Filtrowanie pytań
Przygotowanie i wydawanie dań
A. stosowanie diety lekkostrawnej
B. systematyczny pomiar temperatury ciała
C. korzystanie z pościeli antyalergicznej
D. nacieranie ciała spirytusem i oklepywanie
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów błonnika pokarmowego znajduje się w jednej porcji 0,3 kg zupy fasolowej, jeśli 100 gramów zupy dostarcza 2,4 grama tego składnika?
A. 17,2 g
B. 0,7 g
C. 12,7 g
D. 7,2 g
Przygotowanie i wydawanie dań
Siekaną polędwicę wołową, która ma być użyta do befsztyku tatarskiego, powinno się przechowywać w warunkach chłodniczych maksymalnie
A. 2 dni
B. 8 godzin
C. 1 dzień
D. 2 godziny
HGT.12 Pytanie 804
Organizacja żywienia i usług …
Do przygotowania stołów na przyjęcie zasiadane, oprócz obrusów, jakie elementy powinny być wykorzystane?
A. skirting, serwetki płócienne
B. molton, skirting
C. molton, serwetki płócienne
D. skirting, napperon
Organizacja żywienia i usług …
Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu
A. na przyjęcie rodzinne zasiadane
B. na oficjalne przyjęcie państwowe
C. na konferencję
D. na przyjęcie cocktailowe
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby przygotować klasyczny krupnik, konieczne jest zastosowanie
A. kaszy manny
B. mąki pszennej
C. mąki ziemniaczanej
D. kaszy jęczmiennej
Przygotowanie i wydawanie dań
Subtelny smak kapusty włoskiej osiąga się poprzez jej gotowanie
A. z olejem
B. z masłem
C. z cukrem
D. z mlekiem
HGT.02 Pytanie 808
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką wartość energetyczną ma 100 g filetów z dorsza podanych po grecku, w przypadku gdy zawierają 11 g białka, 11 g tłuszczu oraz 5 g węglowodanów?
A. 243 kcal
B. 188 kcal
C. 108 kcal
D. 163 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Kucharz przygotował przepis na nową sałatkę warzywną z sosem winegret. Po przeprowadzeniu próbnej produkcji zauważono, że sałatka nie jest wystarczająco soczysta, rozdrobnione warzywa w szybkim czasie tracą wilgoć, a świeże warzywa ciemnieją. Jakie modyfikacje można wprowadzić do przepisu, by wyeliminować te problemy?
A. Zwiększyć objętość sosu winegret
B. Zwiększyć ilość warzyw
C. Dodać sok z cytryny
D. Dodać cukier
Przygotowanie i wydawanie dań
W kawiarni, gdzie zastosowano marżę gastronomiczną na poziomie 25%, deser lodowy ma cenę 10 zł. Jaka jest cena gastronomiczna deseru bez uwzględnienia marży?
A. 12,5 zł
B. 7,5 zł
C. 25,0 zł
D. 8,0 zł
Przygotowanie i wydawanie dań
Czym wyróżnia się krem brûlée pod względem dekoracyjnym?
A. skarmelizowany cukier
B. ubita śmietanka
C. cukier trzcinowy
D. sos malinowy
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakiego koloru deski należy używać do porcjowania surowego drobiu?
A. żółtego
B. brązowego
C. czerwonego
D. niebieskiego
Przygotowanie i wydawanie dań
Aby przygotować 30 porcji kotletów panierowanych, które składają się z 800 g filetów drobiowych na 5 porcji, 2 jaj (100 g), 50 g mąki oraz 120 g bułki tartej, ile składników należy użyć:
A. 7200 g filetów, 18 jaj, 450 g mąki, 1080 g bułki tartej
B. 4800 g filetów, 12 jaj, 300 g mąki, 720 g bułki tartej
C. 2400 g filetów, 6 jaj, 150 g mąki, 360 g bułki tartej
D. 5500 g filetów, 10 jaj, 200 g mąki, 400 g bułki tartej
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie urządzenie do pieczenia umożliwia skrócenie czasu obróbki oraz osiągnięcie wyższej efektywności?
A. Piec konwekcyjno-parowy
B. Kombiwar
C. Piec konwekcyjny
D. Piekarnik
Przygotowanie i wydawanie dań
Podczas udzielania pierwszej pomocy osobie, która straciła przytomność, co należy zrobić w pierwszej kolejności?
A. położyć osobę na plecach, wachlować okolice czoła
B. przenieść osobę do chłodnego miejsca, podać zimny napój
C. ulegować osobę na plecach, obrócić głowę na bok, lekko unieść nogi do góry
D. wykonać sztuczne oddychanie
Organizacja żywienia i usług …
Wzrost temperatury ciała, obniżona sprawność umysłowa oraz zatrucie niebezpiecznymi produktami metabolizmu to przykłady objawów wywołanych
A. nadmiernym przyjmowaniem chloru, sodu i potasu.
B. ujemnym bilansem wody w organizmie.
C. nadmiernym spożyciem prostych węglowodanów
D. niedoborem witamin B1 i PP.
HGT.02 Pytanie 817
Przygotowanie i wydawanie dań
Ile wapnia dostarczy organizmowi człowieka spożycie 1 porcji koktajlu z jogurtu i czarnej porzeczki?
| Nazwa potrawy: Koktajl z jogurtu i czarnej porzeczki | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa produktu | Ilość na 1 porcję [g] | Zawartość w 100 g produktu | ||
| Wapń [mg] | Witamina C [mg] | Białko [g] | |||
| 1. | Jogurt 2% | 200 | 170 | 1,0 | 4,3 |
| 2. | Czarna porzeczka | 50 | 40 | 183 | 1,3 |
| 3. | Cukier | 10 | - | - | - |
A. 360 mg
B. 420 mg
C. 210 mg
D. 170 mg
Przygotowanie i wydawanie dań
Odzież robocza jest używana przez pracowników działu produkcji w zakładzie gastronomicznym z powodów
A. odpornościowych
B. estetycznych
C. antyseptycznych
D. sanitarnych
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką techniką należy przyrządzać "Rybę po polsku"?
