskiego
kawa, sok owocowy
zupa mleczna
pieczywo
dżem, miód
jajka smażone na boczku

A. Pasztet z zająca.
B. Pieczarki w śmietanie.
C. Naleśniki z dodatkami.
D. Ryba smażona na gorąco.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość poprosił pokojową o otwarcie pokoju kolegi kluczem master, gdyż czeka przy recepcji, aby odebrać jego telefon komórkowy. Jak powinna zachować się pokojowa w tej sytuacji?

A. Przeprosić gościa i wyjaśnić, że nie może spełnić jego prośby
B. Zadzwonić do recepcji i potwierdzić, czy to była prośba gościa
C. Otworzyć pokój, wziąć telefon i przekazać go gościowi
D. Otworzyć pokój, wejść z gościem i poprosić go, aby odszukał telefon
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy

A. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne nie muszą się ze sobą pokrywać
B. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne powinny się ze sobą pokrywać
C. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne nie muszą pokrywać się ze sobą
D. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne powinny pokrywać się ze sobą
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując lokal mieszkalny na przyjęcie gościa VIP, co powinno być zrobione w dniu jego przybycia?

A. oczyścić minibar oraz zweryfikować daty ważności produktów
B. przewietrzyć pokój, ustawić klimatyzację oraz dostarczyć wstawkę
C. przekazać działowi technicznemu informację o przyjeździe VIP-a
D. sprawdzić stan techniczny klimatyzacji
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?

A. Kawę, herbatę, rogaliki, masło, dżem, miód
B. Sok jabłkowy, pieczywo jasne, ryby, jaja, naleśniki
C. Herbatę z mlekiem, pieczywo ciemne, kiełbasę, pasztet
D. Sok pomarańczowy, pieczywo razowe, jaja sadzone na bekonie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu dwugwiazdkowym.

Wymagania dla kategorii***************
Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m² ( nie obejmuje wyodrębnionych w.h., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.):
pokój 1-osobowy14121098
pokój 2-osobowy1816141210
pokój 3-osobowy--161514
pokój 4-osobowy---1816
pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4 – osobowego plus dodatkowo w m² na każdą następną osobę4,54,0

A. 16,5 m2
B. 27,0 m2
C. 18,0 m2
D. 22,5 m2
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakich z wymienionych obiektów hotelowych jednostka mieszkalna powinna dysponować łazienką, która jest wyposażona m.in. w wagę, telefon oraz szlafrok kąpielowy?

A. W hotelach i motelach 4*
B. Tylko w hotelach 5*
C. W hotelach i motelach 5*
D. Wyłącznie w motelach 4*
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonej karty menu określ, który rodzaj śniadania jest serwowany w restauracji hotelowej.

KARTA MENU – ŚNIADANIE
– Pieczywo
– Konfitury, dżem
– Miód
– Napoje gorące (herbata, kawa)
– Masło, margaryna

A. Kontynentalne.
B. Angielskie.
C. Amerykańskie.
D. Wiedeńskie.
Obsługa gości w obiekcie świa…

W terminie od 4 do 17 marca 2021 r. pani Zuzanna Gajek przebywała w hotelu. Czwartego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaż limfatyczny ciała. Wskaż datę wystawienia dokumentu, którą powinien wpisać pracownik hotelu na zamieszczonym dokumencie.

Terminarz zabiegów

Imię i nazwisko gościa: Zuzanna Gajek

Data zabiegu: 9 marca 2021r., 11 marca 2021 r.

Rodzaj zabiegu: masaż limfatyczny ciała

Cena zabiegu: 180,00 zł

Opłata za wykonany zabieg zostanie doliczona
do końcowego rachunku Gościa.

Podpis gościa: Zuzanna Gajek

Podpis wystawcy dokumentu: Jan Kowalski

Data wystawienia dokumentu: ........................

A. 5 marca 2021 r.
B. 7 marca 2021 r.
C. 4 marca 2021 r.
D. 8 marca 2021 r.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zajmująca się handlem powierzyła hotelowi organizację wydarzenia biznesowego z konferencją oraz bankietem dla 50 pracowników. Który dokument powinien w pierwszej kolejności przygotować pracownik hotelu, aby zrealizować to zamówienie?

A. Wstępną wycenę przyjęcia
B. Umowę wstępną na realizację imprezy
C. Propozycję sal bankietowych oraz konferencyjnych
D. Propozycję menu bankietowego
HGT.03 Pytanie 278
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie usługi hotelowe obejmują basen, jacuzzi oraz hydromasaż?

A. Do podstawowych
B. Do fakultatywnych
C. Do uzupełniających
D. Do towarzyszących