Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Realizacja usług w recepcji

Aby zwiększyć obłożenie pensjonatu nad Bałtykiem w sezonie jesiennym, jego właściciel powinien

A. zmniejszyć cenę za nocleg.
B. zwiększyć cenę za nocleg.
C. zainteresować się działaniami rywali.
D. nie wprowadzać żadnych promocji.
Realizacja usług w recepcji

Gość zarezerwował pobyt w hotelu i w ustalonym terminie uiścił podaną w potwierdzeniu zaliczkę. Określ, jaki rodzaj rezerwacji powinien wybrać recepcjonista.

A. Niepotwierdzoną
B. Przedwstępną
C. Kredytową
D. Gwarantowaną
Realizacja usług w recepcji

Który pracownik działu recepcji odpowiada za kontrolowanie stosowania procedury przyjmowania gości w hotelu oraz ich efektywną obsługę?

A. Recepcjonista klucznik
B. Recepcjonista telefonista
C. Recepcjonista concierge
D. Recepcjonista dysponent
Realizacja usług w recepcji

Który segment gości jest adresatem oferowanego przez hotel pakietu usług?

Pakiet usług
- nocleg w klimatyzowanych pokojach typu family
- całodzienne wyżywienie, podwieczorek
- program animacyjny dla najmłodszych
- wykwalifikowane opiekunki dla dzieci
- dostęp do placu zabaw
- zajęcia w basenie z animatorem

A. Uczniowie biorący udział w zielonej szkole.
B. Uczniowie biorący udział w wycieczce szkolnej.
C. Rodzice ze starszymi dziećmi.
D. Rodzice z małymi dziećmi.
Realizacja usług w recepcji

Klient hotelu poprosił pracownika recepcji o dokonanie rezerwacji biletu lotniczego do Barcelony. Z jakiego systemu rezerwacji powinien skorzystać recepcjonista?

A. Chart
B. Expedia
C. Amadeus
D. Voyager
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie elementy wyposażenia jednostki mieszkalnej są wymagane wyłącznie w hotelach 4* oraz 5*?

A. fotele relaksacyjne lub kanapa, stolik
B. szafa lub wnęka na ubrania, biurko bądź stół
C. nocny stolik lub półka przy każdym miejscu sypialnym, krzesło
D. wieszak na odzież wierzchnią, stojak lub bagażnik
Realizacja usług w recepcji

Jakie urządzenie pozwala recepcjoniście na stworzenie klucza elektronicznego dla gościa?

A. Przycisk włączający elektrozamek.
B. Programator kart zbliżeniowych.
C. Czytnik pamięci zdarzeń.
D. Przycisk włączający elektrozamek na kartę zbliżeniową.
Realizacja usług w recepcji

Który z pracowników hotelowych zajmuje się m.in. informowaniem recepcji o aktualnym statusie rezerwacji, przyjmowaniem nowych rezerwacji oraz sporządzaniem listy gości przyjeżdżających na ustalone terminy?

A. Recepcjonisty concierge.
B. Recepcjonisty-informatora.
C. Pracownika do spraw rezerwacji.
D. Pracownika guest relations.
HGT.06 Pytanie 495
Realizacja usług w recepcji

Grupa turystów pragnąca zwiedzić Kraków i okolice poprosiła o zaproponowanie jednodniowej wycieczki.
Którą z możliwości powinien zaproponować im recepcjonista?

Góry Świętokrzyskie - Jaskinia Raj.
Góra Zamkowa - ruiny zamku w Chęcinach.
Kazimierz Dolny zwany „Perłą nad Wisłą".
Góra Trzech Krzyży.
Twierdza Kłodzko
Wambierzyce - Bazylika, ruchoma szopka.
Góry Stołowe - Błędne Skały lub Szczeliniec.
Rynek Główny - Sukiennice, Kościół Mariacki.
Kopalnia Soli
w Wieliczce.
A.B.C.D.

A. D.
B. B.
C. C.
D. A.
HGT.06 Pytanie 496
Realizacja usług w recepcji

Do najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni czeskiej zaliczają się

A. kotlety pożarskie
B. knedle z nadzieniem
C. pyrżoły
D. holiszki
Realizacja usług w recepcji

Podczas obsługi klientów recepcjonista nie powinien w ramach swoich zadań

A. udzielać szczegółów na temat oferty hotelu
B. oferować usługi budzenia
C. dostarczać korespondencję
D. informować o innych gościach
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?

