Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile gramów tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g bobu.

Wartość odżywcza 100 g bobu
wartość energetyczna102 kcal
białka7 g
węglowodany ogółem14 g

A. 18 g
B. 2 g
C. 84 g
D. 9 g
Przygotowanie i wydawanie dań

Podaj przykład funkcjonalnego umeblowania balkonu lub tarasu w domu podczas lata?

A. Stoliki, krzesła, sofa, fotele obite materiałem
B. Stoliki, krzesła, hamak, fotele obite materiałem
C. Stoliki, krzesła, hamak, fotele wykonane z tworzyw sztucznych lub wikliny
D. Stoliki, krzesła, sofa, fotele wykonane z tworzyw sztucznych lub wikliny
Przygotowanie i wydawanie dań

Przy stosowaniu diety o niskiej wartości energetycznej, jakie produkty należy ograniczyć w diecie?

A. niegazowanych wód mineralnych
B. kasz o małych ziarnach
C. niskotłuszczowego nabiału
D. warzyw zielonych
Przygotowanie i wydawanie dań

Które naczynie należy ustawić na środku stanowiska roboczego oraz jaki nóż przygotować, aby zorganizować pracę na stanowisku do ręcznego obierania warzyw?

A.naczynie na warzywa po obróbcenóż kuchenny
B.naczynie na warzywa przed obróbkąnóż jarzyniak
C.naczynie na odpadkinóż kuchenny
D.naczynie na odpadkinóż jarzyniak

A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie normatywu surowcowego 1 porcji bitej śmietanki z owocami, oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 10 porcji tego deseru.

Normatyw surowcowy na 1 porcję bitej śmietanki z owocami
Nazwa surowcaIlość[g]
śmietanka 30%50
cukier2
owoce100

A. Śmietanka 0,50 kg, cukier 0,02 kg, owoce 1,00 kg
B. Śmietanka 5,00 kg, cukier 0,02 kg, owoce 1,00 kg
C. Śmietanka 0,50 kg, cukier 0,20 kg, owoce 1,00 kg
D. Śmietanka 0,50 kg, cukier 0,02 kg, owoce 0,10 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ wartość energetyczną 1 porcji kotleta z ziemniaków.

Surowce do produkcji
Kotletów z ziemniaków
Zużycie surowca
na 1 porcję
Wartość
energetyczna 100 g
surowca
ziemniaki300 g60 kcal
jaja25 g138 kcal
tłuszcz30 g900 kcal
cebula30 g28 kcal
bułka tarta25 g362 kcal

A. 276,5 kcal
B. 1434 kcal
C. 583,4 kcal
D. 717,2 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych zawartych w tabeli oblicz, ile wynosi koszt surowców deseru lodowego.

SurowiecIlość surowcaCena jednostkowa
Lody śmietankowe100 g12 zł/kg
Biszkopty20 g15 zł/kg
Polewa czekoladowa10 g26 zł/kg

A. 17,60 zł
B. 6,80 zł
C. 1,76 zł
D. 12,56 zł
HGT.12 Pytanie 1707
Organizacja żywienia i usług …

Mała konsumpcja produktów obfitujących w wapń oraz witaminę D może skutkować wystąpieniem

A. osteoporozy
B. niedokrwistości
C. cukrzycy
D. nadciśnienia
Organizacja żywienia i usług …

Wśród lokali gastronomicznych specjalizujących się w żywności wyróżniamy

A. bistra, piwiarnie oraz bary
B. kawiarnie, restauracje oraz bary
C. bistra, jadłodajnie oraz bary
D. bistra, jadłodajnie i cukiernie
Przygotowanie i wydawanie dań

Normatyw surowcowy na sznycel ministerski należy uzupełnić

Surowiec
Mięso mielone
Bułka czerstwa
Mleko
?
Jajo
Cebula
Bułka tarta
Tłuszcz
Sól, pieprz

A. o ser żółty.
B. o bułkę na grzanki.
C. o mąkę pszenną.
D. o ogórki kwaszone.
Organizacja żywienia i usług …

Który obiad dla dzieci w wieku przedszkolnym został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego żywienia?

A. Zupa fasolowa, zrazy w sosie grzybowym, kasza gryczana na sypko, sałatka z buraków
B. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż na sypko, surówka z marchwi
C. Zupa ogórkowa, polędwica po angielsku, frytki z ziemniaków, sałata ze śmietaną
D. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła z chrzanem
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaki sposób konserwacji mięsa został opisany w tym fragmencie?

"Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso"

A. Peklowanie
B. Blanszowanie
C. Bejcowanie
D. Kiszenie
HGT.12 Pytanie 1713
Organizacja żywienia i usług …

Jakim gruczołem w organizmie jest miejsce produkcji insuliny?

A. tarczycy
B. jajnikach
C. nadnerczach
D. trzustce
Przygotowanie i wydawanie dań

Po ugotowaniu, ziemniaki na sałatkę wyróżniają się miąższem

A. suchym, który się nie rozpada
B. zwartym i łamiącym się
C. zwartym, który się nie rozpada
D. suchym oraz łamiącym się
Przygotowanie i wydawanie dań

Z 1 kg schabu, 0,015 kg mąki oraz 0,05 kg tłuszczu przygotowano 5 porcji kotletów saute. Jakie składniki będą potrzebne do sporządzenia 30 porcji?

A. 6 kg schabu, 0,09 kg mąki, 0,3 kg tłuszczu
B. 6 kg schabu, 0,25 kg mąki, 0,3 kg tłuszczu
C. 30 kg schabu, 0,09 kg mąki, 1,5 kg tłuszczu
D. 30 kg schabu, 0,25 kg mąki, 1,5 kg tłuszczu
Organizacja żywienia i usług …

Ile nektaru trzeba przygotować, aby zastąpić 300 g świeżych owoców, jeśli według tabel zamienności 100 g świeżych owoców można zastąpić 60 g nektaru?

A. 1 800 g
B. 600 g
C. 500 g
D. 180 g