Filtrowanie pytań
HGT.06 Pytanie 1 441
Realizacja usług w recepcji
A. na zewnątrz hotelu, ale została pozostawiona osobie trzeciej
B. poza hotelem, ale została przekazana recepcjoniście
C. w samochodzie,
D. przed głównym wejściem
HGT.06 Pytanie 1 442
Realizacja usług w recepcji
Który z podanych dokumentów nie jest akceptowany przez recepcjonistę jako podstawa do zarejestrowania gościa w hotelu?
A. Dowód tożsamości
B. Prawo jazdy
C. Paszport
D. Legitymacja ubezpieczeniowa
HGT.06 Pytanie 1 443
Realizacja usług w recepcji
W przypadku budzenia gościa na jego prośbę, jakie elementy powinny być zawarte?
A. powitanie, zapytanie gościa o zamówienie budzenia, podanie godziny, pożegnanie
B. powitanie, weryfikacja nazwiska gościa, uzgodnienie czasu podania śniadania, życzenie miłego dnia
C. powitanie, podanie godziny, pożegnanie, weryfikacja nazwiska gościa
D. powitanie, weryfikacja nazwiska gościa, podanie godziny, życzenie miłego dnia lub wieczoru
HGT.06 Pytanie 1 444
Realizacja usług w recepcji
Organizacja hotelarska propagująca stosowanie Kodeksu Etyki Hotelarza, którego fragment zamieszczono w tabeli, to
Kodeks Etyki Hotelarza propagowany przez naszą samorządową Organizację uwzględnia prawie wszystkie aspekty organizacji pracy, określa stosunki na styku „hotelarz – gość hotelowy", „personel – zarząd", „zarząd – personel", „personel – personel", „management – management", „hotel – współpracownicy zewnętrzni", „kontakty z konkurencją", „hotelarz – władze branżowe", hotelarz – instytucje zewnętrzne", „hotel a środowisko przyrodnicze". |
A. Małopolska Izba Hotelarska Gremium.
B. Polskie Zrzeszenie Hoteli.
C. Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego.
D. Polska Izba Hotelarstwa.
HGT.03 Pytanie 1 445
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką z wymienionych usług każdy obiekt hotelowy zapewnia nieodpłatnie swoim gościom?
A. Serwowanie posiłków do pokoi
B. Wypożyczenie żelazka
C. Pranie ubrań
D. Opiekę nad dziećmi
HGT.03 Pytanie 1 446
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu jednogwiazdkowym.
Wymagania dla kategorii | |||||
---|---|---|---|---|---|
Powierzchnia mieszkalna w pokoju w m2 (nie obejmuje wyodrębnionych w h.s., przedpokoju, aneksów barowych, loggii itp.): | ***** | **** | *** | ** | * |
pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 |
pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 |
pokój 3-osobowy | - | - | 16 | 15 | 14 |
pokój 4-osobowy | - | - | - | 18 | 16 |
pokój większy niż 4-osobowy – powierzchnia pokoju 4-osobowego plus dodatkowo w m2 na każdą następną osobę | 4,5 | 4,0 |
A. 24,0 m2
B. 16,0 m2
C. 22,5 m2
D. 18,5 m2
HGT.06 Pytanie 1 447
Realizacja usług w recepcji
Jaką dokumentację powinien sporządzić recepcjonista, który wprowadza rezerwację, aby zanotować szczegóły związane z pobytem gościa w hotelu?
A. Kartę pobytu
B. Formularz rezerwacji
C. Grafik usług dodatkowych
D. Kartę rejestracyjną
HGT.06 Pytanie 1 448
Realizacja usług w recepcji
Jaką czynność należy wykonać jako pierwszą podczas przyjmowania gościa w hotelu?
A. Zebrać dokumenty wymagane do rejestracji
B. Zapytać o nazwisko lub numer rezerwacji
C. Wydać klucze do pokoju oraz kartę pobytu
D. Pokazać drogę do restauracji oraz pokoju
HGT.06 Pytanie 1 449
Realizacja usług w recepcji
Gość w hotelu zamówił zestaw usług, który obejmuje codzienne budzenie, depozyt w recepcji oraz przechowanie bagażu po wymeldowaniu. Taki zestaw to usługi
A. towarzyszące
B. fakultatywne
C. podstawowe
D. uzupełniające
HGT.03 Pytanie 1 450
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jajko po wiedeńsku to jajko
A. ugotowane na twardo, serwowane z majonezem
B. ugotowane na miękko, podane w kieliszku, z dodatkiem soli
C. ugotowane na twardo, serwowane z masłem
D. w szklance, gotowane w gorącej kąpieli, z masłem
HGT.06 Pytanie 1 451
Realizacja usług w recepcji
Nieprzestrzeganie zasad dezynfekcji w węzłach sanitarnych hotelu może stworzyć niebezpieczeństwo:
A. gruźlicą
B. żółtaczką typu B
C. żółtaczką typu A
D. włośnicą
HGT.03 Pytanie 1 452
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który fragment z zamówienia odnosi się do dodatkowych usług biznesowych?
