Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.06 Pytanie 1
Realizacja usług w recepcji

Jaką funkcję edukacyjną oraz wychowawczą w głównej mierze pełni turystyka?

A. socjalna
B. alternatywna
C. krajoznawcza
D. kwalifikowana
HGT.06 Pytanie 2
Realizacja usług w recepcji

Czym jest garni?

A. typ dania mięsnego
B. typ alkoholu
C. jadalne elementy ozdobne potrawy
D. typ posiłku odchudzającego
HGT.06 Pytanie 3
Realizacja usług w recepcji

Czym jest Cruise?

A. podróż za pomocą autokaru
B. rejs wycieczkowy statkiem
C. typ opłaty na lotnisku
D. lot samolotem
HGT.06 Pytanie 4
Realizacja usług w recepcji

Pensjonat to obiekt, który musi mieć przynajmniej:

A. 7 jednostek mieszkalnych i świadczący usługi żywieniowe
B. 7 jednostek mieszkalnych i świadczący usługi rekreacyjne
C. 10 jednostek mieszkalnych i świadczący usługi rekreacyjne
D. 10 jednostek mieszkalnych i świadczący usługi żywieniowe
HGT.06 Pytanie 5
Realizacja usług w recepcji

Ile miejsc noclegowych co najmniej powinien posiadać dom noclegowy?

A. 20
B. 10
C. 7
D. 30
HGT.06 Pytanie 6
Realizacja usług w recepcji

Motel jest rodzajem obiektu:

A. hotelarskiego, zlokalizowanego przy drogach komunikacyjnych, przystosowanego do obsługi gości zmotoryzowanych
B. noclegowego, usytuowanego przy drodze, wyposażonego w co najmniej 10 jednostek mieszkalnych
C. hotelarskiego, usytuowanego na trasie turystycznej
D. noclegowego, znajdującego się przy istotnej trasie komunikacyjnej
HGT.06 Pytanie 7
Realizacja usług w recepcji

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi usług turystycznych, miejsca bez nadzoru, gdzie można nocować w namiotach, to

A. pola biwakowe
B. campingi
C. pola namiotowe
D. stanice
HGT.06 Pytanie 8
Realizacja usług w recepcji

Co oznacza skrót IH&RA?

A. Międzynarodowe Zrzeszenie Hotelarzy i Restauratorów
B. Międzynarodowe Stowarzyszenie Restauratorów
C. Międzynarodowe Zrzeszenie Kucharzy oraz Restauratorów
D. Międzynarodowe Związek Hotelarzy
HGT.06 Pytanie 9
Realizacja usług w recepcji

Kodeks Etyki Hotelarza opracowany został przez:

A. Polską Izbę Hotelarstwa
B. Polskie Zrzeszenie Hoteli
C. Naczelną Organizację Polskiego Przemysłu Hotelarskiego
D. Polskie Zrzeszenie Hoteli Turystycznych
HGT.06 Pytanie 10
Realizacja usług w recepcji

Zadania takie jak ochrona interesów członków PIH, wspólna promocja, zapewnienie wsparcia prawnego, podnoszenie kwalifikacji zawodowych, integracja sektora hotelarskiego oraz producentów dla dobra hotelarstwa, a także doradztwo inwestycyjne należą do:

A. Polskiej Izby Hoteli
B. Polskiej Instytucji Hotelarzy
C. Polskiej Izby Hotelarstwa
D. Polskiej Instytucji Hotelarskiej
HGT.06 Pytanie 11
Realizacja usług w recepcji

Skrót HO-RE-CA odnosi się do:

A. Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich, Restauracyjnych i Kawiarnianych
B. Międzynarodową Federację Schronisk Młodzieżowych
C. Międzynarodowe Stowarzyszenie Hoteli i Restauracji
D. Zespół Hotelarski Zakładu Prawnych i Ekonomicznych Zagadnień Turystyki
HGT.06 Pytanie 12
Realizacja usług w recepcji

Do kogo właściciel składa wniosek o zakwalifikowanie zakładu hotelarskiego do jednej z kategorii?

