Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.02 Pytanie 2 241
Przygotowanie i wydawanie dań

Brązowy osad, który pojawia się podczas gotowania rosołu, jest rezultatem

A. pęcznienia żelatyny
B. denaturacją białek prostych
C. karmelizacji monosacharydów
D. wytapiania lipidów
HGT.12 Pytanie 2 242
Organizacja żywienia i usług …

Jakie urządzenia powinny być uwzględnione w planowaniu wyposażenia food trucka, w którym serwowane są zapiekanki i frytki?

A. Frytownica i rożen gazowy
B. Toster i opiekacz elektryczny
C. Toster oraz rożen gazowy
D. Frytownica i opiekacz elektryczny
HGT.12 Pytanie 2 243
Organizacja żywienia i usług …

Pozytywny wpływ na redukcję napięcia nerwowego oraz poprawę pamięci i koncentracji wywiera spożywanie produktów, które są bogate

A. w magnez.
B. w witaminę K.
C. w cynk.
D. w witaminę C.
HGT.02 Pytanie 2 244
Przygotowanie i wydawanie dań

Jaką metodę obróbki cieplnej powinno się zastosować przy przygotowywaniu potrawy mięsnej?

A. Grillowanie
B. Smażenie
C. Gotowanie
D. Duszenie
HGT.12 Pytanie 2 245
Organizacja żywienia i usług …

Spożywanie potraw ma alkalizujący wpływ na organizm człowieka

A. z mięsa wołowego
B. z mięsa wieprzowego
C. z ryb morskich
D. z kaszy jaglanej
HGT.12 Pytanie 2 246
Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka

Zestaw kolacyjny
ProduktIlość produktu [g]Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg]
chleb razowy1000,00
masło20248,00
jajo25360,00
węgorz wędzony50140,00
pasztet pieczony20370,00

A. masło.
B. jajo.
C. węgorz wędzony.
D. pasztet pieczony.
HGT.12 Pytanie 2 247
Organizacja żywienia i usług …

Jaki procent zniżki oferuje jadłodajnia dla stałych klientów, gdy zestaw dnia dostępny jest w cenie 18,75 zł, a w stałej ofercie kosztuje 25,00 zł?

A. 6,25%
B. 8,25%
C. 25,00%
D. 20,00%
HGT.12 Pytanie 2 248
Organizacja żywienia i usług …

Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia

A. tłuszczu z mleka krowiego
B. składników mineralnych
C. białek
D. węglowodanów
HGT.02 Pytanie 2 249
Przygotowanie i wydawanie dań

Która z przypraw dodana do dania nadaje mu pomarańczowy kolor?

A. Imbir
B. Oregano
C. Anyż
D. Szafran
HGT.02 Pytanie 2 250
Przygotowanie i wydawanie dań

Który z poniższych zestawów potraw powinien być zalecany osobie cierpiącej na kamicę żółciową?

A. Gulasz z kaszą gryczaną, fasolka szparagowa
B. Smażony łosoś, ziemniaki, surówka z kapusty
C. Pierogi z mięsem, kapusta zasmażana
D. Pulpety cielęce, ziemniaki, marchew z wody
HGT.12 Pytanie 2 251
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?

A. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
B. synteza związku ATP, który przechowuje energię
C. regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej
D. zapobieganie próchnicy zębów
HGT.02 Pytanie 2 252
Przygotowanie i wydawanie dań

Największą ilość kwasu szczawiowego zawierają:

A. roszponka, fenkuł
B. endywia, boćwina
C. szpinak, rabarbar
D. rukola, karczoch
HGT.12 Pytanie 2 253
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.

Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR
Wskaźnik WHR = obwód talii / obwód bioder.
PłećWHR dla typu gynoidalnego (gruszka)WHR dla typu androidalnego (jabłko)
Kobieta<0,8>0,8
Mężczyzna<1,0>1,0

A. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
B. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
C. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
D. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.