Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 2 041
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym rysunku przedstawiona jest jednostka mieszkalna typu DBL?

Ilustracja do pytania 1
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HGT.03 Pytanie 2 042
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyrząd przedstawiony na rysunku służy do czyszczenia

Ilustracja do pytania 2
A. żaluzji.
B. poręczy.
C. rur.
D. żyrandoli.
HGT.03 Pytanie 2 043
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych metod jest najbardziej odpowiednia do usunięcia gumy do żucia przyklejonej do wykładziny dywanowej w hotelowym pokoju?

A. Posypanie sodą.
B. Użycie odplamiacza.
C. Posypanie solą.
D. Użycie zamrażacza.
HGT.03 Pytanie 2 044
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które elementy posłania i bielizny pościelowej są niezbędne do zaścielenia łóżka małżeńskiego metodą standardową?

A. Ochraniacz na łóżko, dwa prześcieradła, trzy poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę.
B. Ochraniacz na łóżko, jedno prześcieradło, dwie poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę.
C. Ochraniacz na łóżko, cztery prześcieradła, cztery poszewki na poduszki, poszwa na kołdrę.
D. Ochraniacz na łóżko, trzy prześcieradła, sześć poszewek na poduszki, poszwa na kołdrę.
HGT.03 Pytanie 2 045
Obsługa gości w obiekcie świa…

Której czynności nie obejmuje usługa serwisu wieczornego wykonywana w jednostkach mieszkalnych, w luksusowych hotelach?

A. Przygotowania przy łóżku pantofli.
B. Zapalenia lampki nocnej.
C. Ściągnięcia narzuty z łóżka.
D. Dostarczenia podwieczorku do pokoju.
HGT.03 Pytanie 2 046
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym kierunku należy myć podłogę w jednostce mieszkalnej, sprzętem przedstawionym na rysunku, jeżeli okno znajduje się naprzeciwko drzwi wejściowych?

Ilustracja do pytania 6
A. Od okna do środka pokoju.
B. Od drzwi do okna.
C. Od okna do drzwi.
D. Od środka pokoju do okna.
HGT.03 Pytanie 2 047
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jak powinna zachować się pokojowa, która w trakcie sprzątania pokoju "na czysto" zauważyła pozostawioną torbę podróżną?

A. Niezwłocznie powiadomić przełożonych.
B. Oddać ją do przechowalni bagażu.
C. Zanieść ją do recepcji hotelowej.
D. Sprawdzić jej zawartość.
HGT.03 Pytanie 2 048
Obsługa gości w obiekcie świa…

Gość korzystał z usług podstawowych i dodatkowych hotelu, w którym doba kosztuje 150,00 zł. Z jego pokoju skradziono aparat fotograficzny o wartości 10 100,00 zł. Jaką maksymalną wartość odszkodowania może otrzymać gość?

A. 5 050,00 zł
B. 10 100,00 zł
C. 7 500,00 zł
D. 15 000,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 049
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na postawie zamieszczonego art.846 Kodeksu cywilnego określ, na jakiej podstawie hotel może odpowiadać za pozostawiony na parkingu hotelowym samochód gościa.

Art. 846.
§ 2. Rzeczą wniesioną w rozumieniu przepisów tytułu niniejszego jest rzecz, która w czasie korzystania przez gościa z usług hotelu lub podobnego zakładu znajduje się w tym hotelu lub podobnym zakładzie albo znajduje się poza nim, a została powierzona utrzymującemu zarobkowo hotel lub podobny zakład lub osobie u niego zatrudnionej albo umieszczona w miejscu przez nich wskazanym lub na ten cel przeznaczonym.
§ 3. Rzeczą wniesioną jest również rzecz, która w krótkim, zwyczajowo przyjętym okresie poprzedzającym lub następującym po tym, kiedy gość korzystał z usług hotelu lub podobnego zakładu, została powierzona utrzymującemu zarobkowo hotel lub podobny zakład lub osobie u niego zatrudnionej albo umieszczona w miejscu przez nich wskazanym lub na ten cel przeznaczonym.
§ 4. Pojazdów mechanicznych i rzeczy w nich pozostawionych oraz żywych zwierząt nie uważa się za rzeczy wniesione. Utrzymujący zarobkowo hotel lub podobny zakład może za nie odpowiadać jako przechowawca, jeżeli została zawarta umowa przechowania.


A. Regulaminu hotelowego.
B. Warunków korzystania z depozytu.
C. Umowy przechowania.
D. Umowy o świadczenie usług hotelarskich.
HGT.03 Pytanie 2 050
Obsługa gości w obiekcie świa…

W jakiej temperaturze należy przechowywać surowe, świeże mięso?

