Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Przygotowanie i wydawanie dań

Który deser należy sporządzać na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania?

Sposób wykonania
Na patelni zrumienić cukier i sporządzić karmel. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z częścią zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać masło i karmel. Zagotowane mleko połączyć z zawiesiną z mąki ziemniaczanej, zagotować, ciągle mieszając. Wyporcjować.

A. Krem.
B. Kisiel.
C. Mleczko.
D. Budyń.
Organizacja żywienia i usług …

Obiekt gastronomiczny w ramach akcji promocyjnej

A. proponuje dania dnia w korzystnej cenie
B. organizuje spotkania z specjalistami w dziedzinie żywienia
C. organizuje konferencje w branży
D. publikuje reklamę w lokalnych mediach
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak należy serwować herbatę dla pojedynczego gościa?

A. w filiżance, do zaparzania przy stole
B. w szklance, do zaparzania przy stole
C. w termosie, wcześniej zaparzoną
D. w filiżance, wcześniej zaparzoną
Przygotowanie i wydawanie dań

Do przygotowania jednej porcji pierogów potrzebne jest 160 g ugotowanej wołowiny. Ile surowej wołowiny trzeba zamówić, aby przygotować 40 porcji pierogów, biorąc pod uwagę, że straty podczas obróbki cieplnej wynoszą 20%?

A. 8,00 kg
B. 5,00 kg
C. 7,20 kg
D. 6,40 kg
Organizacja żywienia i usług …

Wykorzystując informacje zawarte w tabeli, oblicz jakie są wymagania surowcowe dla przygotowania 40 porcji frytek.
Normatyw surowcowy
na 10 porcji frytek
Nazwa produktuIlość
Ziemniaki3 500 g
Olej750 ml

A. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
B. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
C. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
D. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu śniadaniowego, którego skład przedstawiono w tabeli, najwięcej pełnowartościowego białka dostarczy organizmowi człowieka

Zestaw śniadaniowy
Potrawa/dodatek/napójIlość
omlet naturalny100 g
pieczywo mieszane30 g
masło extra30 g
kawa cappuccino125 ml

A. omlet naturalny.
B. pieczywo mieszane.
C. masło extra.
D. kawa cappuccino.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.

Plan produkcji deserów w barze mlecznym
DeserIlość truskawek potrzebna
do wykonania 1 porcji deseru
Ilość porcji deseru
kisiel truskawkowy50 g20 porcji
omlet z truskawkami80 g50 porcji
galaretka z truskawkami50 g30 porcji
truskawki z bitą śmietaną100 g40 porcji

A. 7,5 kg
B. 11,0 kg
C. 8,0 kg
D. 10,5 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania jabłek.

SurowiecTemperatura środowiska [°C]Wilgotność powietrza [%]
Iowoce pestkowe0 ÷ 285 ÷ 90
IIowoce jagodowe0 ÷ 290 ÷ 95
IIIowoce ziarnkowe2 ÷ 485 ÷ 90
IVowoce południowe10 ÷ 1590 ÷ 95

A. I
B. III
C. II
D. IV
Przygotowanie i wydawanie dań

Do przygotowania ciasta biszkoptowego należy użyć podstawowych składników: jaja, mąka oraz cukier w proporcjach 2 kg : 1 kg : 1 kg. Ile jajek trzeba mieć, aby zrobić ciasto z 1 kg mąki, przy założeniu, że jedno jajo ma wagę 50 gramów?

A. 20 sztuk
B. 50 sztuk
C. 40 sztuk
D. 30 sztuk
Przygotowanie i wydawanie dań

Ile wynosi wartość energetyczna 1 porcji pierogów z truskawkami?

