Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.06 Pytanie 1 601
Realizacja usług w recepcji

Oblicz koszt noclegów dla 3-osobowej rodziny, która przebywała w hotelu w terminie od 11 do 16.04.2024 r.
i skorzystała z pokojów: 1- i 2-osobowego.

Ilustracja do pytania 1
A. 2 250,00 zł
B. 2 400,00 zł
C. 1 800,00 zł
D. 2 000,00 zł
HGT.06 Pytanie 1 602
Realizacja usług w recepcji

Który instrument marketingu zastosowano umieszczając informację o ofercie hotelu w lokalnej prasie?

A. dystrybucję
B. produkt
C. promocję
D. cenę
HGT.06 Pytanie 1 603
Realizacja usług w recepcji

Oddzielne wejście dla gości oraz wydzielona droga ich bagażu są obowiązkowe

A. we wszystkich hotelach.
B. w hotelach kategorii 3*, 4* i 5.*
C. tylko w hotelach kategorii 5.*
D. w hotelach kategorii 4* i 5.*
HGT.06 Pytanie 1 604
Realizacja usług w recepcji

Które działanie wchodzi w skład sprzedaży osobistej?

A. Udział pracowników hotelu w wyjazdach szkoleniowych.
B. Prezentacja oferty przez recepcjonistę w recepcji hotelowej.
C. Umieszczanie informacji o hotelu w czasopiśmie branżowym.
D. Sezonowa obniżka cen usług hotelarskich.
HGT.06 Pytanie 1 605
Realizacja usług w recepcji

Room service to

A. kompleksowa obsługa gościa hotelu.
B. procedura sprzątania jednostki mieszkalnej.
C. organizowanie usług gastronomicznych poza hotelem.
D. podawanie posiłków do jednostki mieszkalnej.
HGT.06 Pytanie 1 606
Realizacja usług w recepcji

HOTREC to skrót określający

A. Stowarzyszenie, Konferencje i Kongresy w Polsce.
B. Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarzy, Restauratorów i Właścicieli Kawiarń.
C. Izbę Gospodarczą Polskiego Zrzeszenia Hoteli.
D. Konfederację Narodowych Organizacji Hoteli, Restauracji i Kawiarni w krajach UE.
HGT.03 Pytanie 1 607
Obsługa gości w obiekcie świa…

Utrzymanie czystości i porządku w części wellness i SPA hotelu należy do obowiązków pracowników

A. działu rekreacji.
B. służby pięter.
C. służby parterowej.
D. działu technicznego.
HGT.03 Pytanie 1 608
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z pracowników służby pięter na bieżąco współpracuje z dysponentem w zakresie aktualizowania informacji o stanie pokoi i kolejności ich sprzątania?

A. Pokojowa lotna.
B. Magazynier.
C. Inspektor pięter.
D. Korytarzowa.
HGT.03 Pytanie 1 609
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z wymogami kategoryzacyjnymi w skład wyposażenia podstawowego jednostki mieszkalnej w hotelu trzy gwiazdkowym wchodzi między innymi

A. sejf, bagażnik, biurko lub stół.
B. bagażnik, nocny stolik lub półka przy miejscu do spania, lustro.
C. minibar, wieszak ścienny na wierzchnią odzież.
D. kanapa, wnęka garderobiana, trudnopalny kosz na śmieci.
HGT.03 Pytanie 1 610
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dla której najniższej kategorii hoteli wymagane jest wyposażenie pokoju w element przedstawiony na fotografii?

Ilustracja do pytania 10
A. 2*
B. 5*
C. 4*
D. 3*
HGT.03 Pytanie 1 611
Obsługa gości w obiekcie świa…

Mycie okien, czyszczenie żaluzji, przesuwanie mebli w celu posprzątania miejsc niedostępnych oraz pranie wykładziny, to przykłady czynności wykonywanych w ramach sprzątania

A. awaryjnego.
B. okolicznościowego.
C. gruntownego.
D. sezonowego.
HGT.03 Pytanie 1 612
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych metod jest najbardziej odpowiednia do usunięcia gumy do żucia przyklejonej do tapicerowanej kanapy?

A. Odkurzanie.
B. Użycie środka odtłuszczającego.
C. Użycie zamrażacza.
D. Zdrapanie nożem.
HGT.03 Pytanie 1 613
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym zdjęciu przedstawiono wyposażenie charakterystyczne dla pokoju typu double?

Ilustracja do pytania 13
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
HGT.03 Pytanie 1 614
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do czyszczenia luster w węźle higieniczno-sanitarnym pracownik powinien użyć

A. płynu z zawartością alkoholu.
B. czystej wody.
C. środka dezynfekcyjnego.
D. impregnatu.
HGT.03 Pytanie 1 615
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej kolejności powinno się wykonywać czynności podczas sprzątania pokoju hotelowego?

A. Opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie, wietrzenie.
B. Wietrzenie, opróżnienie kosza i popielniczki, ścielenie łóżka, odkurzanie.
C. Wietrzenie, ścielenie łóżka, odkurzanie, opróżnienie kosza i popielniczki.
D. Ścielenie łóżka, opróżnienie kosza i popielniczki, odkurzanie, wietrzenie.
HGT.03 Pytanie 1 616
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym zdjęciu przedstawiono wózek stosowany w pracy służby piętrowej?

Ilustracja do pytania 16
A. B.
B. D.
C. C.
D. A.
HGT.03 Pytanie 1 617
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyjmując zlecenie realizacji wstawki powitalnej dla gościa typu VIP, pokojowa powinna w przygotowanej jednostce mieszkalnej umieścić

A. dodatkowe łóżko.
B. drugą poduszkę.
C. bukiet kwiatów.
D. poranną gazetę.
HGT.03 Pytanie 1 618
Obsługa gości w obiekcie świa…

Hotel nie ponosi odpowiedzialności za bagaż gościa pozostawiony

A. w pokoju hotelowym.
B. w restauracji hotelowej.
C. w sali konferencyjnej.
D. w bagażniku samochodu.
HGT.03 Pytanie 1 619
Obsługa gości w obiekcie świa…

Panu Krzysztofowi Zielińskiemu, zamieszkałemu w pokoju dwuosobowym, ukradziono nowy laptop, który kupił za 5 000 zł. Jaka wysokość odszkodowania przysługuje poszkodowanemu, jeżeli w hotelu obowiązuje cennik przedstawiony w ramce?

Ilustracja do pytania 19
A. 5 000 zł
B. 1 200 zł
C. 12 000 zł
D. 6 000 zł
HGT.03 Pytanie 1 620
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokojowa, która znalazła w korytarzu hotelowym przedmiot nie należący do obiektu jest zobowiązana przekazać go

A. kierownikowi służby pięter.
B. właścicielowi.
C. dyrektorowi hotelu.
D. recepcjoniście concierge.
HGT.03 Pytanie 1 621
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jaki sposób należy przechowywać kawę ziarnistą, aby zachować jej właściwości organoleptyczne?

A. W blaszanej puszce w wilgotnym i nasłonecznionym pomieszczeniu.
B. W puszce aluminiowej, w suchym, zaciemnionym i chłodnym pomieszczeniu.
C. W opakowaniu papierowym laminowanym, w nasłonecznionym pomieszczeniu.
D. W torebce papierowej, w suchym, zaciemnionym i chłodnym pomieszczeniu.
HGT.03 Pytanie 1 622
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie informacji zawartych na opakowaniu kaszy gryczanej określ, w jakich warunkach najlepiej przechowywać ten surowiec.

Ilustracja do pytania 22
A. Wilgotność 90%, temperatura od 20 do 25 °C
B. Wilgotność 90%, temperatura od 0 do 5 °C
C. Wilgotność 50%, temperatura od 10 do 15 °C
D. Wilgotność 50%, temperatura od 20 do 25 °C
HGT.03 Pytanie 1 623
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych zestawów śniadaniowych jest zgodny z zasadami racjonalnego żywienia?

A. Chleb razowy z szynką, papryka, kawa zbożowa.
B. Kajzerka z masłem, miód, dżem, kawa zbożowa.
C. Chleb żytni ze smalcem, ogórek, herbata z mlekiem.
D. Bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata z mlekiem.
HGT.03 Pytanie 1 624
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj śniadania obejmuje przedstawione w ramce menu?

Ilustracja do pytania 24
A. Amerykańskie.
B. Wiedeńskie.
C. Rosyjskie.
D. Angielskie.
HGT.03 Pytanie 1 625
Obsługa gości w obiekcie świa…

W zamówieniu wyżywienia dla grupy turystów zaznaczono śniadania kontynentalne. Który zestaw śniadaniowy należy przygotować?

A. Kawa/sok, rogaliki, masło, dżem.
B. Herbata/mleko, jajecznica, pomidor.
C. Kawa/sok, bagietka, wędliny.
D. Herbata/sok, pieczywo, jaja, wędlina.
HGT.03 Pytanie 1 626
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który napój należy przygotować do śniadania wiedeńskiego?

A. Kawę z podgrzaną śmietanką.
B. Kawę z zimnym mlekiem.
C. Herbatę z mlekiem.
D. Herbatę z cytryną.
HGT.03 Pytanie 1 627
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą formę serwowania śniadań powinno zastosować się restauracji hotelowej, przy obsłudze dużej liczby gości?

