Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 1 801
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który apartament hotelowy zlokalizowany jest na dwóch kondygnacjach?

A. Studio.
B. Penthouse.
C. Duplex.
D. Suitę.
HGT.03 Pytanie 1 802
Obsługa gości w obiekcie świa…

W hotelu odremontowano 20 jednostek mieszkalnych. Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w tych pokojach?

A. Specjalne.
B. Awaryjne.
C. Okolicznościowe.
D. Gruntowne.
HGT.03 Pytanie 1 803
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie należy zastosować do pielęgnacji lakierowanej podłogi drewnianej?

A. Polerkę.
B. Zamiatarkę.
C. Mop.
D. Ekstraktor.
HGT.03 Pytanie 1 804
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych procedur należy zastosować podczas sprzątania pokoju zajętego przez gościa?

Ilustracja do pytania 4
A. B.
B. D.
C. A.
D. C.
HGT.03 Pytanie 1 805
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego grafiku określ, które pokoje powinny zostać posprzątane w pierwszej kolejności.

Ilustracja do pytania 5
A. 102,107
B. 107,108
C. 100,101
D. 104,106
HGT.03 Pytanie 1 806
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którym środkiem powinna usunąć pokojowa plamę z pomadki do ust z wykładziny dywanowej?

A. Alkoholem etylowym.
B. Rozcieńczonym roztworem szamponu.
C. Odplamiaczem do tłustych plam.
D. Benzyną lakierniczą.
HGT.03 Pytanie 1 807
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z zamieszczonych wózków hotelowych stosowany jest do jednoczesnego przewożenia czystej i brudnej bielizny?

Ilustracja do pytania 7
A. D.
B. C.
C. B.
D. A.
HGT.03 Pytanie 1 808
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile sztuk pościeli powinna przygotować pokojowa dla gości, którzy zarezerwowali pokój dwuosobowy typu twin?

A. 1 poszewkę, 1 poszwę, 1 prześcieradło.
B. 2 poszewki, 2 poszwy, 2 prześcieradła.
C. 3 poszewki, 3 poszwy, 2 prześcieradła.
D. 2 poszewki, 2 poszwy, 1 prześcieradło.
HGT.03 Pytanie 1 809
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna się zachować korytarzowa, która w trakcie czynności porządkowych w holu hotelowym zauważyła skórzaną teczkę?

A. Oddać ją do przechowalni bagażu.
B. Zanieść ją do recepcji hotelowej.
C. Niezwłocznie powiadomić przełożonych.
D. Sprawdzić jej zawartość.
HGT.03 Pytanie 1 810
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zabieg należy przeprowadzić, aby zwalczyć gryzonie w obiekcie hotelarskim?

A. Sanityzację.
B. Deratyzację.
C. Dezynsekcję.
D. Dezynfekcję.
HGT.03 Pytanie 1 811
Obsługa gości w obiekcie świa…

Z pokoju hotelowego pani Nowak zginął złoty naszyjnik o wartości 4 000 zł. Cena wynajmu tego pokoju wynosiła 140 zł/dobę. Jaka wysokość odszkodowania przysługuje w tej sytuacji gościowi?

A. 7 000 zł
B. 14 000 zł
C. 1 400 zł
D. 4 000 zł
HGT.03 Pytanie 1 812
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z podanych miejsc pokojowa powinna umieścić zamieszczoną w ramce informację?

Ilustracja do pytania 12
A. W łazience.
B. W szafie.
C. Na biurku.
D. Na łóżku.
HGT.03 Pytanie 1 813
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego harmonogramu określ, jak często należy myć parapety zewnętrzne w holach i korytarzach hotelu.

Ilustracja do pytania 13
A. 2 razy dziennie.
B. 2 razy w roku.
C. 1 raz w tygodniu.
D. 1 raz na trzy miesiące.
HGT.03 Pytanie 1 814
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość hotelu zwrócił się do recepcjonisty z zapytaniem, czy na basenie bądź w przebieralni nie znaleziono pierścionka. Jak powinien postąpić recepcjonista, któremu pani sprzątająca przekazała znaleziony dzień wcześniej pierścionek?

