Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.12 Pytanie 2 241
Organizacja żywienia i usług …

Który środek spożywczy dostarczy organizmowi człowieka największej ilości fruktozy?

A. Miód.
B. Mąka pszenna.
C. Orzechy włoskie.
D. Jabłko.
HGT.12 Pytanie 2 242
Organizacja żywienia i usług …

Który surowiec zawiera w swoim składzie najwięcej białka roślinnego

A. Papryka zielona.
B. Porzeczka czerwona.
C. Fasola biała.
D. Borówka czarna.
HGT.12 Pytanie 2 243
Organizacja żywienia i usług …

Wskaż produkt o działaniu alkalizującym na odczyn płynów ustrojowych człowieka.

A. Szynka wędzona.
B. Ser gouda.
C. Sałata liściasta.
D. Płatki zbożowe.
HGT.12 Pytanie 2 244
Organizacja żywienia i usług …

Trawienie skrobi w dwunastnicy przebiega z udziałem

A. lipazy jelitowej.
B. amylazy jelitowej.
C. lipazy trzustkowej.
D. amylazy trzustkowej.
HGT.12 Pytanie 2 245
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Ilustracja do pytania 5
A. nadmiaru miedzi.
B. niedoboru potasu.
C. niedoboru żelaza.
D. nadmiaru cynku.
HGT.12 Pytanie 2 246
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zamieszczoną na rysunku Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej podstawą żywienia człowieka powinny być

Ilustracja do pytania 6
A. mleko i przetwory mleczne.
B. warzywa i owoce, z czego 1/4 warzywa, a 3/4 owoce.
C. warzywa i owoce, z czego 3/4 warzywa, a 1/4 owoce.
D. kasze i makarony.
HGT.12 Pytanie 2 247
Organizacja żywienia i usług …

Obiad złożony z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną, kompotu z rabarbaru, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, należy uzupełnić

A. sosem pomidorowym.
B. pierogami z mięsem.
C. serem panierowanym.
D. sałatką z buraków.
HGT.12 Pytanie 2 248
Organizacja żywienia i usług …

Stosując zasadę zamienności produktów spożywczych, olej można zastąpić

A. maślanką.
B. śmietaną.
C. jajami.
D. masłem.
HGT.12 Pytanie 2 249
Organizacja żywienia i usług …

Ile kg miodu naturalnego należy przygotować do zastąpienia 0,6 kg cukru, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego zastępuje 100 g cukru?

A. 4,80 kg
B. 0,48 kg
C. 7,50 kg
D. 0,75 kg
HGT.12 Pytanie 2 250
Organizacja żywienia i usług …

Ile białka dostarczy 1 porcja żurku o masie 300 g, jeżeli zawartość tego składnika w 100 g zupy wynosi 7,40 g?

A. 14,80 g
B. 88,80 g
C. 22,20 g
D. 74,00 g
HGT.12 Pytanie 2 251
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi wartość energetyczna 100 g sera twarogowego chudego, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?

A. 154,80 kcal
B. 136,30 kcal
C. 112,80 kcal
D. 178,20 kcal
HGT.12 Pytanie 2 252
Organizacja żywienia i usług …

W diecie owowegetarian uwzględnia się warzywa, owoce oraz

A. ryby.
B. nabiał.
C. drób.
D. jaja.
HGT.12 Pytanie 2 253
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.

Ilustracja do pytania 13
A. 120,80 kcal
B. 250,00 kcal
C. 261,80 kcal
D. 308,00 kcal
HGT.12 Pytanie 2 254
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.

Ilustracja do pytania 14
A. Otyłość duża III stopnia.
B. Nadwaga, podejrzenie o przekarmienie.
C. Otyłość umiarkowana II stopnia.
D. Podejrzenie o stan niedożywienia organizmu.
HGT.12 Pytanie 2 255
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie odżywiania, polegające na celowej utracie masy ciała i występowaniu jadłowstrętu psychicznego, określane jest terminem

A. anoreksja.
B. bulimia.
C. anemia.
D. celiakia.
HGT.12 Pytanie 2 256
Organizacja żywienia i usług …

Podmiotem odpowiedzialnym za opracowanie tabel składu i wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw jest

A. Państwowa Inspekcja Sanitarna.
B. Ministerstwo Zdrowia.
C. Instytut Żywności i Żywienia.
D. Państwowy Zakład Higieny.
HGT.12 Pytanie 2 257
Organizacja żywienia i usług …

W schemacie technologicznym produkcji marchwi zasmażanej, po etapie pobrania surowców z magazynu, kolejnym etapem będzie

A. obróbka wstępna czysta.
B. obróbka wykończeniowa.
C. obróbka wstępna brudna.
D. obróbka cieplna.
HGT.12 Pytanie 2 258
Organizacja żywienia i usług …

Którą potrawę należy zaplanować w menu dla osoby chorej na celiakię?

A. Ryż z indykiem i brokułami.
B. Pęczak z dorszem i pomidorami.
C. Kuskus z wieprzowiną i papryką.
D. Bulgur z kurczakiem i cukinią.
HGT.12 Pytanie 2 259
Organizacja żywienia i usług …

Befsztyk tatarski należy umieścić w karcie menu restauracji w pozycji

A. zakąski zimne.
B. zakąski gorące.
C. dania drobiowe.
D. dania jarskie.
HGT.12 Pytanie 2 260
Organizacja żywienia i usług …

Który przyrząd należy zastosować do pomiaru temperatury w środku mięsa podczas pieczenia?

