Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 921
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest najmniejsze dopuszczalne wymiary łóżka w lokalu mieszkalnym typu DBL?

A. 198 cm x 203 cm
B. 153 cm x 203 cm
C. 140 cm x 200 cm
D. 90 cm x 200 cm
HGT.06 Pytanie 922
Realizacja usług w recepcji

Jaką czynność powinien wykonać recepcjonista w trakcie przyjmowania gościa niewidomego do hotelu?

A. Zasugerować pokój w pobliżu windy
B. Oferować bezpłatny room service
C. Zaproponować gościowi przyjście z opiekunem
D. Wypełnić kartę rejestracyjną w imieniu gościa
HGT.06 Pytanie 923
Realizacja usług w recepcji

W planach jest uroczyste inauguracyjne otwarcie nowego pensjonatu. Który sposób promocji powinien być zastosowany, aby informacja na jego temat dotarła do jak największej liczby potencjalnych gości?

A. Reklamę internetową
B. Foldery marketingowe
C. Dystrybucja ulotek
D. Plakaty
HGT.03 Pytanie 924
Obsługa gości w obiekcie świa…

Charakter działalności SPA w obiekcie hotelowym to

A. zabiegi prozdrowotne i poprawiające urodę
B. usługi rozrywkowe oraz zabiegi zdrowotne
C. zabiegi zdrowotne
D. usługi rozrywkowe
HGT.06 Pytanie 925
Realizacja usług w recepcji

Aby zaspokoić potrzeby gościa walk-in, w pierwszej kolejności powinno się mu zaoferować

A. wynajęcie sali konferencyjnej
B. usługę noclegową
C. korzystanie z odnowy biologicznej
D. kolację w restauracji
HGT.06 Pytanie 926
Realizacja usług w recepcji

Jakie działania w zakresie marketingu powinien podjąć nowo otwarty hotel, aby nawiązać pozytywne relacje z otoczeniem?

A. Obniżyć ceny usług dla grup zorganizowanych.
B. Zaprosić lokalne władze oraz media na otwarcie obiektu.
C. Rozdawać ulotki na ulicach.
D. Zamieścić informacje o usługach w ulotce.
HGT.06 Pytanie 927
Realizacja usług w recepcji

Co to jest „rzecz wniesiona”, która w czasie korzystania przez gościa z usług hotelarskich znajduje się:

A. przed głównym wejściem
B. poza hotelem, ale została przekazana recepcjoniście
C. na zewnątrz hotelu, ale została pozostawiona osobie trzeciej
D. w samochodzie,
HGT.06 Pytanie 928
Realizacja usług w recepcji

Której z wymienionych atrakcji turystycznych recepcjonista nie powinien sugerować gościowi, jeśli chce on zaznajomić się z historią danego regionu?

A. Zabytkowa cerkiew
B. Izba regionalna
C. Muzeum flory i fauny
D. Muzeum etnograficzne
HGT.03 Pytanie 929
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób serwowane jest śniadanie a la carte?

A. Przekazywane do pokoju hotelowego
B. Za pośrednictwem obsługi kelnerskiej
C. W postaci bufetu śniadaniowego
D. W formie śniadaniowego zestawu
HGT.03 Pytanie 930
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma zajmująca się handlem powierzyła hotelowi organizację wydarzenia biznesowego z konferencją oraz bankietem dla 50 pracowników. Który dokument powinien w pierwszej kolejności przygotować pracownik hotelu, aby zrealizować to zamówienie?

A. Propozycję sal bankietowych oraz konferencyjnych
B. Propozycję menu bankietowego
C. Wstępną wycenę przyjęcia
D. Umowę wstępną na realizację imprezy
HGT.06 Pytanie 931
Realizacja usług w recepcji

Jakie działania można podjąć, aby zmotywować potencjalnych klientów do skorzystania z usług restauracji hotelowej?

A. prezentacje dla klientów
B. rozdawanie bezpłatnych próbek
C. konkursy
D. degustacje i pokazy
HGT.06 Pytanie 932
Realizacja usług w recepcji

Marketing mix to przemyślany wybór narzędzi, takich jak produkt oraz:

A. promocja, reklama, sprzedaż, personel
B. cena, sprzedaż, reklama, promocja
C. dystrybucja, promocja, cena, personel
D. sprzedaż, cena reklama, personel
HGT.03 Pytanie 933
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw składników jest typowy tylko dla angielskiego śniadania?

A. Naleśniki na ciepło, jajka sadzone na boczku, masło, konfitury, dżem i miód, pieczywo jasne lub ciemne, kawa, woda
B. Płatki kukurydziane, pszenne, musli, ryba na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem
C. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami boczku, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata
D. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, pieczywo jasne lub ciemne, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką
HGT.03 Pytanie 934
Obsługa gości w obiekcie świa…

Depozyt cennych przedmiotów oraz budzenie to usługi oferowane przez hotele

A. towarzyszące
B. podstawowe
C. uzupełniające
D. fakultatywne
HGT.06 Pytanie 935
Realizacja usług w recepcji

Gość korzystał z oferty hotelu w dniach od 10 do 12 września w opcji BB, która kosztowała 250,00 zł brutto za dobę. Dodatkowo zamówił dwa masaże ciała po 90,00 zł brutto każdy. Za usługi podstawowe zapłacił kartą kredytową służbową, natomiast za usługi dodatkowe gotówką. Jaką kwotę zapłacono gotówką?