A. Od 0°C do 4°C
B. Od 5°C do 8°C
C. Od -4°C do 0°C
D. Od -18°C do -5°C
HGT.03 Pytanie 2 051
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z podanych produktów powinien być przechowywany w warunkach chłodniczych?

A. Konserwa mięsna.
B. Czerwone wino.
C. Mleko sterylizowane.
D. Ser twarogowy.
HGT.03 Pytanie 2 052
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą grupę produktów powinno się uwzględnić planując posiłki dla osób na diecie odchudzającej?

A. Mięso wieprzowe i podroby.
B. Twaróg i jogurt naturalny.
C. Banany i winogrona.
D. Napoje gazowane i nektary.
HGT.03 Pytanie 2 053
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność, spośród wymienionych, jako pierwszą powinna wykonać pokojowa zgodnie z procedurą sprzątania pokoju "przy gościu"?

A. Uzupełnić materiały informacyjne i reklamowe.
B. Ułożyć rozrzucone rzeczy gościa.
C. Ustawić czyste naczynia.
D. Opróżnić kosz, zebrać brudne naczynia.
HGT.03 Pytanie 2 054
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do którego rodzaju śniadania zostało przedstawione nakrycie na rysunku?

Ilustracja do pytania 14
A. Niemieckiego.
B. Angielskiego.
C. Rosyjskiego.
D. Wiedeńskiego.
HGT.03 Pytanie 2 055
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na rysunku przedstawiono zestaw charakterystyczny dla śniadania

Ilustracja do pytania 15
A. kontynentalnego.
B. angielskiego.
C. wiedeńskiego.
D. amerykańskiego.
HGT.03 Pytanie 2 056
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą czynność porządkową pracownicy służby pięter są zobowiązani wykonywać codziennie w węźle komunikacyjnym?

A. Umyć ściany.
B. Umyć futryny.
C. Zmienić dekorację.
D. Przetrzeć poręcze.
HGT.03 Pytanie 2 057
Obsługa gości w obiekcie świa…

Produkt widoczny na rysunku dodaje się do herbaty po

Ilustracja do pytania 17
A. chińsku.
B. turecku.
C. rosyjsku.
D. angielsku.
HGT.03 Pytanie 2 058
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pilot wycieczki zgłosił recepcjoniście wyjazd swojej grupy z hotelu o godzinie 400. Która metoda podania śniadania będzie odpowiednia dla tej grupy?

A. Bufet śniadaniowy.
B. Room service.
C. Paczka śniadaniowa.
D. Table d'hôte.
HGT.03 Pytanie 2 059
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z urządzeń jest przeznaczone do sporządzania kawy?

Ilustracja do pytania 19
A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
HGT.03 Pytanie 2 060
Obsługa gości w obiekcie świa…

Forma podawania śniadania przedstawiona na rysunku to

Ilustracja do pytania 20
A. breakfast buffet.
B. room service.
C. grab&run.
D. table d'hôte.
HGT.03 Pytanie 2 061
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do której potrawy serwowanej podczas śniadania należy podać talerzyk na odpadki?

A. Jajka na miękko.
B. Jajecznicy z boczkiem.
C. Szynki na zimno.
D. Omletu biszkoptowego.
HGT.03 Pytanie 2 062
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przyjmując zamówienie na budzenie należy ustalić z gościem hotelowym

A. formę płatności za usługę.
B. godzinę usługi.
C. powód realizacji usługi.
D. cenę usługi.
HGT.03 Pytanie 2 063
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który rodzaj bielizny stołowej przedstawia rysunek?

Ilustracja do pytania 23
A. Laufer.
B. Napperon.
C. Skirting.
D. Molton.
HGT.03 Pytanie 2 064
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które z podanych usług nie są w hotelarstwie fakultatywnymi?

A. Dostęp do boiska do siatkówki, wynajem kręgielni.
B. Korzystanie z kortu tenisowego, zajęcia fitness.
C. Basen, możliwość korzystania z kompleksu saun.
D. Informacja turystyczna, dostarczenie poczty dla gości.
HGT.03 Pytanie 2 065
Obsługa gości w obiekcie świa…

W którym z zamieszczonych naczyń należy podać mleko do kawy?

Ilustracja do pytania 25
A. C.
B. B.
C. A.
D. D.
HGT.03 Pytanie 2 066
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którego z elementów zastawy stołowej nie należy ustawić na stole przygotowując śniadanie – poranna herbata?