Fragment 1. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na bal przedszkolaków. Salę prosimy dodatkowo wyposażyć w mikrofon bezprzewodowy i projektor multimedialny. |
Fragment 2. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na prywatny pokaz mody. Prosimy także o zorganizowanie poczęstunku dla zaproszonych gości. Salę prosimy zaaranżować odpowiednio do przedsięwzięcia. |
Fragment 3. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na seminarium dla dwustu osób, a także o zorganizowanie przerw kawowych. Salę prosimy wyposażyć w sprzęt multimedialny, mównicę oraz mikrofon bezprzewodowy. |
Fragment 4. Prosimy o rezerwację sali wielofunkcyjnej na uroczystość rodzinną. W menu proszę uwzględnić tort ze świeczkami i po lampce szampana. |
A. Fragment 4.
B. Fragment 1.
C. Fragment 2.
D. Fragment 3.
HGT.06 Pytanie 1 453
Realizacja usług w recepcji
Małżeństwo z dwójką małych dzieci zamierza spędzić wakacje w luksusowym hotelu położonym jak najbliżej morza, który zapewni im nocleg w pokoju typu studio, atrakcje związane z pobytem oraz opieką nad dziećmi. Którą ofertę powinien zaproponować gościom pracownik działu rezerwacji sieci hoteli?
Hotel Słońce**** | Hotel Arka**** | ||
Lokalizacja – 50 m do morza Pokoje – dwuosobowe, apartamenty Usługi – wypożyczalnia rowerów, opiekunka do dzieci, zabawy w basenie | Lokalizacja – własna plaża Pokoje – studio, apartamenty Usługi – program animacji dla dzieci i dorosłych, opiekunka do dzieci, pełne wyżywienie | ||
A. | B. | ||
Hotel Eden***** | Hotel Diament***** | ||
Lokalizacja – własna plaża Pokoje – dwuosobowe, apartamenty Usługi – program animacji dla dzieci i dorosłych, opiekunka do dzieci, bezpłatny parking | Lokalizacja – 150 m do morza Pokoje – dwuosobowe, studio, apartamenty Usługi – odnowa biologiczna, opiekunka do dzieci, wycieczki po okolicy | ||
C. | D. |
A. A.
B. D.
C. B.
D. C.
HGT.03 Pytanie 1 454
Obsługa gości w obiekcie świa…
Która z wymienionych działań nie jest realizowana w trakcie bieżącego sprzątania?
A. Odkurzanie parapetów
B. Mycie okien
C. Mycie luster
D. Odkurzanie półek
HGT.06 Pytanie 1 455
Realizacja usług w recepcji
Rodzina Kowalskich dotarła do pensjonatu bez wcześniejszej rezerwacji. Jakie usługi, oprócz noclegów, należy obowiązkowo zapewnić gościom, w przypadku ich życzenia, niezależnie od klasy pensjonatu?
A. Wypożyczenie rowerów
B. Miejsce do parkowania
C. Co najmniej dwa posiłki dziennie
D. Internet bezprzewodowy
HGT.03 Pytanie 1 456
Obsługa gości w obiekcie świa…
W hotelu przeprowadzono remont 20 pokoi. Jakiego typu sprzątanie powinno zostać zrealizowane w tych jednostkach?
A. Okazjonalne
B. Gruntowne
C. Nadzwyczajne
D. Interwencyjne
HGT.06 Pytanie 1 457
Realizacja usług w recepcji
Gość hotelu nie ma przy sobie dowodu osobistego ani paszportu. Jaki inny dokument może być podstawą do zarejestrowania gościa w hotelu?
A. Prawo jazdy
B. Książeczka zdrowia
C. Legitymacja studencka
D. Legitymacja służbowa
HGT.06 Pytanie 1 458
Realizacja usług w recepcji
Który z poniższych dokumentów jest sporządzany przez recepcję w celu przekazania go służbie pięter?
