Filtrowanie pytań
Realizacja usług w recepcji
A. w sposób pokojowy
B. z wykorzystaniem automatu telefonicznego
C. za pośrednictwem dyrektora hotelu
D. przez rozmowę telefoniczną
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką usługę dodatkową obiekty noclegowe oferują bezpłatnie?
A. Zamianę walut.
B. Pranie ubrań.
C. Dostawę do pokoju.
D. Zamówienie taksówki.
Realizacja usług w recepcji
Jaką kwotę netto należy wpisać na fakturze za usługę noclegową w hotelu, jeśli wartość brutto tej usługi wynosi 162 zł, a w tym zawarta jest stała opłata klimatyczna wynosząca 1,50 zł? Stawka podatku VAT na usługi noclegowe wynosi 7 %?
A. 160,00 zł
B. 140,00 zł
C. 130,00 zł
D. 150,00 zł
Realizacja usług w recepcji
W hotelowej restauracji część dań była przygotowywana na oczach gości, z wykorzystaniem wózka kelnerskiego. Jaką metodę serwowania zastosowano?
A. Niemiecką
B. Rosyjską
C. Francuską
D. Angielską
Obsługa gości w obiekcie świa…
Aby usunąć plamę z mleka na dywanie, pokojowa powinna najpierw zastosować
A. aceton
B. spirytus etylowy
C. ciepłą wodę
D. odrdzewiacz
Realizacja usług w recepcji
Jaki dokument płatniczy, wydany przez biuro podróży, przedstawiony przez gościa podczas zameldowania, potwierdza uiszczenie opłaty za nocleg?
A. Polecenie przelewu
B. Voucher hotelowy
C. Weksel własny
D. Dowód wpłaty
Realizacja usług w recepcji
Kto jest odbiorcą raportu o stanie pokoi, który przygotowuje recepcjonista pracujący na nocnej zmianie?
A. Przełożonego służby parterowej
B. Kierownika służby pięter
C. Księgowej w dziale rozliczeń
D. Szefa pionu technicznego
Realizacja usług w recepcji
W menu restauracji serwującej potrawy wegetariańskie powinny być dostępne dania
A. jarskie
B. drobiowe
C. rybne
D. mięsne
Realizacja usług w recepcji
Najważniejszym celem działania jest ochrona interesów posiadaczy europejskich hoteli, restauracji oraz kawiarni?
A. IYHF
B. HoReCa
C. HOTREC
D. IH&RA
Realizacja usług w recepcji
Pan Kowalski zarezerwował dla 4 osób w terminie od 2 do 4 października 2016 roku następujące usługi: apartament rodzinny, śniadania, obiadokolacje i trzygodzinny pakiet rekreacyjny. Którą kwotę w pozycji "RAZEM" powinien wpisać recepcjonista w przesłanej do klienta kalkulacji kosztów zarezerwowanych usług?.
| CENNIK HOTELOWY (ceny brutto w zł) (śniadania w cenie noclegu) | |||
|---|---|---|---|
| USŁUGA | TERMIN | KALKULACJA | |
| V-IX | X-IV | ||
| apartament rodzinny (doba) | 200 | 180 | |
| obiadokolacja | 50 | 40 | |
| rekreacja 3 h/osoba | 50 | 40 | |
| RAZEM | |||
A. 1 400 zł
B. 840 zł
C. 520 zł
D. 1 120 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaka forma serwowania śniadania w restauracji hotelowej będzie najlepsza dla grupy turystów liczącej 50 osób?
A. Zestawy śniadaniowe
B. Room-service
C. Serwis a' la carte
D. Bufet śniadaniowy
Realizacja usług w recepcji
Na podstawie zapisu w grafiku rezerwacji określ termin pobytu gościa.
| Grafik rezerwacji – czerwiec (fragment) | |||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 14.06. | 15.06. | 16.06. | 17.06. | 18.06. | 19.06. | 20.06. | 21.06. |
| R | R | R | R | ||||
A. Od 15.06. do 19.06.
B. Od 15.06. do 20.06.
C. Od 16.06. do 20.06.
D. Od 16.06. do 19.06.
Obsługa gości w obiekcie świa…
Który zestaw składników jest typowy tylko dla angielskiego śniadania?
A. Płatki kukurydziane, pszenne, musli, ryba na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem
B. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, pieczywo jasne lub ciemne, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką
C. Naleśniki na ciepło, jajka sadzone na boczku, masło, konfitury, dżem i miód, pieczywo jasne lub ciemne, kawa, woda
D. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami boczku, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata
Realizacja usług w recepcji
Właściciel Motelu Matylda** zaktualizował wygląd hallu recepcyjnego. Czy jest to działanie w ramach strategii
A. ceny
B. dystrybucji
C. produktu
D. promocji
Realizacja usług w recepcji
Jakie usługi, które wykraczają poza podstawowe wymagania, oferowane są gościom w hotelu miejskim o kategorii 3*?
