Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.11 Pytanie 321
Organizacja usług gastronomic…

Wyznacz cenę brutto za jedną porcję wina o objętości 100 ml, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 0,7 litra wynosi 14,00 zł, marża wynosi 50%, a stawka VAT wynosi 23%?

A. 25,83 zł
B. 21,48 zł
C. 3,07 zł
D. 3,69 zł
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych z tabeli, oblicz minimalną powierzchnię, jaką powinna mieć sala na przyjęcie zasiadane dla 60 osób, jeżeli goście zasiądą przy okrągłych stołach.

Konfiguracja stołuWartość współczynnika powierzchni [m²/osobę]Powierzchnia dodatkowa
I (dwustronna)1,5
Grzebień (dwustronna)
E (dwustronna)2,0
Stoły okrągłe
U (dwustronna)3,0
Czworobok

A. 207,0 m2
B. 138,0 m2
C. 120,0 m2
D. 103,5 m2
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie elementy bielizny są używane do przykrycia stołów bufetowych na imprezach okolicznościowych?

A. Moltony, obrusy oraz napperony
B. Napperony, skirtingi oraz moltony
C. Obrusy, moltony i skirtingi
D. Laufry, obrusy oraz moltony
HGT.01 Pytanie 325
Wykonywanie usług kelnerskich

Napperon to element bielizny stołowej, który jest używany do

A. nakrywania długich stołów podczas przyjęć zasiadanych.
B. osłonięcia stołu bufetowego.
C. osłonięcia odzieży.
D. rozjaśnienia obrusów w innym kolorze.
Wykonywanie usług kelnerskich

Kelner zamierza przygotować stolik na uroczystą kolację. Jakim sposobem powinien ułożyć sztućce?

A. Sztućce do zupy najbliżej talerza
B. Sztućce do przystawek najbliżej talerza
C. Sztućce do dania głównego najbliżej talerza
D. Sztućce do deserów bliżej talerza niż sztućce do przystawek
HGT.11 Pytanie 328
Organizacja usług gastronomic…

Jakie elementy powinny zostać przygotowane na przyjęcia w stylu amerykańskim?

A. stoły konsumenckie i stoły dostawcze
B. stoły konsumenckie i stoły bufetowe
C. stoły koktajlowe i stoły bufetowe
D. stoły koktajlowe i stoły dostawcze
Wykonywanie usług kelnerskich

Jakie danie zostało przygotowane do podania według techniki francuskiej?

A. Zupa z dyni w bulionówce
B. Szparagi z wody na półmisku
C. Koktajl owocowy w wysokim pucharku
D. Szarlotka z lodami na talerzu deserowym
HGT.11 Pytanie 332
Organizacja usług gastronomic…

Usługowa działalność lokalu gastronomicznego polega na

A. obsłudze klientów w punkcie sprzedaży
B. dystrybucji wyrobów tytoniowych
C. handel solonymi migdałami i słodyczami
D. przygotowywaniu dań i napojów
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaki deser powinien być uwzględniony w menu dla osób z nietolerancją glutenu?

A. Sałatka owocowa z lodami jogurtowymi
B. Śliwki w cieście kruchym z sosem karmelowym
C. Pierogi z jagodami oraz bitą śmietaną
D. Szarlotka na ciepło z lodami jogurtowymi
Wykonywanie usług kelnerskich

Która z umiejętności nie wpływa na postrzeganie zawodowe kelnera?

A. Profesjonalne przedstawianie menu
B. Gwarantowanie najwyższego standardu obsługi gości
C. Rozpoznawanie smaków i aromatów
D. Gra na instrumentach klawiszowych
HGT.11 Pytanie 339
Organizacja usług gastronomic…

Ile stolików koktajlowych trzeba przygotować na przyjęcie koktajlowe dla 160 osób, zakładając, że jeden stolik jest przeznaczony dla 8 gości, a zlecający wymaga przygotowania podwójnej liczby stolików?

A. 40 sztuk
B. 16 sztuk
C. 20 sztuk
D. 32 sztuki
HGT.11 Pytanie 340
Organizacja usług gastronomic…

Jaką metodę przygotowania wybrał kelner przy sporządzaniu flambirowanych bananów?

A. Angielską
B. Rosyjską
C. Francuską
D. Niemiecką
Organizacja usług gastronomic…

Aby poprawić użyteczność sali konsumenckiej oraz przyspieszyć obsługę gości, należy zainstalować

A. stoły bufetowe
B. pomocniki kelnerskie
C. szafy na naczynia
D. wózki bemarowe
Wykonywanie usług kelnerskich

Którego surowca brakuje w przedstawionym normatywie surowcowym do sporządzenia klusek śląskich ze skwarkami?

