Filtrowanie pytań
HGT.06 Pytanie 81
Realizacja usług w recepcji
A. rekomendowanie zakładów hotelarskich i gastronomicznych
B. rozwijanie usług hotelarskich na świecie
C. utrwalanie polskiej gościnności
D. przestrzeganie i rozwijanie etyki zawodowej hotelarzy
HGT.06 Pytanie 82
Realizacja usług w recepcji
Głównym celem Międzynarodowego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji jest:
A. organizowanie taniej bazy noclegowej na potrzeby dzieci i młodzieży
B. obrona interesów przemysłu hotelarskiego i gastronomicznego na świecie
C. działanie na rzecz popierania, promowania i rozwoju turystyki na świecie
D. obrona interesów europejskich hotelarzy, restauratorów i właścicieli kawiarń
HGT.06 Pytanie 83
Realizacja usług w recepcji
Codziennie lub na życzenie gości pościel zmieniana jest:
A. tylko w hotelach kategorii 4* i 5*
B. we wszystkich hotelach
C. tylko w hotelach kategorii 1* i 2 *
D. w hotelach kategorii 3*, 4* i 5*
HGT.06 Pytanie 84
Realizacja usług w recepcji
Minimalna powierzchnia hallu recepcyjnego w hotelu kategorii 3* o 80 jednostkach mieszkalnych wynosi
A. 20 m2
B. 39 m2
C. 29 m2
D. 30m2
HGT.06 Pytanie 85
Realizacja usług w recepcji
Stolik okolicznościowy występuje w wyposażeniu jednostki mieszkalnej hotelu kategorii:
A. 1*
B. 2*
C. 4*
D. 3*
HGT.06 Pytanie 86
Realizacja usług w recepcji
Bezpośrednie wejście do hallu recepcyjnego z zewnątrz jest obowiązkowe
A. tylko w hotelach kategorii 5*
B. we wszystkich hotelach:
C. w hotelach kategorii 3*, 4* i 5*
D. w hotelach kategorii 4* i 5*
HGT.06 Pytanie 87
Realizacja usług w recepcji
Dla moteli wyróżnia się:
A. cztery kategorie oznaczone gwiazdką
B. pięć kategorii oznaczonych gwiazdką
C. dwie kategorie oznaczone cyframi rzymskimi
D. trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi
HGT.06 Pytanie 88
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z wymogami kategoryzacji, usługę pralniczą świadczą:
A. hotele, motele i schroniska
B. hotele, domy wycieczkowe i schroniska
C. hotele, motele i pensjonaty
D. hotele, domy wycieczkowe i pensjonaty
HGT.06 Pytanie 89
Realizacja usług w recepcji
Podstawową usługą świadczoną przez pensjonat jest nocleg oraz:
A. przechowywanie bagażu i rzeczy wartościowych
B. możliwość parkowania samochodów
C. całodzienne wyżywienie
D. podawanie śniadań do pokoju
HGT.06 Pytanie 90
Realizacja usług w recepcji
Które działanie hotelu zaliczane jest do strategii ceny ?
A. nawiązanie współpracy z biurem podróży
B. wyremontowanie salonu odnowy biologicznej
C. umieszczenie bilbordów na lotniskach
D. udzielanie rabatów stałym klientom
HGT.06 Pytanie 91
Realizacja usług w recepcji
Zmiana wystroju wnętrza hotelu to działanie w ramach strategii
A. ceny
B. dystrybucji
C. promocji
D. produktu
HGT.06 Pytanie 92
Realizacja usług w recepcji
Które działanie wchodzi w skład sprzedaży osobistej ?
A. prezentacja oferty przez recepcjonistę w recepcji hotelowej
B. umieszczanie informacji o hotelu w czasopiśmie branżowym
C. udział pracowników hotelu w wyjazdach szkoleniowych
D. sezonowa obniżka cen usług hotelarskich
HGT.06 Pytanie 93
Realizacja usług w recepcji
W trakcie obsługi gość zachowuje się niegrzecznie w stosunku do recepcjonisty i podważa jego umiejętności zawodowe. Jak w tej sytuacji powinien zachować się recepcjonista ?