A. burmistrza
B. ministra gospodarki
C. marszałka województwa
D. wojewody
HGT.06 Pytanie 13
Realizacja usług w recepcji

W obiektach hotelowych klasy 2* dźwigi osobowe są wymagane w budynkach, które mają więcej niż:

A. pięć kondygnacji
B. dwie kondygnacje
C. cztery kondygnacje
D. trzy kondygnacje
HGT.06 Pytanie 14
Realizacja usług w recepcji

Ile typów wyróżnia się dla kempingów zgodnie z ustawą o usługach turystycznych?

A. 3 oznaczone cyframi rzymskimi
B. 4 oznaczone gwiazdkami
C. 5 oznaczonych gwiazdkami
D. 4 oznaczone cyframi rzymskimi
HGT.06 Pytanie 15
Realizacja usług w recepcji

Dla jakich obiektów zakwaterowania wyodrębnia się trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi?

A. obiektu wypoczynkowego
B. domu wycieczkowego
C. domu gościnnego
D. miejsca noclegowego typu motel
HGT.06 Pytanie 16
Realizacja usług w recepcji

W hotelach o kategorii wymagane są usługi związane z praniem, prasowaniem oraz czyszczeniem odzieży i bielizny gości:

A. 4* i 5*
B. 3*,4* i 5*
C. 2*,3*,4* i 5*
D. 1*,2*,3*,4* i 5*
HGT.06 Pytanie 17
Realizacja usług w recepcji

Obowiązek zapewnienia dostępu do gorących napojów dla gości przez całą dobę dotyczy:

A. hotelu 3*
B. motelu 2*
C. hotelu 5*
D. hotelu 2*
HGT.06 Pytanie 18
Realizacja usług w recepcji

Jakiego typu usługą oferowaną przez hotele jest wynajem pojazdu?

A. uzupełniającą
B. podstawową
C. fakultatywną
D. towarzyszącą
HGT.06 Pytanie 19
Realizacja usług w recepcji

Usługa fryzjerska to przykład usługi hotelowej:

A. opcjonalnej
B. towarzyszącej
C. głównej
D. uzupełniającej
HGT.06 Pytanie 20
Realizacja usług w recepcji

Działania o krótkim zasięgu wykorzystujące systemy motywacyjne do zwiększenia sprzedaży produktu to:

A. public relations
B. sprzedaż bezpośrednia
C. sprzedaż osobista
D. promocja sprzedaży
HGT.06 Pytanie 21
Realizacja usług w recepcji

Który instrument marketingu zastosowano umieszczając informację o ofercie hotelu w lokalnej prasie?

A. Produkt.
B. Cenę.
C. Dystrybucję.
D. Promocję.
HGT.06 Pytanie 22
Realizacja usług w recepcji

W hotelu "Teresa" w kontekście public relations:

A. wprowadzono obniżki cen po sezonie
B. przygotowano jubileuszowe przyjęcie
C. opublikowano reklamę w czasopiśmie branżowym
D. nawiązano współpracę z biurem podróży
HGT.06 Pytanie 23
Realizacja usług w recepcji

Marketing mix to przemyślany wybór narzędzi, takich jak produkt oraz:

A. sprzedaż, cena reklama, personel
B. cena, sprzedaż, reklama, promocja
C. promocja, reklama, sprzedaż, personel
D. dystrybucja, promocja, cena, personel
HGT.06 Pytanie 24
Realizacja usług w recepcji

Która z umiejętności intelektualnych pracownika recepcji okaże się najważniejsza podczas rejestracji gościa, który po raz pierwszy korzysta z usług hotelu?

A. zdolność do dzielenia uwagi
B. solidna pamięć
C. samodzielność
D. spostrzegawczość
HGT.06 Pytanie 25
Realizacja usług w recepcji

Osoba przebywająca w hotelu, charakteryzująca się intensywnymi i szybkimi reakcjami emocjonalnymi, wytrwała, często impulsywna, porywcza i gwałtowna to:

A. choleryk
B. melancholik
C. sangwinik
D. introwertyk
HGT.06 Pytanie 26
Realizacja usług w recepcji

Zarządca hotelu "Jastrząb" wprowadził wyższe ceny, nie zmieniając jakości świadczonych usług. Jak w tej sytuacji zmieni się popyt na te usługi?