A. Pokazać pierścionek, zapytać czy należy do gościa, oddać pierścionek.
B. Oddać pierścionek, poprosić o numer pokoju gościa, sprawdzić kartę pobytu z dowodem osobistym gościa.
C. Pokazać pierścionek, poprosić o dowód tożsamości gościa, oddać pierścionek.
D. Zapytać jak wyglądał ten pierścionek, sprawdzić dokument tożsamości gościa, uzyskać pokwitowanie odbioru.
HGT.03 Pytanie 1 815
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj śniadania składa się z kawy lub herbaty, soku pomarańczowego, croissanta, bagietki, masła i dżemu?

A. Angielskie.
B. Wiedeńskie.
C. Polskie.
D. Francuskie.
HGT.03 Pytanie 1 816
Obsługa gości w obiekcie świa…

W których hotelach serwowane jest śniadanie kontynentalne?

A. Kongresowych.
B. Ekonomicznych.
C. Luksusowych.
D. Butikowych.
HGT.03 Pytanie 1 817
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa produktów powinna zostać umieszczona w bufecie śniadaniowym w pierwszej kolejności?

A. Pieczywo.
B. Wędliny, pasztety.
C. Mleko i produkty mleczne.
D. Dżemy, powidła, konfitury.
HGT.03 Pytanie 1 818
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który produkt jest bazą sosu tatarskiego?

A. Maślanka.
B. Majonez.
C. Olej.
D. Kefir.
HGT.03 Pytanie 1 819
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych zestawów zawiera napoje i produkty typowe wyłącznie dla śniadania amerykańskiego?

Ilustracja do pytania 19
A. D.
B. A.
C. B.
D. C.
HGT.03 Pytanie 1 820
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

Ilustracja do pytania 20
A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
HGT.03 Pytanie 1 821
Obsługa gości w obiekcie świa…

W której formie serwowany jest kilkudaniowy posiłek najczęściej spotykany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, podawany wszystkim gościom do stolików o ustalonych godzinach i po z góry określonej cenie?

A. Wstawki śniadaniowej.
B. A la carte.
C. Bufetu śniadaniowego.
D. Table d`hóte.
HGT.03 Pytanie 1 822
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak nazywa się podkład z miękkiej tkaniny, który rozkłada się na blacie stołu celem lepszego ułożenia obrusa?

A. Skirting.
B. Napperon.
C. Molton.
D. Laufer.
HGT.03 Pytanie 1 823
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak nazywa się przedstawione na zdjęciu urządzenie stosowane w gastronomii?

Ilustracja do pytania 23
A. Dozownik do soków.
B. Warnik.
C. Ekspres do kawy.
D. Bemar.
HGT.03 Pytanie 1 824
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym naczyniu można podać mleko do kawy?

A. W nelsonce.
B. W filiżance.
C. W dzbanuszku.
D. W kokilce.
HGT.03 Pytanie 1 825
Obsługa gości w obiekcie świa…

Udostępnienie gościom hotelowym w czasie śniadania dużej liczby dań i napojów w dowolnej ilości to bufet

A. czeski.
B. francuski.
C. polski.
D. szwedzki.
HGT.03 Pytanie 1 826
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która czynność powinna być wykonana przez kelnera podczas otwarcia śniadania w restauracji hotelowej?

A. Układanie kompozycji kwiatowych na stołach.
B. Przecieranie blatów.
C. Włączenie ekspresu do kawy i samowaru do herbaty.
D. Otwarcie okien.
HGT.03 Pytanie 1 827
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z wymienionych usług oferowanych przez hotel 4* zalicza się do dodatkowych usług fakultatywnych?

A. Kwiaciarnię.
B. Depozyt.
C. Basen.
D. Budzenie.
HGT.03 Pytanie 1 828
Obsługa gości w obiekcie świa…

Usługa fryzjerska to rodzaj usługi hotelowej

A. fakultatywnej.
B. towarzyszącej.
C. podstawowej.
D. uzupełniającej.
HGT.03 Pytanie 1 829
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego dokumentu określ na ile osób należy przygotować nakrycia stołu na śniadanie z konsumpcją w hotelowej restauracji.

