Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.01 Pytanie 321
Wykonywanie usług kelnerskich

Wskaż produkt pochodzenia zwierzęcego.

A. Pieczarki.
B. Mleko.
C. Cukier.
D. Kapusta czerwona.
HGT.01 Pytanie 322
Wykonywanie usług kelnerskich

Wędliny należy przechowywać w komorze chłodniczej o wilgotności względnej powietrza 70% - 80% i temperaturze

A. od -1°C do +1°C
B. od -7°C do -5°C
C. od +2°C do +6°C
D. od -4°C do -2°C
HGT.01 Pytanie 323
Wykonywanie usług kelnerskich

Rozdrobnione mięso na befsztyk tatarski należy przechowywać

A. do 6 godzin w temperaturze 3-4°C
B. do 6 godzin w temperaturze 8-10°C
C. do 2 godzin w temperaturze 8-10°C
D. do 2 godzin w temperaturze 3-4°C
HGT.01 Pytanie 324
Wykonywanie usług kelnerskich

Surowcem do sporządzenia tradycyjnego carpaccio jest

A. szynka wieprzowa.
B. schab.
C. polędwica wołowa.
D. karkówka.
HGT.01 Pytanie 325
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą obróbkę termiczną należy zastosować do sporządzenia jaj poszetowych?

A. Smażenie jaj na maśle.
B. Smażenie jaj na oleju.
C. Gotowanie jaj w wodzie z octem.
D. Gotowanie jaj na parze.
HGT.01 Pytanie 326
Wykonywanie usług kelnerskich

Boeuf strogonow to potrawa z mięsa

A. smażonego.
B. duszonego.
C. pieczonego.
D. gotowanego.
HGT.01 Pytanie 327
Wykonywanie usług kelnerskich

Do sporządzenia tradycyjnej kawy po wiedeńsku należy wykorzystać napar kawowy z ekspresu

A. i mleko zagęszczone.
B. i śmietankę podgrzaną.
C. i lody śmietankowe.
D. i czekoladę płynną.
HGT.01 Pytanie 328
Wykonywanie usług kelnerskich

Herbatę po rosyjsku należy podawać

A. w wygrzanej porcelanowej filiżance, ustawionej na porcelanowym spodku.
B. w szklanym bowlu, ustawionym na szklanym spodku.
C. w wysokiej szklance, ustawionej na kryształowym spodku.
D. w szklance w metalowym uchwycie, ustawionej na metalowym spodku.
HGT.01 Pytanie 329
Wykonywanie usług kelnerskich

Czynność, polegająca na przemieszaniu składników napoju w szklanicy barmańskiej, to

A. mudlerowanie.
B. szprycowanie.
C. stirowanie.
D. rozdrabnianie.
HGT.01 Pytanie 330
Wykonywanie usług kelnerskich

Urządzenie przedstawione na rysunku służy do

Ilustracja do pytania 10
A. mieszania ciasta.
B. mielenia cukru.
C. rozdrabniania mięsa.
D. napowietrzania białek jaj.
HGT.01 Pytanie 331
Wykonywanie usług kelnerskich

Jak często należy czyścić kolbę w manualnym ekspresie ciśnieniowym?

A. Każdorazowo po sporządzeniu porcji kawy.
B. Po sporządzeniu pięciu porcji kawy.
C. Okresowo, co drugi dzień.
D. Na koniec dnia.
HGT.01 Pytanie 332
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą czynność w procesie sporządzania indyka pieczonego z nadzieniem należy przyjąć za Krytyczny Punkt Kontrolny (CCP), jeżeli w planie HAACP jako źródło zakażenia zapisano niedokładną obróbkę termiczną?

