Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do miażdżenia i rozcierania orzechów w branży cukierniczej?

A. ubijarki planetarne
B. walcarki trójwalcowe
C. wyparki próżniowe
D. młynki udarowe
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Wskaż aktualną zasadę obsługi pieca cukierniczego?

A. Komorę należy nagrzać przed włożeniem wyrobów
B. Aby obniżyć temperaturę w trakcie pieczenia, należy uchylić drzwi pieca
C. Przed pieczeniem tego samego produktu piec powinien zostać schłodzony
D. Termostat należy ustawić na temperaturę o 20°C wyższą niż wymagana
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Oblicz, ile kartoników jest potrzebnych do spakowania 320 sztuk mufinek, jeśli w jednej paczce mieści się 20 jednostek.

A. 16 kartoników
B. 18 kartoników
C. 20 kartoników
D. 14 kartoników
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby przygotować ciasto drożdżowe metodą jednofazową na ciepło, należy świeże drożdże

A. rozpuścić w mleku podgrzanym do 40 oC.
B. pokruszyć i dodać do ciasta na koniec mieszania.
C. zmieszać z cukrem i podgrzać.
D. rozpuścić w ciepłej wodzie z solą.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie składniki są używane jako materiał pomocniczy w produkcji keksów?

A. proszek do pieczenia
B. mąka pszenna oraz ziemniaczana
C. forma z folii aluminiowej
D. mieszanka kandyzowanych owoców
SPC.01 Pytanie 176
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Zbyt

A. długotrwałe ubijanie jaj z cukrem
B. niewielka ilość cukru w cieście
C. znaczny dodatek mąki ziemniaczanej
D. niska ilość jaj w cieście
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie receptury oblicz, ile należy odważyć drożdży, aby sporządzić 30 kg ciasta drożdżowego.

Surowce/dodatkiIlość (g)
mąka pszenna
mleko
drożdże
masło
cukier
jaja
sól
esencja waniliowa
550
165
40
80
80
120
3
2
razem1040
straty40
wydajność1000

A. 1,154 kg
B. 0,12 kg
C. 0,116 kg
D. 1,2 kg
SPC.01 Pytanie 179
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Krem russel-bezowy przygotowuje się metodą

A. zaparzania
B. gotowania
C. na zimno
D. grzania
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Czemu służy przebijanie ciasta drożdżowego?

A. sprawdzeniu jakości glutenu w mące
B. eliminuje nadmiar dwutlenku węgla
C. zmniejszeniu ilości drożdży
D. zwiększeniu ilości glutenu w cieście
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Na podstawie przedstawionej receptury oblicz, ile potrzeba cukru do zrealizowania zamówienia na 100 sztuk babek o masie 0,5 kg.

Receptura na 1 kg babki piaskowej
SurowiecIlość w g
Mąka pszenna160
Mąka ziemniaczana150
Cukier kryształ280
Margaryna300
Jaja224
Cukier wanilinowy20
Proszek do pieczenia6

A. 4 kg
B. 14 kg
C. 28 kg
D. 2 kg
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Jakie urządzenia powinny być wykorzystane do produkcji pączków?

A. Mikser, chłodziarka, dzielarko-zaokrąglarka, krajalnica
B. Mikser, stół mroźniczy, zaokrąglarka, smażalnik
C. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, piec
D. Miesiarka, komora rozrostowa, dzielarko-zaokrąglarka, smażalnik
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Aby wyprodukować l kg paluszków z ciasta parzonego, potrzebne jest 30 g kminku. Jaką ilość kminku trzeba zastosować do zrobienia 20 kg takich paluszków?

A. 60 g
B. 600 g
C. 6000 g
D. 6 g
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Kokosanki przygotowuje się z następujących składników:

A. wiórków kokosowych, cukru i białek
B. mączki kokosowej, margaryny i cukru
C. mączki kokosowej, cukru i śmietany kremowej
D. wiórków kokosowych, mąki pszennej i cukru
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Sprzętem używanym w procesie produkcji wyrobów czekoladowych, który umożliwia utrzymanie czekolady w stanie płynnej o określonej temperaturze, jest

A. konsza.
B. temperówka.
C. krystalizator.
D. frezer.
Produkcja wyrobów cukierniczy…

Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile gramów jaj należy użyć do produkcji 60 sztuk muffinek.

Receptura na 12 sztuk muffinek
SurowceIlość [g]
mąka pszenna320
mleko200
jajo60
olej100
cukier kryształ40
proszek do pieczenia20
sól5

A. 300 g
B. 200 g
C. 230 g
D. 150 g