Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 1 881
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych wskaż, ile powinna wynosić minimalna powierzchnia pokoju 3-osobowego w hotelu 3*.

Ilustracja do pytania 1
A. 14 m2
B. 18 m2
C. 16 m2
D. 12 m2
HGT.03 Pytanie 1 882
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj sprzątania należy przeprowadzić w nadmorskim hotelu przygotowującym się na przyjęcie wakacyjnych gości?

A. Gruntowne.
B. Specjalne.
C. Okolicznościowe.
D. Sezonowe.
HGT.03 Pytanie 1 883
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podłodze w hallu recepcyjnym znajdują się czarne smugi z obcasów. Który środek należy zastosować, aby je usunąć?

A. Rozcieńczony spirytus.
B. Benzynę ekstrakcyjną.
C. Zimną wodę.
D. Roztwór szamponu.
HGT.03 Pytanie 1 884
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy należy przeprowadzić w hotelu sprzątanie okolicznościowe?

A. Przed świętami.
B. Przed sezonem.
C. Po wyjeździe grupy turystycznej.
D. Po wyjeździe osób indywidualnych.
HGT.03 Pytanie 1 885
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy należy umieścić w pokoju hotelowym wstawkę dla gościa VIP, składającą się między innymi z butelki schłodzonego szampana oraz kosza z owocami i ciastkami?

A. W dniu wyjazdu gościa, wczesnym rankiem.
B. W dniu przyjazdu, po wejściu gościa do pokoju.
C. W dniu wyjazdu, przed opuszczeniem pokoju przez gościa.
D. W dniu przyjazdu, przed wejściem gościa do pokoju.
HGT.03 Pytanie 1 886
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność należy wykonać jako pierwszą podczas sprzątania jednostki mieszkalnej?

A. Odkurzyć wykładzinę.
B. Pościelić łóżko.
C. Otworzyć okno.
D. Wyrzucić śmieci.
HGT.03 Pytanie 1 887
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które służby hotelowe utrzymują czystość i estetyczny wygląd części ogólnodostępnej dla gości?

A. Pralnicze.
B. Recepcji.
C. Parterowe.
D. Pięter.
HGT.03 Pytanie 1 888
Obsługa gości w obiekcie świa…

Komu pokojowa powinna zgłosić znalezienie pozostawionej przez gościa rzeczy w pokoju hotelowym?

A. Dyrektorowi ds. sprzedaży.
B. Kierownikowi służby pięter.
C. Portierowi hotelowemu.
D. Recepcjoniście concierge.
HGT.03 Pytanie 1 889
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż wartość odszkodowania, którą powinien wypłacić hotel gościowi, jeżeli podczas pobytu został skradziony z jego jednostki mieszkalnej aparat fotograficzny o wartości 2 500 zł, a koszt doby hotelowej za ten pokój wynosi 140 zł.

A. 5 000 zł
B. 14 000 zł
C. 2 500 zł
D. 7 000 zł
HGT.03 Pytanie 1 890
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kto ponosi odpowiedzialność w przypadku stwierdzenia braku ręczników kąpielowych w magazynie?

A. Pokojowa lotna.
B. Inspektor pięter.
C. Magazynier bielizny.
D. Kierownik recepcji.
HGT.03 Pytanie 1 891
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których danych zgodnie z procedurami hotelowymi nie wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?

A. Daty znalezienia przedmiotu.
B. Terminu pobytu gościa.
C. Miejsca znalezienia.
D. Imienia i nazwiska znalazcy.
HGT.03 Pytanie 1 892
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaka jest optymalna temperatura przechowywania jaj, aby zachowały one świeżość przez 28 dni?

A. Od +6°C do +10°C
B. Od - 2°C do 0°C
C. Od - 5°C do - 2°C
D. Od 0°C do +5°C
HGT.03 Pytanie 1 893
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podanie śniadania do pokoju gościa to

A. zestaw a la carte.
B. wstawka śniadaniowa.
C. room service.
D. bufet śniadaniowy.
HGT.03 Pytanie 1 894
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której z wymienionych grup produktów należy unikać w jadłospisie dla osób z podwyższonym cholesterolem?

