Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.03 Pytanie 166
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile czasu należy gotować jajko w osolonej, wrzącej wodzie, aby uzyskać jajko mollet?

A. 8-10 min
B. 4-5 min
C. 3-4 min
D. 2-3 min
HGT.03 Pytanie 171
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż zestaw usług oferowanych bezpłatnie w hotelu pięciogwiazdkowym?

A. Wymiana ręczników, budzenie, informacja turystyczna, obsługa bagażowa
B. Budzenie, informacja turystyczna, parking, room-service
C. Zamówienie taksówki, usługa pralnicza, obsługa bagażowa, wymiana pościeli
D. Budzenie, usługa pralnicza, parking, pomoc w nagłych wypadkach
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką metodę serwowania rodzinnego świątecznego posiłku zastosowano wobec gości, jeśli nakrycie przygotowano przed ich przybyciem oraz wszystkie dania były już podane na stole?

A. Rosyjską
B. Francuską
C. Niemiecką
D. Angielską
Realizacja usług w recepcji

Podstawowym celem Międzynarodowego Stowarzyszenia Hoteli i Restauracji jest:

A. reprezentowanie interesów europejskich hotelarzy, restauratorów oraz właścicieli kawiarni
B. reprezentowanie interesów branży hotelarskiej i gastronomicznej na całym świecie
C. organizowanie taniej oferty noclegowej przeznaczonej dla dzieci i młodzieży
D. działanie na rzecz wspierania, promowania oraz rozwijania turystyki na całym świecie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas nakrywania stołów bankietowych dwoma obrusami (łączonymi) należy

A. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne powinny się ze sobą pokrywać
B. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne nie muszą pokrywać się ze sobą
C. ułożyć obrusy "na styk", fałdy środkowe i boczne nie muszą się ze sobą pokrywać
D. nałożyć jeden obrus na drugi od strony okna, fałdy środkowe i boczne powinny pokrywać się ze sobą
Realizacja usług w recepcji

Jaki dokument tworzy recepcjonista, aby zarejestrować wszystkie informacje dotyczące przyjętej rezerwacji?

A. Kartę obciążeń
B. Harmonogram rezerwacji
C. Formularz rezerwacyjny
D. Księgę zapisów
Realizacja usług w recepcji

Komu recepcjonista powinien przekazać zamieszczoną w ramce informację dotyczącą pobytu gości?

Informacja dotycząca pobytu gości
Proszę o wstawienie do pokoju nr 102 wanienki oraz łóżeczka dla dziecka.
Goście przyjadą do hotelu 22 września 2018 r. między godziną 1500 a 1700.
Termin pobytu 22.09 – 29.09.2018 r.

A. Kierownikowi recepcji.
B. Kierownikowi służby pięter.
C. Pracownikowi działu technicznego.
D. Pracownikowi działu gospodarczego.
HGT.03 Pytanie 177
Obsługa gości w obiekcie świa…

W lokalu mieszkalnym, w którym przebywał gość, podczas sprzątania pokojowa dostrzegła na wykładzinie plamy po rozlanym napoju. Proces usuwania plam, który musiała przeprowadzić, jest typem sprzątania

A. bieżącego
B. okresowego
C. gruntownego
D. awaryjnego
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie naczynia i sztućce powinny być przygotowane do nakrycia stołu na wzmocnione śniadanie wiedeńskie?

A. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, talerzyk na pieczywo z nożem do masła, półmisek na sery i wędliny, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką, miseczka na miód i dżem, menaż
B. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż i widelec zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, goblet, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawkiem i łyżeczką
C. Talerzyk śniadaniowy z serwetką, nóż zakąskowy, filiżanka ze spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo
D. Talerzyk na śniadanie z serwetką, nóż i widelec do zakąsek, filiżanka z spodkiem i łyżeczką, mlecznik, cukiernica, koszyk na pieczywo, kieliszek lub szklanka z podstawką i łyżeczką, miseczka na miód i dżem
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie potrawy i napoje powinny być przygotowane dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?

A. Sok jabłkowy, pieczywo jasne, ryby, jaja, naleśniki
B. Sok pomarańczowy, pieczywo razowe, jaja sadzone na bekonie
C. Kawę, herbatę, rogaliki, masło, dżem, miód
D. Herbatę z mlekiem, pieczywo ciemne, kiełbasę, pasztet
Realizacja usług w recepcji

Gość zarezerwował pokój jednoosobowy w terminie od 4 do 6 grudnia 2014 roku. Który numer pokoju zaznaczył recepcjonista?

Grafik rezerwacji – grudzień 2014
Data1.122.123.124.125.126.127.128.12
l.m.
SGL 201RRR
TPL 202RR
DBL 203RRRR
APT 204RRR
SGL 205RR
APT 206RRR
DBL 207RRR
TPL 208RRR

A. 208
B. 203
C. 205
D. 201
Realizacja usług w recepcji

Rowerzysta zwiedzający Polskę zatrzymał się na nocleg w hotelu miejskim. Jakie dodatkowe usługi oferowane przez hotel będą dla niego najbardziej pomocne?

A. Fryzjer, wypożyczalnia sprzętu.
B. Room service, klub hotelowy.
C. Odnowa biologiczna, stojak rowerowy.
D. Siłownia, dyskoteka.
HGT.06 Pytanie 186
Realizacja usług w recepcji

W jakim momencie powinno się otworzyć rachunek dla gościa hotelowego?

A. Podczas procesu check-out
B. W trakcie rezerwacji pokoju przez gościa
C. Podczas procedury check-in
D. W czasie pobytu gościa w obiekcie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie są zasady standardowego ścielenia łóżka w hotelu pięciogwiazdkowym?

A. Materac zabezpiecza się jednym prześcieradłem, na nim kładzie się drugie prześcieradło, potem koc, na który nawija się fragment drugiego prześcieradła
B. Na materac zabezpieczony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie obleczone w poszewki kołdrę i poduszki, a całość przykrywa się narzutą
C. Na materac chroniony ochraniaczem kładzie się prześcieradło, a następnie poszewkowaną kołdrę i poduszki, całość przykrywa się drugim prześcieradłem
D. Materac przykrywa się jednym prześcieradłem, na którym kładzie się drugie prześcieradło, a następnie narzutę
HGT.06 Pytanie 192
Realizacja usług w recepcji

Zestaw dań, w którego skład wchodzą tortille, gaspacho i paella, jest typowy dla kuchni

A. greckiej
B. włoskiej
C. francuskiej
D. hiszpańskiej
HGT.06 Pytanie 194
Realizacja usług w recepcji

Kto zajmuje się przeciwdziałaniem praktykom monopolistycznym, wspieraniem konkurencji oraz ochroną praw konsumentów?

A. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
B. Związek Konsumentów
C. Rada Miejska ds. Obywatelskich
D. Komisja Normalizacyjna
HGT.06 Pytanie 195
Realizacja usług w recepcji

Zupa cebulowa jest daniem charakterystycznym dla kuchni

A. włoskiej
B. niemieckiej
C. hiszpańskiej
D. francuskiej
HGT.06 Pytanie 199
Realizacja usług w recepcji

Której z wymienionych atrakcji turystycznych recepcjonista nie powinien sugerować gościowi, jeśli chce on zaznajomić się z historią danego regionu?

A. Muzeum etnograficzne
B. Izba regionalna
C. Zabytkowa cerkiew
D. Muzeum flory i fauny