A. Luzowanie.
B. Tranżerowanie.
C. Pieczenie.
D. Formowanie.
HGT.01 Pytanie 333
Wykonywanie usług kelnerskich

Maksymalna temperatura serwowania chłodnika litewskiego wynosi

A. 70°C
B. 55°C
C. 14°C
D. 0°C
HGT.01 Pytanie 334
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonej receptury sporządzany jest sos

Ilustracja do pytania 14
A. ravigotte.
B. winegret.
C. tatarski.
D. cumberland.
HGT.01 Pytanie 335
Wykonywanie usług kelnerskich

W którym naczyniu należy podać konsumentowi porcję musu malinowego?

A. W pucharku szklanym.
B. W goblecie szklanym.
C. Na półmisku porcelanowym.
D. Na gerydonie posrebrzanym.
HGT.01 Pytanie 336
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawione na zdjęciu stanowisko przygotowano do wykonania

Ilustracja do pytania 16
A. blenderowania.
B. filetowania.
C. flambirowania.
D. tranżerowania.
HGT.01 Pytanie 337
Wykonywanie usług kelnerskich

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego, oblicz ilość mleka potrzebną do sporządzenia
5 porcji koktajlu bananowego.

Ilustracja do pytania 17
A. 40 ml
B. 250 ml
C. 80 ml
D. 400 ml
HGT.01 Pytanie 338
Wykonywanie usług kelnerskich

Pracownikiem działu produkcyjnego zakładu gastronomicznego jest

A. kelner.
B. magazynier.
C. barista.
D. kucharz.
HGT.01 Pytanie 339
Wykonywanie usług kelnerskich

Do cech osobowych niepożądanych u kelnera należy

A. wytrwałość.
B. komunikatywność.
C. odpowiedzialność.
D. arogancja.
HGT.01 Pytanie 340
Wykonywanie usług kelnerskich

Pracownik restauracji odpowiedzialny za przechowywanie i dobieranie win do potraw oraz serwowanie ich gościom to

A. bufetowy.
B. barman.
C. barista.
D. sommelier.
HGT.01 Pytanie 341
Wykonywanie usług kelnerskich

Do podawania antrykotu serwisem specjalnym z wózka kelnerskiego należy przygotować: płytę podgrzewczą, deskę, nóż, talerzyk na odpadki

A. i nożyce.
B. i sztućce serwisowe.
C. i sztućce do tranżerowania.
D. i szczypce.
HGT.01 Pytanie 342
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę przygotowano do serwowania gościom serwisem francuskim?

A. Zakąskę na półmisku.
B. Tort na talerzyku.
C. Zupę w talerzu głębokim.
D. Deser w pucharku.
HGT.01 Pytanie 343
Wykonywanie usług kelnerskich

Wykonując prace obsługowe podczas przyjęcia, kelner powinien podać kartę menu w pierwszej kolejności

A. gospodyni przyjęcia.
B. zaproszonej kobiecie.
C. zaproszonemu mężczyźnie.
D. gospodarzowi przyjęcia.
HGT.01 Pytanie 344
Wykonywanie usług kelnerskich

Ofertę potraw opracowaną dla diabetyków należy zamieścić w karcie

A. okolicznościowej.
B. standardowej.
C. dnia.
D. specjalnej.
HGT.01 Pytanie 345
Wykonywanie usług kelnerskich

Który system ekspedycji potraw przedstawiono na schemacie?

Ilustracja do pytania 25
A. Francuski.
B. Czeski.
C. Polski.
D. Szwedzki.
HGT.01 Pytanie 346
Wykonywanie usług kelnerskich

Dodatki podawane do galarety mięsnej to

A. pieczywo ciemne i likier.
B. pieczywo ciemne i wino wytrawne.
C. pieczywo jasne i wino wytrawne.
D. pieczywo jasne i wódka.
HGT.01 Pytanie 347
Wykonywanie usług kelnerskich

Które wino należy zaproponować do pieczeni wołowej?

A. Czerwone dry.
B. Białe brut.
C. Różowe semi sweet.
D. Wermut.
HGT.01 Pytanie 348
Wykonywanie usług kelnerskich

Którą potrawę powinien zaproponować kelner gościowi zamawiającemu potrawy jarskie?