A. Bufetową.
B. A la carte.
C. Bankietową.
D. Room service.
HGT.03 Pytanie 1 628
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na rysunku przedstawiono sposób podawania śniadania

Ilustracja do pytania 28
A. amerykańskiego.
B. francuskiego.
C. angielskiego.
D. wiedeńskiego.
HGT.03 Pytanie 1 629
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym zdjęciu przedstawiono zastawę stołową do podania herbaty?

Ilustracja do pytania 29
A. D.
B. C.
C. A.
D. B.
HGT.03 Pytanie 1 630
Obsługa gości w obiekcie świa…

Naczynie przedstawione na fotografii to

Ilustracja do pytania 30
A. flaczarka.
B. bulionówka.
C. salaterka.
D. kokilka.
HGT.03 Pytanie 1 631
Obsługa gości w obiekcie świa…

Bielizna stołowa upięta wzdłuż obwodu stołu w sposób przedstawiony na zdjęciu, to

Ilustracja do pytania 31
A. skirting.
B. serweta.
C. molton.
D. obrus.
HGT.03 Pytanie 1 632
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do serwowania wyporcjowanych soków i nektarów służy

A. szklanica.
B. pokal.
C. stopka.
D. tumbler.
HGT.03 Pytanie 1 633
Obsługa gości w obiekcie świa…

Nakrycie podstawowe do śniadania kontynentalnego rozszerzonego składa się z serwety, talerzyka deserowego, noża zakąskowego, filiżanki ze spodkiem i łyżeczki do kawy oraz

A. widelca zakąskowego, kieliszka na podstawce, gobleta.
B. łyżki i widelca stołowego średniego, gobleta.
C. widelca stołowego średniego, szklanki do napoju zimnego.
D. widelca zakąskowego, talerzyka na pieczywo, noża do masła.
HGT.03 Pytanie 1 634
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość hotelowy na wywieszce klamkowej zaznaczył herbatę, jajecznicę na szynce, masło, pieczywo. Realizując usługę room service należy przygotować

A. paczkę śniadaniową z wybranym, hermetycznie zapakowanym asortymentem potraw.
B. stół bufetowy atrakcyjnie udekorowany z kompletną zastawą stołową.
C. stolik jednoosobowy, talerz płaski, nóż, widelec, nakrycie do jaj, filiżankę na spodku z łyżeczką.
D. tacę nakrytą serwetką, talerz płaski, nóż, widelec, filiżankę na spodku z łyżeczką.
HGT.03 Pytanie 1 635
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie powinno się zastosować w restauracji hotelowej do wieloporcjowego podawania jajecznicy?

A. Warnik.
B. Dekanter.
C. Kociołek.
D. Podgrzewacz.
HGT.03 Pytanie 1 636
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych czynności należy wykonać w celu dezynfekcji jaj w restauracji hotelowej, jeżeli będą one użyte do potraw w stanie surowym?

A. Zanurzyć w wodzie o temp. poniżej 60 °C przez 20 sekund.
B. Zanurzyć w wodzie o temp. powyżej 90 °C przez 10 sekund.
C. Umyć dokładnie w zimnej wodzie.
D. Umyć roztworem wodnym octu.
HGT.03 Pytanie 1 637
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którego rodzaju usługą hotelową jest wynajmowanie gościom samochodu?

A. Podstawową.
B. Fakultatywną.
C. Uzupełniającą.
D. Komplementarną.
HGT.03 Pytanie 1 638
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonej oferty, określ jakie usługi dodatkowe oferuje pensjonat w Karpaczu?

Ilustracja do pytania 38
A. Bufet szwedzki.
B. Wellness i fitness.
C. Spa.
D. Aktywny wypoczynek na śniegu.
HGT.03 Pytanie 1 639
Obsługa gości w obiekcie świa…

Depozyt hotelowy to usługa

A. uzupełniająca, dodatkowo płatna.
B. fakultatywna, dodatkowo płatna.
C. komplementarna, wliczona w koszt noclegu.
D. towarzysząca, wliczona w koszt noclegu.
HGT.03 Pytanie 1 640
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie informacji zawartych w tabeli, wskaż która z podanych usług jest obowiązkowa ze względu na wymagania kategoryzacyjne dla hotelu czterogwiazdkowego, natomiast dla hotelu trzygwiazdkowego jest usługą podwyższającą standard obiektu.

Ilustracja do pytania 40
A. Przechowanie bagażu i depozyt.
B. Sprzedaż lub udostępnianie prasy codziennej.
C. Aperitif-bar lub bar kawowy.
D. Sprzedaż kosmetyków, środków higieny osobistej.