Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 2 001
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż minimalny wymiar łóżka w jednostce mieszkalnej typu DBL.

A. 153 cm x 203 cm
B. 90 cm x 200 cm
C. 198 cm x 203 cm
D. 140 cm x 200 cm
HGT.03 Pytanie 2 002
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj sprzątania należy zastosować w sytuacji pojawienia się w hotelu mrówek?

A. Gruntowne.
B. Specjalne.
C. Bieżące.
D. Codzienne.
HGT.03 Pytanie 2 003
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie przedstawionego grafiku obłożenia wskaż numery pokojów, które należy posprzątać "na czysto" 6 grudnia.

Ilustracja do pytania 3
A. 101,103,104
B. 102,103,104
C. 101,102,104
D. 101,102,103
HGT.03 Pytanie 2 004
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż środek, którego powinna użyć pokojowa do czyszczenia luster w jednostce mieszkalnej.

A. Płyn z alkoholem.
B. Płyn do dezynfekcji.
C. Mleczko nabłyszczające.
D. Mleczko czyszczące.
HGT.03 Pytanie 2 005
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którego środka należy użyć, aby szybko usunąć smugi z obcasów na drewnianej podłodze w sali wielofunkcyjnej?

A. Roztworu szamponu.
B. Zimnej wody.
C. Benzyny ekstrakcyjnej.
D. Środka do schładzania.
HGT.03 Pytanie 2 006
Obsługa gości w obiekcie świa…

Podczas sprzątania węzła higieniczno-sanitarnego w jednostce mieszkalnej, pokojowa w pierwszej kolejności powinna

A. uzupełnić kosmetyki.
B. zebrać brudne ręczniki.
C. wyczyścić półkę pod lustrem.
D. opróżnić kosz na śmieci.
HGT.03 Pytanie 2 007
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z zamieszczonych rysunków przedstawia wózek hotelowy przeznaczony wyłącznie do transportu brudnej bielizny?

Ilustracja do pytania 7
A. C.
B. A.
C. D.
D. B.
HGT.03 Pytanie 2 008
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wieczorna obsługa jednostki mieszkalnej polegająca na przygotowaniu pokoju oraz łóżka do nocnego wypoczynku gościa w obiektach hotelarskich o standardzie 5* to

A. all inclusive.
B. room service.
C. executive lounge.
D. turndown service.
HGT.03 Pytanie 2 009
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką maksymalną wartość odszkodowania powinien wypłacić hotel gościowi, jeżeli podczas sprzątania jednostki mieszkalnej został uszkodzony laptop o wartości 6 000,00 zł, a koszt doby hotelowej wynosił 300,00 zł.

A. 30 000,00 zł
B. 9 000,00 zł
C. 6 000,00 zł
D. 15 000,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 010
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna się zachować pokojowa, która podczas sprzątania jednostki mieszkalnej "na czysto" zauważyła pozostawioną walizkę?

A. Sprawdzić jej zawartość.
B. Niezwłocznie powiadomić przełożonych.
C. Oddać ją do przechowalni bagażu.
D. Zanieść ją do recepcji hotelowej.
HGT.03 Pytanie 2 011
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż metodę ścielenia łóżka, gdzie jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie koc, na który wywija się fragment drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, tworząc pewnego rodzaju śpiwór.

A. Standardowa.
B. Francuska.
C. Angielska.
D. Niemiecka.
HGT.03 Pytanie 2 012
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż menu śniadaniowe uwzględniające potrzeby gościa będącego na diecie lekkostrawnej.

A. Chleb pszenny, chude wędliny, banany.
B. Chleb razowy, ser typu gouda, fasola.
C. Pieczywo chrupkie, tłuste wędliny, gruszki.
D. Chleb żytni, mięsa wędzone, ogórki.
HGT.03 Pytanie 2 013
Obsługa gości w obiekcie świa…

Posiłek będący kombinacją śniadania i obiadu, w którym typowe menu śniadaniowe uzupełnianie jest o potrawy obiadowe, np. zupy, gulasze, ryby, sałatki i słodkie potrawy, to

A. bistro.
B. rotiserrie.
C. lunch.
D. brunch.
HGT.03 Pytanie 2 014
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiona na rysunku drożdżowa bułeczka, charakterystyczna dla śniadania francuskiego, to

Ilustracja do pytania 14
A. bagietka.
B. brioche.
C. chałka.
D. croissant.
HGT.03 Pytanie 2 015
Obsługa gości w obiekcie świa…

Woda z lodem, soki owocowe, naleśniki z syropem klonowym, małe naleśniki pancake, kawałki baraniny, hamburgery, wołowina z puszki, grillowany bekon, a także duszone i świeże owoce, to charakterystyczne składniki śniadania

A. angielskiego.
B. wiedeńskiego.
C. amerykańskiego.
D. francuskiego.
HGT.03 Pytanie 2 016
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których z wymienionych produktów należy użyć do przygotowania tradycyjnego omletu biszkoptowego?