Nazwa potrawy: Pierogi z truskawkami
LpNazwa produktuIlość na 1 porcję [g]Zawartość w 100 g produktu
Białka [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]Energia [kcal]
2.Mąka pszenna100101,274343
3.Jaja512970,6140
4.Truskawki1501728
5.Masło201741660
6..Bułka tarta2010278345
7.Cukier10100400

A. 593 kcal
B. 343 kcal
C. 633 kcal
D. 293 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli wskaż, który środek spożywczy ma najwięcej węglowodanów.
Skład chemiczny 100 g różnych rodzajów kasz
L.p.Rodzaj kaszyBiałko (g)Skrobia (g)Błonnik (g)Popiół (g)Tłuszcz (g)
1.manna8,774,02,50,31,0
2.jaglana10,555,03,21,03,5
3.pęczak8,468,25,41,12,0
4.gryczana12,660,55,92,01,9

A. Kasza gryczana.
B. Kasza pęczak.
C. Kasza jaglana.
D. Kasza manna.
Organizacja żywienia i usług …

Wzrost temperatury ciała, obniżona sprawność umysłowa oraz zatrucie niebezpiecznymi produktami metabolizmu to przykłady objawów wywołanych

A. nadmiernym przyjmowaniem chloru, sodu i potasu.
B. ujemnym bilansem wody w organizmie.
C. nadmiernym spożyciem prostych węglowodanów
D. niedoborem witamin B1 i PP.
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę dwóch porcji zaproponowanego menu doliczając marżę gastronomiczną 100%.

Lp.Propozycja menuCena netto
1 porcji (w zł)
1Tatar z łososia z kaparami12
2Panierowany camembert z sosem żurawinowym13
3Rosół z makaronem7
4Stek z polędwicy z frytkami, surówka z warzyw28

A. 360 zł
B. 240 zł
C. 120 zł
D. 480 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.

Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej
na 10 porcji
Nazwa surowcaIlość surowca
Szynka wieprzowa b/k1 400 g
Olej80 ml
Cebula100 g
Mąka pszenna50 g

A. Szynka wieprzowa 63 000 g, olej 3600 ml, cebula 4 000 g, mąka pszenna 2 250 g.
B. Szynka wieprzowa 6 300 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
C. Szynka wieprzowa 1 400 g, olej 80 ml, cebula 100 g, mąka pszenna 50 g.
D. Szynka wieprzowa 14 000 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
Przygotowanie i wydawanie dań

Przeczytaj zmieszczony tekst i wskaż, jakiej dotyczy zasady.

Gdy dziecko uczy się czegoś nowego, powinno otrzymywać wzmocnienia ciągłe, za każde dobrze wykonane zadanie. Później, gdy nabędzie większej zręczności i znacznie częściej będzie odnosić sukcesy, lepiej jest stosować wzmocnienie tylko od czasu do czasu.

A. Zasady zaspokajania potrzeb fizjologicznych.
B. Zasady zaspokajania potrzeb psychicznych.
C. Zasady rozwijania samodzielności.
D. Zasady integracji osób zdrowych i niepełnosprawnych.
Przygotowanie i wydawanie dań

Według zasad zdrowego odżywiania 30% dziennej energii powinno pochodzić z tłuszczów. Ile gramów tłuszczu powinna przyjmować osoba, której codzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 3000 kcal?

A. 300 g
B. 200 g
C. 100 g
D. 400 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?

Filet z kurczaka rozbić, nadając kształt liścia → na duży filet nałożyć lekko rozbity mały filet → masło ułożyć wzdłuż filetu → dokładnie zwinąć nadając kształt wrzecionowaty → doprawić solą i pieprzem → panierować w mące, jaju i bułce → smażyć w głębokim tłuszczu

A. Roladki z kurczaka.
B. Kotlety de volaille.
C. Kotlety pożarskie.
D. Szaszłyki z kurczaka.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie zmiany zachodzą w jajkach podczas ich długotrwałego przechowywania?

A. Dochodzi do zmniejszenia komory powietrznej
B. Białko traci galaretowatą strukturę
C. Żółtko przyjmuje wypukły kształt
D. Skorupa staje się przezroczysta