Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.06 Pytanie 601
Realizacja usług w recepcji

Strategia "zbierania śmietanki" polega na wprowadzeniu na rynek usług

A. po wysokiej cenie przy słabej promocji.
B. po niskiej cenie przy intensywnej promocji.
C. po wysokiej cenie przy intensywnej promocji.
D. po niskiej cenie i słabej promocji.
HGT.06 Pytanie 602
Realizacja usług w recepcji

Każda płatna, masowa forma przekazywania przez określonego nadawcę informacji dotyczących produktu, to

A. reklama.
B. logistyka.
C. pośrednictwo.
D. akwizycja.
HGT.06 Pytanie 603
Realizacja usług w recepcji

Tworząc analizę portfelową hotel wykorzysta

A. analizę SWOT
B. model AIDA
C. public relations
D. macierz BCG
HGT.06 Pytanie 604
Realizacja usług w recepcji

Schizotymik to człowiek, który jest

A. zamknięty w sobie, oschły uczuciowo, nietowarzyski.
B. szybki w swoich reakcjach uczuciowych, wytrwały, gwałtowny.
C. powolny, słaby w reakcjach uczuciowych.
D. żywy, porywczy, o zmiennym temperamencie.
HGT.06 Pytanie 605
Realizacja usług w recepcji

Gość niezwykle uciążliwy, wszędzie dopatrujący się oszustw i krzywd, z ironicznym uśmiechem, to osoba

A. niepewna siebie, niezdecydowana.
B. nieufna i podejrzliwa.
C. zdenerwowana, podniecona.
D. zarozumiała, mająca potrzebę imponowania.
HGT.06 Pytanie 606
Realizacja usług w recepcji

Przyjęcie trwające od 15 do 30 minut, poprzedzające najczęściej inne przyjęcia, to

A. aperitif.
B. toast.
C. przyjęcie koktajlowe.
D. garden-party.
HGT.06 Pytanie 607
Realizacja usług w recepcji

Ekstrawersja to pojęcie określające:

A. serdeczność, towarzyskość, aktywność, asertywność.
B. powagę, solidność, łagodność.
C. szczerość, ufność, ustępliwość.
D. uczuciowość, posiadanie idei i wartości oraz działanie.
HGT.06 Pytanie 608
Realizacja usług w recepcji

Efekt "owczego pędu" polega na tym, że

A. my kupujemy dobra, ponieważ inni też kupują.
B. kupujemy coraz mniejsze ilości produktów, bo cena jest wyższa.
C. kupujemy tym większe ilości dóbr, im są one droższe.
D. my nie kupujemy dóbr, ponieważ kupują je inni.
HGT.06 Pytanie 609
Realizacja usług w recepcji

Umiejętność płynnego i prawidłowego wysławiania się to

A. elokwencja.
B. inteligencja.
C. ekstrawertyzm.
D. obycie.
HGT.06 Pytanie 610
Realizacja usług w recepcji

Gest "wzniesienie wieży" jest używany przez człowieka, który

Ilustracja do pytania 10
A. jest zdenerwowany i czuje się niepewnie.
B. chce okazać przewagę nad innymi.
C. oczekuje pozytywnych korzyści dla siebie lub innych.
D. wygłasza swoje idee lub opinie.
HGT.06 Pytanie 611
Realizacja usług w recepcji

W hotelach 1*, 2* oraz 3* zmiana pościeli i ręczników obowiązuje na życzenie gości, albo co

A. 7 dni.
B. 4 dni.
C. 2 dni.
D. 3 dni.
HGT.06 Pytanie 612
Realizacja usług w recepcji

Wina białe półwytrawne podaje się do

A. tłustych serów.
B. indyka w galarecie.
C. czarnej kawy.
D. pieczeni z dzika.
HGT.06 Pytanie 613
Realizacja usług w recepcji

Kwestie porządkowe oraz sposób świadczenia usług związanych z pobytem gościa w hotelu, zawarte są

