Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 1 841
Organizacja żywienia i usług …

W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać

Ilustracja do pytania 1
A. zrazy zawijane.
B. fondue serowe.
C. sos pomidorowy.
D. zupę gulaszową.
HGT.12 Pytanie 1 842
Organizacja żywienia i usług …

Najwięcej tłuszczu dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g

A. schabu gotowanego.
B. sera twarogowego tłustego.
C. sera podpuszczkowego.
D. dorsza wędzonego.
HGT.12 Pytanie 1 843
Organizacja żywienia i usług …

Która witamina należy do grupy składników rozpuszczalnych w tłuszczach?

A. Kwas foliowy.
B. Prowitamina A.
C. Niacyna.
D. Kwas pantotenowy.
HGT.12 Pytanie 1 844
Organizacja żywienia i usług …

Makro elementem jest

A. mangan.
B. molibden.
C. magnez.
D. miedź.
HGT.12 Pytanie 1 845
Organizacja żywienia i usług …

Cukrem występującym w mleku jest

A. glukoza.
B. fruktoza.
C. laktoza.
D. celuloza.
HGT.12 Pytanie 1 846
Organizacja żywienia i usług …

Które cukry proste powstaną w wyniku hydrolizy maltozy?

A. Glukoza-glukoza.
B. Glukoza-fruktoza.
C. Fruktoza-galaktoza.
D. Glukoza-galaktoza.
HGT.12 Pytanie 1 847
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt należy do grupy "pustych kalorii", dostarczających organizmowi tylko węglowodanów przyswajalnych?

Ilustracja do pytania 7
A. Jabłka.
B. Kasza jęczmienna.
C. Jogurt.
D. Krówki.
HGT.12 Pytanie 1 848
Organizacja żywienia i usług …

Lipaza trzustkowa rozkłada

A. tłuszcze.
B. makroelementy.
C. węglowodany.
D. białka.
HGT.12 Pytanie 1 849
Organizacja żywienia i usług …

Którego produktu zbożowego nie należy stosować w diecie łatwostrawnej?

A. Kaszy manny.
B. Kaszy krakowskiej.
C. Ryżu białego.
D. Kaszy pęczak.
HGT.12 Pytanie 1 850
Organizacja żywienia i usług …

W diecie laktowegetarian należy uwzględnić

A. mleko.
B. mięso drobiowe.
C. jaja.
D. owoce morza.
HGT.12 Pytanie 1 851
Organizacja żywienia i usług …

W którym zestawie zaplanowano potrawy różniące się barwą, smakiem i metodą obróbki cieplnej?

Ilustracja do pytania 11
A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
HGT.12 Pytanie 1 852
Organizacja żywienia i usług …

Planując jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić

A. mięsem bez kości.
B. owocami.
C. mlekiem w proszku.
D. jajami.
HGT.12 Pytanie 1 853
Organizacja żywienia i usług …

Ile tłuszczu znajduje się w 100 g rogala maślanego o wartości energetycznej 330 kcal i zawartości 8 g białka i 61 g węglowodanów?

A. 54,0 g
B. 60,0 g
C. 6,0 g
D. 5,4 g
HGT.12 Pytanie 1 854
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka i 4 g tłuszczu to wartość energetyczna 300 g deseru wyniesie

A. 126 kcal
B. 42 kcal
C. 84 kcal
D. 168 kcal
HGT.12 Pytanie 1 855
Organizacja żywienia i usług …

W metodzie analitycznej do oceny sposobu żywienia wykorzystuje się

A. zestawienie miesięcznych wydatków poniesionych na żywność przez 1 osobę.
B. wyniki obliczeń wartości odżywczej spożytych potraw i napojów.
C. zestawienie częstotliwości spożywania określonych grup produktów w ciągu 10 dni.
D. wyniki badań laboratoryjnych wartości energetycznej i odżywczej posiłków.
HGT.12 Pytanie 1 856
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z normatywu surowcowego oblicz, ile białka dostarczy organizmowi jedna porcja jajecznicy na boczku.

Ilustracja do pytania 16
A. 23,9 g
B. 17,4 g
C. 27,0 g
D. 40,5 g
HGT.12 Pytanie 1 857
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli wskaźnik Body Mass Index - BMI wynosi 29, to oznacza to

A. wagę prawidłową.
B. otyłość umiarkowaną.
C. niedożywienie.
D. nadwagę.
HGT.12 Pytanie 1 858
Organizacja żywienia i usług …

Dieta Dukana polega na ograniczeniu spożywania produktów

A. węglowodanowych i wody.
B. tłuszczowych i wody.
C. węglowodanowych i tłuszczowych.
D. tłuszczowych i białkowych.
HGT.12 Pytanie 1 859
Organizacja żywienia i usług …

W organizmie człowieka wchłanianie żelaza zwiększa

A. kwas fitynowy.
B. wapń.
C. witamina C.
D. błonnik pokarmowy.
HGT.12 Pytanie 1 860
Organizacja żywienia i usług …

Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym jest zalecane w żywieniu chorych

A. na cukrzycę.
B. na miażdżycę.
C. na osteoporozę.
D. na niedokrwistość.
HGT.12 Pytanie 1 861
Organizacja żywienia i usług …

Instytucją odpowiedzialną za opracowanie polskich tabel składu i wartości odżywczej produktów spożywczych jest

A. GIS
B. IŻiŻ
C. FAO
D. WHO
HGT.12 Pytanie 1 862
Organizacja żywienia i usług …

W technologii cook-freeze potrawy po obróbce cieplnej zamraża się

A. gwałtownie i przechowuje w zamrażarce, w temperaturze -18°C.
B. gwałtownie i przechowuje w chłodni, w temperaturze +4°C.
C. powoli i przechowuje w zamrażarce, w temperaturze -18°C.
D. powoli i przechowuje w chłodni, w temperaturze +4°C.
HGT.12 Pytanie 1 863
Organizacja żywienia i usług …

Wyżywienie niepełne prowadzą

A. sanatoria.
B. szpitale.
C. zakłady karne.
D. szkolne stołówki.
HGT.12 Pytanie 1 864
Organizacja żywienia i usług …

Ile powinna wynosić minimalna temperatura serwowania zup gorących?

