Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 1 921
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która jednostka mieszkalna standardowo przystosowana jest do obsługi rodzin?

A. Studio.
B. Superior.
C. Executive.
D. Rezydencjonalna.
HGT.03 Pytanie 1 922
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z wymienionych prac porządkowych należy wykonać w ramach codziennego sprzątania jednostki mieszkalnej?

A. Wycieranie kurzu.
B. Pastowanie podłóg.
C. Czyszczenie zasłon.
D. Wietrzenie pościeli.
HGT.03 Pytanie 1 923
Obsługa gości w obiekcie świa…

Trzepanie dywanów, pranie firan i zasłon oraz czyszczenie rolet to czynności porządkowe wykonywane podczas sprzątania

A. gruntownego.
B. specjalnego.
C. awaryjnego.
D. bieżącego.
HGT.03 Pytanie 1 924
Obsługa gości w obiekcie świa…

Procedurę sprzątania jednostki mieszkalnej "na czysto" należy zastosować, gdy gość

A. wyjechał na wycieczkę.
B. złożył skargę na pracę pokojowej.
C. zwolnił zajmowany pokój.
D. poprosił o dodatkowe sprzątanie pokoju.
HGT.03 Pytanie 1 925
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokój zwolniony przez gościa, u którego stwierdzono chorobę zakaźną, należy poddać

A. dezynsekcji.
B. deratyzacji.
C. dezynfekcji.
D. dezaktywacji.
HGT.03 Pytanie 1 926
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką ilość płynu uniwersalnego należy dolać do 15 litrów wody w celu sporządzenia roztworu do mycia, jeżeli producent zaleca jego rozcieńczenie w proporcji 1:5?

A. 7,5 litra.
B. 1,5 litra.
C. 5,0 litrów.
D. 3,0 litry.
HGT.03 Pytanie 1 927
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych czynności należy wykonać w pierwszej kolejności podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?

A. Opróżnić kosz na śmieci.
B. Zdjąć bieliznę pościelową.
C. Wyczyścić lustra.
D. Odkurzyć meble.
HGT.03 Pytanie 1 928
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie służy do polerowania marmurowych posadzek w jednostkach mieszkalnych?

Ilustracja do pytania 8
A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
HGT.03 Pytanie 1 929
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokojowa podczas sprzątania jednostki mieszkalnej zauważyła w łazience stłuczone, prawdopodobnie przez gościa, lustro. Kogo powinna poinformować o zaistniałej szkodzie?

A. Dyrektora hotelu.
B. Kierownika służby pięter.
C. Pracownika działu marketingu.
D. Recepcjonistę.
HGT.03 Pytanie 1 930
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna zachować się pokojowa, która w trakcie sprzątania pokoju "na czysto" zauważyła pozostawioną walizkę?

A. Niezwłocznie powiadomić przełożonych.
B. Oddać ją do przechowalni bagażu.
C. Sprawdzić jej zawartość.
D. Zanieść ją do recepcji hotelowej.
HGT.03 Pytanie 1 931
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą grupę produktów należy przechowywać w magazynie produktów suchych?

A. Wędliny i tłuszcze.
B. Cukier i kawę.
C. Soki i dżemy.
D. Warzywa i owoce.
HGT.03 Pytanie 1 932
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których produktów, ze względu na bezpieczeństwo mikrobiologiczne, nie należy przechowywać obok siebie?

A. Mięsa i wędlin.
B. Pieczywa i słodyczy.
C. Mąki i ryżu.
D. Warzyw i owoców.
HGT.03 Pytanie 1 933
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą grupę produktów powinno się uwzględnić, planując posiłki dla osób na diecie odchudzającej?

A. Banany i winogrona.
B. Twaróg i jogurt naturalny.
C. Napoje gazowane i nektary.
D. Mięso wieprzowe i podroby.
HGT.03 Pytanie 1 934
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą potrawę z jaj można uwzględnić w jadłospisie dla osób będących na diecie lekkostrawnej?