A. Rejestr zamówionych usług budzenia
B. Księga skarg i wniosków
C. Lista gości VIP
D. Karta pobytu
HGT.06 Pytanie 1 459
Realizacja usług w recepcji
W hotelowej recepcji klient pragnie uiścić opłatę za swój pobyt przy pomocy karty płatniczej. Czy jest to możliwe, gdy recepcja posiada
A. formularze faktur VAT
B. kasę fiskalną
C. terminal POS
D. komputer z drukarką
HGT.03 Pytanie 1 460
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo powinna zgłosić pokojowa znalezienie rzeczy pozostawionej przez gościa w pokoju hotelowym?
A. Kierownikowi służby pięter
B. Portierowi hotelowemu
C. Recepcjoniście concierge
D. Dyrektorowi ds. sprzedaży
HGT.03 Pytanie 1 461
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do kogo pokojowa powinna zwrócić przedmioty pozostawione w pokoju, który opuścił gość?
A. Kierownikowi recepcji
B. Osobie zarządzającej hotelem
C. Inspektorowi służby pięter
D. Korytarzowej
HGT.06 Pytanie 1 462
Realizacja usług w recepcji
Tabela zawiera wykaz usług hotelarskich ponumerowanych od 1 do 5. Które z wymienionych usług są obowiązkowe dla hoteli, moteli i pensjonatów w kategorii 3*, 4*, 5*?
Lp. | Nazwa usług | ***** | **** | *** | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
H | M | P | H | M | P | H | M | P | ||
1. | Usługa bagażowa. | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
2. | Kwiaciarnia lub możliwość dostarczenia kwiatów. | o | o | o | ||||||
3. | Akceptacja kart płatniczych. | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
4. | Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej. | o | o | o | o | |||||
5. | Przechowywanie bagażu, pieniędzy i przedmiotów wartościowych gości. | o | o | o | o | o | o | o | o | o |
H – hotel M – motel P – pensjonat |
A. 3, 4, 5
B. 1, 2, 4
C. 2, 3, 4
D. 1, 3, 5
HGT.06 Pytanie 1 463
Realizacja usług w recepcji
Na jakim etapie całościowej obsługi klienta recepcjonista powinien zaznajomić go z zasadami dokonywania przedpłaty?
A. Rejestracji
B. Rozliczenia
C. Pobytu
D. Rezerwacji
HGT.06 Pytanie 1 464
Realizacja usług w recepcji
Czym jest HACCP?
A. metodą identyfikacji, oceny i kontroli zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
B. systemem monitorowania weterynaryjnego mięsa zwierząt rzeźnych
C. systemem zapewnienia wysokiej jakości
D. standardem dobrej Praktyki Laboratoryjnej
HGT.06 Pytanie 1 465
Realizacja usług w recepcji
O przybyciu gościa VIP do hotelu, jako pierwszy, powinien zostać poinformowany
A. kierownik recepcji
B. kierownik działu pięter
C. dyrektor finansowy
D. dyrektor hotelu
HGT.03 Pytanie 1 466
Obsługa gości w obiekcie świa…
Ile elementów pościeli powinna przygotować pokojówka dla gości, którzy dokonali rezerwacji w pokoju dwuosobowym typu twin?
A. 3 poszewki, 3 poszwy, 2 prześcieradła
B. 2 poszewki, 2 poszwy, 2 prześcieradła
C. 1 poszewkę, 1 poszwę, 1 prześcieradło
D. 2 poszewki, 2 poszwy, 1 prześcieradło
HGT.03 Pytanie 1 467
Obsługa gości w obiekcie świa…
Przygotowując pokój dla gościa VIP, co powinno znaleźć się w jego wnętrzu?
A. zestaw hotelowych akcesoriów
B. laptop z drukarką
C. list powitalny podpisany przez dyrektora hotelu
D. ulotki promujące luksusowe usługi hotelowe
HGT.03 Pytanie 1 468
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jak długo mleko można przechowywać w chłodzie po otwarciu opakowania?
A. 12 godzin
B. 1 tydzień
C. 2 dni
D. 5 dni
HGT.03 Pytanie 1 469
Obsługa gości w obiekcie świa…
Wskaź grupę składników koniecznych do przygotowania omletu biszkoptowego?
A. Kasza manna, jaja, mleko
B. Bułka tarta, jaja, woda
C. Mąka pszenna, jaja, woda
D. Mąka ziemniaczana, jaja, woda
HGT.06 Pytanie 1 470
Realizacja usług w recepcji
Na sprzedaż usług hotelowych oddziałuje
A. ilość obiektów noclegowych
B. wielkość obiektu hotelowego
C. promocja na targach, jakość produktu
D. położenie miejsca
HGT.06 Pytanie 1 471
Realizacja usług w recepcji
Komu recepcjonista powinien przekazać zamieszczoną w ramce informację dotyczącą pobytu gości?