A. gotowania
B. pieczenia
C. zapiekania
D. smażenia
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.
| Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena jednostkowa brutto [zł] |
| Przerwa obiadowa | 1 zestaw obiadowy | 14,00 |
| Animator zabaw dla dzieci | 1 godzina | 25,00 |
A. 975,00 zł
B. 100,00 zł
C. 350,00 zł
D. 450,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Żółć odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia
A. składników mineralnych
B. białek
C. węglowodanów
D. tłuszczów
Przygotowanie i wydawanie dań
Jak należy postąpić z opakowaniem, na którym umieszczono poniższy znak?

A. Przeznaczyć do recyklingu.
B. Przeznaczyć do ponownego użycia.
C. Zwrócić producentowi.
D. Wyrzucić do kosza.
Przygotowanie i wydawanie dań
Jak nazywa się zupa pochodząca z Włoch?
A. szczi
B. minestra
C. zupa gulaszowa
D. zupa cebulowa
Przygotowanie i wydawanie dań
Osoba organizująca rodzinne spotkanie powinna wystroić stół w stylu rustykalnym. Jaki to będzie stół?
A. na ludowo
B. prezydialny
C. bankietowy
D. rosyjski
Organizacja żywienia i usług …
Jak nazywa się technika, która polega na zastosowaniu słoniny do nawilżenia chudego mięsa przed jego pieczeniem?
A. Peklowanie
B. Szpikowanie
C. Bejcowanie
D. Tablerowanie
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych składników odżywczych można uznać za antyodżywczy?
A. laktoza
B. kwas linolowy
C. karoten
D. kwas szczawiowy
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie działania mające na celu zapobieganie zagrożeniom powinny być podjęte podczas odbioru towaru?
A. Nadzór nad produkcją artykułów spożywczych
B. Sprawdzanie czasu przechowywania
C. Weryfikacja dostawcy
D. Prawidłowe warunki przechowywania
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaja serwowane w szklance są częścią śniadania
A. myśliwskiego
B. angielskiego
C. kontynentalnego
D. wiedeńskiego
Przygotowanie i wydawanie dań
Zrazy nadziewane powinny być klasyfikowane jako potrawy
A. duszona
B. gotowane
C. smażone
D. pieczone
Przygotowanie i wydawanie dań
Zamieszczony wykaz produktów do sporządzenia kawy po irlandzku należy uzupełnić
| Produkty do sporządzenia kawy po irlandzku | |
|---|---|
| Cukier trzcinowy | |
| Napar kawowy | |
| ? | |
| Bita śmietana | |
A. o whisky.
B. o czekoladę.
C. o mleko.
D. o imbir.
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką ilość ziemniaków należy zastosować do przygotowania 2 porcji placków ziemniaczanych, jeżeli na 10 porcji potrzeba 3,5 kg tego składnika?
A. 1,40 kg
B. 1,05 kg
C. 70 dag
D. 35 dag
Przygotowanie i wydawanie dań
Oblicz, ile czasu trzeba przewidzieć na upieczenie 15 porcji zapiekanek, jeśli w ciągu 30 minut da się przygotować 3 porcje.
A. 2,0 godz
B. 3,0 godz
C. 2,5 godz
D. 1,5 godz
Organizacja żywienia i usług …
Klasycznym sposobem serwowania węgierskiej zupy gulaszowej jest podanie jej w
A. kokilce
B. nelsonce
C. kociołku
D. bulionówce
Przygotowanie i wydawanie dań
Solanka peklująca jest używana między innymi do
A. oczyszczania oleju
B. produkcji wina
C. konserwacji mięsa
D. fermentacji ogórków
Przygotowanie i wydawanie dań
Gzik to specyficzna potrawa z regionu Wielkopolski, serwowana z ziemniakami i przyrządzana
A. z sera twarogowego i śmietanki
B. z ciasta drożdżowego i kapusty
C. z mięsa oraz ciasta francuskiego
D. z warzyw strączkowych i jajek
Organizacja żywienia i usług …
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
A. public relations
B. publicity
C. promocji sprzedaży
D. sponsoringu
Organizacja żywienia i usług …
W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?
A. 2,00 g
B. 20,00 g
C. 1,00 g
D. 10,00 g
Przygotowanie i wydawanie dań
Jakie składniki znajdują się w 100 g mleka?
A. 3,2% białka oraz 3,4% tłuszczu
B. 5,2% białka oraz 8,4% tłuszczu
C. 9,9% laktozy oraz 80% wody
D. 4,6% laktozy oraz 30% wody
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka |
|---|
| – zahamowanie wzrostu – opóźnienie rozwoju fizycznego – pogorszenie gojenia ran |
A. niedoboru tłuszczów.
B. nadmiaru witaminy C.
C. nadmiaru jodu.
D. niedoboru białek.
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel lokalu gastronomicznego oferując 30% rabatu dla grupy turystów, która zamówi przynajmniej 10 zestawów obiadowych, wykorzystuje strategię
A. ceny
B. produktu
C. dystrybucji
D. promocji