Filtrowanie pytań
Rodzaj przyjęcia, na którym uczestnicy samodzielnie serwują sobie przygotowane potrawy, podczas gdy pozostałe dania i napoje są podawane przez kelnerów przy stołach, to
Co to jest standardowa karta menu?
Podczas porządkowania jednostki mieszkalnej pokojowa przypadkowo upuściła aparat fotograficzny, który należał do gościa. Po jakim czasie następuje przedawnienie roszczeń gościa w związku z uszkodzeniem tego urządzenia?
Co zwykle podaje się do herbaty w Rosji?
Marketing mix to przemyślany wybór narzędzi, takich jak produkt oraz:
Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki polane syropem klonowym, małe pancake, kawałki baraniny, burgery, wołowina w puszce, grillowany bekon, a także świeże i duszone owoce, to typowe składniki śniadania
Który z obiektów znajduje się poza terenem zabudowanym, wzdłuż szlaku turystycznego i oferuje podstawowy zakres usług dla gości?
Przygotowana przez Ciebie oferta promocyjna dla hotelu powinna obejmować
Jaki system organizacyjny działu służby pięter przewiduje w składzie kadrowym zatrudnienie pokojowej lotnej?
Wskaż usługę, która jest oferowana gościom w hotelu bez opłat.
Wielki, luksusowy hotel w Sudetach stał się sponsorem reprezentacji narodowej w piłkę ręczną. Jaki element promocji usług hotelowych został wykorzystany?
Podczas porządkowania jednostki mieszkalnej, która została opóźniona przez gościa, pokojowa zauważyła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna się w tej sytuacji zachować?
Jakie usługi powinny być dostępne dla gości hotelowych bez względu na przydzieloną kategorię?
Podczas pobytu w motelu goście mieli możliwość skorzystania z parkingu strzeżonego dla swoich samochodów. Przy finalizacji rozliczenia pobytu, recepcjonista zastosuje wysokość stawki VAT na usługę parkingową wynoszącą
Piątym, kluczowym elementem marketingu mix, który występuje w działalności usługowej, jest
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które oprócz noclegów i wyżywienia obejmują również usługi SPA, hotel powinien przedstawić
Co oznacza skrót TQM?
Zakończenie procedury następuje poprzez otwarcie rachunku dla gościa
Jakie z poniższych działań zarządu hotelu nie przyczyni się do zwiększenia zainteresowania usługami hotelarskimi w czasie poza sezonem?
Podczas przyjmowania rezerwacji noclegu telefonicznie, recepcjonista powinien zapytać klienta głównie o typ pokoju oraz
Jakie kroki powinien podjąć recepcjonista, aby zrealizować gotówkowe rozliczenie kosztów pobytu gościa?
Przewodnik wycieczki poinformował recepcjonistę o wyjeździe swojej grupy z hotelu o godzinie 400. Jaka forma serwowania śniadania będzie odpowiednia dla tej grupy?
Podczas sprzątania łazienki w budynku mieszkalnym, pokojowa przypadkowo zalała markową marynarkę, pozostawioną przez gościa, środkiem dezynfekującym. Kto jest odpowiedzialny za powstałą szkodę?
Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych, oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 17.00.
Rodzaj usługi | Informacje dodatkowe |
---|---|
Apartament - 620 zł/dobę Śniadanie – w cenie noclegu Obiad – 70 zł/os Kolacja – 80 zł/os Uroczysta kolacja „Romantyczny wieczór" – 130 zł/os Strefa Spa – w cenie noclegu Rabat na wszystkie usługi dla nowożeńców – 20% | doba hotelowa trwa od 13.00 do 10.00 wydawane w godz. 7.00 – 10.00 wydawany w godz. 13.00 – 16.00 wydawana w godz. 17.00 – 21.00 wydawana w godz. 17.00 – 21.00 dostępna w godz. 7.00 – 21.00 |
W sektorze hotelarskim promesa to zobowiązanie
W odpowiedzi na zapytanie dotyczące usług hotelowych, które obejmują nie tylko noclegi i wyżywienie, ale również usługi SPA, co powinien zaproponować hotel?
Jaki zwrot powinien użyć pracownik recepcji, gdy odbiera telefon w trakcie obsługi gościa?
Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?
- talerz śniadaniowy - nóż do masła - filiżanka ze spodkiem i łyżeczką | - talerz śniadaniowy - nóż i widelec zakąskowy - podstawka pod kieliszek do jaj - filiżanka ze spodkiem i łyżeczką |
A. | B. |
- talerz śniadaniowy - serwetka - nóż zakąskowy - filiżanka ze spodkiem i łyżeczką | - talerz śniadaniowy - serwetka - talerzyk do pieczywa - nóż do masła - mlecznik |
C. | D. |
Przekazanie informacji o zwiększonej liczbie zajętych pokoi powinno nastąpić w pierwszej kolejności do
W sali konsumpcyjnej hotelu dostępnych jest 60 miejsc. Średni czas na spożycie posiłku wynosi 20 minut. Oblicz, ile obiadów można maksymalnie podać w czasie od godziny 13:00 do 15:00?
Na sprzedaż usług hotelowych oddziałuje
Aby zagwarantować bezpieczne funkcjonowanie obiektu hotelowego, należy unikać:
Jakie jest wykorzystanie miejsc noclegowych w hotelu, jeśli liczba dostępnych miejsc wynosi 150, a w ciągu dnia obsłużono 120 gości?
Który dokument jest sporządzany na przedstawionym druku?
Dane | Potwierdzenie rezerwacji | Rezerwacja gwarantowana |
---|---|---|
Imię i nazwisko/firma | ||
Termin pobytu | ||
Liczba osób | ||
Rodzaj pokoju | ||
Rodzaj płatności | ||
Przedpłata w kwocie | ||
Nr karty kredytowej i data jej ważności | ||
Nazwisko okaziciela karty | ||
Dane osoby/firmy dokonującej rezerwacji | ||
Data i podpis pracownika przyjmującego rezerwację |