Według ustawy o usługach turystycznych, obiektami niestrzeżonymi umożliwiającymi nocleg w namiotach są
A. kempingi.
B. pola biwakowe.
C. karawaningi.
D. pola namiotowe.
HGT.06Pytanie 122
Realizacja usług w recepcji
Schronisko jest obiektem noclegowym
A. przeznaczonym do indywidualnej i grupowej turystyki młodzieżowej, świadczącym całodzienne wyżywienie.
B. zlokalizowanym poza obszarem zabudowanym, świadczącym minimalny zakres usług.
C. przeznaczonym do indywidualnej i grupowej turystyki młodzieżowej, dostosowanym do samoobsługi klientów.
D. posiadającym co najmniej 30 miejsc noclegowych, dostosowanym do samoobsługi klientów.
HGT.06Pytanie 123
Realizacja usług w recepcji
Zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, do obiektów hotelarskich zalicza się
A. ośrodek szkoleniowo-wypoczynkowy.
B. dom wycieczkowy.
C. dom wczasowy.
D. ośrodek kolonijny.
HGT.06Pytanie 124
Realizacja usług w recepcji
Która ze światowych organizacji hotelarskich wyrażana jest skrótem HoReCa?
A. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji.
B. Międzynarodowa Federacja Campingu i Karawaningu.
C. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli.
D. Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych.
HGT.06Pytanie 125
Realizacja usług w recepcji
Które działanie nie jest realizowane przez Polskie Zrzeszenie Hoteli?
A. Rozwijanie usług hotelarskich na świecie.
B. Rekomendowanie zakładów hotelarskich i gastronomicznych.
C. Przestrzeganie i rozwijanie etyki zawodowej hotelarzy.
D. Utrwalanie polskiej gościnności.
HGT.06Pytanie 126
Realizacja usług w recepcji
Oddzielne wejście dla gości oraz wydzielona droga ich bagażu są obowiązkowe
A. we wszystkich hotelach.
B. w hotelach kategorii 4* i 5*.
C. w hotelach kategorii 3*, 4* i 5*.
D. tylko w hotelach kategorii 5*.
HGT.06Pytanie 127
Realizacja usług w recepcji
Wniosek o zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do jednej z kategorii właściciel składa do
A. wojewody.
B. burmistrza.
C. marszałka województwa.
D. ministra gospodarki.
HGT.06Pytanie 128
Realizacja usług w recepcji
Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej obowiązuje w hotelach kategorii
A. 1 *, 2*, 3*, 4* i 5*
B. 2*, 3*, 4* i 5*
C. 3*, 4* i 5*
D. 4*i5*
HGT.06Pytanie 129
Realizacja usług w recepcji
Dźwigi osobowe powinny być instalowane w hotelach 4* posiadających więcej kondygnacji niż
A. pięć.
B. cztery.
C. dwie.
D. trzy.
HGT.06Pytanie 130
Realizacja usług w recepcji
Śniadanie wiedeńskie wzmocnione składa się:
A. z kawy, pieczywa pszennego, masła, dżemu, jaj po wiedeńsku.
B. z soku, zupy mlecznej, jaj po wiedeńsku, wędlin, serów.
C. z kawy, mleka do kawy, pieczywa, masła, dżemu, miodu, jaj po wiedeńsku, serów, wędlin.
D. z kawy, mleka do kawy, jaj po wiedeńsku, ciasta drożdżowego, dżemu, miodu.
HGT.06Pytanie 131
Realizacja usług w recepcji
Skrót CB oznacza taryfę hotelową obejmującą
A. tylko cenę za pokój.
B. cenę za pokój wraz z wkalkulowanym śniadaniem i dwoma posiłkami.
C. cenę za pokój wraz z wkalkulowanym śniadaniem angielskim.
D. cenę za pokój wraz z wkalkulowanym śniadaniem kontynentalnym.
HGT.06Pytanie 132
Realizacja usług w recepcji
Informacja przekazana do lokalnej prasy o zakończeniu modernizacji hotelu jest działaniem w ramach
A. public relations.
B. sprzedaży osobistej.
C. dystrybucji.
D. sponsoringu.
HGT.06Pytanie 133
Realizacja usług w recepcji
W komunikacji międzyludzkiej sprzężenie zwrotne oznacza
A. potwierdzenie odebrania komunikatu zgodnie z intencją nadawcy.
B. zewnętrzne zakłócenia komunikacyjne.
C. tworzenie bariery językowej.
D. przekazywanie komunikatu.
HGT.06Pytanie 134
Realizacja usług w recepcji
Człowiek słabo i powoli reagujący na bodźce zewnętrzne, opanowany, dokładny, systematyczny i chłodny to
A. flegmatyk.
B. choleryk.
C. sangwinik.
D. melancholik.
HGT.06Pytanie 135
Realizacja usług w recepcji
Zmiana wyposażenia i wystroju wnętrzna zakładu gastronomicznego w hotelu jest elementem strategii
A. ceny.
B. produktu.
C. dystrybucji.
D. promocji.
HGT.06Pytanie 136
Realizacja usług w recepcji
Jakie działania powinien podjąć pracownik służby pięter, gdy zdenerwowany gość hotelowy opowiada o swoich problemach rodzinnych?