A. 680,00 zł
B. 500,00 zł
C. 340,00 zł
D. 180,00 zł
HGT.03 Pytanie 936
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyjęcie rzeczy gościa hotelowego do przechowywania stanowi usługę

A. towarzyszącą płatną
B. fakultatywną bezpłatną
C. komplementarną bezpłatną
D. podstawową płatną
HGT.03 Pytanie 937
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką jednostkę noclegową powinno się przygotować dla gościa rezerwującego pokój dwuosobowy z dużym łóżkiem?

A. Twin
B. Suite
C. Duplex
D. Double
HGT.06 Pytanie 938
Realizacja usług w recepcji

Jaki był przeciętny czas pobytu gościa, jeśli w marcu tego roku w hotelu przebywało 500 gości, a sprzedano 1 500 miejsc noclegowych?

A. 5 dni
B. 1 dzień
C. 3 dni
D. 10 dni
HGT.03 Pytanie 939
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy powinno się wykonać sprzątanie pokoju "na czysto"?

A. Po opuszczeniu pokoju przez gościa
B. Po naprawie awarii w pokoju
C. Podczas pobytu gościa w pokoju
D. Po zakończonym remoncie
HGT.06 Pytanie 940
Realizacja usług w recepcji

Jaką czynność powinien wykonać recepcjonista jako pierwszą, gdy gość prosi o rezerwację wstępną?

A. Zarezerwować pokój zgodnie z życzeniem
B. Poprosić o potwierdzenie rezerwacji
C. Poprosić o skan dowodu osobistego
D. Zarezerwować miejsce parkingowe
HGT.06 Pytanie 941
Realizacja usług w recepcji

Aby zapewnić obsługę osobom niepełnosprawnym, recepcja powinna być wyposażona przynajmniej w jedno stanowisko z ladą, której wysokość nie może być wyższa niż

A. 110 cm, z podjazdem o wysokości co najmniej 69 cm
B. 130 cm, z podjazdem o wysokości co najmniej 70 cm
C. 90 cm, z podjazdem o wysokości co najmniej 67 cm
D. 70 cm, z podjazdem o wysokości co najmniej 65 cm
HGT.06 Pytanie 942
Realizacja usług w recepcji

Który z poniższych obiektów nie jest klasyfikowany jako obiekt hotelarski?

A. Gospodarstwo agroturystyczne
B. Pensjonat
C. Schronisko młodzieżowe
D. Dom wczasowy
HGT.06 Pytanie 943
Realizacja usług w recepcji

Pan Nowak zaparkował auto na trzy doby na parkingu hotelowym, którego cena brutto wynosi 50,00 zł za dobę. Jaką kwotę stanowi podatek VAT za tę usługę przy stawce 23%?

A. 12,00 zł
B. 28,05 zł
C. 34,50 zł
D. 11,11 zł
HGT.06 Pytanie 944
Realizacja usług w recepcji

Jakie z podanych usług oferowanych przez hotel są wyłącznie usługami fakultatywnymi?

A. Room serwis oraz organizację konferencji
B. Basen oraz opiekę instruktora fitness
C. Informację turystyczną i wypożyczalnię nart
D. Usługi kosmetyczne oraz fryzjerskie
HGT.03 Pytanie 945
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do jakiego dania serwowanego na śniadanie powinno się podać talerzyk na resztki?

A. Omletu biszkoptowego
B. Jajecznicy z boczkiem
C. Szynki na zimno
D. Jajka na miękko
HGT.06 Pytanie 946
Realizacja usług w recepcji

Jakie obiekty noclegowe, zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, są przystosowane do samodzielnego korzystania przez gości?

A. Schroniska i kempingi.
B. Schroniska młodzieżowe i domy wycieczkowe.
C. Domy wycieczkowe i schroniska.
D. Kempingi i schroniska młodzieżowe.
HGT.06 Pytanie 947
Realizacja usług w recepcji

Biuro podróży "Marzenie" na podstawie podpisanej umowy z liniami lotniczymi PLL LOT nabyło w okresie od czerwca do sierpnia 2010 r. określoną liczbę usług, za które dokonano wcześniejszej płatności. W ramach tej umowy biuro nie ma możliwości rezygnacji, nawet z części zamówienia. Jakie to jest rodzaj umowy?

