Filtrowanie pytań
Przygotowanie i wydawanie dań
A. zmrożone i zagęszczone
B. gotowane w syropie cukrowym
C. odparowane pod ciśnieniem
D. oczyszczone i odparowane
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie dodatki najlepiej komponują się z zupą krem z pieczarek?
A. diablotki lub paszteciki
B. paluszki lub krakersy
C. grzanki lub groszek ptysiowy
D. tosty lub krokiety
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby przygotować sos beszamelowy, należy wykonać następujące kroki:
A. przygotować zasmażkę I stopnia, rozcieńczyć ją zimnym mlekiem, dodać żółtka, a następnie zagotować intensywnie mieszając
B. przygotować zasmażkę II stopnia, rozcieńczyć ją gorącym mlekiem, zagotować, a następnie dodać żółtka intensywnie mieszając
C. przygotować zasmażkę II stopnia, rozcieńczyć ją zimnym mlekiem, zagotować, a następnie dodać żółtka intensywnie mieszając
D. przygotować zasmażkę I stopnia, rozcieńczyć ją zimnym mlekiem, zagotować, a następnie dodać żółtka intensywnie mieszając
Przygotowanie i wydawanie dań
Proszę przygotować zestaw dań: zupa kalafiorowa, paprykarz, ryż sypki, sałata zielona z śmietaną, sorbet truskawkowy. Jaka jest prawidłowa sekwencja, w której powinny być zrealizowane te dania?
A. Zupa, paprykarz, ryż, sałata, sorbet
B. Zupa, ryż, paprykarz, sorbet, sałata
C. Sorbet, zupa, paprykarz, ryż, sałata
D. Sorbet, zupa, paprykarz, sałata, ryż
Przygotowanie i wydawanie dań
Ile litrów wody potrzeba do przygotowania musu z jednej porcji kaszy manny?
A. 6 - 8
B. 2 - 1
C. 5 - 3
D. 9 - 10
Przygotowanie i wydawanie dań
W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje
| Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego |
|---|
| porzeczka czarna |
| woda |
| ? |
| cukier |
A. żelatyny.
B. mąki pszennej.
C. agaru.
D. mąki ziemniaczanej.
HGT.02 Pytanie 127
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby przygotować kaszę gryczaną na sypko z 1 kg surowca, jakie ilości wody są potrzebne?
A. 1,5 l wody
B. 2,5 l wody
C. 2,0 l wody
D. 3,0 l wody
Przygotowanie i wydawanie dań
Brązowy osad, który pojawia się podczas gotowania rosołu, jest rezultatem
A. karmelizacji monosacharydów
B. denaturacją białek prostych
C. pęcznienia żelatyny
D. wytapiania lipidów
Przygotowanie i wydawanie dań
Proces, który polega na obsmażeniu półproduktu, a następnie gotowaniu go w niewielkiej ilości wody pod przykryciem, nazywa się
A. smażeniem
B. podgrzewaniem
C. duszeniem
D. gotowaniem
Przygotowanie i wydawanie dań
Do składników ciasta biszkoptowego należą jaja, mąka oraz
A. proszek do pieczenia i mleko
B. proszek do pieczenia
C. cukier i mleko
D. cukier
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby uzyskać puszystość sufletu, należy używać
A. przesianej mąki
B. piany z białek
C. sody oczyszczonej
D. namoczonej bułki
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie urządzenie skraca czas przygotowywania dań?
A. Bemar.
B. Sous-vide.
C. Szybkowar.
D. Urządzenie do gotowania.
Przygotowanie i wydawanie dań
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
A. ziemniaków gotowanych
B. sałatek
C. pulpetów z drobiu
D. kotletów
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować, aby przygotować "Wołową sztukę mięsa"?
A. Grillowanie
B. Gotowanie
C. Duszenie
D. Pieczenie
Przygotowanie i wydawanie dań
Wątróbka wieprzowa w stylu saute powinna być zaklasyfikowana jako potrawa
A. pieczona
B. gotowana
C. duszona
D. smażona
Przygotowanie i wydawanie dań
Którego surowca brakuje w przedstawionym wykazie surowców, potrzebnych do sporządzenia pstrąga na niebiesko?
| Surowiec |
| Pstrąg rzeczny |
| Włoszczyzna |
| Ziele angielskie |
| Pieprz |
| Gorczyca |
| Sól |
A. Piwa.
B. Mleka.
C. Oleju.
D. Octu.
Przygotowanie i wydawanie dań
Do konserwacji należy wykorzystywać metodę pasteryzacji
A. miodu
B. majonezu
C. majeranku
D. mleka
Przygotowanie i wydawanie dań
Warzywa pokrojone w julienne przyjmują formę
A. prostokątów
B. kostek
C. pasków
D. kul
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby uzyskać lekką konsystencję naleśników, do ciasta należy dodać
A. suszone drożdże
B. gazowaną wodę mineralną
C. przesianą mąkę ziemniaczaną
D. roztopione masło
Przygotowanie i wydawanie dań
W tabeli przedstawiono sposób wykonania klusek
| Sposób wykonania | |
|---|---|
| 1. | Do miski przesiać mąkę. |
| 2. | Wymieszać jaja z wodą i solą. |
| 3. | Wlać masę jajeczną do mąki mieszając. |
| 4. | Metalową łyżką zwilżoną we wrzącej wodzie formować małe kluski. |
| 5. | Kluski wrzucać do wrzącej wody. Gotować około 5 minut. |
A. półfrancuskich.
B. kładzionych.
C. francuskich.
D. lanych.
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakim środkiem spulchniającym dla sufletu jest?