Normatyw surowcowy na 5 porcji
SurowceIlość
ziemniaki1 750 g
jaja2 szt.
?380 g
słonina50 g
sóldo smaku

A. Mąki ziemniaczanej.
B. Cukru kryształu.
C. Sera twarogowego.
D. Mąki krupczatki.
HGT.11 Pytanie 346
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych.

Kalkulacja kosztów 1 porcji surówki z owoców mieszanych
SurowiecIlość
[g]
Cena jednostkowa
[zł/kg]
Wartość
[zł]
Pomarańcze805,00
Banany605,00?
Jabłka406,00
Kiwi204,00
Ciemne winogrona1010,00
Miód460,00
Orzechy włoskie4420,00
Razem

A. 11,50 zł
B. 1,50 zł
C. 0,30 zł
D. 11,20 zł
HGT.11 Pytanie 347
Organizacja usług gastronomic…

Wysokość należnego podatku dochodowego w restauracji powinna być ustalana na podstawie

A. marży gastronomicznej
B. kosztów produkcji
C. poziomu sprzedaży
D. wyniku finansowego
Wykonywanie usług kelnerskich

Jaką maksymalną liczbę nakryć można przewidzieć na stole o wymiarach 2,6 m x 2,6 m, jeżeli odstępy między nakryciami wynoszą 60 cm, a skrajne nakrycia są oddalone o 40 cm od krawędzi stołu?

A. 16 nakryć
B. 20 nakryć
C. 10 nakryć
D. 12 nakryć
HGT.11 Pytanie 350
Organizacja usług gastronomic…

Trudności w dotarciu do stołu bufetowego podczas nakładania potraw na talerze w trakcie przyjęcia mogą wynikać z

A. niedostatecznej długości stołu bufetowego
B. braku miejsc przeznaczonych do spożywania posiłków
C. nieobecności kucharzy przy stole bufetowym
D. przestronnej sali restauracyjnej
HGT.11 Pytanie 351
Organizacja usług gastronomic…

Brutto cena jednej porcji zestawu grillowanych warzyw wynosi 12,00 zł. Jaką marżę uzyskasz, jeżeli koszt zakupu składników do przygotowania 10 porcji wynosi 30,00 zł?

A. 400%
B. 300%
C. 100%
D. 200%
HGT.11 Pytanie 352
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile kilogramów wołowiny i cebuli należy zamówić do sporządzenia 15 porcji pieczeni wołowej i 5 porcji sałatki z wołowiną.

Normatyw surowcowy
Pieczeń wołowa
10 porcji
Sałatka z wołowiną
10 porcji
Nazwa surowcaIlośćNazwa surowcaIlość
Wołowina1500 gWołowina500 g
Cebula100 gOgórki kiszone300 g
Słonina100 gCebula100 g
Musztarda20 gPapryka czerwona100 g
Smalec50 gMajonez150 g

A. 2,25 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
B. 2,50 kg wołowiny i 0,20 kg cebuli.
C. 2,50 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
D. 2,25 kg wołowiny i 0,15 kg cebuli.
Organizacja usług gastronomic…

Korzystając z tabeli określ, która oferta organizacji przyjęcia gwarantuje najniższe koszty konsumpcji na 1 osobę.

Kalkulacja kosztów organizacji przyjęcia dla 50 osób
Oferta 1Oferta 2Oferta 3Oferta 4
Wynajem sali250,00 zł300,00 zł250,00 zł300,00 zł
Parking50,00 zł250,00 zł50,00 zł250,00 zł
Koszt konsumpcji3 825,00 zł3 600,00 zł3 375,00 zł4 050,00 zł
Zespół muzyczny550,00 zł550,00 zł500,00 zł550,00 zł
Dekoracja250,00 zł150,00 zł200,00 zł150,00 zł
Razem????
A.B.C.D.

A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HGT.11 Pytanie 357
Organizacja usług gastronomic…

Jakie akcesoria serwisowe powinny być dobrane do talerza zakąskowego, gdy planowane jest podanie jednoporcjowe terriny z dorsza wraz z pieczywem i masłem?

A. Talerz do pieczywa, nóż do masła, średni widelec stołowy, średni nóż stołowy
B. Talerz na odpady, widelec do ryby, nóż do ryby
C. Talerz do pieczywa, nóż do masła, widelec do ryby, nóż do ryby
D. Talerz na odpady, średni nóż stołowy, średni widelec stołowy