A. Cukiernicy.
B. Talerzyka do pieczywa.
C. Filiżanki ze spodkiem.
D. Łyżeczki.
HGT.03 Pytanie 2 067
Obsługa gości w obiekcie świa…

Rysunek przedstawia nakrycie stołu do śniadania

Ilustracja do pytania 27
A. amerykańskiego.
B. kontynentalnego.
C. niemieckiego.
D. wiedeńskiego.
HGT.03 Pytanie 2 068
Obsługa gości w obiekcie świa…

Urządzenie przedstawione na rysunku służy do

Ilustracja do pytania 28
A. frytowania.
B. grillowania.
C. smażenia.
D. gotowania.
HGT.03 Pytanie 2 069
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym rysunku przedstawiono opakowanie właściwe do zabezpieczenia ważnych dokumentów gościa przekazanych do depozytu?

Ilustracja do pytania 29
A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
HGT.03 Pytanie 2 070
Obsługa gości w obiekcie świa…

Hotel otrzymał zlecenie na organizację kameralnego szkolenia, ze szkolnym ustawieniem stołów i krzeseł, dla 50 osób, w terminie od 17 do 18.01.2020 r. Szkolenie rozpocznie się w czwartek o godzinie 1400, zakończy następnego dnia o godzinie 1700. Którą salę konferencyjną należy przygotować na zamówione szkolenie?

Ilustracja do pytania 30
A. Błękitną.
B. Złotą.
C. Zieloną.
D. Kongresową.
HGT.03 Pytanie 2 071
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą wartość należy wpisać do rachunku minibaru w pozycji łączna kwota do zapłaty?

Ilustracja do pytania 31
A. 33,00 zł
B. 36,00 zł
C. 40,00 zł
D. 32,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 072
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do hotelu wpłynęło zamówienie na zorganizowanie całodniowej konferencji dla 70 osób z jedną przerwą kawową – zestawem II. Na podstawie zamieszczonego cennika, oblicz koszt wynajęcia sali konferencyjnej wraz z przerwą kawową.

Ilustracja do pytania 32
A. 860,00 zł
B. 400,00 zł
C. 750,00 zł
D. 300,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 073
Obsługa gości w obiekcie świa…

Housekeeping supervisor zajmuje się

A. wykonywaniem prac i czynności zleconych przez inspektora pięter.
B. nadzorowaniem pracy działu służby pięter.
C. współpracą z działem kadr przy zatrudnianiu pracowników.
D. prowadzeniem magazynu bielizny brudnej i czystej.
HGT.03 Pytanie 2 074
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który system organizacji pionu służby pięter uwzględnia w obsadzie kadrowej zatrudnienie pokojowej lotnej?

A. Dyspozycyjny.
B. Brygadowy.
C. Grafikowy.
D. Rewirowy.
HGT.03 Pytanie 2 075
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż dokument, który nie jest wypełniany przez inspektora pięter.

A. Grafik pracy pokojowych.
B. Kontrolka wydanych kluczy.
C. Druk minibaru.
D. Lista kontrolna pokoju.
HGT.03 Pytanie 2 076
Obsługa gości w obiekcie świa…

Kiedy pokojowa powinna umieścić wstawkę składającą się ze świeżych owoców w apartamencie gościa VIP?

A. W dniu przyjazdu gościa, przed jego wejściem do pokoju.
B. Dzień przed przyjazdem gościa.
C. W dniu wyjazdu gościa.
D. W dniu przyjazdu gościa, po jego wejściu do pokoju.
HGT.03 Pytanie 2 077
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wielopokojowe jednostki mieszkalne przystosowane do obsługi ruchu rodzinnego to jednostki typu

A. standardowego.
B. specjalnego.
C. apartamentowego.
D. rezydencyjnego.
HGT.03 Pytanie 2 078
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pracownicy domu wczasowego wykonują szereg prac porządkowych, w tym odsuwanie szaf i mebli, pranie firanek i zasłon, omiatanie ścian, trzepanie dywanów i mebli tapicerowanych. Wykonywane czynności zalicza się do sprzątania

A. gruntownego.
B. bieżącego.
C. awaryjnego.
D. specjalnego.
HGT.03 Pytanie 2 079
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zabieg należy przeprowadzić, jeżeli w pokoju stwierdzono obecność owadów?

A. Deratyzację.
B. Dezodoryzację.
C. Dezynsekcję.
D. Dezynfekcję.
HGT.03 Pytanie 2 080
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą z plam znajdującą się na wykładzinie dywanowej można usunąć za pomocą papieru chłonnego i żelazka?

A. Z wosku ze świecy.
B. Z masła.
C. Z czekolady.
D. Z soków owocowych.