A. Bigos.
B. Ruskie pierogi.
C. Galantynę.
D. Tymbaliki.
HGT.01 Pytanie 349
Wykonywanie usług kelnerskich

Który dodatek należy zaproponować do bitych zrazów wołowych gościowi, który nie preferuje ziemniaków oraz przetworów z pszenicy?

A. Kluski śląskie.
B. Frytki.
C. Kaszę gryczaną.
D. Kaszę kuskus.
HGT.01 Pytanie 350
Wykonywanie usług kelnerskich

Rejestrację zamówienia na terminalu stacjonarnym należy rozpocząć od wprowadzenia

A. ceny potrawy.
B. liczby gości.
C. aktywującego hasła.
D. numeru stolika.
HGT.01 Pytanie 351
Wykonywanie usług kelnerskich

Skirting należy przypiąć do stołów

A. konsumenckich dla gości indywidualnych.
B. okrągłych na uroczystą kolację zasiadaną.
C. w letnim ogródku piwnym.
D. bufetu śniadaniowego.
HGT.01 Pytanie 352
Wykonywanie usług kelnerskich

Do filetowania upieczonej ryby należy zastosować serwis

A. niemiecki.
B. rosyjski.
C. angielski.
D. francuski.
HGT.01 Pytanie 353
Wykonywanie usług kelnerskich

Metodę francuską stosuje się do serwowania

A. zup z wazy.
B. sufletów serowych.
C. zup specjalnych.
D. koktajli rakowych.
HGT.01 Pytanie 354
Wykonywanie usług kelnerskich

Do konsumpcji kawioru kelner powinien podać: talerzyk do pieczywa, nóż i widelec zakąskowy oraz

A. talerz zasadniczy i szczypce z widelczykiem.
B. talerz zasadniczy i łopatkę z masy perłowej.
C. talerzyk zakąskowy i szczypce z widelczykiem.
D. talerzyk zakąskowy i łopatkę z masy perłowej.
HGT.01 Pytanie 355
Wykonywanie usług kelnerskich

Do czynności przygotowawczych przyjęć okolicznościowych należy

A. sprzątanie brudnej zastawy stołowej.
B. nakrywanie stołów obrusami.
C. uzupełnianie kieliszków napojami.
D. serwowanie potraw.
HGT.01 Pytanie 356
Wykonywanie usług kelnerskich

Na przyjęciu okolicznościowym kelner powinien zachować następującą kolejność serwowania potraw:

A. gość honorowy, dzieci, kobiety, mężczyźni.
B. dzieci, gość honorowy, kobiety, mężczyźni.
C. kobiety, gość honorowy, mężczyźni, dzieci.
D. gość honorowy, mężczyźni, kobiety, dzieci.
HGT.01 Pytanie 357
Wykonywanie usług kelnerskich

Śniadanie wiedeńskie dla jednej osoby, zamówione do pokoju hotelowego, należy podać na

A. wózku bemarowym.
B. małej tacy okrągłej.
C. dużej tacy prostokątnej.
D. pomocniku kelnerskim.
HGT.01 Pytanie 358
Wykonywanie usług kelnerskich

Przedstawiony na zdjęciu zestaw służy do serwowania kawy

Ilustracja do pytania 38
A. po irlandzku.
B. po turecku.
C. po staropolsku.
D. po włosku.
HGT.01 Pytanie 359
Wykonywanie usług kelnerskich

Dyżurny kelner room service powinien zebrać zamówienia "klamkowe"

A. wieczorem.
B. w porze śniadań.
C. nad ranem.
D. przed obiadem.
HGT.11 Pytanie 360
Organizacja usług gastronomic…

Do placówek gastronomicznych sektora publicznego należą

A. kawiarnie.
B. stołówki.
C. restauracje.
D. bufety.