Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Realizacja usług w recepcji

Na którym etapie procedury check-in recepcjonista powinien poinformować gościa o usługach dodatkowych oferowanych przez hotel?

A. W trakcie wprowadzania danych gościa do systemu
B. Zanim wydane zostaną gościowi klucze do pokoju
C. Po odebraniu od gościa dokumentu tożsamości w celu rejestracji
D. W czasie, gdy gość wypełnia kartę rejestracyjną
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z wymienionych scenariuszy hotel nie ponosi odpowiedzialności za mienie gościa?

A. Uszkodzenia walizki gościa przez pracownika obsługi
B. Awarii laptopa podczas korzystania przez gościa
C. Poplamienia koszuli gościa przez obsługującego kelnera
D. Kradzieży portfela gościa przez sprzątaczkę
HGT.06 Pytanie 326
Realizacja usług w recepcji

Gość hotelowy zgłosił, że w wyłączniku elektrycznym w swoim pokoju zauważył iskrzenie. Co powinien niezwłocznie zrobić recepcjonista w takiej sytuacji?

A. powiadomić straż pożarną
B. odłączyć dopływ prądu do pokoju
C. zawiadomić zakład energetyczny
D. odłączyć dopływ prądu do całego obiektu
Realizacja usług w recepcji

Prezentowany fragment karty menu to śniadanie

KARTA MENU – ŚNIADANIA
jajecznica na bekonie,
gotowane parówki, wędlina,
pieczywo,
kawa lub herbata, soki owocowe

A. amerykańskie.
B. angielskie.
C. rosyjskie.
D. wiedeńskie.
HGT.06 Pytanie 328
Realizacja usług w recepcji

Grupa uczniów spędziła lato na dwutygodniowej wycieczce turystycznej, której najważniejszą atrakcją był spływ pontonowy po dzikiej górskiej rzece. Jaki typ turystyki to reprezentuje?

A. hydrospeed
B. canyoning
C. rafting
D. kitesurfing
Realizacja usług w recepcji

Marketing mix to przemyślany wybór narzędzi, takich jak produkt oraz:

A. cena, sprzedaż, reklama, promocja
B. sprzedaż, cena reklama, personel
C. promocja, reklama, sprzedaż, personel
D. dystrybucja, promocja, cena, personel
Obsługa gości w obiekcie świa…

Osoba sprzątająca, która planuje oczyścić jednostkę mieszkalną za pomocą silnego preparatu chemicznego, musi w pierwszej kolejności

A. zapoznać się z instrukcją użycia środka
B. przygotować roztwór do użycia
C. poinformować o tym swojego przełożonego
D. sprawdzić, czy pomieszczenie jest odpowiednio wentylowane
Realizacja usług w recepcji

Pensjonat zdecydował się na przekazanie części swojego zysku jako darowizny dla ośrodka sportowo-rekreacyjnego w zamian za umieszczenie na trybunach plakatów promujących jego ofertę. Jaką formę promocji wybrał hotel?

A. Sponsoring
B. Akcję promocyjną
C. Relacje publiczne
D. Sprzedaż bezpośrednia
Realizacja usług w recepcji

Aby zwiększyć liczbę gości w hotelu w weekendy, wprowadzono zniżkę o 30% dla studentów. Jakiego rodzaju promocję zastosowano?

A. Reklamę
B. Sprzedaż osobistą
C. Public relations
D. Promocję sprzedaży
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zbiór owoców oraz warzyw stanowi najbogatsze źródło witaminy C?

A. Jabłka, szpinak, kapusta biała, śliwki
B. Kapusta czerwona, poziomki, ogórki kiszone, pomidory
C. Nać pietruszki, papryka, brukselka, czarna porzeczka
D. Maliny, kalafior, ogórki, czosnek
Realizacja usług w recepcji

Biuro podróży "Marzenie" na podstawie podpisanej umowy z liniami lotniczymi PLL LOT nabyło w okresie od czerwca do sierpnia 2010 r. określoną liczbę usług, za które dokonano wcześniejszej płatności. W ramach tej umowy biuro nie ma możliwości rezygnacji, nawet z części zamówienia. Jakie to jest rodzaj umowy?

A. umowa agencyjna
B. czarter
C. allotment
D. umowa zlecenia
Realizacja usług w recepcji

Który pracownik działu recepcji odpowiada za kontrolowanie stosowania procedury przyjmowania gości w hotelu oraz ich efektywną obsługę?

A. Recepcjonista telefonista
B. Recepcjonista dysponent
C. Recepcjonista klucznik
D. Recepcjonista concierge
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z wymienionych zestawów śniadaniowych odpowiada zasadom zdrowego żywienia?