A. grzecznie poprosić gościa o opuszczenie hotelu
B. pokazać dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe
C. ignorować niegrzeczne zachowanie gościa
D. poprosić o pomoc kierownika recepcji
HGT.06 Pytanie 94
Realizacja usług w recepcji
Podaż usług hotelarskich na danym terenie nie zależy od:
A. poziomu bezrobocia w tym regionie
B. atrakcji turystycznych regionu
C. polityki gospodarczej państwa
D. popytu na usługi hotelarskie
HGT.06 Pytanie 95
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista musi mieć możliwość przyjęcia od gościa zapłaty za usługi świadczone przez zakład hotelarski w postaci karty płatniczej:
A. w hotelach kategorii 3* i 4*
B. we wszystkich hotelach
C. w hotelach kategorii 4* i 5*
D. w hotelach kategorii 3*, 4* i 5*
HGT.06 Pytanie 96
Realizacja usług w recepcji
W kartę pobytu recepcjonista nie wpisuje informacji dotyczącej:
A. numeru pokoju
B. narodowości gościa
C. terminu pobytu
D. ceny pokoju
HGT.06 Pytanie 97
Realizacja usług w recepcji
Który druk hotelowy zastosuje recepcjonista w celu przekazania informacji gościowi ?
A. druk "message"
B. druk "voucher"
C. kartę meldunkową
D. kartę pobytu
HGT.06 Pytanie 98
Realizacja usług w recepcji
Którą czynność w procedurze check-out wykonuje recepcjonista na życzenie gościa?
A. wręczenie klucza i karty pobytu
B. zameldowanie gościa
C. życzenie miłego pobytu
D. sporządzenie faktury VAT
HGT.06 Pytanie 99
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista po uzyskaniu akceptacji wstępnego rachunku przez gościa może nie sporządzać faktury VAT w dniu jego wyjazdu z hotelu, jeżeli klient za pobyt zapłaci:
A. gotówką
B. walutą obcą
C. kartą płatniczą
D. przelewem
HGT.06 Pytanie 100
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista wydaje gościowi klucze do pokoju na podstawie:
A. karty pobytu
B. paszportu
C. dowodu osobistego
D. karty meldunkowej
HGT.06 Pytanie 101
Realizacja usług w recepcji
Stanowisko recepcjonisty przyjmującego rezerwację powinno być wyposażone:
A. w kasę fiskalną
B. w grafik dysponenta
C. w klucznicę
D. w sejf depozytowy
HGT.06 Pytanie 102
Realizacja usług w recepcji
Do podstawowego wyposażenia stanowiska pracy pokojowej nie należą:
A. worki foliowe do koszy
B. płyny do dezynfekcji
C. butelki z wodą mineralną
D. środki ochrony osobistej
HGT.06 Pytanie 103
Realizacja usług w recepcji
W restauracji hotelowej zamówiono obiad kuchni włoskiej dla grupy turystów. Która potrawa nie powinna być podana gościom ?
A. cannelloni ze szpinakiem
B. pizza z ziemniakami
C. carpaccio z wołowiny
D. kofta z migdałami
HGT.06 Pytanie 104
Realizacja usług w recepcji
W karcie menu zakładu gastronomicznego oferującego niskokaloryczne posiłki znajdują się dania:
A. mączne z zasmażanymi sosami
B. mięsne, głównie smażone
C. drobiowe, zapiekane z żółtym serem
D. rybne, gotowane na parze z warzywami
HGT.06 Pytanie 105
Realizacja usług w recepcji
Napojem alkoholowym podawanym do posiłku zawierającego pieczeń z wołowiny lub dziczyzny powinno być wino wytrawne
A. ziołowe
B. białe
C. czerwone
D. różowe
HGT.06 Pytanie 106
Realizacja usług w recepcji
Bliny gryczane są potrawą charakterystyczną dla kuchni:
A. rosyjskiej
B. niemieckiej
C. francuskiej
D. włoskiej
HGT.06 Pytanie 107
Realizacja usług w recepcji
Na uroczyste otwarcie hotelu zaproszono przedstawicieli władz lokalnych, mediów i beznesmenów, chcąc w ten sposób budować swoją tożsamość w otoczeniu. Który instrument promocji zastosowano ?
A. reklamę zewnętrzną
B. public relations
C. promocję sprzedaży
D. reklamę wewnętrzną
HGT.06 Pytanie 108
Realizacja usług w recepcji
Premie, nagrody, upominki i inne krótkookresowe działania wykorzystujące bodźce ekonomiczne w celu pobudzenia sprzedaży to narzędzia:
A. promocji sprzedaży
B. public relations
C. reklamy prasowej
D. sprzedaży osobistej
HGT.06 Pytanie 109
Realizacja usług w recepcji
W celu zwiększenia liczby gości hotelowych w weekendy wprowadzono niższe o 30 % ceny dla studentów. Który instrument promocji zastosowano ?