A. 65°C
B. 75°C
C. 70°C
D. 60°C
HGT.12 Pytanie 1 865
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilością śmietany o zawartości tłuszczu 36% można zastąpić 20 g masła, jeśli 100 g masła zawiera 82% tłuszczu?

A. 8,2 g
B. 36,0 g
C. 46,0 g
D. 16,4 g
HGT.12 Pytanie 1 866
Organizacja żywienia i usług …

Zakład gastronomiczny świadcząc usługi cateringowe, do transportu zup gorących powinien stosować

A. termosy.
B. kociołki.
C. podgrzewacze.
D. warniki.
HGT.12 Pytanie 1 867
Organizacja żywienia i usług …

Do sporządzenia 4 porcji kawy latte użyto 160 ml kawy espresso i 1 200 ml mleka. Ile kawy i mleka należy przygotować dla 17 osób?

A. Kawy 680 ml, mleka 5 100 ml
B. Kawy 6 800 ml, mleka 510 ml
C. Kawy 680 ml, mleka 510 ml
D. Kawy 6 800 ml, mleka 5 100 ml
HGT.12 Pytanie 1 868
Organizacja żywienia i usług …

Której choroby cywilizacyjnej dotyczą zamieszczone w ramce zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia?

Ilustracja do pytania 28
A. Cukrzycy.
B. Nadciśnienia tętniczego.
C. Choroby wieńcowej.
D. Otyłości.
HGT.12 Pytanie 1 869
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw należy stosować w żywieniu dziewcząt w wieku 14 lat, o małej aktywności fizycznej, jeśli ich dzienne zapotrzebowanie na energię wynosi 2 100 kcal?

Ilustracja do pytania 29
A. C.
B. D.
C. A.
D. B.
HGT.12 Pytanie 1 870
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do sporządzenia 25 porcji bitej śmietany z owocami.

Ilustracja do pytania 30
A. Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,075 kg
B. Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 7,5 kg
C. Śmietanka 12,5 kg, poziomki 13,25 kg, bezy 0,75 kg
D. Śmietanka 1,25 kg, poziomki 1,325 kg, bezy 0,075 kg
HGT.12 Pytanie 1 871
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 ml wina, jeśli zakupiona butelka o pojemności 0,75 1 kosztowała 300 zł, a marża gastronomiczna wynosi 150%?

A. 60,00 zł
B. 10,00 zł
C. 100,00 zł
D. 6,00 zł
HGT.12 Pytanie 1 872
Organizacja żywienia i usług …

Do grupy zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego zalicza się

A. kawiarnię.
B. lodziarnię.
C. jadłodajnię.
D. smażalnię.
HGT.12 Pytanie 1 873
Organizacja żywienia i usług …

Właściciel restauracji wprowadzając 20% upust cenowy dla rodziny z dziećmi, która zamówi co najmniej 3 zestawy obiadowe dnia, stosuje strategię

A. dystrybucji.
B. produktu.
C. promocji.
D. ceny.
HGT.12 Pytanie 1 874
Organizacja żywienia i usług …

Koszty organizacji bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Oblicz zadatek w wysokości 20%, który powinien wpłacić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% rabatu.

A. 495,00 zł
B. 550,00 zł
C. 500,00 zł
D. 450,00 zł
HGT.12 Pytanie 1 875
Organizacja żywienia i usług …

Ilu kelnerów powinna zatrudnić restauracja do obsługi 150 gości podczas przyjęcia zasiadanego, jeśli rewir kelnerski składa się z 12 gości?

A. 11 kelnerów.
B. 13 kelnerów.
C. 8 kelnerów.
D. 15 kelnerów.
HGT.12 Pytanie 1 876
Organizacja żywienia i usług …

Do serwowania jaj garnirowanych z półmiska na talerz gościa, należy stosować serwis

A. niemiecki.
B. angielski.
C. francuski.
D. rosyjski.
HGT.12 Pytanie 1 877
Organizacja żywienia i usług …

Stoliki koktajlowe ustawione na przyjęciu służą

A. kucharzom do ekspozycji przekąsek.
B. gościom do konsumpcji potraw i napojów pobranych z bufetu.
C. barmanom do ekspozycji napojów alkoholowych.
D. kelnerom do serwowania potraw serwisem angielskim.
HGT.12 Pytanie 1 878
Organizacja żywienia i usług …

Talerzyk do pieczywa powinien mieć średnicę

A. 28 cm
B. 26 cm
C. 17 cm
D. 21 cm
HGT.12 Pytanie 1 879
Organizacja żywienia i usług …

Zestaw naczyń przedstawionych na zdjęciu przygotowano do sporządzenia i podania herbaty

Ilustracja do pytania 39
A. po angielsku.
B. po arabsku.
C. po japońsku.
D. po rosyjsku.
HGT.12 Pytanie 1 880
Organizacja żywienia i usług …

Nakrycie przedstawione na schemacie przygotowano na przyjęcie typu

Ilustracja do pytania 40
A. garden party.
B. lampka wina.
C. koktajlowego.
D. zasiadanego.