Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Uroczysta kolacja obejmuje takie dania jak: galantyna drobiowa, sos cumberland, krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym, sandacz w stylu polskim, ziemniaki drążone, bukiet warzyw, sałata zielona. Jakie wino powinno się zalecić?

A. Wino deserowe, półsłodkie lub słodkie
B. Wino ziołowe wytrawne lub słodkie
C. Wino białe stołowe wytrawne lub półwytrawne
D. Wino czerwone stołowe wytrawne lub półwytrawne
HGT.02 Pytanie 47
Przygotowanie i wydawanie dań

Proces obróbki cieplnej, który polega na podgrzewaniu półproduktu w atmosferze powietrza w zakresie temperatur od 180°C do 250°C, to

A. smażenie
B. gotowanie
C. pieczenie
D. duszenie
HGT.02 Pytanie 48
Przygotowanie i wydawanie dań

Zatkany komin w kuchni z instalacją gazową stwarza ryzyko zatrucia dla pracujących tam kucharzy

A. pestycydem
B. aflatoksyną
C. oktanem
D. czadem
Organizacja żywienia i usług …

Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić

A. od 55 % do 60 % dziennego zapotrzebowania na energię
B. od 45 % do 50 % dziennego zapotrzebowania na energię
C. od 25 % do 30 % dziennego zapotrzebowania na energię
D. od 35 % do 40 % dziennego zapotrzebowania na energię
Przygotowanie i wydawanie dań

Który z przedstawionych zestawów obiadowych nie jest skomponowany zgodnie z zasadami układania jadłospisów?

A. Zupa jarzynowa, pieczeń wołowa, ziemniaki z wody, sałatka z buraków, kompot z jabłek
B. Zupa pomidorowa z ryżem, zrazy duszone, kopytka, surówka z czerwonej kapusty, kompot z brzoskwiń
C. Zupa ogórkowa, gulasz wołowy, kopytka, ogórek kwaszony, kompot z agrestu
D. Krupnik, ryba smażona, ziemniaki z wody, surówka z warzyw mieszanych, kompot z truskawek
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?

A. Cukier puder, kawa zbożowa, melon
B. Mąka ziemniaczana, kasza manna, groch
C. Mąka kukurydziana, kasza perłowa, sałata
D. Truskawki, fasola szparagowa, orzechy
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.

Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii
Nazwa surowcaIlość
[g]
Zawartość witaminy A
w 100 g surowca
[μg]
Ogórek świeży11028
Śmietana20150
Koper2350

A. 130,8 µg
B. 67,8 µg
C. 65,0 µg
D. 528,0 µg
Przygotowanie i wydawanie dań

Co charakteryzuje stopień wysmażenia steku określanego jako well done?

A. niemal surowym mięsem
B. umiarkowanym stopniem wysmażenia
C. niskim stopniem wysmażenia
D. bardzo dobrym wysmażeniem
Przygotowanie i wydawanie dań

Kilka dni przechowywania owoców i warzyw w szczelnych plastikowych pojemnikach prowadzi do

A. zwiększenia bezpieczeństwa żywności
B. hamowania wzrostu drobnoustrojów
C. rozwoju i aktywności drobnoustrojów
D. zachowania cech organoleptycznych
Organizacja żywienia i usług …

Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?

A. dostarczanie wyrobów garmażeryjnych do innych lokali gastronomicznych
B. usługa drive - through oferująca sprzedaż zestawów posiłków dla kierowców
C. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów oraz napojów do spożycia na miejscu
D. świadczenie usług cateringowych
Przygotowanie i wydawanie dań

Oblicz, jaka będzie cena sprzedaży 250 ml coca-coli w lokalu gastronomicznym, jeśli cena zakupu 1 litra coca-coli to 2 zł, marża gastronomiczna wynosi 100%, a stawka VAT to 7%?

A. 1,70 zł
B. 1,00 zł
C. 1,07 zł
D. 4,28 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?

A. 4,80 kg
B. 0,48 kg
C. 0,75 kg
D. 7,50 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?

A. synteza ATP, który przechowuje energię
B. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
C. ochrona uzębienia przed demineralizacją
D. regulacja równowagi wodno-elektrolitowej
HGT.02 Pytanie 71
Przygotowanie i wydawanie dań

W restauracji butelka wina o objętości 0,75 l kosztuje 60,00 zł. Oblicz cenę lampki wina o objętości 100 ml.

A. 7 zł
B. 6zł
C. 8 zł
D. 9 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.

Nazwa surowcaSurowce po obróbce wstępnej na 1 porcjęZawartość energii w 100 g produktu
kalafior120 g22 kcal
masło10 g735 kcal
bułka tarta3 g347 kcal

A. 133,00 kcal
B. 110,31 kcal
C. 98,97 kcal
D. 134,60 kcal
HGT.02 Pytanie 73
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaki proces polega na chemicznym eliminowaniu mikroorganizmów?

A. Sterylizacja
B. Dezynfekcja
C. Dezynsekcja
D. Pasteryzacja
Organizacja żywienia i usług …

Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?

A. 18,45 zł
B. 15,00 zł
C. 30,00 zł
D. 36,90 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Przygotować rozczyn z zaparzonej mąki, dodać jaja, resztę mąki, roztopiony tłuszcz, a następnie wszystko dobrze wyrobić. Jakie ciasto powstaje w wyniku zastosowanej metody?

A. Drożdżowe
B. Biszkoptowe
C. Kruche
D. Parzone