Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. koncentratu jabłkowego
B. czarnych porzeczek
C. półtusz wieprzowych
D. filetów rybnych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Pracownicy zajmujący się wytwarzaniem żywności mają obowiązek
A. zakupu odzieży roboczej pozbawionej zapięć
B. noszenia nakrycia głowy w pełni zakrywającego włosy
C. korzystania z prysznica co najmniej raz na trzy dni
D. używania rękawic ochronnych podczas pracy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Nadzór nad funkcjonowaniem komory parzelniczo-wędzarniczej, zgodnie z zasadami HACCP, polega na
A. ustalaniu składu dymu wędzarniczego
B. określaniu ciepłoty i gęstości pary wodnej
C. odczytywaniu i dokumentowaniu temperatury dymu wędzarniczego
D. mierzeniu strat produktów wędzonych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie z wymienionych urządzeń jest stosowane do separacji zanieczyszczeń z mąki w procesie piekarskim?
A. Miesiarka
B. Przesiewacz
C. Waga
D. Dozator
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zabieg eliminacji szkodników jest przeprowadzany w magazynie, gdy zauważy się obecność
A. muszek
B. pleśni
C. kurzu
D. myszy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakim urządzeniem można zbadać gęstość mleka?
A. areometr
B. kalorymetr
C. higrometr
D. polarymetr
Produkcja wyrobów spożywczych…
Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania
A. mleka zagęszczonego
B. grzybów marynowanych
C. pierogów z mięsem
D. napojów owocowych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces sterylizacji konserw mięsnych powinien wg norm przebiegać w temperaturze 120 ÷ 125°C w czasie 30 ÷ 40 minut. Które parametry powinien wprowadzić aparatowy na tablicę sterowniczą urządzenia, aby proces przebiegł zgodnie z obowiązującymi normami?
Tablica sterownicza | |||
---|---|---|---|
Temperatura [°C] | Czas [minuty] | ||
A. | 118 | 30 | |
B. | 120 | 25 | |
C. | 123 | 35 | |
D. | 130 | 40 |
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Aby wyprodukować 2 tony chudego sera twarogowego, wykorzystano 12 500 dm3 mleka. Jakie jest zużycie mleka na wyprodukowanie 1 kg tego sera?
A. 125,90 dm3
B. 62,50 dm3
C. 6,25 dm3
D. 12,50 dm3
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakiej temperaturze następuje zamrażanie owiewowe tuszek drobiowych?
A. od -41 do -55°C
B. od -35 do -40°C
C. od -15 do -30°C
D. od -1 do -4°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie czynności są niezbędne do wytworzenia frytek z ziemniaków?
A. Czyszczenie, kondycjonowanie, podsuszanie, smażenie
B. Obieranie, krojenie, pieczenie, zamrażanie
C. Obieranie, krojenie, blanszowanie, smażenie
D. Mycie, obieranie, formowanie, smażenie
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie wytwarzania kefiru, zanim dodany zostanie grzybek do mleka, należy przeprowadzić w kolejności: oczyszczanie mleka, normalizację poziomu tłuszczu oraz
A. pasteryzację i oziębianie
B. zagęszczanie i hartowanie
C. formowanie i pakowanie
D. dojrzewanie i pielęgnację
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?
A. 1545 sztuk
B. 1500 sztuk
C. 1236 sztuk
D. 1950 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który zapis dokumentuje prawidłowe wykonanie procesu mycia opakowań szklanych zgodnie z przedstawioną w ramce instrukcją?
Instrukcja mycia szklanych opakowań jednostkowych systemem natryskowym | |
Sekcje: |
|
A. Ług o stężeniu 0,5 %; temperatura 65°C
B. Ług o stężeniu 1,0%; temperatura 63°C
C. Ług o stężeniu 1,5%; temperatura 50°C
D. Ług o stężeniu 2,0%; temperatura 35°C
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do oznaczania zawartości tłuszczu w mleku metodą Gerbera wykorzystuje się następujący sprzęt laboratoryjny:
A. laktodensymetr, aparat filtracyjny, destylarkę
B. butyrometr, łaźnię wodną, wirówkę
C. rozdzielacz, eksykator, suszarkę
D. moździerz, parownicę, wagę techniczną
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kilogramów chudego mięsa wieprzowego jest potrzebne do wyprodukowania 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeśli wydajność wynosi 80%?
A. 2 400 kg
B. 1 280 kg
C. 1 920 kg
D. 2 000 kg
Organizacja i nadzorowanie pr…
Najlepszym sposobem na wykrycie zafałszowanego mleka substancjami alkalicznymi jest miareczkowanie podejrzanej próbki przy użyciu roztworu
A. kwasu solnego
B. wodorotlenku sodu
C. wodorotlenku wapnia
D. kwasu mlekowego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?
A. psychrometr
B. barometr
C. manometr
D. higrometr
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do śrutowania oczyszczonego ziarna?
