Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.02 Pytanie 2244
Przygotowanie i wydawanie dań

Który z poniższych skrótów dotyczy kluczowego systemu gwarantującego bezpieczeństwo zdrowotne żywności?

A. San-Epid
B. WHO
C. HACCP
D. PZH
Przygotowanie i wydawanie dań

Wymień podstawowe wyposażenie bufetu winiarni.

A. Aparatura do nalewania piwa, ochładzacz do napojów, shaker
B. Małe roboty, miksery, lada bufetowa, regały
C. Ochładzacz do napojów, lada bufetowa, automatyczny korkociąg, regały
D. Automatyczny korkociąg, regały, aparatura do nalewania piwa
HGT.02 Pytanie 2250
Przygotowanie i wydawanie dań

Podczas krojenia warzyw nożem kucharz zaciął palec. Rana jest głęboka i rozległa. W tej sytuacji należy

A. przemyć ranę wodą i nałożyć gumową rękawiczkę
B. założyć nieprzemakalny opatrunek
C. przemyć wodą utlenioną i zabandażować
D. nałożyć jałowy opatrunek, zabezpieczyć gazą i skierować poszkodowanego do lekarza
Przygotowanie i wydawanie dań

Na podstawie danych z tabeli oblicz zawartość tłuszczu w śniadaniu składającym się ze 100 g chleba, 25 g szynki, 10 g masła i 50 g pomidora.

SurowiecZawartość w 100 g
Białka (g)Tłuszcze (g)Węglowodany (g)
chleb żytni razowy4,71,241,6
szynka wędzona gotowana23340
masło0,782,50,7
pomidor0,90,65,2

A. 27,15 g
B. 37,20 g
C. 9,05 g
D. 18,25 g
HGT.02 Pytanie 2253
Przygotowanie i wydawanie dań

Co należy zrobić, gdy mocny środek dezynfekcyjny dostanie się do oka pracownika podczas prac porządkowych?

A. zakropić oko wodą utlenioną
B. przemyć oko zimną bieżącą wodą
C. przemyć oko naparem rumianku
D. zakropić do oka specjalistyczne krople
Organizacja żywienia i usług …

Jakie będą całkowite wydatki na organizację wesela dla 150 osób, jeśli restauracja pobiera 140,00 zł za osobę, a opłata za wynajęcie zespołu muzycznego wynosi 2 000,00 zł?

A. 21 000,00 zł
B. 19 000,00 zł
C. 23 000,00 zł
D. 21 200,00 zł
Przygotowanie i wydawanie dań

Którą nazwę surowca należy wpisać do tabeli w miejscu X, niezbędnego do sporządzenia Fasolki po bretońsku?

Fasolka po bretońsku
Fasola biała
Kiełbasa
Smalec
X
Koncentrat pomidorowy 30%
Mąka pszenna
Przyprawy

A. Wołowina.
B. Cukinia.
C. Pieczarki.
D. Cebula.
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.

Wytyczne do planowania długości stołu - bufetu
stół - bufet dla 20 osób powinien mieć 3 m bieżące długości,
każde dodatkowe 10 osób to dodatek 1 m bieżącego długości stołu.

A. 16 m
B. 14 m
C. 15 m
D. 8 m
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów wypatroszonego drobiu może zastąpić 20 sztuk jajek, jeśli według tabeli zamienności produktów 120 g wypatroszonego drobiu odpowiada 2 jajkom?

A. 1,20 kg
B. 0,24 kg
C. 0,12 kg
D. 2,40 kg
HGT.02 Pytanie 2263
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką metodę oceny jakości potrawy wykorzystuje kucharz podczas próbowania przygotowanego dania?

A. Gastronomiczną
B. Konsumencką
C. Sensoryczną
D. Organoleptyczną
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie.

Śniadanie:
nazwa produktu
Ilość
(g)
Zawartość składników pokarmowych w 100 g produktu
Żelazo (mg)Wit. C (mg)
pieczywo1001,20,0
masło100,10,0
szynka drobiowa400,50,0
pomidor500,523,0

A. 2,30 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
B. 1,66 mg żelaza, 11,50 mg witaminy C
C. 2,30 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
D. 1,66 mg żelaza, 23,00 mg witaminy C
Organizacja żywienia i usług …

Kelner korzystając z francuskiej obsługi gości powinien

A. na talerz gościa nałożyć porcję potrawy z półmiska
B. wręczyć gościowi talerz z porcjowaną potrawą
C. ustawić przy stole gościa wózek kelnerski i flambirować danie
D. umieścić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami oraz dzbanki z napojami
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli całkowity wydatek na zorganizowanie uroczystego obiadu wyniósł 2 045,00 zł, to jaką kwotę powinien uiścić zleceniodawca, który według ustaleń wpłacił zaliczkę w wysokości 20% tych wydatków?

A. 1 663,00 zł
B. 1 636,50 zł
C. 1 663,50 zł
D. 1 636,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.

Plan produkcji deserów w barze mlecznym
DeserIlość truskawek potrzebna
do wykonania 1 porcji deseru
Ilość porcji deseru
kisiel truskawkowy50 g20 porcji
omlet z truskawkami80 g50 porcji
galaretka z truskawkami50 g30 porcji
truskawki z bitą śmietaną100 g40 porcji

A. 7,5 kg
B. 10,5 kg
C. 11,0 kg
D. 8,0 kg
Przygotowanie i wydawanie dań

Jak można zniszczyć bakterie Salmonelli znajdujące się wewnątrz jaja?

A. zanurzenie w roztworze dezynfekcyjnym
B. naświetlanie promieniowaniem UV
C. wyparzanie wrzącą wodą
D. gotowanie w wodzie
HGT.02 Pytanie 2274
Przygotowanie i wydawanie dań

Flambirowanie to czynność, która polega na

A. podpalaniu potrawy skropionej alkoholem
B. szybkim nagrzewaniu oraz schładzaniu
C. ozdabianiu oraz dekorowaniu dań
D. wycinaniu miąższu z owoców cytrusowych