A. w księdze meldunkowej.
B. w regulaminie hotelu.
C. w regulaminie bhp.
D. w statucie hotelu.
HGT.06 Pytanie 614
Realizacja usług w recepcji

Dokument hotelowy dotyczący ustalenia warunków rezerwacji, przesyłany zamawiającemu do akceptacji, to

A. potwierdzenie rezerwacji.
B. karta pobytu.
C. voucher.
D. formularz rezerwacyjny.
HGT.06 Pytanie 615
Realizacja usług w recepcji

Przedstawiony druk dokumentu, to

Ilustracja do pytania 15
A. voucher.
B. umowa zlecenie.
C. kwit żywieniowy.
D. pakiet turystyczny.
HGT.06 Pytanie 616
Realizacja usług w recepcji

W celu przetransportowania gotowych produktów lub półproduktów z zaplecza gastronomicznego do rozdzielni wykorzystuje się dźwig

A. osobowy.
B. towarowy.
C. towarowo-osobowy.
D. potrawowy.
HGT.06 Pytanie 617
Realizacja usług w recepcji

Karta menu standardowa, to

A. zestawienie potraw, które obowiązują przez dłuższy czas.
B. karta zawierająca czasowo obowiązujące oferty potraw z surowców sezonowych.
C. zestawienie potraw na specjalne okazje.
D. karta zawierająca asortyment potraw na cały dzień.
HGT.06 Pytanie 618
Realizacja usług w recepcji

Do najbardziej znanych potraw kuchni czeskiej należą

A. pyrżoły.
B. kotlety pożarskie.
C. holiszki.
D. knedle z nadzieniem.
HGT.06 Pytanie 619
Realizacja usług w recepcji

Karta do imbusowania służy do

A. kodowania kart magnetycznych.
B. drukowania folderów reklamowych.
C. dobierania kluczy do wind.
D. otwierania wind.
HGT.06 Pytanie 620
Realizacja usług w recepcji

Badanie statystyczne (klasyczne) polega na

A. przeprowadzeniu badań ankietowych z osobami przekraczającymi granicę danego Państwa.
B. przeprowadzeniu ankiet z pytaniami dla reprezentantów danej grupy.
C. rejestrowaniu osób, w tym turystów, w obiektach hotelarskich.
D. analizie np. liczby sprzedanych obiadów w hotelu.
HGT.06 Pytanie 621
Realizacja usług w recepcji

Prawo zastawu rzeczy wniesionych do hotelu przez gościa jest regulowane przepisami

A. Kodeksu administracyjnego.
B. Kodeksu cywilnego.
C. Kodeksu karnego.
D. regulaminu hotelowego.
HGT.06 Pytanie 622
Realizacja usług w recepcji

Wymioty, biegunki, znaczne osłabienie i wysoka temperatura, to objawy

A. anoreksji.
B. włośnicy.
C. zapalenia wątroby.
D. salmonellozy.
HGT.06 Pytanie 623
Realizacja usług w recepcji

Powodem zagrożenia zwarcia instalacji elektrycznej w hotelu może być

A. podłączenie urządzeń elektrycznych o wysokim napięciu.
B. zastosowanie uziemień gniazd w łazienkach i pokojach hotelowych.
C. podłączenie wielu urządzeń elektronicznych o napięciu 230W.
D. zastosowanie gniazd z klapką ochronną.
HGT.06 Pytanie 624
Realizacja usług w recepcji

W przypadku omdlenia gościa hotelowego w pierwszym momencie należy

A. wyprowadzić poszkodowanego na świeże powietrze.
B. wykonać poszkodowanemu masaż serca oraz sztuczne oddychanie metodą usta-usta.
C. posadzić poszkodowanego na krześle i okryć kocem.
D. położyć poszkodowanego na plecach na podłodze i unieść jego nogi do góry.
HGT.06 Pytanie 625
Realizacja usług w recepcji