A. Wysłuchać gościa i wrócić do swoich zajęć.
B. Pocieszyć gościa i odesłać do kierownika obiektu.
C. Pocieszyć gościa i odesłać do psychologa.
D. Wysłuchać gościa i zaproponować wspólny spacer.
HGT.06Pytanie 137
Realizacja usług w recepcji
Mediacja to metoda rozwiązywania konfliktów polegająca na
A. zdefiniowaniu problemu, poszukiwaniu różnych rozwiązań i wyborze rozwiązania najlepszego.
B. narzuceniu rozwiązania przez jedną ze skonfliktowanych, posiadających władzę stron.
C. poszukiwaniu bezstronności za pomocą osób trzecich, które mają podjąć decyzję, kto wygrał.
D. poszukiwaniu obiektywności za pomocą osób trzecich, które mają pomóc w rozstrzygnięciu sporu.
HGT.06Pytanie 138
Realizacja usług w recepcji
Hotel 5* może planować wzrost cen, licząc jednocześnie na wzrost sprzedaży, gdy występuje paradoks
A. mieszany.
B. Veblena.
C. spekulacyjny.
D. Giffena.
HGT.06Pytanie 139
Realizacja usług w recepcji
Czynnikiem wpływającym na spadek popytu na usługi turystyczne jest
A. terroryzm.
B. przyzwyczajenie.
C. atrakcyjność regionu.
D. dostępność komunikacyjna.
HGT.06Pytanie 140
Realizacja usług w recepcji
Komunikacją werbalną jest przekazywanie informacji za pomocą
A. mimiki twarzy.
B. wypowiadanych słów.
C. postawy ciała.
D. gestykulacji.
HGT.06Pytanie 141
Realizacja usług w recepcji
Voucher to
A. nieduża kwota pieniężna zabierana i wykorzystywana przez pilota w nadzwyczajnych sytuacjach.
B. materiał informacyjno-reklamowy promujący organizatora imprezy turystycznej.
C. umowa turystyczna zawarta pomiędzy organizatorem imprezy turystycznej a turystą.
D. dokument kredytowego zlecenia, wystawionego przez organizatora imprezy turystycznej.
HGT.06Pytanie 142
Realizacja usług w recepcji
Jaki rodzaj obsługi zastosowała restauracja hotelowa dla grupy gości, serwując jednakowe dania?
A. Obsługę bufetową.
B. Room service.
C. A la carte.
D. Obsługę bankietową.
HGT.06Pytanie 143
Realizacja usług w recepcji
Zamówienie klamkowe powinno zawierać
A. numer pokoju, treść zamówienia, podpis gościa.
B. imię i nazwisko gościa zamawiającego, treść zamówienia.
C. wyłącznie wywieszkę z napisem: "proszę mnie obsłużyć."
D. numer pokoju, treść zamówienia, czas podania, podpis gościa.
HGT.06Pytanie 144
Realizacja usług w recepcji
Bezpośrednią obsługą gości w zakresie udzielania informacji hotelowej i turystycznej, rozwiązywaniem ich problemów oraz opieką nad nimi zajmuje się
A. kierownik służby pięter.
B. bagażowy.
C. concierge.
D. recepcjonista - kasjer.
HGT.06Pytanie 145
Realizacja usług w recepcji
Dokument hotelowy dotyczący ustalenia warunków rezerwacji przesyłany zamawiającemu do akceptacji to
A. potwierdzenie rezerwacji.
B. voucher.
C. karta pobytu.
D. formularz rezerwacyjny.
HGT.06Pytanie 146
Realizacja usług w recepcji
Biuro podróży Relaks przekaże należność za świadczone usługi poleceniem przelewu dla hotelu. W rubryce "nazwa odbiorcy" należy wpisać nazwę
