Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 441
Wykonywanie usług kelnerskich
A. od 0 do 1 °C
B. od 17 do 20 °C
C. od 2 do 12 °C
D. od 13 do 16 °C
HGT.11 Pytanie 442
Organizacja usług gastronomic…
Która z poniższych usług świadczonych przez restaurację jest traktowana jako działalność dodatkowa?
A. Zorganizowanie występu grupy muzycznej
B. Przygotowanie potraw na życzenie klienta
C. Sprzedaż napojów w butelkach
D. Organizację konferencji i szkoleń poza zakładem
HGT.01 Pytanie 443
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner planujący serwis dla wegan powinien unikać potraw zawierających...
A. Gluten
B. Laktozę
C. Produkty odzwierzęce
D. Orzechy
HGT.11 Pytanie 444
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz cenę brutto za jedną porcję wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża wynosi 50%, a stawka VAT wynosi 23%?
A. 21,48 zł
B. 3,07 zł
C. 3,69 zł
D. 25,83 zł
HGT.01 Pytanie 445
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien zaproponować kawę konsumentowi, który preferuje napoje z whisky
A. po rosyjsku
B. po angielsku
C. po irlandzku
D. po turecku
HGT.01 Pytanie 446
Wykonywanie usług kelnerskich
Karp w sosie szarym to danie
A. pieczone
B. smażone
C. gotowane
D. duszone
HGT.01 Pytanie 447
Wykonywanie usług kelnerskich
Metoda przygotowywania jajecznicy bez dodatków polega na
A. mieszaniu jaj smażonych na patelni
B. pieczeniu jaj w kokilce i ich nie mieszaniu
C. mieszaniu jaj, które zostały zapiekane w kokilce
D. smażeniu jaj na patelni bez ich mieszania
HGT.01 Pytanie 448
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką kategorię warzyw reprezentuje kalarepa?
A. Kapustnych
B. Cebulowych
C. Owocowych
D. Liściowych
HGT.11 Pytanie 449
Organizacja usług gastronomic…
Który z poniższych czynników jest kluczowy przy ocenie jakości obsługi kelnerskiej w restauracji?
A. Wielkość sali restauracyjnej
B. Profesjonalizm i uprzejmość kelnerów
C. Liczba dostępnych stolików
D. Ilość pozycji w menu
HGT.01 Pytanie 450
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner powinien usunąć ze stołu menaż z przyprawami oraz koszyk z pieczywem przed serwowaniem
A. musu z łososia
B. sznycli z indyka
C. sałatki z owoców
D. kremu z brokułów
HGT.01 Pytanie 451
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się serwować na podgrzanym talerzu?
A. Carpaccio
B. Ragoût
C. Gazpacho
D. Parfait
HGT.01 Pytanie 452
Wykonywanie usług kelnerskich
Który z wymienionych kroków w obróbce owoców przeznaczonych do sałatki owocowej jest uważany za obróbkę wstępną czystą?
A. Płukanie
B. Rozdrabnianie
C. Mycie
D. Obieranie
HGT.01 Pytanie 453
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobą zatrudnioną w produkcji w zakładzie gastronomicznym jest
A. kucharz
B. kelner
C. magazynier
D. barista
HGT.11 Pytanie 454
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino należy przygotować do duszonego udźca wołowego z borowikami?
A. dojrzałe czerwone wytrawne
B. lekkie czerwone półwytrawne
C. młode białe półwytrawne
D. mocne białe wytrawne
HGT.01 Pytanie 455
Wykonywanie usług kelnerskich
Osobą zatrudnioną w dziale usług gastronomicznych jest
A. kelner
B. specjalista ds. technologii żywności
C. osoba zajmująca się magazynowaniem
D. asystentka kuchni
HGT.11 Pytanie 456
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, zastosuj właściwą stawkę VAT i oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji toniku jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tego napoju wynosi 4,23 zł.
Stawki podatku VAT | |
---|---|
8% | 23% |
Zupy Dania zasadnicze Desery | Napoje alkoholowe Kawa, herbata Napoje gazowane Wody mineralne |
A. 3,92 zł
B. 5,20 zł
C. 4,58 zł
D. 3,44 zł
HGT.01 Pytanie 457
Wykonywanie usług kelnerskich
Przedstawiony w tabeli fragment karty menu dotyczy
Karta menu fragment | |
---|---|
Krewetki blanszowane na maśle ziołowym z grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
Kęski z polędwicy wołowej z grzybami leśnymi i grzankami czosnkowymi, podane na żeliwnym półmisku | |
Małże św. Jakuba na puree jabłkowo-imbirowym z chorizo, sosem z maracui i grzankami ziołowymi | |
Szparagi zapiekane w sosie carbonara podawane na żeliwnym półmisku |
A. dań głównych rybnych.
B. przystawek zimnych.
C. przystawek gorących.
D. dań głównych mięsnych.
HGT.11 Pytanie 458
Organizacja usług gastronomic…
Brutto cena jednej porcji zestawu grillowanych warzyw wynosi 12,00 zł. Jaką marżę uzyskasz, jeżeli koszt zakupu składników do przygotowania 10 porcji wynosi 30,00 zł?
A. 200%
B. 300%
C. 400%
D. 100%