A. Mięsa drobiowego, warzyw strączkowych.
B. Oliwy, ryb.
C. Orzechów, owoców.
D. Masła, jaj.
HGT.03 Pytanie 1 895
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na rysunku zestaw zawiera produkty typowe dla śniadania

Ilustracja do pytania 15
A. angielskiego.
B. kontynentalnego.
C. wiedeńskiego.
D. myśliwskiego.
HGT.03 Pytanie 1 896
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jaja na twardo?

A. 2 minuty.
B. 4 - 5 minut.
C. 8 - 10 minut.
D. 3 minuty.
HGT.03 Pytanie 1 897
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż sposób podania śniadania do pokoju dla dwóch osób.

A. Na tacy.
B. Na paterze.
C. Na półmisku.
D. Na talerzu.
HGT.03 Pytanie 1 898
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw naczyń i sztućców należy przygotować na nakrycie do śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

A. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż.
B. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką.
C. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka na podstawce z łyżeczką, miseczka na miód i dżem.
D. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo.
HGT.03 Pytanie 1 899
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który element bielizny stołowej chroni blaty stołów przed zarysowaniem, wyrównuje nierówności na ich łączeniach oraz tłumi odgłosy stawianej zastawy?

A. Molton.
B. Obrus.
C. Napperon.
D. Laufer.
HGT.03 Pytanie 1 900
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które składniki należy wykorzystać do sporządzenia kawy cappuccino?

A. Espresso, czekoladę i śmietankę.
B. Espresso, mleko i whisky.
C. Espresso i mleko.
D. Espresso i wodę.
HGT.03 Pytanie 1 901
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw zawiera wyłącznie składniki śniadania wiedeńskiego wzmocnionego?

A. Kawa, herbatniki, zupa mleczna, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery.
B. Pieczywo razowe, kawa, świeży sok, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery.
C. Kawa, herbata, ciasto drożdżowe, jajo po wiedeńsku, masło, sery.
D. Pieczywo pszenne, kawa, mleko lub śmietanka, jajo po wiedeńsku, wędliny, sery.
HGT.03 Pytanie 1 902
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do którego rodzaju śniadania należy przygotować przedstawione na rysunku nakrycie?

Ilustracja do pytania 22
A. Kontynentalnego.
B. Myśliwskiego.
C. Wiedeńskiego.
D. Angielskiego.
HGT.03 Pytanie 1 903
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie gastronomiczne przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 23
A. Opiekacz.
B. Warnik.
C. Grill.
D. Bemar.
HGT.03 Pytanie 1 904
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na nakrycie na śniadanie kontynentalne, dla każdego gościa, oprócz talerzyka śniadaniowego z serwetką, należy przygotować

A. nóż zakąskowy, filiżankę z podstawką i łyżeczkę.
B. menaż, filiżankę i łyżeczkę.
C. kieliszek na jajko, filiżankę i łyżeczkę.
D. nóż zakąskowy, widelec zakąskowy.
HGT.03 Pytanie 1 905
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z wymienionych grup podawania śniadań zaleca się zastosować dla grup turystycznych?

A. Serwis table d'hóte, serwis bankietowy.
B. Serwis table d'hóte, zestawy śniadaniowe.
C. Serwis a la carte, serwis a'part.
D. Serwis a la carte, wstawki śniadaniowe.
HGT.03 Pytanie 1 906
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których z wymienionych surowców należy użyć do przygotowania omletu biszkoptowego?

A. Jajko, woda, sól, proszek do pieczenia.
B. Mąka, jajko, cukier.
C. Mąka, jajko, drożdże.
D. Jajko, woda, sól, soda oczyszczona.
HGT.03 Pytanie 1 907
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rysunek przedstawia nóż do krojenia wędlin wykładany na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 27
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
HGT.03 Pytanie 1 908
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do której grupy usług hotelarskich należą usługi fryzjerskie?

