Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Obsługa gości w obiekcie świa…

Klient korzystał z podstawowych oraz dodatkowych usług hotelu, gdzie koszt doby wynosi 150,00 zł. Z jego pokoju zniknął aparat fotograficzny o wartości 10 100,00 zł. Jaką maksymalną kwotę odszkodowania może uzyskać klient?

A. 10 100,00 zł
B. 15 000,00 zł
C. 5 050,00 zł
D. 7 500,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…

Informacja o potencjalnych zagrożeniach oraz zasadach wezwania pomocy przekazywana turystom zatrzymującym się w schronisku jest usługą

A. obowiązkową, towarzyszącą
B. obowiązkową, komplementarną
C. nieobowiązkową, komplementarną
D. nieobowiązkową, towarzyszącą
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy osoba sprzątająca powinna przygotować wstawkę z świeżych owoców oraz szampana w pokoju gościa VIP?

A. Na dzień przed przybyciem gościa
B. W dniu przybycia gościa, po jego wejściu do pokoju
C. W dniu wyjazdu gościa
D. W dniu przybycia gościa, przed jego wejściem do pokoju
Obsługa gości w obiekcie świa…

W terminie od 4 do 17 listopada 2016 r. pani Marta Lipińska przebywała w hotelu. Trzeciego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaż klasyczny całkowity. Wskaż datę wystawienia dokumentu, którą powinien wpisać pracownik hotelu na zamieszczonym dokumencie.

Terminarz zabiegów
Imię i nazwisko gościa:Marta Lipińska
Data zabiegu:8 listopada 2016 r., 9 listopada 2016 r.
Rodzaj zabiegu:masaż klasyczny całkowity
Cena zabiegu:120 złotych
Opłata za wykonany zabieg zostanie doliczona do końcowego rachunku Gościa.
Podpis gościa:Marta Lipińska
Podpis wystawcy dokumentu:Jan Nowakowski
Data wystawienia dokumentu:........................

A. 4 listopada 2016 r.
B. 6 listopada 2016 r.
C. 9 listopada 2016 r.
D. 8 listopada 2016 r.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinien serwować kelner przy podawaniu francuskiego śniadania?

A. Sok pomarańczowy, kawa lub herbata, tosty, rogaliki croissant, pieczywo drożdżowe, masło, konfitury
B. Sok owocowy, jajecznica, parówki wieprzowe, pomidory, grzyby, fasolka w sosie pomidorowym, tosty z masłem i dżemem
C. Kawa lub herbata, pieczywo, masło, dżem, wędliny, sery, jaja, pasztet
D. Biała kawa lub herbata, pełnoziarniste bułki, masło, jajka gotowane na twardo
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych obejmuje grupę potraw oraz napojów typowych dla pełnego śniadania wiedeńskiego?

A. Kawa z dodatkiem śmietanki, pieczywo pszenne, masło, dżem, jaja po wiedeńsku
B. Kawa naturalna lub herbata, mleko lub śmietanka, pieczywo, masło, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, miód i dżem
C. Herbata, kawa, czekolada lub kakao, według gustu konsumentów, ciasto drożdżowe, rogaliki, masło, konfitury, dżem oraz miód
D. Kawa, herbata lub mleko, sok z owoców cytrusowych lub warzywny, zupa mleczna, ryby na gorąco lub na zimno, potrawy z jaj lub z mięsa, masło, pieczywo
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co należy zrobić, jeśli gość zgubi klucz do pokoju?

A. Natychmiastowe wymeldowanie gościa nie jest odpowiednim rozwiązaniem
B. Zgłoszenie zgubienia klucza policji nie jest konieczne w przypadku zagubienia klucza hotelowego
C. Zamknięcie pokoju do czasu znalezienia klucza nie rozwiązuje problemu
D. Wydanie duplikatu klucza po potwierdzeniu tożsamości gościa
HGT.03 Pytanie 299
Obsługa gości w obiekcie świa…

Charakter działalności SPA w obiekcie hotelowym to

A. usługi rozrywkowe
B. zabiegi zdrowotne
C. zabiegi prozdrowotne i poprawiające urodę
D. usługi rozrywkowe oraz zabiegi zdrowotne
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podaj terminy przedawnienia roszczeń o rekompensatę za szkody wynikłe z zagubienia lub uszkodzenia przedmiotów przekazanych do hotelu?

A. 1 miesiąc od momentu, w którym gość dowiedział się o szkodzie; 6 miesięcy od momentu, w którym gość przestał korzystać z usług hotelowych
B. 6 miesięcy od momentu, w którym gość dowiedział się o szkodzie; 1 rok od momentu, w którym gość przestał korzystać z usług hotelowych
C. 1 rok od momentu, w którym gość dowiedział się o szkodzie; 2 lata od momentu, w którym gość przestał korzystać z usług hotelowych
D. 2 lata od momentu, w którym gość dowiedział się o szkodzie; 3 lata od momentu, w którym gość przestał korzystać z usług hotelowych
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma farmaceutyczna złożyła zamówienie na usługi konferencyjne w hotelu, a wartość brutto tego zamówienia wynosi 12 400 zł. Jaką kwotę w postaci zaliczki musi uiścić firma, jeśli ma ona wynosić 20% wartości zamówienia?

