Filtrowanie pytań
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
A. oleju słonecznikowego.
B. masła ekstra.
C. cukru rafinowanego.
D. margaryny mlecznej.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakiego rodzaju mąki pszennej używa się do produkcji babki biszkoptowej?
A. 550
B. 1200
C. 800
D. 2000
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenia wykorzystuje się do miażdżenia i rozcierania orzechów w branży cukierniczej?
A. ubijarki planetarne
B. walcarki trójwalcowe
C. wyparki próżniowe
D. młynki udarowe
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Z połączenia mielonych migdałów i cukru pudru w proporcji 1 : 1 uzyskuje się
A. gianduję
B. marcepan
C. kajmak
D. grylaż
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Wskaż aktualną zasadę obsługi pieca cukierniczego?
A. Komorę należy nagrzać przed włożeniem wyrobów
B. Aby obniżyć temperaturę w trakcie pieczenia, należy uchylić drzwi pieca
C. Przed pieczeniem tego samego produktu piec powinien zostać schłodzony
D. Termostat należy ustawić na temperaturę o 20°C wyższą niż wymagana
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakiego tłuszczu należy użyć do smażenia faworków?
A. Margarynę puff pastry
B. Tłuszcz roślinny
C. Margarynę do wypieków
D. Fryturę płynną
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Ile dekoracyjnych pudełek należy przygotować do zapakowania 9 kg lukrowanych pierniczków, jeśli pakujemy je po 300 g w pudełko?
A. 30 sztuk
B. 27 sztuk
C. 300 sztuk
D. 270 sztuk
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Dekoracyjny element z karmelu powinien być stworzony na macie
A. papierowej
B. silipat
C. plastikowej
D. gumowej
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Oblicz, ile kartoników jest potrzebnych do spakowania 320 sztuk mufinek, jeśli w jednej paczce mieści się 20 jednostek.
A. 16 kartoników
B. 18 kartoników
C. 20 kartoników
D. 14 kartoników
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby przygotować ciasto drożdżowe metodą jednofazową na ciepło, należy świeże drożdże
A. rozpuścić w mleku podgrzanym do 40 oC.
B. pokruszyć i dodać do ciasta na koniec mieszania.
C. zmieszać z cukrem i podgrzać.
D. rozpuścić w ciepłej wodzie z solą.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Który rodzaj tłuszczu jest wykorzystywany do smażenia wypieków cukierniczych?
A. Oliwa
B. Margaryna
C. Masło
D. Frytura
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Ile opakowań kartonowych potrzeba do zapakowania 32 kg krówek, skoro w jednym kartonie mieści się 20 opakowań po 200 g każda?
A. 8 kartonów
B. 6 kartonów
C. 12 kartonów
D. 16 kartonów
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie składniki są używane jako materiał pomocniczy w produkcji keksów?
A. proszek do pieczenia
B. mąka pszenna oraz ziemniaczana
C. forma z folii aluminiowej
D. mieszanka kandyzowanych owoców
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie składniki powinny zostać użyte do wytworzenia masy orzechowej?
A. Orzechy, syrop, mleko
B. Orzechy, białka jaj, cukier
C. Orzechy, cukier, mąka
D. Orzechy, syrop, aromat
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Agar oraz karagen to substancje charakteryzujące się właściwościami
A. spulchającymi
B. żelującymi
C. emulgującymi
D. pieniącymi
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Zbyt
A. długotrwałe ubijanie jaj z cukrem
B. niewielka ilość cukru w cieście
C. znaczny dodatek mąki ziemniaczanej
D. niska ilość jaj w cieście
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Kluczowym etapem w przygotowaniu mąki do produkcji jest
A. ważenie mąki na wadze elektronicznej
B. przechowywanie mąki w magazynie dobowym
C. odmierzenie mąki z pomocą dozownika
D. przesiewanie mąki przy użyciu przesiewacza
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Na podstawie receptury oblicz, ile należy odważyć drożdży, aby sporządzić 30 kg ciasta drożdżowego. 
 
| Surowce/dodatki | Ilość (g) | 
| mąka pszenna mleko drożdże masło cukier jaja sól esencja waniliowa  | 550 165 40 80 80 120 3 2  | 
| razem | 1040 | 
| straty | 40 | 
| wydajność | 1000 | 
A. 1,154 kg
B. 0,12 kg
C. 0,116 kg
D. 1,2 kg
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Krem russel-bezowy przygotowuje się metodą
A. zaparzania
B. gotowania
C. na zimno
D. grzania
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakiego środka spulchniającego używa się w produkcji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego?
A. Proszek do pieczenia
B. Prasowane drożdże
C. Soda do pieczenia
D. Suszone drożdże
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Czemu służy przebijanie ciasta drożdżowego?
A. sprawdzeniu jakości glutenu w mące
B. eliminuje nadmiar dwutlenku węgla
C. zmniejszeniu ilości drożdży
D. zwiększeniu ilości glutenu w cieście
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Eliminacja owadów w cukierni to
A. dezynfekcja
B. deratyzacja
C. desulfitacja
D. dezynsekcja
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Na podstawie przedstawionej receptury oblicz, ile potrzeba cukru do zrealizowania zamówienia na 100 sztuk babek o masie 0,5 kg. 
 
