Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów spożywczych…

W kutrze, jakie są pozycje misy i noży?

A. misa obraca się, a nóż jest w spoczynku
B. misa jest w miejscu, a nóż wykonuje ruch obrotowy
C. misa oraz nóż pozostają w spoczynku, podczas gdy surowiec jest przemieszczany
D. misa oraz noże wykonują ruch obrotowy
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby oddzielić cząstki proszku mlecznego od powietrza wydobywającego się z suszarki rozpyłowej, należy użyć

A. tryjera
B. wirówki
C. cyklonu
D. dekantera
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest zadanie przesiewania mąki podczas produkcji pieczywa?

A. Spulchnienie i napowietrzenie
B. Zmniejszenie kwasowości
C. Podwyższenie zawartości glutenu
D. Zwiększenie poziomu wilgoci
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas produkcji lodów jednym z ważnych parametrów kontrolnych jest overrun, który odnosi się do

A. zawartości powietrza w produkcie
B. zawartości cukru w produkcie
C. kwasowości mieszanki
D. poziomu wilgotności produktu
SPC.02 Pytanie 5
Produkcja wyrobów spożywczych…

Dokonując oceny organoleptycznej wędliny, należy ustalić

A. kolor, teksturę, ilość białka
B. ilość soli, smak, zapach
C. zawartość tłuszczu, smak, prezentację na przekroju
D. wygląd zewnętrzny oraz w przekroju, aromat
SPC.02 Pytanie 6
Produkcja wyrobów spożywczych…

W ocenie organoleptycznej serkowi topionemu nie przypisuje się jako wady

A. palący smak
B. stęchły pleśniowy smak i zapach
C. mało intensywny zapach
D. słodkawy, bezbarwny posmak
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wskaźnik krytyczny punkt kontrolny (CCP) w procesie produkcji twarogów to?

A. Kontrola pozostałości detergentów po płukaniu na etapie koagulacji
B. Sprawdzanie obecności bakterii fermentacyjnych w mleku przyjętym do zakładu
C. Monitorowanie temperatury obróbki cieplnej podczas pasteryzacji mleka w zakładzie
D. Analiza obecności patogennych bakterii w trakcie wirowania mleka
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z wymienionych produktów żywnościowych zawiera emulgatory w swoim składzie?

A. Jabłkowe chipsy
B. Sok z pomarańczy
C. Śliwkowe powidła
D. Margaryna mleczna
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby inaktywować enzymy występujące w warzywach, które mogą prowadzić do wielu niepożądanych zmian w kolorze, zapachu i smaku podczas obróbki surowca oraz przechowywania produktu, wykorzystuje się

A. mieszarki
B. cyklony
C. blanszowniki
D. kutry
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż zestaw maszyn przeznaczonych do wytwarzania suszów owocowo-warzywnych?

A. Młynki koloidalne, gniotowniki, przecieraczki, stacje wyparne, wirówki
B. Płuczki, drylownice, sita, blanszowniki, komory sulfitacyjne, suszarnie
C. Rozdrabniacze udarowe, przecieraczki, młynki tarczowe, sterylizatory płytowe
D. Ocieraczki karborundowe, kociołki do rozparzania, młynki tarczowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kluczowym procesem kształtującym cechy organoleptyczne, który zachodzi podczas produkcji chipsów ziemniaczanych, jest

A. prażenie
B. gotowanie
C. smażenie
D. suszenie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Masło ekstra powinno mieć zawartość tłuszczu wynoszącą co najmniej 82%, a zawartość wody nie powinna przekraczać 16%. Które wyniki analizy próbek masła kwalifikują je jako masło ekstra?

A. 82,2% tłuszczu i 15,8% wody
B. 81,9% tłuszczu i 16,1% wody
C. 81,8% tłuszczu i 15,8% wody
D. 82,0% tłuszczu i 16,2% wody
Produkcja wyrobów spożywczych…

Emulgator w procesie produkcji majonezu stosuje się po to, aby

A. zwiększyła się jego kwasowość
B. zapobiec jego rozdzielaniu się
C. połączyć nadmiar wody
D. spowolnić procesy utleniania
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie są obowiązujące etapy procesu produkcji piwa w odpowiedniej kolejności?

A. fermentacja piwa, wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, rozlew piwa
B. wytworzenie brzeczki, fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa
C. fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa, wytworzenie brzeczki
D. wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, fermentacja piwa, rozlew piwa
SPC.02 Pytanie 17
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakiego surowca używa się do wytwarzania krochmalu?

A. Kukurydza zwyczajna
B. Ziarna zbóż
C. Buraki cukrowe
D. Ziemniaki wysokoskrobiowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie czynności wstępne są podejmowane w procesie wytwarzania koncentratu pomidorowego?