A. Herbatę z mlekiem, pieczywo ciemne, kiełbasę, pasztet
B. Sok pomarańczowy, pieczywo razowe, jaja sadzone na bekonie
C. Sok jabłkowy, pieczywo jasne, ryby, jaja, naleśniki
D. Kawę, herbatę, rogaliki, masło, dżem, miód
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownik sektora gastronomicznego, który przyjmuje od dostawcy składniki niezbędne do przygotowywania dań, powinien zwrócić szczególną uwagę na kluczowe punkty kontroli, które są istotne w kontekście wykorzystania systemu

A. HACCP
B. GHP
C. GMP
D. ISO 9001
HGT.06 Pytanie 505
Realizacja usług w recepcji

Jaką metodę należy wykorzystać w celu obróbki jaj w hotelowej restauracji, jeśli mają być one stosowane w potrawach na surowo?

A. Wypłukać jaja roztworem wodnym dużej ilości octu
B. Zanurzyć jaja w wodzie o temp. poniżej 60 °C przez 20 sekund
C. Dokładnie przepłukać jaja zimną wodą
D. Zanurzyć jaja w wodzie o temp. powyżej 90 °C przez 10 sekund
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie powierzchnie powinny być przetarte roztworem dezynfekującym podczas sprzątania mieszkania opuszczonego przez gościa?

A. Kieliszki do wody, pilot od telewizora, powierzchnia stołu
B. Klamki, podłoga w toalecie, parapet
C. Powierzchnia stołu, parapet, podłoga w toalecie
D. Słuchawkę od telefonu, pilot od telewizora, klamki
HGT.06 Pytanie 508
Realizacja usług w recepcji

Zjawisko dostarczania jedzenia m.in. dla gości konferencyjnych lub pasażerów w samolotach nazywa się

A. cabotage
B. catering
C. charter
D. cardeck
Realizacja usług w recepcji

Obecność zwrotu Polish Quality Hotel obok nazwy wskazuje, że dany hotel

A. uzyskał potwierdzenie wiarygodności wybitnych usług.
B. zwyciężył w rywalizacji na najlepszy obiekt hotelowy.
C. jest dostosowany do obsługi gości z niepełnosprawnościami.
D. zdobył rekomendację PZH.
HGT.06 Pytanie 510
Realizacja usług w recepcji

Jaką metodę płatności stosuje się przy preautoryzacji środków na usługi zamówione przez gościa w hotelu?

A. Przelewem
B. Gotówką
C. Kartą płatniczą
D. Przekazem pocztowym
Realizacja usług w recepcji

Na podstawie przedstawionego zamówienia na usługi hotelarskie wskaż jednostkę mieszkalną, którą należ} zarezerwować dla gościa.

Zamówienie na usługi hotelarskie
Uprzejmie proszę o rezerwację pokoju dla dwóch osób w terminie od 3 do 5 lipca br
Jednocześnie informuję, że poruszam się na wózku inwalidzkim.
Z poważaniemMaria Majak

A. Studio.
B. Specjalną.
C. Rezydencjonalną.
D. Apartamentową.
Realizacja usług w recepcji

Jaką dokumentację powinien sporządzić recepcjonista, który wprowadza rezerwację, aby zanotować szczegóły związane z pobytem gościa w hotelu?

A. Formularz rezerwacji
B. Grafik usług dodatkowych
C. Kartę rejestracyjną
D. Kartę pobytu
Realizacja usług w recepcji

Na zapotrzebowanie na usługi hotelarskie oferowane przez schroniska górskie nie wpływa

A. dochody podróżnych oraz ceny noclegów
B. liczba oraz rodzaj atrakcji turystycznych
C. zniżek udzielanych przez PKP na przejazd z wózkiem dziecięcym
D. pory roku oraz warunki pogodowe
Realizacja usług w recepcji

Z okazji dziesięciolecia działalności, hotel zorganizował wydarzenie, na które zaprosił przedstawicieli władz lokalnych, mediów oraz mieszkańców miasta do zwiedzenia obiektu i skorzystania z usług spa. Jaką formę promocji wykorzystał hotel?

A. Reklamę telewizyjną
B. Sprzedaż osobistą
C. Sales promotion
D. Public relations
Realizacja usług w recepcji

Proces weryfikacji rezerwacji, który obejmuje jej odnalezienie, przetworzenie i wprowadzenie ewentualnych zmian, stanowi część obsługi klienta podczas

A. rozliczenia się gościa
B. procedury check out
C. przyjęcia zamówienia
D. procedury check in