Ilustracja do pytania 29
A. 19
B. 15
C. 5
D. 29
HGT.03 Pytanie 1 830
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która oferta hotelu dotyczy usług dodatkowych uzupełniających?

Ilustracja do pytania 30
A. D.
B. B.
C. A.
D. C.
HGT.03 Pytanie 1 831
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które informacje powinna zawierać oferta ogólna usług dodatkowych?

A. Datę realizacji usługi.
B. Kalkulację cenową.
C. Warianty cenowe oferty.
D. Godzinę realizacji usługi.
HGT.03 Pytanie 1 832
Obsługa gości w obiekcie świa…

W terminie od 4 do 17 listopada 2016 r. pani Marta Lipińska przebywała w hotelu. Trzeciego dnia pobytu złożyła zamówienie na masaż klasyczny całkowity. Wskaż datę wystawienia dokumentu, którą powinien wpisać pracownik hotelu na zamieszczonym dokumencie.

Ilustracja do pytania 32
A. 8 listopada 2016 r.
B. 9 listopada 2016 r.
C. 4 listopada 2016 r.
D. 6 listopada 2016 r.
HGT.03 Pytanie 1 833
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych dokumentów jest podstawą do zapłaty za zrealizowane usługi dodatkowe?

A. Faktura.
B. Rachunek uproszczony.
C. Zestawienie kosztów.
D. Kosztorys.
HGT.03 Pytanie 1 834
Obsługa gości w obiekcie świa…

W której sytuacji pracownik służby pięter może zabrać do prania odzież z pokoju gościa?

A. Bielizna jest spakowana w reklamówce i pozostawiona przy drzwiach.
B. Bielizna leży na łóżku wraz z zamówieniem pralniczym.
C. Bielizna leży na podłodze w łazience.
D. Bielizna jest spakowana i powieszona na klamce drzwi do pokoju wraz z zawieszką "Please make up the room".
HGT.03 Pytanie 1 835
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma wynajęła w hotelu salę konferencyjną celem organizacji 6-godzinnego szkolenia dla 20 pracowników. Ponadto w spotkaniu wzięli udział właściciel firmy oraz osoba je prowadząca. Podczas szkolenia przewidziano dwie półgodzinne przerwy kawowe, które należy doliczyć do czasu trwania konferencji. Na postawie cennika usług określ, na jaką kwotę wystawiono fakturę za wynajęcie sali konferencyjnej oraz przerwy kawowe.

Ilustracja do pytania 35
A. 1 040 złotych.
B. 840 złotych.
C. 1 140 złotych.
D. 940 złotych.
HGT.03 Pytanie 1 836
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż dokument, który sporządza się po oddaniu przez gościa bagażu do przechowalni hotelowej.

Ilustracja do pytania 36
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
HGT.03 Pytanie 1 837
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego Zlecenia realizacji imprezy określ liczbę przerw kawowych na organizowanej w hotelu konferencji.

Ilustracja do pytania 37
A. Dwie.
B. Cztery.
C. Jedna.
D. Trzy.
HGT.03 Pytanie 1 838
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pokoje hotelowe dostosowane do potrzeb osób poruszających się na wózkach inwalidzkich należą do jednostek

A. standardowych.
B. podstawowych.
C. specjalnych.
D. rezydencjonalnych.
HGT.03 Pytanie 1 839
Obsługa gości w obiekcie świa…

Odnawianie podłóg oraz pranie firan i zasłon to czynności charakterystyczne dla sprzątania

A. bieżącego.
B. specjalnego.
C. generalnego.
D. codziennego.
HGT.03 Pytanie 1 840
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który sposób można wykorzystać do usunięcia plamy z masła z wykładziny dywanowej?

A. Wyczyścić zimną wodą.
B. Zastosować środek do odkażania.
C. Wykorzystać środek mrożący.
D. Użyć odplamiacza do tłustych plam.