A. selekcja pomidorów.
B. zagęszczanie masy.
C. przetwarzanie miazgi.
D. opracowywanie koncentratu.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Produkty spożywcze po upływie terminu ważności, które znajdują się w magazynach wyrobów gotowych przedsiębiorstwa spożywczego, powinny być

A. składowane w oddzielnym pomieszczeniu
B. przeniesione do magazynu z krótkim terminem ważności
C. oferowane po obniżonej cenie
D. wrzucone do pojemnika na odpady
SPC.02 Pytanie 23
Produkcja wyrobów spożywczych…

W ocenie organoleptycznej cukru buraczanego jego wadą jest

A. smak zbyt słodki
B. charakterystyczny zapach
C. kryształów sypkość
D. lekko brązowa barwa
SPC.02 Pytanie 25
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakiego pomiaru nie przeprowadza się podczas oceny organoleptycznej mąki?

A. Zawartości glutenu
B. Granulacji mąki
C. Wilgotności surowca
D. Zapachu surowca
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jeśli mleko w pasteryzatorze nie osiągnęło wymaganej temperatury pasteryzacji, co należy zrobić?

A. ponownie przeprowadzić proces
B. skierować mleko do produkcji serów dojrzewających
C. poddać mleko dwukrotnej pasteryzacji wysokotemperaturowej
D. skierować mleko do wytwarzania twarogu
Produkcja wyrobów spożywczych…

Nadzór nad funkcjonowaniem komory parzelniczo-wędzarniczej, zgodnie z zasadami HACCP, polega na

A. mierzeniu strat produktów wędzonych
B. odczytywaniu i dokumentowaniu temperatury dymu wędzarniczego
C. ustalaniu składu dymu wędzarniczego
D. określaniu ciepłoty i gęstości pary wodnej
Produkcja wyrobów spożywczych…

W przypadku wędzenia surowych wędlin dojrzewających, serów żółtych oraz ryb, wykorzystuje się wędzenie zimne w

A. temperaturze dymu około 22°C, w czasie od 1 do 14 dni
B. temperaturze dymu około 48÷74°C, w czasie od kilkunastu minut do kilku godzin
C. temperaturze dymu 75÷90°C, w czasie od kilku do kilkunastu godzin
D. temperaturze dymu 25÷45°C, w czasie od 4 do 48 godzin
Organizacja i nadzorowanie pr…

Woda używana w przemyśle mleczarskim jest wykorzystywana do

A. regeneracji mleka w proszku
B. zasilania kotła parowego
C. uzupełniania wody w produkcie
D. dezynfekcji powierzchni maszyn
Produkcja wyrobów spożywczych…

Z 100 kg buraków cukrowych otrzymuje się krajankę o powierzchni około 1000 cm². Oblicz, jaką powierzchnię w cm² zajmie krajanka uzyskana z 2500 kg buraków.

A. 25000 cm2
B. 2500 cm2
C. 250000 cm2
D. 250 cm2
SPC.02 Pytanie 33
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z materiałów najczęściej wykorzystuje się do produkcji beczek do piwa?

A. Poliester
B. Aluminium
C. Polietylen
D. Blacha czarna
Produkcja wyrobów spożywczych…

Na podstawie tabeli określ, ile kilogramów masła należy zużyć, aby wyprodukować 10 kg kremu russel.

Tab. Receptura na 1000 g kremu russel
SurowceIlość [g]
Cukier puder276,0
Jaja220,0
Masło220,0
Margaryna331,0
Esencja rumowa4,7
Spirytus6,6
Razem1058,3
Straty58,3
Wydajność1000,0

A. 12 kg
B. 22 kg
C. 1,2 kg
D. 2,2 kg
SPC.02 Pytanie 35
Produkcja wyrobów spożywczych…

W zakładzie zajmującym się przetwórstwem zbóż dopuszcza się ziarna

A. połamane
B. zainfekowane
C. kiełkujące
D. nawilżone
SPC.06 Pytanie 36
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z poniższych procesów pozwala na uzyskanie produktu o jednorodnej konsystencji?

A. Krystalizacja
B. Prasowanie
C. Homogenizacja
D. Sedymentacja
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?

A. Inspekcja Transportu Drogowego
B. Państwowa Inspekcja Sanitarna
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Inspekcja Dozoru Technicznego
SPC.02 Pytanie 38
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie warzywa uznawane są za korzeniowe?

A. marchew oraz seler
B. buraki cukrowe i pomidory
C. rzodkiew oraz cebula
D. buraki ćwikłowe i brokuły
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie zostało właściwie dobrane do wytwarzania gotowego produktu?

A. Kadź – piwo
B. Odwaniacz – dżem
C. Masownica – masło
D. Prażalnik – ciasto