A. Sito.
B. Separator pneumatyczny.
C. Obłuskiwarka.
D. Mlewnik walcowy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakiego pomiaru nie przeprowadza się podczas oceny organoleptycznej mąki?
A. Granulacji mąki
B. Wilgotności surowca
C. Zawartości glutenu
D. Zapachu surowca
Produkcja wyrobów spożywczych…
Substancja, której znaczne nadmiarowanie podczas produkcji może prowadzić do zagrożenia zdrowia ludzi w żywności, to
A. dwutlenek węgla
B. kwas askorbinowy
C. chlorek sodu
D. saletra sodowa
Organizacja i nadzorowanie pr…
Do określania kwasowości miareczkowej (potencjalnej) produktów mleczarskich stosuje się
A. wodorotlenek sodu i fenoloftaleinę
B. chlorek wapnia i mureksyd
C. kwas solny i oranż metylowy
D. azotan srebra i chromian potasu
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?
A. kalibrownik
B. odziemniacz
C. myjka
D. wialnia
Produkcja wyrobów spożywczych…
Według systemu HACCP, gdy podczas jednej zmiany produkcyjnej pasteryzowane są różne partie kompotów, temperaturę obróbki cieplnej należy kontrolować
A. zawsze w pierwszej partii produktu
B. tylko przy zmianie asortymentu
C. zawsze w ostatniej partii produktu
D. w każdej partii produktu
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką masę NaOH w proszku trzeba zważyć oraz ile wody odmierzyć, aby uzyskać 200 g roztworu o stężeniu 1%?
A. 2 g substancji i 200 g wody
B. 1 g substancji i 199 g wody
C. 2 g substancji i 198 g wody
D. 1 g substancji i 200 g wody
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką funkcję spełnia karoten w procesie produkcji masła i serów?
A. konserwanta
B. stabilizatora
C. barwnika
D. emulgatora
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia są używane do mrożenia mieszanki lodowej?
A. termizatory
B. inhibitory
C. frezery
D. kontenery
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uniknąć uszkodzenia konserw owocowych w szklanych opakowaniach podczas transportu, najlepiej przed ich rozprowadzeniem
A. starannie owinąć folią termokurczliwą
B. poukładać je luzem, ale warstwowo w kartonach
C. połączyć je luzem taśmą klejącą
D. umieścić je ściśle w metalowych pojemnikach
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do jakiego procesu wykorzystywane są blanszowniki w przetwórstwie warzyw?
A. wyciągania skrobi
B. inaktywacji enzymów
C. zagęszczania miąższu
D. fermentacji mlekowej
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie zagrożenie niesie ze sobą nieprawidłowe etykietowanie produktów spożywczych?
A. Zwiększenie kosztów produkcji
B. Zmniejszenie wartości odżywczej produktu
C. Skrócenie terminu przydatności do spożycia
D. Możliwość wprowadzenia konsumenta w błąd
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie preparaty wykorzystuje się do mechanicznego czyszczenia oraz dezynfekcji ścian, podłóg, stołów i powierzchni roboczych w sektorze spożywczym?
A. kwas cytrynowy
B. kwas askorbinowy
C. podchloryn sodu
D. ciekły azot
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza
A. parą wodną
B. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
C. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
D. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie produkcji ogórków kiszonych następuje proces fermentacji
A. mlekowa
B. metanowa
C. octowa
D. alkoholowa
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki
A. komorowej
B. immersyjnej
C. fluidyzacyjnej
D. płytowej
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas procesu mielenia ziarna w młynie walcowym, aby uzyskać mąkę o odpowiedniej granulacji, należy zwrócić uwagę na:
A. prędkość obrotową silnika elektrycznego
B. ustawienie szczeliny między walcami
C. wilgotność powietrza w młynie
D. temperaturę chłodzenia walców
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakiego surowca używa się do wytwarzania krochmalu?
A. Ziemniaki wysokoskrobiowe
B. Ziarna zbóż
C. Kukurydza zwyczajna
D. Buraki cukrowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
W bioreaktorze realizuje się
A. produkcję biomasy
B. homogenizację
C. emulgowanie
D. proces dyfuzji
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcyjnym należy zastosować blanszowanie surowca wytwarzając
A. kiełbasę
B. kaszę
C. kompoty
D. cukier
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie zabezpiecza zbiornik sprężarki przed zbyt wysokim ciśnieniem powietrza?
A. zawór odcinający
B. zawór bezpieczeństwa
C. zawór jednokierunkowy
D. zawór doprowadzający
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas oceny organoleptycznej mąki nie przeprowadza się analizy
A. zapachu
B. zawartości glutenu
C. barwy
D. granulacji