A. wierzyciela.
B. banku dłużnika.
C. dłużnika.
D. banku wierzyciela.
HGT.06Pytanie 147
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista wydaje gościowi klucze do pokoju na podstawie
A. karty pobytu.
B. paszportu.
C. karty meldunkowej.
D. dowodu osobistego.
HGT.06Pytanie 148
Realizacja usług w recepcji
Wstawka to
A. upominek dla gościa umieszczany w jednostce mieszkalnej.
B. posiłek podawany między śniadaniem i lunchem.
C. składane i ruchome łóżko dostawiane w pokoju 1-osobowym.
D. zorganizowany w pokoju hotelowym odpłatny i samoobsługowy punkt handlowy.
HGT.06Pytanie 149
Realizacja usług w recepcji
Przedstawiony wzór dokumentu to
A. kontrolka sejfu depozytowego.
B. voucher.
C. kontrolka potwierdzająca.
D. kwit bagażowy.
HGT.06Pytanie 150
Realizacja usług w recepcji
Stanowisko recepcjonisty, który dokonuje procedury check-out, powinno być wyposażone
A. w grafik obłożenia hotelu.
B. w kartę meldunkową.
C. w formularz rezerwacyjny.
D. w kasę fiskalną.
HGT.06Pytanie 151
Realizacja usług w recepcji
Stanowisko recepcjonisty dostosowane do obsługi osób niepełnosprawnych powinno dysponować ladą recepcyjną o wysokości nieprzekraczającej
A. 105 cm
B. 90 cm
C. 100 cm
D. 95 cm
HGT.06Pytanie 152
Realizacja usług w recepcji
Zupa śledziowa, stek z łosia, frikadele z mielonego mięsa to typowe dania kuchni
A. arabskiej.
B. skandynawskiej.
C. węgierskiej.
D. niemieckiej.
HGT.06Pytanie 153
Realizacja usług w recepcji
Charakterystycznymi składnikami potraw podawanych gościom zamawiającym posiłki kuchni meksykańskiej są:
A. awokado, trufle, orzechy.
B. fasola, kukurydza, awokado.
C. liście winorośli, fasola, makarony.
D. kukurydza, jogurt, małże.
HGT.06Pytanie 154
Realizacja usług w recepcji
Uchą w kuchni rosyjskiej nazywa się
A. uszy świńskie wędzone.
B. szaszłyki wykonane z kilku gatunków mięs.
C. zupę z kilku gatunków ryb.
D. tłustą zupę z kilku gatunków mięs.
HGT.06Pytanie 155
Realizacja usług w recepcji
Karta menu dla seniorów i kierowców powinna zawierać potrawy
A. lekkie, nie powodujące wzdęć.
B. lekkostrawne, fantazyjnie udekorowane.
C. pikantne oraz smażone.
D. tylko z warzyw, owoców oraz jaj.
HGT.06Pytanie 156
Realizacja usług w recepcji
W karcie win i wódek należy podać następujące informacje:
A. nazwę trunku, rocznik, smak, pojemność butelki, cenę butelki, pojemność kieliszka i cenę jednego kieliszka, temperaturę podania.
B. nazwę trunku, jego pochodzenie, rocznik, smak, pojemność kieliszka i cenę jednego kieliszka.
C. nazwę trunku, pojemność i cenę kieliszka.
D. nazwę trunku, jego pochodzenie, rocznik, smak, pojemność butelki, cenę butelki, pojemność kieliszka i cenę jednego kieliszka.
HGT.06Pytanie 157
Realizacja usług w recepcji
Celem zwiększenia popytu turystów wakacyjnych na usługi noclegowe, od piątego dnia pobytu w hotelu wprowadzono niższe o 40% ceny. Który instrument promocji zastosowano?
A. Reklamę.
B. Promocję sprzedaży.
C. Sprzedaż osobistą.
D. Public relations.
HGT.06Pytanie 158
Realizacja usług w recepcji
Wskaż wartość wskaźnika YELD przy średniej cenie za dobę w hotelu wynoszącej 220 zł oraz średniej frekwencji równej 60%.
A. 6 600 zł
B. 132 zł
C. 13 200 zł
D. 52 zł
HGT.06Pytanie 159
Realizacja usług w recepcji
HACCP to system
A. dobrej Praktyki Laboratoryjnej.
B. zapewnienia wysokiej jakości.
C. kontroli weterynaryjnej mięsa zwierząt rzeźnych.
D. identyfikacji, oceny i kontroli zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności.
HGT.06Pytanie 160
Realizacja usług w recepcji
W hotelu "Saturn" posiadającym 50 miejsc noclegowych w kwietniu sprzedano 500 miejsc. Stopień wykorzystania miejsc noclegowych wynosił