Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?

A. 0,12 kg
B. 0,24 kg
C. 2,40 kg
D. 1,20 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić

Wykaz surowców
?
żółtka
ocet winny
sok z cytryny
sól, pieprz biały

A. o oliwę z oliwek.
B. o wywar mięsny jasny.
C. o masło klarowane.
D. o śmietankę kremową.
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zasadami tworzenia jadłospisów nie powinno się wymieniać porcji mięsa na ziemniaki

A. na rybę z ziemniakami
B. na makaron z sosem pomidorowym
C. na ryż z kurczakiem w sosie koperkowym
D. na kaszę gryczaną z gulaszem
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz
L.p.Rodzaj kaszyBiałko (g)Skrobia (g)Błonnik (g)Popiół (g)Tłuszcz (g)
1.manna8,774,02,50,31,0
2.jaglana10,555,03,21,03,5
3.pęczak8,468,25,41,12,0
4.gryczana12,660,55,92,01,9

A. Kasza gryczana.
B. Kasza manna.
C. Kasza pęczak.
D. Kasza jaglana.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką strategię ustalania cen powinien zastosować lokal gastronomiczny, który planuje wprowadzenie innowacyjnej usługi kulinarnej - kuchni molekularnej?

A. Jednolitą cenę.
B. Zróżnicowania cen.
C. Skimming.
D. Penetracyjną.
HGT.02 Pytanie 1089
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką metodę obróbki cieplnej uznaje się za najbardziej optymalną w dietetyce?

A. tradycyjne pieczenie
B. gotowanie w wodzie lub na parze
C. smażenie na tłuszczu
D. duszenie po wcześniejszym obsmażeniu
Przygotowanie i wydawanie dań

Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?

A. 30 kg schabu, 0,25 kg mąki, 1,5 kg tłuszczu
B. 6 kg schabu, 0,09 kg mąki, 0,3 kg tłuszczu
C. 30 kg schabu, 0,09 kg mąki, 1,5 kg tłuszczu
D. 6 kg schabu, 0,25 kg mąki, 0,3 kg tłuszczu
Przygotowanie i wydawanie dań

Gdy pracownik się skaleczył, jego krew przedostała się do mielonego mięsa. W takiej sytuacji powinno się to mięso

A. mocno doprawić przyprawami
B. przeznaczyć do utylizacji
C. poddawać obróbce cieplnej
D. wykorzystać w dalszej produkcji
Przygotowanie i wydawanie dań

Kluczowym etapem przy przygotowywaniu mleczka waniliowego jest

A. dodanie jajek do masy mlecznej
B. wykonanie kalkulacji cenowej potrawy
C. przygotowanie foremek do obróbki termicznej
D. odmierzanie składników
Przygotowanie i wydawanie dań

Tłuszcze, które mają najkrótszy czas przydatności do spożycia w odpowiednich warunkach, to

A. olej z nasion słonecznika
B. masło śmietankowe
C. smazany tłuszcz wieprzowy
D. margaryna na bazie mleka
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów złożonych.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. nadmiaru tłuszczu.
D. nadmiaru białka.
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów koncentratu pomidorowego trzeba przygotować, aby zastąpić 4 kg pomidorów, jeśli 60 g koncentratu odpowiada 100 g pomidorów?

A. 4,00 kg
B. 1,50 kg
C. 2,40 kg
D. 6,00 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Mizerię w jednej porcji do dania głównego powinno się serwować

A. na talerzyku zakąskowym
B. w kompotierce z podstawkiem
C. na talerzu z daniem głównym
D. w pucharku z podstawkiem
Przygotowanie i wydawanie dań

W liście surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego brakuje

Lista surowców do sporządzenia kisielu porzeczkowego
porzeczka czarna
woda
?
cukier

A. mąki ziemniaczanej.
B. mąki pszennej.
C. żelatyny.
D. agaru.
Organizacja żywienia i usług …

Przezroczysty bilans energetyczny w ciele ludzkim utrzymujący się przez dłuższy czas prowadzi do

A. problemów ze wzrokiem
B. spowolnienia wzrostu
C. redukcji masy ciała
D. przyrostu masy ciała
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie przyprawy są niewskazane w potrawach przygotowywanych w diecie oszczędzającej, która ogranicza substancje wpływające na wydzielanie soku żołądkowego?

A. pieprz oraz musztarda
B. koperek oraz pietruszka
C. wanilia oraz cynamon
D. sól oraz cukier
Przygotowanie i wydawanie dań

Przed gotowaniem kaszy krakowskiej, zacieranie jej jajkiem ma na celu

A. skracanie czasu obróbki termicznej kaszy
B. zapobieganie nadmiernemu rozklejaniu kaszy
C. podwyższanie zdolności zagęszczającej kaszy
D. zwiększenie zdolności pęcznienia skrobi