A. najpierw mleko
B. możliwe, że mąka
C. ewentualnie śmietana
D. oczywiście jajo
Przygotowanie i wydawanie dań
Który z deserów powinien być wykończony warstwą karmelizowanego cukru?
A. Krem brulee
B. Krem sułtański
C. Pana cotta
D. Tiramisu
Przygotowanie i wydawanie dań
Kawa przygotowana w ekspresie, serwowana w filiżankach z dodatkiem słodkiej śmietanki, to kawa w stylu
A. adwokackim
B. wiedeńskim
C. tureckim
D. marokańskim
Przygotowanie i wydawanie dań
W trakcie zagęszczania kisielu kakaowego występuje proces
A. karmelizacji cukru
B. rozkładu proszku kakaowego
C. koagulacji białka mleka
D. kleikowania skrobi
Przygotowanie i wydawanie dań
Podczas procesów cieplnych mięso zmienia kolor z różowego na szary, ponieważ
A. mioglobina ulega degradacji.
B. kolagen przekształca się w żelatynę.
C. glikogen podlega karmelizacji.
D. białka zmieniają swoją strukturę.
Przygotowanie i wydawanie dań
Wykorzystując wszystkie surowce wymienione w normatywie, należy sporządzić
| Surowce i półprodukty | Normatyw na 4 porcje |
|---|---|
| Wieprzowina | 600 g |
| Mąka pszenna | 50 g |
| Tłuszcz | 70 g |
| Cebula | 50 g |
| Woda | 250 g |
| Sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, liść laurowy | do smaku |
A. paprykarz.
B. pieczeń.
C. sztufadę.
D. gulasz.
Przygotowanie i wydawanie dań
Potrawa z jajek ugotowanych, po wyjęciu ze skorupek, w osobnej wodzie z dodatkiem octu, to jaja
A. po wiedeńsku
B. smażone
C. poszetowe
D. mollet
Przygotowanie i wydawanie dań
Na jakim etapie przetwarzania technologicznego powinno się dodać sól do nasion fasoli?
A. Na początku gotowania nasion
B. Na końcu moczenia nasion
C. Na końcu gotowania nasion
D. Na początku moczenia nasion
Przygotowanie i wydawanie dań
Związki Maillarda powstają w trakcie
A. duszenia dietetycznego
B. gotowania na parze
C. gotowania sous vide
D. smażenia tradycyjnego
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie procesy zaliczają się do obróbki wstępnej podczas przygotowywania surówki?
A. sortowania i oczyszczania
B. mieszania i doprawiania
C. mycia i oczyszczania
D. płukania i rozdrabniania
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką metodę obróbki cieplnej wykorzystuje się do przygotowania pyz ziemniaczanych?
A. Gotowanie w wodzie
B. Smażenie w głębokim tłuszczu
C. Gotowanie na parze
D. Smażenie bez użycia tłuszczu
Przygotowanie i wydawanie dań
Pokrywanie potraw mąką pszenną to
A. zaprawianie
B. zabielanie
C. oprószanie
D. zamrażanie
Przygotowanie i wydawanie dań
Która z poniższych metod termicznej obróbki żywności najlepiej zachowuje wartości odżywcze warzyw?
A. Gotowanie na parze
B. Smażenie
C. Grillowanie
D. Pieczenie
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie potrawy mączne przygotowuje się z ciasta wyrabianego na stolnicy?
A. kluski kładzione
B. uszka
C. bliny
D. kluski francuskie
HGT.02 Pytanie 155
Przygotowanie i wydawanie dań
Propozycja menu na elegancką kolację wygląda następująco:
- zupa krem z zielonych szparagów
- filet z indyka w sosie brzoskwiniowo - morelowym, ziemniaki pieczone, bukiet surówek
- półmisek serów
- wino musujące
Jaką gorącą przekąskę należałoby dołączyć do tego menu?
A. Jaja w sosie tatarskim
B. Sałatka z serem Mozzarella i pomidorami
C. Krewetki królewskie w sosie balsamico
D. Pasztet wiejski z sosem żurawinowym
Przygotowanie i wydawanie dań
Pojawienie się "kłaczków" podczas mieszania żółtkami zupy kremowej sugeruje, że zupa była zbyt
A. zimna
B. gorąca
C. słodka
D. słona
Przygotowanie i wydawanie dań
W celu opiekania produktów, należy używać
A. bemara.
B. szybkowaru.
C. patelni.
D. salamander.
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować do przygotowania paprykarza drobiowego?
A. Smażenie
B. Duszenie
C. Zagotowanie
D. Pieczenie
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby przygotować sos beszamelowy, oprócz masła, konieczne jest użycie
A. wina i żółtek
B. jaj i śmietanki
C. śmietany i sera
D. mąki i mleka
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie urządzenie jest przeznaczone do pieczenia potraw?
A. piec indukcyjny
B. szybkowar
C. salamandra
D. piec konwekcyjny