A. Chleb razowy z szynką, papryka, kawa zbożowa
B. Chleb żytni ze smalcem, ogórek, herbata z mlekiem
C. Bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata z mlekiem
D. Kajzerka z masłem, miód, dżem, kawa zbożowa
HGT.06 Pytanie 347
Realizacja usług w recepcji

Recepcjonista-kasjer zrealizował płatność od gościa za pomocą urządzenia POS, co wskazuje, że gość uregulował należność

A. czekiem
B. kartą płatniczą
C. gotówką
D. przelewem
Realizacja usług w recepcji

Aby zapewnić obsługę osobom niepełnosprawnym, recepcja powinna być wyposażona przynajmniej w jedno stanowisko z ladą, której wysokość nie może być wyższa niż

A. 130 cm, z podjazdem o wysokości co najmniej 70 cm
B. 90 cm, z podjazdem o wysokości co najmniej 67 cm
C. 110 cm, z podjazdem o wysokości co najmniej 69 cm
D. 70 cm, z podjazdem o wysokości co najmniej 65 cm
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas porządkowania jednostki mieszkalnej, która została opóźniona przez gościa, pokojowa zauważyła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna się w tej sytuacji zachować?

A. Przekazać telefon komórkowy do recepcji i poinformować kierownika pięter o odnalezionym przedmiocie
B. Przekazać telefon komórkowy dyrektorowi, spisując z nim protokół dotyczący znalezienia przedmiotu
C. Zostawić telefon komórkowy w miejscu, gdzie został znaleziony, do momentu spisania protokołu dotyczącego znalezienia przedmiotu
D. Zabrać telefon komórkowy, zejść do recepcji i umieścić go w sejfie
Realizacja usług w recepcji

Premie, nagrody, upominki oraz inne krótkoterminowe działania wykorzystujące bodźce ekonomiczne w celu zwiększenia sprzedaży stanowią narzędzia:

A. reklamy prasowej
B. public relations
C. sprzedaży osobistej
D. promocji sprzedaży
Realizacja usług w recepcji

Działalność proekologiczna hoteli nie obejmuje

A. korzystania z jednorazowych naczyń, sztućców i obrusów
B. oddawania dostawcom zużytych opakowań
C. używania łagodnych środków do czyszczenia
D. przygotowywania dań z produktów od lokalnych producentów
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego dokumentu określ na ile osób należy przygotować nakrycia stołu na śniadanie z konsumpcją w hotelowej restauracji.

Lista śniadaniowa
Numer pokojuRodzaj pokojuLiczba śniadańKrajUwagi
200DBL2FrancjaRoom service
201SGL1Polska
202SGL1PolskaDieta wegetariańska
203DBL2Polska
204DBL2Niemcy
205Apartament3Polska
206DBL + extra bed3Polska
207Apartament4Polska
208Apartament3NiemcyRoom service
209DBL2PolskaPaczka śniadaniowa
210DBL2Polska
211SGL1Polska
212TPL3PolskaWstawka śniadaniowa

A. 15
B. 5
C. 19
D. 29
Realizacja usług w recepcji

Jakie działanie hotelu ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa gościom w trakcie ich pobytu?

A. oznaczenie wszystkich sprzętów elektrycznych
B. mierzenie efektywności napięcia
C. prowadzenie depozytu i zatrudnienie ochrony
D. oznaczenie urządzeń pracujących pod wysokim napięciem
HGT.03 Pytanie 358
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionej oferty określ rodzaj usług dodatkowych oferowanych przez hotel w Kołobrzegu.

Oferta hotelu w Kołobrzegu
Wydzielona strefa hotelu kusi gustownymi i przytulnymi wnętrzami, w których nasi Goście znajdą przyjemność korzystania z basenu z przeciwprądem i masażem strumieniowym oraz jacuzzi. Ciepłem przyciągają sauna sucha oraz łaźnia parowa.

Dla aktywnych przygotowaliśmy salę fitness. Propozycje wyszczególnione w menu zabiegowym to starannie rytuały wykonywane w oparciu o wysokiej klasy produkty. Proponujemy Państwu wszechstronne terapie będące wyrafinowanym połączeniem najcenniejszych skarbów natury z nowoczesnym wyposażeniem w najlepszym wydaniu.

A. Biznesowe.
B. Konferencyjne.
C. Spa & Welbiess.
D. Cateringowe.
HGT.03 Pytanie 359
Obsługa gości w obiekcie świa…

Określ zalecany procentowy podział kalorii w posiłkach w ciągu dnia w diecie dzieci i młodzieży?

A. Śniadanie 10%, II śniadanie 5%, obiad 40%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
B. Śniadanie 10%, II śniadanie 10%, obiad 30%, podwieczorek 25%, kolacja 25%
C. Śniadanie 20%, II śniadanie 5%, obiad 30%, podwieczorek 15%, kolacja 30%
D. Śniadanie 25%, II śniadanie 10%, obiad 35%, podwieczorek 10%, kolacja 20%