Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?

A. 19 000,00 zł
B. 23 000,00 zł
C. 21 000,00 zł
D. 21 200,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Który sposób utrwalania mięsa przedstawiono w opisie?

n n nn
n „Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Ostudzić. Zimną zalewą zalać ułożone w naczyniu mięso."n

A. Bejcowanie.
B. Blanszowanie.
C. Peklowanie.
D. Kiszenie.
Organizacja żywienia i usług …

Do potrawy z jajkami w stylu sadzonym warto dodać element, który skompensuje brak w potrawie

A. węglowodanów złożonych
B. białka pełnowartościowego
C. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
D. składników mineralnych, głównie fosforu
Przygotowanie i wydawanie dań

Podczas malowania pokoju dziennego dwiema barwami, właściciele planują zastosować zasadę równoważenia kolorów. Który dobór kolorów nie powinien być przez nich wybrany?

A. Fioletowoniebieski i niebieski
B. Niebieskozielony oraz pomarańczowy
C. Żółty i żółtopomarańczowy
D. Zielony i zielonożółty
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz cenę brutto jednego zestawu lunchu złożonego z zupy, omletu, maków, sałatki oraz soku.

Zestaw na lunchLiczba porcjiWartość brutto [zł]
Zupa misoshiru2575,00
Omlet tamago nigiri50300,00
Salmon maki50600,00
Sałatka warzywna50200,00
Sok pomarańczowy25100,00
Razem1 275,00

A. 29,00 zł
B. 22,00 zł
C. 51,50 zł
D. 25,50 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Które warzywo strączkowe zawiera najwięcej białka?

Nazwa produktuZawartość białka
w 100 g części jadalnych
Soczewica23,5 g
Groch22,9 g
Soja34,9 g
Ciecierzyca19,0 g

A. Soja.
B. Soczewica.
C. Groch.
D. Ciecierzyca.
Przygotowanie i wydawanie dań

Jakie działanie nie ochroni obranych selerów ani jabłek przed enzymatycznym brunatnieniem?

A. ułożenie do zakwaszonej wody
B. włożenie do zimnej wody
C. przelanie zimną wodą
D. przelanie wrzątkiem
Organizacja żywienia i usług …

Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć

A. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
B. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
C. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
D. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 200 g jajecznicy z dodatkiem szynki, która zawiera 12,0 g białka, 14,0 g tłuszczu oraz 1,0 g węglowodanów?

A. 183,0 kcal
B. 238,0 kcal
C. 356,0 kcal
D. 178,0 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego w przedszkolu.

Zestaw obiadowy w przedszkolu
Potrawa, napójWartość brutto dla grupy 68 dzieci [zł]
Barszcz ukraiński166,60
Pierożki z mięsem i kapustą200,60
Kompot owocowy51,00

A. 6,15 zł
B. 2,95 zł
C. 5,40 zł
D. 2,45 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić

  • Jaja umyj, sprawdź świeżość i oddziel żółtka od białek.
  • Żółtka wymieszaj z cukrem i odrobiną likieru, do masy dodaj ser mascarpone i ucieraj do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany.
  • Zaparz kawę i dodaj pozostały likier, maczaj w kawie biszkopty i układaj na dnie naczynia jednoporcjowego lub wieloporcjowego. Wyłóż część kremu.
  • Na warstwie kremu ułóż biszkopty i przykryj następną warstwą kremu. Deser schładzaj w lodówce, przed podaniem posyp kakao.

A. krem bawarski.
B. budyń kakaowy.
C. melbę.
D. tiramisu.
Przygotowanie i wydawanie dań

Wykaz surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego należy uzupełnić

Wykaz surowców
?
żółtka
ocet winny
sok z cytryny
sól, pieprz biały

A. o śmietankę kremową.
B. o masło klarowane.
C. o wywar mięsny jasny.
D. o oliwę z oliwek.
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli określ wartość energetyczną 1 porcji kopytek.

LpNazwa produktuIlość na 1 porcję kopytek [g]Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal]
1.Ziemniaki20080
2.Mąka pszenna40350
3.Mąka ziemniaczana8325
4.Jaja10150
5.Słonina10800

A. 321 kcal
B. 1605 kcal
C. 421 kcal
D. 1705 kcal
Przygotowanie i wydawanie dań

Na rodzinnej uroczystości nie powinno się

A. zapewniać miejsca przy stole dla jednej osoby o wymiarach 60 cm na 60 cm
B. układać zastawy stołowej z jednego zestawu
C. jednolity zestaw nakryć kłaść na wzorzystym obrusie
D. ozdabiać stołu sztucznymi kwiatowymi bukietami