A. Towarzyszących.
B. Fakultatywnych.
C. Podstawowych.
D. Komplementarnych.
HGT.03 Pytanie 1 909
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa usług zawiera wyłącznie usługi komplementarne bezpłatne?

A. Budzenie, wypożyczenie leżaków, rezerwacja biletu na spektakl teatralny.
B. Podawanie śniadania do pokoju, wymiana walut, sala zabaw.
C. Udzielanie informacji, przekazywanie wiadomości, wezwanie taksówki.
D. Jazda konna, udzielenie pierwszej pomocy, wskazanie drogi do banku.
HGT.03 Pytanie 1 910
Obsługa gości w obiekcie świa…

Depozyt hotelowy jest usługą

A. fakultatywną, płatną.
B. komplementarną, płatną.
C. fakultatywną, bezpłatną.
D. komplementarną, bezpłatną.
HGT.03 Pytanie 1 911
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyjmując zamówienie na budzenie, należy ustalić z gościem hotelowym

A. powód realizacji usługi.
B. cenę usługi.
C. godzinę usługi.
D. formę płatności za usługę.
HGT.03 Pytanie 1 912
Obsługa gości w obiekcie świa…

Od której kategorii hotele i motele są zobowiązane do świadczenia usługi sprzedaży lub udostępniania prasy codziennej?

A. 3*
B. 2*
C. 4*
D. 1*
HGT.03 Pytanie 1 913
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zlecenie pisemne przesłane przez kontrahenta na realizację usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesu

A. pisemnego potwierdzenia realizacji usług.
B. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej.
C. ustnego potwierdzenia realizacji usług.
D. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta.
HGT.03 Pytanie 1 914
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za wynajęcie sali konferencyjnej wyniosła 800,00 zł?

A. 616,00 zł
B. 650,41 zł
C. 949,59 zł
D. 984,00 zł
HGT.03 Pytanie 1 915
Obsługa gości w obiekcie świa…

W potwierdzeniu rezerwacji sali konferencyjnej należy określić między innymi

A. godziny rezerwacji sali i formę płatności.
B. nazwę sali i nazwisko szkoleniowca.
C. termin rezerwacji sali i obywatelstwo uczestników.
D. wyposażenie sali i liczbę osób obsługujących konferencję.
HGT.03 Pytanie 1 916
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego kwitu oblicz kwotę do zapłaty za usługi parkingowe.

Ilustracja do pytania 36
A. 90,00 zł
B. 75,00 zł
C. 45,00 zł
D. 60,00 zł
HGT.03 Pytanie 1 917
Obsługa gości w obiekcie świa…

Organizowanie wszystkich czynności związanych z obsługą gości w pokojach hotelowych to zadanie

A. kierownika służby pięter.
B. kierownika recepcji.
C. recepcjonisty.
D. pokojowej.
HGT.03 Pytanie 1 918
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych czynności należy do obowiązków pokojowej?

A. Prowadzenie magazynu środków czystości.
B. Codzienna kontrola czystości pokoi.
C. Opracowanie miesięcznych harmonogramów pracy.
D. Zbieranie brudnej bielizny pościelowej do prania.
HGT.03 Pytanie 1 919
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą jednostkę mieszkalną należy przygotować dla gościa, jeżeli zarezerwował on pokój dwuosobowy z podwójnym łóżkiem?

A. Twin.
B. Double.
C. Suite.
D. Duplex.
HGT.03 Pytanie 1 920
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy pokojowa powinna umieścić wstawkę składającą się ze świeżych owoców i butelki szampana w apartamencie gościa VIP?

A. W dniu przyjazdu gościa, po jego wejściu do apartamentu.
B. W dniu przyjazdu gościa, przed jego wejściem do apartamentu.
C. Dzień przed przyjazdem gościa.
D. W dniu wyjazdu gościa.