Filtrowanie pytań
HGT.02 Pytanie 2 241
Przygotowanie i wydawanie dań
A. pęcznienia żelatyny
B. denaturacją białek prostych
C. karmelizacji monosacharydów
D. wytapiania lipidów
HGT.12 Pytanie 2 242
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenia powinny być uwzględnione w planowaniu wyposażenia food trucka, w którym serwowane są zapiekanki i frytki?
A. Frytownica i rożen gazowy
B. Toster i opiekacz elektryczny
C. Toster oraz rożen gazowy
D. Frytownica i opiekacz elektryczny
HGT.12 Pytanie 2 243
Organizacja żywienia i usług …
Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate
A. w magnez.
B. w witaminę K.
C. w cynk.
D. w witaminę C.
HGT.02 Pytanie 2 244
Przygotowanie i wydawanie dań
Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?
A. Grillowanie
B. Smażenie
C. Gotowanie
D. Duszenie
HGT.12 Pytanie 2 245
Organizacja żywienia i usług …
Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka
A. z mięsa wołowego
B. z mięsa wieprzowego
C. z ryb morskich
D. z kaszy jaglanej
HGT.12 Pytanie 2 246
Organizacja żywienia i usług …
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
Zestaw kolacyjny | ||
---|---|---|
Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
chleb razowy | 100 | 0,00 |
masło | 20 | 248,00 |
jajo | 25 | 360,00 |
węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
A. masło.
B. jajo.
C. węgorz wędzony.
D. pasztet pieczony.
HGT.12 Pytanie 2 247
Organizacja żywienia i usług …
Jaki procent zniżki oferuje jadłodajnia dla stałych klientów, gdy zestaw dnia dostępny jest w cenie 18,75 zł, a w stałej ofercie kosztuje 25,00 zł?
A. 6,25%
B. 8,25%
C. 25,00%
D. 20,00%
HGT.12 Pytanie 2 248
Organizacja żywienia i usług …
Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia
A. tłuszczu z mleka krowiego
B. składników mineralnych
C. białek
D. węglowodanów
HGT.02 Pytanie 2 249
Przygotowanie i wydawanie dań
Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?
A. Imbir
B. Oregano
C. Anyż
D. Szafran
HGT.02 Pytanie 2 250
Przygotowanie i wydawanie dań
Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?
A. Gulasz z kaszą gryczaną, fasolka szparagowa
B. Smażony łosoś, ziemniaki, surówka z kapusty
C. Pierogi z mięsem, kapusta zasmażana
D. Pulpety cielęce, ziemniaki, marchew z wody
HGT.12 Pytanie 2 251
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?
A. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
B. synteza związku ATP, który przechowuje energię
C. regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej
D. zapobieganie próchnicy zębów
HGT.02 Pytanie 2 252
Przygotowanie i wydawanie dań
Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:
A. roszponka, fenkuł
B. endywia, boćwina
C. szpinak, rabarbar
D. rukola, karczoch
HGT.12 Pytanie 2 253
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.
Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR | ||
---|---|---|
Wskaźnik WHR = obwód talii / obwód bioder. | ||
Płeć | WHR dla typu gynoidalnego (gruszka) | WHR dla typu androidalnego (jabłko) |
Kobieta | <0,8 | >0,8 |
Mężczyzna | <1,0 | >1,0 |
A. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
B. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
C. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
D. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.