A. Zapiekane z pomidorami.
B. W koszulkach.
C. Faszerowane.
D. Smażone z pieczarkami.
HGT.03 Pytanie 1 935
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw potraw i napojów należy przygotować dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?

A. Kawę, herbatę, rogalik, masło, dżem, miód.
B. Sok, pieczywo, jaja sadzone na bekonie, miód.
C. Sok, pieczywo, ryby, jaja, naleśniki, mięso.
D. Herbatę, pieczywo, kiełbasę, pasztet, pieczeń.
HGT.03 Pytanie 1 936
Obsługa gości w obiekcie świa…

W restauracji hotelowej część potraw przygotowano w obecności gości, wykorzystując wózek kelnerski. Którą metodę obsługi zastosowano?

A. Angielską.
B. Rosyjską.
C. Niemiecką.
D. Francuską.
HGT.03 Pytanie 1 937
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która potrawa serwowana na śniadania wymaga smażenia?

A. Grzanki z serem.
B. Pasztet z ciecierzycy.
C. Jajecznica na bekonie.
D. Fasolka w pomidorach.
HGT.03 Pytanie 1 938
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony zestaw zawiera potrawy i napoje charakterystyczne dla śniadania

Ilustracja do pytania 18
A. amerykańskiego.
B. wiedeńskiego.
C. polskiego.
D. angielskiego.
HGT.03 Pytanie 1 939
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które produkty można pokroić za pomocą przedstawionego na rysunku urządzenia?

Ilustracja do pytania 19
A. Wędliny.
B. Ogórki.
C. Sery.
D. Pieczywo.
HGT.03 Pytanie 1 940
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność podczas podawania śniadania w pokoju gościa należy wykonać w pierwszej kolejności?

A. Ustalić miejsce podania gościowi śniadania.
B. Podać gościowi kartę menu room service.
C. Poprawić ułożenie potraw na stoliku.
D. Zaproponować gościowi nalanie napoju.
HGT.03 Pytanie 1 941
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą formę śniadania powinno się zaproponować nowożeńcom, planującym pobyt w apartamencie, po przyjęciu weselnym?

A. Room service.
B. Zestaw śniadaniowy.
C. Bufet śniadaniowy.
D. A'la carte.
HGT.03 Pytanie 1 942
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który napój na bazie kawy espresso przygotowuje się w sposób przedstawiony w opisie?

Ilustracja do pytania 22
A. Espresso.
B. Cappuccino.
C. Americano.
D. Frappe.
HGT.03 Pytanie 1 943
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj dekoracyjnej bielizny stołowej przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 23
A. Molton.
B. Laufer.
C. Obrus.
D. Skirting.
HGT.03 Pytanie 1 944
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku dzbanek należy stosować do podawania

Ilustracja do pytania 24
A. śmietanki.
B. herbaty.
C. kawy.
D. wody.
HGT.03 Pytanie 1 945
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony schemat nakrycia jest odpowiedni dla śniadania

Ilustracja do pytania 25
A. amerykańskiego.
B. francuskiego.
C. wiedeńskiego.
D. angielskiego.
HGT.03 Pytanie 1 946
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie przedstawione na rysunku służy do utrzymania stałej temperatury jajecznicy w bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 26
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
HGT.03 Pytanie 1 947
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność należy wykonać po nakryciu stołów, podczas przygotowywania sali konsumenckiej do obsługi gości, zgodnie z zamieszczonym schematem?

Ilustracja do pytania 27
A. Sprawdzenie czystości krzeseł.
B. Pobranie zastawy stołowej.
C. Położenie kart potraw i napojów.
D. Rozłożenie bielizny stołowej.
HGT.03 Pytanie 1 948
Obsługa gości w obiekcie świa…

W których hotelach najczęściej serwowane jest śniadanie kontynentalne?