A. wzrośnie, ale podaż się zmniejszy
B. zostanie na tym samym poziomie
C. zwiększy się
D. spadnie
HGT.06 Pytanie 27
Realizacja usług w recepcji

Osoba korzystająca z hotelu, która posiada kartę lojalnościową, ma prawo do opłaty

A. bez zmian
B. uzgadniana
C. regresywna
D. zmniejszona
HGT.06 Pytanie 28
Realizacja usług w recepcji

Popyt na usługi hotelarskie nie zależy od:

A. ceny tych usług
B. dochodu właściciela hotelu
C. potrzeb konsumentów
D. dochodów konsumentów
HGT.06 Pytanie 29
Realizacja usług w recepcji

Obowiązkowy strój dla różnych służb hotelowych dotyczy hoteli o kategorii:

A. 4* i 5
B. 3*, 4* i 5
C. 1*, 2*, 3*, 4* i 5
D. 2*, 3*, 4* i 5
HGT.06 Pytanie 30
Realizacja usług w recepcji

Jaką minimalną powierzchnię należy zapewnić dla pokoju jednoosobowego w hotelu 4*?

A. 12m2
B. 10m2
C. 8m2
D. 14m2
HGT.06 Pytanie 31
Realizacja usług w recepcji

Check-out to proces:

A. wsparcia gościa podczas pobytu w hotelu
B. wymeldowania gościa z hotelu
C. uregulowania płatności za pobyt w hotelu
D. zarejestrowania gościa w hotelu
HGT.06 Pytanie 32
Realizacja usług w recepcji

Mini bar w obiekcie noclegowym jest wymagany:

A. w motelu 4*
B. w pensjonacie 5*
C. w hotelu 5*
D. w kempingu 4*
HGT.06 Pytanie 33
Realizacja usług w recepcji

Wymagane są pomieszczenia wielofunkcyjne, konferencyjne, klubowe oraz szkoleniowe, dostosowane do specyfiki obiektu:

A. w hotelach 3*, 4* oraz 5*
B. w hotelach 4* oraz 5*
C. w motelach 4* oraz 5*
D. w motelach 3*, 4* oraz 5*
HGT.06 Pytanie 34
Realizacja usług w recepcji

Po rozliczeniu gościa łączna wartość brutto do zapłaty za skorzystanie z usług hotelu wyniosła 800,00 zł. Jaką wartość netto należy wpisać do faktury VAT, jeśli stawka podatku VAT dla każdej usługi wyniosła 7%?

A. 747,66 zł
B. 560,00 zł
C. 856,00 zł
D. 470, 59 zł
HGT.06 Pytanie 35
Realizacja usług w recepcji

W przypadku, gdy gość hotelowy opuści obiekt bez uregulowania należności za pobyt, recepcjonista ma możliwość zarejestrowania tego zdarzenia:

A. na czarnej liście
B. w spisie wierzycieli
C. w rejestrze skarg
D. w dzienniku meldunkowym
HGT.06 Pytanie 36
Realizacja usług w recepcji

Ile kart meldunkowych powinien wypełnić recepcjonista dla czteroosobowej rodziny Kwiatkowskich: Anny, Andrzeja oraz ich pięcioletniej córki i siedmioletniego syna?

A. jedną
B. trzy
C. dwie
D. cztery
HGT.06 Pytanie 37
Realizacja usług w recepcji

W recepcji hotelowej, bez względu na klasę, dla gości są dostępne:

A. internet i drukarka
B. telefon i faks
C. komputer i drukarka
D. telefon i internet
HGT.06 Pytanie 38
Realizacja usług w recepcji

W strefie ogólnodostępnej, która obejmuje hall recepcyjny oraz sale gastronomiczne i wielofunkcyjne, konieczne jest posiadanie klimatyzacji w hotelach o kategorii:

A. 4* i 5*
B. 2*, 3*, 4* i 5*
C. 3*, 4* i 5*
D. 1*, 2*, 3*, 4* i 5*
HGT.06 Pytanie 39
Realizacja usług w recepcji

Minestrone, owoce morza, pierożki to dania typowe dla kuchni:

A. włoskiej
B. greckiej
C. francuskiej
D. żydowskiej
HGT.06 Pytanie 40
Realizacja usług w recepcji

Hotel "Jowisz" planuje zorganizować garden party. Jakie potrawy powinien zaproponować swoim gościom?

A. prosię pieczone, piwo, alkohol, pieczywo
B. mięso w galarecie, śledź po tatarsku, piwo, pieczywo
C. pieczone mięso, tatar z żółtkiem, alkohol, pieczywo
D. bigos, zimne napoje, pieczywo