Ilustracja do pytania 20
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
HGT.12 Pytanie 2 261
Organizacja żywienia i usług …

Plan produkcji kuchni przewiduje zużycie 20 kg obranych ziemniaków do sporządzenia placków ziemniaczanych. Ile surowca powinien pobrać z magazynu szef kuchni, jeżeli ubytek masy podczas obróbki wstępnej ziemniaków wynosi 20%?

A. 22,00 kg
B. 25,00 kg
C. 20,00 kg
D. 27,00 kg
HGT.12 Pytanie 2 262
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 15 porcji schabu pieczonego ze śliwkami, korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli.

Ilustracja do pytania 22
A. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,06 k
B. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,60 kg
C. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,30 kg, olej 0,006 kg
D. Schab 1,80 kg, śliwki suszone 0,03 kg, olej 0,006 kg
HGT.12 Pytanie 2 263
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.

Ilustracja do pytania 23
A. 6,10 zł
B. 61,02 zł
C. 5,65 zł
D. 56,65 zł
HGT.12 Pytanie 2 264
Organizacja żywienia i usług …

Ile wynosi cena gastronomiczna brutto 150 ml wina, jeżeli cena zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, zakład stosuje marżę w wysokości 100%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?

A. 50,00 zł
B. 6,25 zł
C. 61,50 zł
D. 8,25 zł
HGT.12 Pytanie 2 265
Organizacja żywienia i usług …

Ile zapłaci w barze gość za zestaw dnia, korzystając z 20% rabatu, w ramach programu lojalnościowego? Cena standardowa zestawu w karcie wynosi 15,00 zł.

A. 20,00 zł
B. 17,00 zł
C. 15,00 zł
D. 12,00 zł
HGT.12 Pytanie 2 266
Organizacja żywienia i usług …

Do podstawowych usług gastronomicznych restauracji należy

A. sprzedaż potraw i napojów na wynos.
B. prowadzenie działalności rozrywkowej.
C. sporządzanie potraw i napojów oraz konsumpcja na miejscu.
D. dostarczanie produkcji gastronomicznej do innych zakładów.
HGT.12 Pytanie 2 267
Organizacja żywienia i usług …

Zakład gastronomiczny w ramach promocji sprzedaży

A. organizuje spotkania z ekspertami do spraw żywienia.
B. organizuje konferencje branżowe.
C. umieszcza reklamę w lokalnej prasie.
D. oferuje dania dnia w atrakcyjnej cenie.
HGT.12 Pytanie 2 268
Organizacja żywienia i usług …

Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest

A. bar aperitif.
B. bar mleczny.
C. kawiarnia.
D. smażalnia.
HGT.12 Pytanie 2 269
Organizacja żywienia i usług …

Które przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących i bufetów?

A. Przyjęcie bufetowe.
B. Bankiet angielski.
C. Bankiet amerykański.
D. Przyjęcie koktajlowe.
HGT.12 Pytanie 2 270
Organizacja żywienia i usług …

Do podania potraw i napojów na przedstawionym rysunku zastosowano serwis

Ilustracja do pytania 30
A. angielski.
B. niemiecki.
C. rodzinny.
D. specjalny.
HGT.12 Pytanie 2 271
Organizacja żywienia i usług …

Ile stolików koktajlowych o powierzchni 0,3 m2 należy przygotować na przyjęcie dla 180 osób, jeżeli jeden stolik jest przeznaczony dla 10 osób

A. 36 szt.
B. 18 szt.
C. 54 szt.
D. 30 szt.
HGT.12 Pytanie 2 272
Organizacja żywienia i usług …

Który serwis należy zaplanować do podania zupy cebulowej zapiekanej jednoporcjowo?

A. Francuski.
B. Rosyjski.
C. Angielski.
D. Niemiecki.
HGT.12 Pytanie 2 273
Organizacja żywienia i usług …

Talerz głęboki należy zastosować do podania

A. barszczu czerwonego z krokietem.
B. kremu pomidorowego z grzankami.
C. rosołu wołowego z kołdunami.
D. bulionu drobiowego z żółtkiem.
HGT.12 Pytanie 2 274
Organizacja żywienia i usług …

Do konsumpcji śniadania wiedeńskiego należy podać widelce i noże

A. duże.
B. małe.
C. średnie.
D. specjalne.
HGT.12 Pytanie 2 275
Organizacja żywienia i usług …

Kieliszek przedstawiony na rysunku stosuje się do podawania

Ilustracja do pytania 35
A. koniaku.
B. wody mineralnej.
C. wermutu.
D. wina musującego.
HGT.12 Pytanie 2 276
Organizacja żywienia i usług …

Którym terminem określa się przedstawiony na rysunku sprzęt barmański?

Ilustracja do pytania 36
A. Trybuszon.
B. Nalewak.
C. Muddler.
D. Jigger.
HGT.12 Pytanie 2 277
Organizacja żywienia i usług …

Wskaż sprzęt, który służy do wyciskania soku z limonki.

Ilustracja do pytania 37
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HGT.12 Pytanie 2 278
Organizacja żywienia i usług …

Dozownik przedstawiony na rysunku należy zastosować do

Ilustracja do pytania 38
A. orzeszków ziemnych.
B. koktajli mlecznych.
C. napojów chłodzonych.
D. płatków śniadaniowych.
HGT.12 Pytanie 2 279
Organizacja żywienia i usług …

Do czego służy przedstawiony na rysunku sprzęt pomocniczy?

Ilustracja do pytania 39
A. Podgrzewania potraw.
B. Transportu zakąsek.
C. Ekspozycji surówek.
D. Chłodzenia potraw.
HGT.12 Pytanie 2 280
Organizacja żywienia i usług …

Białko pełnowartościowe występuje

A. w kefirze owocowym.
B. w kaszy gryczanej.
C. w orzechach laskowych.
D. w fasoli białej.