A. reklamę
B. sprzedaż osobistą
C. promocję sprzedaży
D. public relations
HGT.06 Pytanie 110
Realizacja usług w recepcji
W Hotelu Diadem posiadającym 60 miejsc noclegowych, w miesiącu czerwcu sprzedano 900 miejsc. Stopień wykorzystania miejsc hotelowych wynosił
A. 55%
B. 15%
C. 48%
D. 50%
HGT.06 Pytanie 111
Realizacja usług w recepcji
Jeśli średnia frekwencja w zakładzie hotelarskim wynosi 50%, średnia cena 250 zł, to wartość wskaźnika YELD wynosi:
A. 50 zł
B. 25.000 zł
C. 12.500 zł
D. 125 zł
HGT.06 Pytanie 112
Realizacja usług w recepcji
Zaszeregowania obiektów hotelarskich do poszczególnych rodzajów dokonuje, kategorię nadaje oraz prowadzi ich ewidencję:
A. minister właściwy do spraw turystyki
B. marszałek województwa właściwy dla lokalizacji obiektu hotelarskiego
C. wojewoda właściwy ze względu na miejsce położenia obiektu hotelarskiego
D. prezes Polskiego Zrzeszenia Hoteli
HGT.06 Pytanie 113
Realizacja usług w recepcji
System HACCP stosuje się w celu wyeliminowania zagrożenia:
A. żywności podczas produkcji w gastronomii hotelowej
B. utraty bagażu i przedmiotów wartościowych gościa hotelowego
C. terrorystycznego na terenie hotelu
D. wybuchu pożaru w jednostce mieszkalnej
HGT.06 Pytanie 114
Realizacja usług w recepcji
Brak zastosowania środków dezynfekcyjnych w węzłach higieniczno-sanitarnych hotelu, może spowodować zagrożenie:
A. żółtaczką typu A
B. żółtaczką typu B
C. włośnicą
D. gruźlicą
HGT.06 Pytanie 115
Realizacja usług w recepcji
Gość, którego bagaż został uszkodzony w hotelu, swoje roszczenia powinien oprzeć na przepisach:
A. regulaminu porządkowego hotelu
B. Kodeksu cywilnego
C. regulaminu wewnętrznego hotelu
D. Kodeksu karnego
HGT.06 Pytanie 116
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych usługi turystyczne, to usługi przewodnickie, usługi hotelarskie oraz wszystkie inne usługi świadczone
A. zagranicznym grupom turystycznym.
B. klientom, którzy zawarli umowę o świadczenie usług turystycznych.
C. gościom hotelowym.
D. turystom lub odwiedzającym.
HGT.06 Pytanie 117
Realizacja usług w recepcji
Do zakładów gastronomicznych sieci otwartej typu uzupełniającego zalicza się:
A. koktajlbary, bistra, winiarnie, bary szybkiej obsługi.
B. bary aperitif, piwiarnie, koktajlbary, cafeterie.
C. kawiarnie, piwiarnie, jadłodajnie, koktajlbary.
D. cukiernie, restauracje, bistra, kawiarnie.
HGT.06 Pytanie 118
Realizacja usług w recepcji
Podawanie potraw z półmiska metodą francuską polega na
A. ustawieniu na stole pełnego nakrycia, półmisków, salaterek z potrawami oraz napoi alkoholowych i bezalkoholowych.
B. serwowaniu potraw na talerz konsumenta za pomocą sztućców, np. łyżki i widelca.
C. przygotowaniu i podaniu potraw ze stolika dostawczego przez kelnera w obecności konsumenta.
D. podaniu przez kelnera potraw wyporcjowanych na talerz konsumenta.
HGT.06 Pytanie 119
Realizacja usług w recepcji
Skrót TQM oznacza
A. system kontroli zewnętrznej.
B. Kompleksowe Zarządzanie Jakością.
C. Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej.
D. duńską sieć hotelową.
HGT.06 Pytanie 120
Realizacja usług w recepcji
Funkcję edukacyjną i wychowawczą przede wszystkim pełni turystyka
A. socjalna.
B. kwalifikowana.
C. krajoznawcza.
D. alternatywna.