Filtrowanie pytań
Wykonywanie usług kelnerskich
A. dostawca.
B. menadżer sali.
C. cukiernik.
D. obsługujący gości.
HGT.01 Pytanie 442
Wykonywanie usług kelnerskich
W barach oraz cocktail-barach w stylu francuskim dania i napoje są serwowane
A. z wózka kelnerskiego przez kelnera
B. z wózka kelnerskiego przez bufetowego
C. przy ladzie barowej przez kelnera
D. przy ladzie barowej przez bufetowego
Wykonywanie usług kelnerskich
Surowcem, który jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest
A. masło
B. jaja
C. olej
D. mleko
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie klasyfikowane jest jako gorąca zakąska?
A. Koktajl z krewetek
B. Łosoś wędzony
C. Szaszłyki baranie
D. Galaretki drobiowe
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji zmywalnia naczyń stołowych powinna być połączona
A. tylko z kuchnią
B. wyłącznie z rozdzielnią kelnerską
C. z rozdzielnią kelnerską oraz przygotowalnią
D. z rozdzielnią kelnerską oraz kuchnią
Wykonywanie usług kelnerskich
Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos
| Receptura | |
|---|---|
| majonez | 350 g |
| szpinak | 300 g |
| sól, cukier | do smaku |
A. winegret.
B. tatarski.
C. ravigotte.
D. cumberland.
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych w tabeli, oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego zorganizowanego dla 100 osób, uwzględniając 15% rabat na konsumpcję.
| Lp. | Wyszczególnione koszty | Wartość [zł] |
|---|---|---|
| 1 | Koszty usług dodatkowych | 2 400,00 |
| 2 | Koszty konsumpcji dla jednej osoby | 150,00 |
A. 17 400,00 zł
B. 15 150,00 zł
C. 14 790,00 zł
D. 16 550,00 zł
Organizacja usług gastronomic…
Do jednostek gastronomicznych w sektorze publicznym zaliczają się
A. bufety
B. stołówki
C. restauracje
D. kawiarnie
Organizacja usług gastronomic…
Gdzie wykorzystuje się system samoobsługowy?
A. w cafeterii
B. w winiarni
C. w restauracji
D. w kawiarni
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
A. w deserach
B. w sałatkach
C. w zimnych przystawkach
D. w daniach głównych
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, obsługując zamówienie na lampkę wina dry red, powinien zaserwować kieliszek wina
A. półwytrawnego białego
B. półsłodkiego białego
C. bardzo wytrawnego czerwonego
D. wytrawnego czerwonego
Wykonywanie usług kelnerskich
Gulasz jest daniem
A. pieczone.
B. duszone.
C. grillowane.
D. gotowane.
Organizacja usług gastronomic…
Lunch roboczy to wydarzenie dyplomatyczne, które ma miejsce w godzinach
A. 10:30-12:30
B. 12:30-14:00
C. 11:00-13:00
D. 10:00-12:00
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji stanowisko POS jest zaopatrzone w
A. wyświetlacz dotykowy
B. drukarkę przeznaczoną do kuchni
C. urządzenie do skanowania kodów
D. wagę obliczeniową
Organizacja usług gastronomic…
Jakie czynności powinny zostać wykonane przez kelnerów podczas przyjęcia bufetowego?
A. Sprzątanie stołów dla konsumentów
B. Serwowanie deserów na talerzach dla gości
C. Korygowanie rozmieszczenia naczyń z potrawami
D. Podawanie przekąsek na tacach
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki rodzaj serwisu zastosował kelner, gdy danie przygotowane w kuchni podał z prawej strony gościa?
A. Rosyjski
B. Angielski
C. Francuski
D. Niemiecki
Wykonywanie usług kelnerskich
Cechą osobowości, która jest niepożądana u kelnera, jest
A. arogancka postawa
B. otwartość w komunikacji
C. duża odpowiedzialność
D. zdecydowana wytrwałość
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania wyłożonych potraw na talerzach, kelner korzysta z serwisu
A. niemieckiego
B. angielskiego
C. francuskiego
D. rosyjskiego
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju system obsługi wprowadzono w restauracji hotelowej, gdyż kelnerzy biorą zamówienia na potrawy gorące oraz napoje, natomiast sałatki i desery goście wybierają oraz przenoszą na stół z bufetu?
A. Samoobsługa w stylu czeskim
B. Obsługa mieszana
C. Rodzaj obsługi kelnerskiej
D. Samoobsługa w stylu szwedzkim
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien zasugerować kelner gościom, którzy przestrzegają diety tysiąca kalorii?
A. Mousse czekoladowy
B. Lody z kremem
C. Sernik z sosem malinowym
D. Galaretkę wiśniową