A. Jaja, woda, sól, soda oczyszczona.
B. Jaja, woda, sól, proszek do pieczenia.
C. Mąka, jaja, drożdże.
D. Mąka, jaja, cukier.
HGT.03 Pytanie 2 017
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kawa z orzechowo-brązową pianką zwaną crema, to

A. au lait.
B. espresso.
C. con panna.
D. macchiato.
HGT.03 Pytanie 2 018
Obsługa gości w obiekcie świa…

Goście wykupili w hotelu nocleg ze śniadaniem wiedeńskim wzmocnionym. W zestawie śniadaniowym kelner nie poda

A. wędlin, serów.
B. jaj po wiedeńsku.
C. jajecznicy na bekonie.
D. miodu, dżemu.
HGT.03 Pytanie 2 019
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z podanych czynności, podczas wydawania śniadania, należy wykonywać wyłącznie z prawej strony konsumenta?

A. Zbieranie zastawy stołowej.
B. Podawanie potraw śniadaniowych z półmiska.
C. Ustawianie talerzyków do pieczywa.
D. Podawanie potraw śniadaniowych wyporcjowanych na talerzu.
HGT.03 Pytanie 2 020
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z elementów zastawy stołowej należy wykorzystać do podawania dodatków podczas śniadania kontynentalnego?

Ilustracja do pytania 20
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
HGT.03 Pytanie 2 021
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rozmiar obrusa powinno się dobrać do stołu o wymiarach 120 cm x 80 cm podczas przygotowania sali konsumenckiej na śniadanie?

A. 180 cm x 140 cm
B. 120 cm x 120 cm
C. 140 cm x 140 cm
D. 120 cm x 160 cm
HGT.03 Pytanie 2 022
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak długo należy gotować jajko we wrzącej i osolonej wodzie, aby otrzymać jajko mollet?

A. 2-3 min
B. 4-5 min
C. 8-10 min
D. 3-4 min
HGT.03 Pytanie 2 023
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawione na rysunku naczynie służy do

Ilustracja do pytania 23
A. sporządzania herbaty.
B. mieszania koktajli.
C. przygotowania kakao.
D. zaparzania kawy.
HGT.03 Pytanie 2 024
Obsługa gości w obiekcie świa…

Zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy gorące zupy mleczne serwowane gościom w trakcie śniadań, powinny mieć minimalną temperaturę

A. 63°C
B. 85°C
C. 75°C
D. 40°C
HGT.03 Pytanie 2 025
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przechowalnia bagażu jest w hotelu usługą

A. komplementarną, bezpłatną.
B. towarzyszącą, płatną.
C. uzupełniającą, płatną.
D. fakultatywną, bezpłatną.
HGT.03 Pytanie 2 026
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż usługi, które obejmuje pakiet typu SPA.

A. Kręgle, piłkę wodną.
B. Saunę fińską, masaż, peeling.
C. Basen, saunę, jacuzzi.
D. Kort tenisowy, aerobik wodny.
HGT.03 Pytanie 2 027
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownik działu gastronomii, który odbiera od dostawcy półprodukty potrzebne do tworzenia posiłków musi zachować szczególną uwagę w krytycznych punktach kontroli, które mają zasadnicze znaczenie przy zastosowaniu systemu

A. ISO 9001
B. GMP
C. GHP
D. HACCP
HGT.03 Pytanie 2 028
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył zamówienie do hotelu na zorganizowanie międzynarodowej konferencji dla 150 uczestników, w której tłumaczenie ma odbywać się równocześnie z wypowiedzią mówiącego. Realizując usługę hotel powinien dysponować sprzętem do tłumaczenia

A. asymetrycznego.
B. szeptanego.
C. symultanicznego.
D. zwrotnego.
HGT.03 Pytanie 2 029
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość złożył zamówienie na zorganizowanie po południu przyjęcia na stojąco trwającego ok. 2 godzin. Taki rodzaj przyjęcia nosi nazwę

A. aperitif.
B. toast.
C. cocktail party.
D. garden party.
HGT.03 Pytanie 2 030
Obsługa gości w obiekcie świa…

Ile musi dopłacić gość za zorganizowanie przyjęcia okolicznościowego dla 100 osób, jeżeli zamówił wszystkie usługi z zamieszczonego cennika i wpłacił już zaliczkę w wysokości 1 500,00 zł.