A. 248 zł
B. 2 480 zł
C. 124 zł
D. 1 240 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do usług hotelarskich wspierających zalicza się m.in.:

A. masaż, room-service, pranie, prasowanie i czyszczenie bielizny
B. solarium, saunę, wynajem sali konferencyjnej z wyposażeniem
C. budzenie, szatnię, depozyt, przechowalnie bagażu, informację turystyczną
D. dostarczenie kwiatów, udostępnienie prasy codziennej, sprzedaż kosmetyków
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu Kodeksu cywilnego, określ na który z wymienionych czynników nie może powołać się hotel odmawiając przyjęcia do depozytu cennej biżuterii gościa.

n n nn
n

Art. 849. § 3. Kodeksu cywilnego:

n

„Utrzymujący zarobkowo hotel lub podobny zakład jest obowiązany przyjąć na przechowanie pieniądze, papiery wartościowe i cenne przedmioty, w szczególności kosztowności i przedmioty mające wartość naukową lub artystyczną. Może odmówić przyjęcia tych rzeczy tylko wówczas, jeżeli zagrażają one bezpieczeństwu albo jeżeli w stosunku do wielkości lub standardu hotelu albo podobnego zakładu mają zbyt dużą wartość lub gdy zajmują zbyt dużo miejsca".

n

A. Standard hotelu.
B. Lokalizacja hotelu.
C. Wartość rzeczy.
D. Wielkość rzeczy.
Obsługa gości w obiekcie świa…

Czym jest kawa cappuccino?

A. bardzo mocna mała kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym z dodatkiem spienionej śmietanki
B. kawa przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym, serwowana z pianą mleczną i posypana kakao
C. kawa przyrządzana w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietany i cynamonu
D. gorące spienione mleko z dodatkiem ekstraktu kawowego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinien postąpić pracownik room service po wejściu do pokoju, gdy gość zamówił płatne śniadanie do pokoju?

A. Ustawić tacę we wskazanym miejscu, zapytać o ewentualne dodatkowe życzenia i podać rachunek do podpisu
B. Ustawić tacę na stoliku, zainkasować należność i pożegnać gościa
C. Ustawić tacę w wyznaczonym miejscu, życzyć smacznego i przyjąć zapłatę
D. Ustawić tacę na stole, życzyć smacznego i grzecznie pożegnać gościa
HGT.03 Pytanie 311
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa fryzjerska stanowi pewien typ usługi w hotelu?

A. fakultatywnej
B. uzupełniającej
C. towarzyszącej
D. podstawowej
HGT.03 Pytanie 312
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług dodatkowych oferowanych przez hotel jest płatna?

A. Udzielanie informacji
B. Zamawianie taksówki
C. Prasowanie odzieży
D. Przechowywanie bagażu
HGT.03 Pytanie 314
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z wymienionych świadczeń nie są w hotelarstwie opcjonalne?

A. Informacja turystyczna, dostarczenie poczty dla gości
B. Dostęp do boiska do siatkówki, wynajem kręgielni
C. Korzystanie z kortu tenisowego, zajęcia fitness
D. Basen, możliwość korzystania z kompleksu saun
Obsługa gości w obiekcie świa…

Serwis polegający na serwowaniu wszystkim gościom tego samego zestawu menu śniadaniowego, w ustalonym czasie i po z góry ustalonej cenie, nazywa się

A. bufetowy
B. table d’hôte
C. a' la carte
D. bankietowy
HGT.03 Pytanie 319
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która oferta hotelu dotyczy usług dodatkowych uzupełniających?

Oferujemy naszym Gościom:
- profesjonalnie wyposażone sale konferencyjne
- gabinet odnowy biologicznej
- wynajem samochodów
- transfer z/na lotnisko
A.
Oferujemy naszym Gościom:
- przechowalnię bagażu
- informację turystyczną
- budzenie
- depozyt
B.
Oferujemy naszym Gościom:
- bezpłatny dostęp do Internetu
- wypożyczalnię rowerów
- możliwość zakupu pamiątek w hotelowym kiosku
- rezerwację karnetów na wyciągi narciarskie
C.
Oferujemy naszym Gościom:
- opiekunkę do dziecka
- miejsca parkingowe
- wynajęcie sejfu
- serwowanie śniadań do pokoju
- usługi pralnicze
D.

A. D.
B. C.
C. A.
D. B.