Informacja dotycząca pobytu gości |
Proszę o wstawienie do pokoju nr 102 wanienki oraz łóżeczka dla dziecka. Goście przyjadą do hotelu 22 września 2018 r. między godziną 1500 a 1700. Termin pobytu 22.09 – 29.09.2018 r. |
A. Pracownikowi działu technicznego.
B. Pracownikowi działu gospodarczego.
C. Kierownikowi służby pięter.
D. Kierownikowi recepcji.
HGT.06 Pytanie 1 472
Realizacja usług w recepcji
Jaka jest charakterystyka strategii dyskontowej stosowanej przez schronisko młodzieżowe?
A. wysoka jakość oraz niska cena
B. niska jakość oraz wysoka cena
C. wysoka jakość oraz wysoka cena
D. niska jakość oraz niska cena
HGT.06 Pytanie 1 473
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista, przydzielając pokoje stałym gościom, powinien
A. przydzielać pokoje tak, aby za każdym razem otrzymywali inny.
B. odnotować w grafiku obłożenia - gość VIP.
C. uwzględnić, o ile to możliwe, ich preferencje i życzenia.
D. zatroszczyć się o wprowadzenie do j.m. dużej powitalnej dekoracji.
HGT.06 Pytanie 1 474
Realizacja usług w recepcji
W hotelowej restauracji zamówiono posiłek kuchni włoskiej dla grupy turystów. Która potrawa nie powinna być serwowana gościom?
A. carpaccio z wołowiny
B. kofta z migdałami
C. cannelloni ze szpinakiem
D. pizza z ziemniakami
HGT.06 Pytanie 1 475
Realizacja usług w recepcji
Przy wręczaniu rachunku gościowi, zawsze warto zapytać
A. czy gość planuje przyjechać ponownie
B. o wysokość napiwku
C. co mogło mu się nie spodobać w trakcie pobytu
D. czy rachunek jest poprawny
HGT.06 Pytanie 1 476
Realizacja usług w recepcji
Zagrożenie związane z bezpieczeństwem turystów w danym państwie może prowadzić do
A. zmniejszenia zainteresowania usługami hotelarskimi
B. zwiększenia dostępności usług hotelowych
C. zwiększenia zainteresowania usługami hotelarskimi
D. zmniejszenia dostępności usług hotelowych
HGT.03 Pytanie 1 477
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaka jest maksymalna kwota odszkodowania, którą hotel powinien przyznać gościowi, jeśli podczas sprzątania pokoju został zniszczony laptop wart 6 000,00 zł, a cena za nocleg wynosiła 300,00 zł?
A. 15 000,00 zł
B. 9 000,00 zł
C. 30 000,00 zł
D. 6 000,00 zł
HGT.06 Pytanie 1 478
Realizacja usług w recepcji
Hotel Bohemia wprowadził program lojalnościowy SENIOR PASS, który zapewnia stały rabat przy kolejnych pobytach dla gości w wieku emerytalnym. Celem zastosowanego narzędzia marketingowego jest
A. kształtowanie pozytywnego wizerunku hotelu w społeczności
B. rozszerzanie dotychczasowego rynku docelowego
C. tworzenie długotrwałej relacji z klientami hotelu
D. finansowe wsparcie stałych gości hotelu
HGT.06 Pytanie 1 479
Realizacja usług w recepcji
Który dokument jest sporządzany na przedstawionym druku?
Dane | Potwierdzenie rezerwacji | Rezerwacja gwarantowana |
---|---|---|
Imię i nazwisko/firma | ||
Termin pobytu | ||
Liczba osób | ||
Rodzaj pokoju | ||
Rodzaj płatności | ||
Przedpłata w kwocie | ||
Nr karty kredytowej i data jej ważności | ||
Nazwisko okaziciela karty | ||
Dane osoby/firmy dokonującej rezerwacji | ||
Data i podpis pracownika przyjmującego rezerwację |
A. Formularz rezerwacji.
B. Grafik obłożenia pokoi.
C. Karta rejestracyjna.
D. Potwierdzenie rezerwacji.
HGT.03 Pytanie 1 480
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który członek personelu hotelowego ma obowiązek aktualizowania danych o stanie pokoi dostępnych dla gości?
A. Inspektor pięter
B. Recepcjonista
C. Sprzątaczka
D. Kierownik recepcji