| Receptura na 1 kg babki piaskowej | |
|---|---|
| Surowiec | Ilość w g | 
| Mąka pszenna | 160 | 
| Mąka ziemniaczana | 150 | 
| Cukier kryształ | 280 | 
| Margaryna | 300 | 
| Jaja | 224 | 
| Cukier wanilinowy | 20 | 
| Proszek do pieczenia | 6 | 
A. 4 kg
B. 14 kg
C. 28 kg
D. 2 kg
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przygotowując ciasto biszkoptowe z dodatkiem tłuszczu w metodzie "na zimno", należy
A. upłynnić
B. schłodzić
C. napowietrzyć
D. zamrozić
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Z powodu niskiej temperatury rozkładu do przyrządzania faworków nie jest stosowne
A. ceres
B. masło
C. frytura
D. smalec
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do produkcji pączków?
A. Mikser, chłodziarka, dzielarko-zaokrąglarka, krajalnica
B. Mikser, stół mroźniczy, zaokrąglarka, smażalnik
C. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, piec
D. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, smażalnik
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przy przygotowywaniu ciasta powinno się zastosować zaparzanie przypraw korzennych?
A. kruchego
B. piernikowego
C. biszkoptowo-tłuszczowego
D. drożdżowego
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W kategorii kremów gotowanych znajduje się krem
A. russel owocowy
B. śmietankowy
C. bezowy
D. szwedzki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Wylicz, ile torebek celofanowych o pojemności 150 g trzeba wykorzystać do zapakowania 60 kg drażetek, biorąc pod uwagę straty opakowań na poziomie 2%
A. 400
B. 250
C. 408
D. 255
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
W trakcie zdobienia wyrobu cynamonem, jak należy ustawić szablon?
A. położyć na kremie.
B. lekko wcisnąć w polewę.
C. trzymać za wystający uchwyt, języczek.
D. oprzeć na dekoracji.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Aby wyprodukować l kg paluszków z ciasta parzonego, potrzebne jest 30 g kminku. Jaką ilość kminku trzeba zastosować do zrobienia 20 kg takich paluszków?
A. 60 g
B. 600 g
C. 6000 g
D. 6 g
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Kokosanki przygotowuje się z następujących składników:
A. wiórków kokosowych, cukru i białek
B. mączki kokosowej, margaryny i cukru
C. mączki kokosowej, cukru i śmietany kremowej
D. wiórków kokosowych, mąki pszennej i cukru
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jak nazywa się przetwór owocowy otrzymywany poprzez smażenie całych lub częściowo pokrojonych owoców z dodatkiem cukru?
A. konfitura
B. dżem
C. powidła
D. marmolada
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jaki składnik nadaje orzeźwiający smak galaretce wykonanej z agaru?
A. kwas cytrynowy
B. lecytyna
C. żelatyna spożywcza
D. imbir
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest
A. konsza.
B. temperówka.
C. krystalizator.
D. frezer.
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jakie są odpowiednie proporcje podstawowych składników (mąki, tłuszczu oraz cukru) wykorzystywanych w produkcji ciasta kruchego?
A. 3:2:1
B. 1:2:3
C. 3:1:2
D. 2:1:3
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Zarządzanie jakością w ujęciu kompleksowym jest skracane do
A. TQM
B. HACCP
C. GHP
D. GMP
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile gramów jaj należy użyć do produkcji 60 sztuk muffinek. 
 
| Receptura na 12 sztuk muffinek | |
|---|---|
| Surowce | Ilość [g] | 
| mąka pszenna | 320 | 
| mleko | 200 | 
| jajo | 60 | 
| olej | 100 | 
| cukier kryształ | 40 | 
| proszek do pieczenia | 20 | 
| sól | 5 | 
A. 300 g
B. 200 g
C. 230 g
D. 150 g
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Jaki wyrób powstaje z ciasta, które zostało obgotowane?
A. Precle
B. Bajaderki
C. Buszejki
D. Makaroniki
 Produkcja wyrobów cukierniczy… 
Przy przygotowywaniu kremu russel, jak należy postąpić z tłuszczem?
A. schłodzić
B. napowietrzyć
C. rozdrobnić
D. upłynnić