Filtrowanie pytań
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu
Gdy klient dokonuje wyboru potraw lub napojów oraz samodzielnie ustala swoje zobowiązanie, które jest realizowane bez zaangażowania pośredników, uczestniczy w sprzedaży
W oparciu o organizację funkcjonalną przestrzeni w zakładzie gastronomicznym zmywalnia naczyń kuchennych powinna
Kiedy smażysz na elektrycznej patelni, jakie wyposażenie powinien mieć pracownik?
Semiwegetarianizm to styl żywienia, który eliminuje z diety
Jaki z podanych produktów ma działanie alkalizujące na pH płynów ustrojowych człowieka?
Który z mineralnych składników ma działanie kwasotwórcze?
W hotelowej restauracji serwowany jest gościom zestaw śniadaniowy, który zawiera: kawę z mlekiem, pieczywo drożdżowe, masło, dżem oraz miód. Jakie to śniadanie?
Po lewej stronie gościa znajduje się kelner
Proces przyrządzania naleśników obejmuje następujące etapy:
Na zamieszczonym schemacie kolejnych etapów przedstawiono metodę przygotowania ciasta
Ubijanie jajek z cukrem › ucieranie tłuszczu na puszystą konsystencję › dodanie masy jajecznej do tłuszczu › wprowadzenie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia › mieszanie składników › formowanie ciasta › pieczenie w temperaturze 180 ÷ 200°C
Która z poniższych diet dopuszcza spożycie mleka oraz produktów nabiałowych?
W trakcie przygotowywania ciasta biszkoptowego konieczne jest użycie metody
Przechowywanie owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do
Deser o smaku malinowym to
Podgrzewanie produktu w zakresie temperatur od 115 °C do 125 °C w celu zniszczenia wegetatywnych oraz przetrwalnikowych form mikroorganizmów to
Jak długo w maksymalnym czasie można przechowywać przygotowane potrawy schłodzone do temperatury 3°C w ciągu 90 minut?
Jaki typ obrusów wykorzystuje się do przymocowania na bocznych częściach stołów bankietowych?
Nieulegający rozpadowi i gęsty miąższ ziemniaka po ugotowaniu jest zalecany
Jaką metodę obróbki cieplnej należy zastosować do przygotowania "Pstrąga na niebiesko"?
Warzywa suszone, przechowywane w opakowaniach, które nie pozwalają na dostęp powietrza oraz ich nawilżanie, mogą być składowane w temperaturze od 1°C do 18°C przy wilgotności powietrza wynoszącej 60%
Tematyczne dania, na przykład: "Grzybowe przysmaki jesieni", powinny być umieszczane w karcie
Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?
Jaką kwotę brutto należy zapłacić za puszkę coca-coli w gastronomii, jeśli cena detaliczna wynosi 3 zł, marża gastronomiczna to 60%, a podatek VAT wynosi 22%?
Ile wyniesie rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób?
Dane do sporządzenia rachunku za usługę organizacji przerwy kawowej | |
---|---|
Ceny brutto produktów i napojów dla 1 osoby | 6,00 zł |
Cena brutto obsługi kelnerskiej | 100,00 zł |
Udzielony opust | 10% |
Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?
Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?
Nazwa produktu | Zawartość białka w 100 g części jadalnych |
---|---|
Soczewica | 23,5 g |
Groch | 22,9 g |
Soja | 34,9 g |
Ciecierzyca | 19,0 g |
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
Przechowywanie kartofli w cieple i w wilgotnym miejscu przyspiesza proces ich
Tworząc typową kartę menu dla restauracji, początek listy proponowanych dań powinien obejmować grupę
Reakcje Maillarda mają miejsce w trakcie wytwarzania
Przygotowując potrawę smażoną "Warzywa na patelnię" z użyciem mrożonych warzyw, powinno się
Płuczko-obieraczka to mechaniczne urządzenie, które ułatwia wstępną obróbkę zabrudzonych warzyw
Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.
warunki | Temperatura w °C | Wilgotność w % |
I. | 0 ÷ 3 | 90 |
II. | 4 ÷ 8 | 80 |
III. | 10 ÷ 12 | 70 |
IV. | 15 ÷ 18 | 60 |