W razie wypadku należy dzwonić po pogotowie ratunkowe pod numer telefonu

A. 112 lub 113
B. 997 lub 998
C. 999 lub 112
D. 997 lub 112
HGT.06 Pytanie 626
Realizacja usług w recepcji

Wysokość pulpitu lady recepcyjnej dla obsługi gościa na stojąco powinna wynosić

A. od 80 od 90 cm
B. od 130 do 140 cm
C. od 110 do 120 cm
D. od 90 do 110 cm
HGT.06 Pytanie 627
Realizacja usług w recepcji

Nazwą rotel określa się

A. współczesny wagon sypialny
B. hotel na kółkach.
C. kam per.
D. wędrowny hotel rodzinny.
HGT.06 Pytanie 628
Realizacja usług w recepcji

Concierge to pracownik

A. hotelu załatwiający sprawy gościa.
B. służby pięter.
C. do spraw marketingu.
D. ochrony.
HGT.06 Pytanie 629
Realizacja usług w recepcji

Boarding pass to karta uprawniająca posiadacza do

A. pobytu w hallu recepcyjnym.
B. wejścia do samolotu.
C. wejścia do restauracji hotelowej.
D. pobytu w hotelu.
HGT.06 Pytanie 630
Realizacja usług w recepcji

Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, obiekty posiadające co najmniej 7 pokoi, świadczące całodzienne wyżywienie dla swoich klientów, to

A. schroniska młodzieżowe.
B. pensjonaty.
C. motele.
D. domy wycieczkowe.
HGT.06 Pytanie 631
Realizacja usług w recepcji

Obiekty niestrzeżone umożliwiające nocleg w namiotach według ustawy o usługach turystycznych, to

A. pola biwakowe.
B. kempingi.
C. domy wycieczkowe.
D. motele.
HGT.06 Pytanie 632
Realizacja usług w recepcji

Do obiektów hotelarskich według ustawy o usługach turystycznych nie zalicza się

A. domu studenckiego.
B. schroniska młodzieżowego.
C. domu wycieczkowego.
D. pola biwakowego.
HGT.06 Pytanie 633
Realizacja usług w recepcji

Która z wymienionych międzynarodowych organizacji hotelarskich przyjęła za dewizę hasło "Gość gospodarzowi świętym"?

A. HOTREC
B. IHRA
C. HoReCa
D. AHMA
HGT.06 Pytanie 634
Realizacja usług w recepcji

Organizacja zajmująca się schroniskami młodzieżowymi to

A. Powszechne Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych.
B. Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych.
C. Powszechne Turystyczne Schroniska Młodzieżowe.
D. Polskie Turystyczne Schroniska Młodzieżowe.
HGT.06 Pytanie 635
Realizacja usług w recepcji

Który z przedstawionych skrótów organizacji odnosi się do Światowej Organizacji Turystyki?

A. PZH
B. HOTREC
C. PIT
D. UNWTO
HGT.06 Pytanie 636
Realizacja usług w recepcji

Co oznacza skrót PTTK?

A. Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze.
B. Polskie Towarzystwo Turystyki Krajobrazowej.
C. Polskie Towarzystwo Turystyki Kwalifikowanej.
D. Polskie Towarzystwo Turystyki Krajoznawczej.
HGT.06 Pytanie 637
Realizacja usług w recepcji

Cztery kategorie oznaczone gwiazdkami ustala się dla

A. moteli.
B. hoteli.
C. pensjonatów.
D. kempingów.
HGT.06 Pytanie 638
Realizacja usług w recepcji

Na fotografii przedstawiono wyposażenie pokoju hotelowego. Dla której kategorii hoteli wyposażenie to jest obowiązkowo wymagane?

Ilustracja do pytania 38
A. 3*
B. 5*
C. 4*
D. 2*
HGT.06 Pytanie 639
Realizacja usług w recepcji

Informacja turystyczna w zakładzie hotelarskim to usługa

A. towarzysząca.
B. fakultatywna.
C. komplementarna.
D. podstawowa.
HGT.06 Pytanie 640
Realizacja usług w recepcji

Do usług uzupełniających, oferowanych przez hotel nie zalicza się

A. udzielania informacji.
B. przekazywania poczty.
C. podawania śniadań.
D. dostarczania gazety.