A. czarter
B. umowa zlecenia
C. umowa agencyjna
D. allotment
HGT.03 Pytanie 948
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podstawowe nakrycie do śniadania w wersji rozszerzonej powinno być przygotowane zgodnie z poniższymi zasadami:

A. przyprawy w centralnej części stołu, talerz zakąskowy, serweta z prawej strony talerza, na serwecie nóż i widelec, talerz na pieczywo z nożem do masła umieszczony powyżej talerza zakąskowego
B. talerz zakąskowy, na nim serweta, nóż z prawej strony, widelec z lewej strony, talerz na pieczywo z nożem do masła z lewej strony talerza zakąskowego, przyprawy umieszczone powyżej talerza zakąskowego
C. talerz zakąskowy, na nim serweta, nóż i widelec z prawej strony, talerz na pieczywo z nożem do masła z lewej strony talerza zakąskowego, przyprawy umieszczone powyżej talerza zakąskowego
D. talerz zakąskowy, nóż z prawej strony, widelec z lewej strony, talerz na pieczywo z nożem do masła z prawej strony talerza zakąskowego, przyprawy umiejscowione powyżej talerza zakąskowego
HGT.03 Pytanie 949
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakim środkiem należy usunąć plamę z pomadki do ust z dywanu?

A. Benzyną do lakierów
B. Odplamiaczem do tłustych plam
C. Roztworem szamponu w rozcieńczeniu
D. Alkoholem etylowym
HGT.03 Pytanie 950
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę powinno się zastosować, aby pozbyć się gumy do żucia przytwierdzonej do dywanu?

A. Posypać sodą
B. Posypać solą
C. Użyć odplamiacza
D. Użyć zamrażacza
HGT.06 Pytanie 951
Realizacja usług w recepcji

Który członek personelu hotelowego jest odpowiedzialny za bezpośrednią obsługę gości, udzielając informacji na temat hotelu, atrakcji turystycznych, kultury oraz realizując ich potrzeby i prośby?

A. Executive Housekeeper
B. Guest relations
C. Front Office Manager
D. Concierge
HGT.03 Pytanie 952
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa przechowywania bagażu w hotelu jest

A. komplementarna, bezpłatna
B. uzupełniająca, płatna
C. fakultatywna, bezpłatna
D. towarzysząca, płatna
HGT.06 Pytanie 953
Realizacja usług w recepcji

Przyjaciółki postanowiły świętować swoje czterdzieste urodziny, korzystając z propozycji Spa & Wellness w hotelu nad morzem. Która z opcji spędzenia wolnego czasu najlepiej zaspokoi ich potrzeby?

A. Zabiegi na twarz i ciało, zajęcia fitness oraz sesje relaksacyjne
B. Rejs statkiem z degustacją lokalnych potraw i muzyką na żywo
C. Nocne zwiedzanie zabytków z przewodnikiem, ognisko integracyjne
D. Mecze siatkówki, tenis, wieczorna dyskoteka
HGT.06 Pytanie 954
Realizacja usług w recepcji

Które z wymienionych grup usług dodatkowych jest dostępnych zarówno dla gości hotelowych, jak i dla osób z zewnątrz?

A. Prasowanie odzieży, kantor wymiany walut, przekazywanie korespondencji
B. Przechowalnia bagażu, wynajęcie skrytki depozytowej, usługi hotelowego SPA
C. Kiosk z pamiątkami, budzenie na życzenie, informacja turystyczna
D. Usługi fryzjerskie, sprzedaż kwiatów, sprzedaż pieczywa z hotelowej piekarni
HGT.06 Pytanie 955
Realizacja usług w recepcji

Jaką metodę określa się mianem serwisu talerzowego?

A. niemiecką
B. rosyjską
C. angielską
D. francuską
HGT.06 Pytanie 956
Realizacja usług w recepcji

Jakie urządzenia są niezbędnym wyposażeniem recepcji, bez względu na typ hotelu oraz ilość pokoi dostępnych w obiekcie?

A. Telefon i programator kart zbliżeniowych
B. Komputer i czytnik kart płatniczych
C. Terminal POS i komputer
D. Telefon i faks
HGT.06 Pytanie 957
Realizacja usług w recepcji

W przypadku kempingów można wyróżnić

A. dwie kategorie oznaczone cyframi rzymskimi
B. trzy kategorie oznaczone cyframi rzymskimi
C. cztery kategorie oznaczone gwiazdkami
D. pięć kategorii oznaczonych gwiazdkami
HGT.03 Pytanie 958
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaja mollet powinny być gotowane

A. 4-5 minut
B. 8-10 minut
C. 1 minutę
D. 3 minuty
HGT.03 Pytanie 959
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób powinna być zrealizowana usługa budzenia zamówiona dla gościa VIP w hotelu?

A. Osobiście przez telefon
B. Za pomocą radia z funkcją budzika
C. Automatycznie
D. Przy użyciu telewizora z funkcją budzenia
HGT.03 Pytanie 960
Obsługa gości w obiekcie świa…

Fasolka w sosie pomidorowym, pieczarki z grilla oraz pomidory to między innymi elementy śniadania

A. wiedeńskiego
B. angielskiego
C. polskiego
D. francuskiego