A. Kongresowych.
B. Butikowych.
C. Ekonomicznych.
D. Luksusowych.
HGT.03 Pytanie 1 949
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przechowywanie bagażu gości to hotelowa usługa

A. podstawowa.
B. fakultatywna.
C. uzupełniająca.
D. towarzysząca.
HGT.03 Pytanie 1 950
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż usługę, która jest świadczona gościom w hotelu nieodpłatnie.

A. Wynajem miejsc parkingowych.
B. Podanie posiłku do pokoju.
C. Wezwanie taksówki.
D. Rezerwacja biletów do teatru.
HGT.03 Pytanie 1 951
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą usługę uzupełniającą należy udostępnić dla gości we wszystkich hotelach bez względu na kategorię?

A. Podawanie posiłków do jednostek mieszkalnych.
B. Usługę bagażową przez całą dobę.
C. Przechowywanie bagażu czynne całą dobę.
D. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej.
HGT.03 Pytanie 1 952
Obsługa gości w obiekcie świa…

W których obiektach hotelarskich należy zmieniać ręczniki codziennie lub na życzenie gości?

A. Hotelach 3*.
B. Hotelach 4* i 5*.
C. Motelach 3*.
D. Pensjonatach 3*, 4* i 5*.
HGT.03 Pytanie 1 953
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób można odkurzyć abażur lampy wykonany ze skóry?

A. Wytrzeć wilgotną ściereczką.
B. Przetrzeć mokrą gąbką.
C. Przetrzeć suchą ściereczką.
D. Wyczyścić twardą szczotką.
HGT.03 Pytanie 1 954
Obsługa gości w obiekcie świa…

Oblicz wartość brutto usługi zamówionej przez gościa tj. podanie do pokoju kolacji dla dwóch osób, jeżeli cena kolacji wynosi 50,00 zł/szt., a usługi room service stanowią 20% wartości zamówienia.

A. 50,00 zł
B. 120,00 zł
C. 100,00 zł
D. 60,00 zł
HGT.03 Pytanie 1 955
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego zamówienia określ, w jaki sposób należy ustawić krzesła w sali konferencyjnej.

Ilustracja do pytania 35
A. Wyspowy.
B. Bankietowy.
C. Szkolny.
D. Teatralny.
HGT.03 Pytanie 1 956
Obsługa gości w obiekcie świa…

Codzienna kontrola czystości i estetyki pokoi hotelowych oraz pomieszczeń ogólnodostępnych, sprawności i kompletności sprzętu oraz wyposażenia w pokojach i na korytarzach, to obowiązki

A. menadżera hotelu.
B. pokojowej.
C. inspektora służby pięter.
D. korytarzowej.
HGT.03 Pytanie 1 957
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych pracowników zajmuje się utrzymaniem czystości i porządku w holu recepcyjnym w hotelu z rozbudowaną strukturą organizacyjną?

A. Pokojowa.
B. Korytarzowa.
C. Portier.
D. Recepcjonista.
HGT.03 Pytanie 1 958
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które elementy wyposażenia uzupełniającego jednostki mieszkalnej są obowiązkowe we wszystkich hotelach, bez względu na kategorię?

A. Szklanki lub inne naczynia do picia w ilości odpowiadającej liczbie osób w pokoju.
B. Zestaw do czyszczenia odzieży, obuwia oraz igielnik.
C. Hotelowe materiały piśmiennicze.
D. Woda butelkowana w liczbie odpowiadającej liczbie osób w pokoju.
HGT.03 Pytanie 1 959
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który typ jednostki mieszkalnej został przedstawiony na planie?

Ilustracja do pytania 39
A. Penthouse.
B. Duplex.
C. Connecting room.
D. Junior suitę.
HGT.03 Pytanie 1 960
Obsługa gości w obiekcie świa…

W których jednostkach mieszkalnych występuje węzeł higieniczno-sanitarny z elementami wyposażenia przedstawionymi na rysunku?

Ilustracja do pytania 40
A. Reprezentacyjnych.
B. Wielołóżkowych.
C. Standardowych.
D. Popularnych.