Ilustracja do pytania 30
A. 14 200,00 zł
B. 3 310,00 zł
C. 12 700,00 zł
D. 1 810,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 031
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą kwotę należy wpisać na fakturze w rubryce wartość netto, jeżeli wartość brutto za usługi typu Wellness&SPA wynosi 1 200,00 zł a podatek VAT 23%?

A. 1 111,11 zł
B. 975,61 zł
C. 1 296,00 zł
D. 1 476,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 032
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość w trakcie pobytu skorzystał z minibaru. Na podstawie zamieszczonego dokumentu, oblicz jaką kwotę należy dopisać do rachunku gościa.

Ilustracja do pytania 32
A. 111,00 zł
B. 93,00 zł
C. 84,00 zł
D. 64,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 033
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość w dniu wyjazdu skorzystał z przechowalni bagażu. Który z przedstawionych druków należy wykorzystać w celu realizacji tej usługi?

Ilustracja do pytania 33
A. A.
B. B.
C. C.
D. D.
HGT.03 Pytanie 2 034
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych czynności nie należy do obowiązków kierownika służby pięter?

A. Przygotowanie raportów i analiz sprzedaży usług hotelarskich.
B. Organizacja pracy działu housekeepingu.
C. Sprawdzanie przestrzegania przepisów sanitarnych.
D. Współpraca z recepcją w zakresie wykorzystania pokojów.
HGT.03 Pytanie 2 035
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych osób nie jest pracownikiem służby pięter?

A. Korytarzowa.
B. Magazynier bielizny.
C. Konserwator.
D. Starsza pokojowa.
HGT.03 Pytanie 2 036
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw wyposażenia jednostki mieszkalnej jest obowiązkowy w hotelach wszystkich kategorii?

A. Dywan lub dywanik przy łóżku, wieszak ścienny, przynajmniej jedno krzesło lub fotel do siedzenia, szafa, biurko lub stół, zestaw do czyszczenia odzieży.
B. Dywan lub dywanik przy łóżku, nocny stolik przy każdym miejscu do spania, szafa lub wieszak ścienny, krzesło lub inny mebel do siedzenia, biurko lub stół, telefon.
C. Nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania, szafa lub wnęka garderobiana, wieszak ścienny lub stojący na odzież wierzchnią, biurko lub stół, lustro.
D. Nocny stolik lub półka przy każdym miejscu do spania, wnęka garderobiana lub wieszak ścienny, biurko lub stół, krzesło lub fotel, bagażnik.
HGT.03 Pytanie 2 037
Obsługa gości w obiekcie świa…

Luksusowy apartament położony na ostatnim piętrze obiektu noclegowego, posiadający oddzielne wejście i taras to

A. duplex.
B. bungalow.
C. penthouse.
D. junior suite.
HGT.03 Pytanie 2 038
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy w hotelu powinno się przeprowadzić sprzątanie specjalne?

A. W okresie wiosennym i jesiennym.
B. W sytuacji stwierdzenia obecności insektów.
C. Po remoncie i większych imprezach.
D. Przed ważnymi świętami.
HGT.03 Pytanie 2 039
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na etykiecie płynu do prania dywanów, w instrukcji użycia jest zapisane: 3 nakrętki detergentu na 3 litry wody. Którą liczbę nakrętek detergentu, zgodnie z instrukcją należy zastosować na 10 litrów wody?

A. 10 nakrętek.
B. 12 nakrętek.
C. 8 nakrętek.
D. 6 nakrętek.
HGT.03 Pytanie 2 040
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które urządzenie piorące przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 40
A. Myjkę ciśnieniową.
B. Ekstraktor do czyszczenia.
C. Odkurzacz samojezdny.
D. Szorowarkę jednotarczową.