Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 441
Organizacja usług gastronomic…

Karta menu na specjalne okazje jest niezbędnym elementem nakrycia stołowego do

A. obiadu dyplomatycznego
B. bankietu angielskiego
C. lampki wina
D. cocktail party
HGT.01 Pytanie 442
Wykonywanie usług kelnerskich

Menu powinno zawierać ofertę potraw dla dzieci

A. specjalnej
B. okolicznościowej
C. standardowej
D. dnia
HGT.11 Pytanie 443
Organizacja usług gastronomic…

Oblicz wartość netto jednej butelki rumu, która została zakupiona za 45,00 złotych brutto, przy założeniu, że stawka podatku VAT na napoje alkoholowe wynosi 23%?

A. 55,58 zł
B. 23,00 zł
C. 36,59 zł
D. 10,35 zł
HGT.01 Pytanie 444
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie cechy osobowości są niewskazane w pracy kelnera?

A. Systematyczność
B. Upór
C. Grzeczność
D. Dyskrecja
HGT.11 Pytanie 445
Organizacja usług gastronomic…

Ile dyspenserów do soku o pojemności 20 litrów każdy trzeba zaplanować, aby dostarczyć 2 200 porcji napoju, jeśli jedna porcja ma pojemność 200 ml?

A. 12 szt.
B. 10 szt.
C. 22 szt.
D. 30 szt.
HGT.01 Pytanie 446
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?

A. Gulasz węgierski
B. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
C. Potrawkę z kurczaka
D. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
HGT.11 Pytanie 447
Organizacja usług gastronomic…

Przy opracowywaniu menu restauracji, która promuje dania wegetariańskie, należy zrezygnować z umieszczania w nim

A. tortilli z serem gorgonzola i szynką
B. tartinek z pastą z soczewicy i orzechów
C. pasztetu wykonanego z fasoli i soczewicy
D. sałatki przyrządzonej z grillowanych warzyw
HGT.01 Pytanie 448
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie urządzenie nie nadaje się do pieczenia ciasta?

A. Piec konwekcyjny
B. Kuchnia mikrofalowa
C. Szybkowar
D. Piekarnik
HGT.11 Pytanie 449
Organizacja usług gastronomic…

Reklamą zewnętrzną usług gastronomicznych może być

A. billboard z nazwą lokalu
B. zniżki na wybrane potrawy
C. bezpłatne próbki potraw
D. niepowtarzalny wystrój wnętrz lokalu
HGT.11 Pytanie 450
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.

Stawki podatku VAT
8%23%
Zupy
Dania zasadnicze
Desery
Napoje alkoholowe
Kawa, herbata
Napoje gazowane
Wody mineralne

A. 3,92 zł
B. 4,58 zł
C. 5,20 zł
D. 3,44 zł
HGT.11 Pytanie 451
Organizacja usług gastronomic…

Jaką ilość litrów mleka należy zastosować do przygotowania 100 porcji latte macchiato, jeśli na jedną porcję przypada 15 cl tego składnika?

A. 1,5 l
B. 1500 l
C. 150 l
D. 15 l
HGT.11 Pytanie 452
Organizacja usług gastronomic…

System ServerPaging w LRS ma na celu umożliwienie bezprzewodowej komunikacji pomiędzy

A. kelnerem a kucharzem.
B. kelnerem a menedżerem restauracji.
C. kelnerem a klientem.
D. kelnerem a właścicielem lokalu.
HGT.01 Pytanie 453
Wykonywanie usług kelnerskich

Kluczowym Punktem Kontroli (CCP) w trakcie transportu zimnych przekąsek w branży cateringowej jest

A. czas przechowywania przekąsek
B. temperatura transportu przekąsek
C. czas chłodzenia przekąsek
D. temperatura przechowywania przekąsek
HGT.11 Pytanie 454
Organizacja usług gastronomic…

W celu serwowania gorących potraw na przyjęciu w formie bufetu, należy przygotować

A. etażerki i kociołki
B. podgrzewacze oraz wazy
C. kociołki oraz podgrzewacze
D. termosy i etażerki
HGT.01 Pytanie 455
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?

A. Białe półwytrawne
B. Czerwone półsłodkie
C. Białe półsłodkie
D. Czerwone półwytrawne
HGT.01 Pytanie 456
Wykonywanie usług kelnerskich

Krokiety z nadzieniem z kapusty i grzybów powinny być uformowane

A. w rulon otwarty
B. w sakiewkę
C. w chusteczkę
D. w rulon zamknięty
HGT.11 Pytanie 457
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.

Konfiguracja stołuWartość współczynnika powierzchni [m²/osobę]Powierzchnia dodatkowa
I (dwustronna)1,5
Grzebień (dwustronna)
E (dwustronna)2,0
Stoły okrągłe
U (dwustronna)3,0
Czworobok

A. 120,0 m2
B. 207,0 m2
C. 103,5 m2
D. 138,0 m2
HGT.01 Pytanie 458
Wykonywanie usług kelnerskich

Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu

A. i czekoladę w płynie
B. i lody śmietankowe
C. i mleko skondensowane
D. i śmietankę podgrzaną
HGT.01 Pytanie 459
Wykonywanie usług kelnerskich

Obrać ziemniaki, przepłukać je i ugotować pod przykryciem w osolonej wodzie. Po odparowaniu wody trzeba je zmiksować z mlekiem i masłem, to metoda przygotowania

A. puree ziemniaczanego
B. ziemniaków z wody
C. ziemniaków dauphine
D. ciasta ziemniaczanego
HGT.11 Pytanie 460
Organizacja usług gastronomic…

Która z informacji jest niepotrzebna w karcie zlecenia przyjęcia?

A. Metoda płatności za usługę
B. Lista usług dodatkowych
C. Typ przyjęcia okolicznościowego
D. Harmonogram pracy kelnerów