A. sprzedaż produktów kosmetycznych i środków do higieny osobistej
B. codzienna zmiana pościeli oraz ręczników lub na życzenie gości
C. pranie, prasowanie i czyszczenie odzieży oraz bielizny gości
D. możliwość korzystania z telewizji w przestrzeni wspólnej
Realizacja usług w recepcji
Umiejętność swobodnego i poprawnego wyrażania myśli to
A. inteligencja
B. elokwencja
C. ekstrawertyzm
D. obycie
Realizacja usług w recepcji
Tabela zawiera minimalne wymagania kategoryzacyjne dla hoteli dotyczące części mieszkalnej. Na podstawie danych w tabeli, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną pokoju dwuosobowego w hotelu 4*.
| Lp. | WYMAGANIA | ***** | **** | *** | ** | * |
|---|---|---|---|---|---|---|
| IV. Część mieszkalna | ||||||
| 26. | Powierzchnia mieszkalna pokoju w m² (nie obejmuje wyodrębnionych w.h.s., przedpokojów, aneksów barowych, logii itp.): | O | O | O | O | O |
| 1) pokój 1-osobowy | 14 | 12 | 10 | 9 | 8 | |
| 2) pokój 2-osobowy | 18 | 16 | 14 | 12 | 10 | |
| 3) pokój 3-osobowy | 16 | 15 | 14 | |||
| 4) pokój 4-osobowy | 18 | 16 | ||||
A. 12 m2
B. 10 m2
C. 16 m2
D. 18 m2
Realizacja usług w recepcji
Minestrone, owoce morza oraz pierożki to potrawy charakterystyczne dla kuchni:
A. francuskiej
B. żydowskiej
C. włoskiej
D. greckiej
Obsługa gości w obiekcie świa…
Gość złożył rezerwację w hotelu na zorganizowanie przyjęcia z okazji zawarcia umowy handlowej. Poprosił o przygotowanie przyjęcia w formie stojącej, trwającego około 30 minut w godzinach od 1200 do 1300. Jakiego rodzaju przyjęcia powinien recepcjonista zasugerować gościowi?
A. Garden Party
B. Coctail Party
C. Lampkę wina
D. Przyjęcie bufetowe
Realizacja usług w recepcji
Jakie obiekty noclegowe powinny być dostosowane do wymagań osób z niepełnosprawnościami?
A. Obiekty turystyczne, które posiadają mniej niż 150 miejsc noclegowych
B. Pensjonaty usytuowane w zwartej zabudowie miejskiej
C. Schroniska dla młodzieży, które dysponują mniej niż 100 miejscami noclegowymi
D. Górskie schroniska, które nie mają dostępu drogą publiczną
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką potrawę uzyskuje się poprzez wlanie roztrzepanych jaj do gotującej się, osolonej oraz zakwaszonej wody, a następnie ich powolne gotowanie przez około 3 minuty?
A. Jaja sadzone
B. Jaja na miękko
C. Jaja frytowane
D. Jaja poszetowe
HGT.03 Pytanie 2062
Obsługa gości w obiekcie świa…
Podczas sprzątania pokoju, który został opuszczony przez gościa, pokojowa dostrzegła telefon komórkowy pozostawiony na fotelu. Jak powinna zareagować w tej sytuacji?
A. Zabrać telefon komórkowy, udać się do recepcji i złożyć go w sejfie
B. Przekazać telefon komórkowy dyrektorowi, spisując protokół przekazania
C. Przekazać telefon komórkowy kierownikowi służby pięter
D. Zostawić telefon komórkowy tam, gdzie został znaleziony
Realizacja usług w recepcji
Podczas pobytu w hotelu gość chciałby zwiedzić trzy lokalne winnice oraz spotkać się z winiarzem. Jaką imprezę powinien mu zalecić recepcjonista?
A. Wycieczkę objazdową z możliwością podziwiania dwóch lokalnych winnic wraz z przewodnikiem winiarzem
B. Wycieczkę szlakiem trzech lokalnych winnic - spacer po winnicach oraz spotkanie z winiarzem
C. Podziwianie winnic zlokalizowanych wzdłuż rzeki wraz z prelekcją lokalnego winiarza
D. Spotkanie z winiarzami z lokalnych winnic w hotelu wraz z prelekcją dotyczącą tradycji winiarstwa
Realizacja usług w recepcji
Jaka jest wartość wskaźnika Yeld, jeżeli średnia cena za noc w Hotelu Paradise wynosi 140 zł, a średnia frekwencja to 70%?
A. 50 zł
B. 42 zł
C. 98 zł
D. 200 zł
HGT.03 Pytanie 2065
Obsługa gości w obiekcie świa…
Zarządzanie wszystkimi zadaniami związanymi z obsługą gości w pokojach hotelowych to rola
A. recepcjonisty
B. pokojowej
C. kierownika recepcji
D. kierownika służby pięter
Realizacja usług w recepcji
Usługa depozytu hotelowego to
A. usługa opcjonalna
B. element dodatkowy
C. zagadnienie fundamentalne
D. usługa towarzysząca
Realizacja usług w recepcji
Pensjonat zdecydował się na przekazanie części swojego zysku jako darowizny dla ośrodka sportowo-rekreacyjnego w zamian za umieszczenie na trybunach plakatów promujących jego ofertę. Jaką formę promocji wybrał hotel?
A. Relacje publiczne
B. Sponsoring
C. Sprzedaż bezpośrednia
D. Akcję promocyjną
Obsługa gości w obiekcie świa…
Do prania obrusów użyj: 15 dag proszku na 1 kg prania. Na podstawie podanej instrukcji oblicz, ile proszku potrzebujesz do wyprania 20 kg obrusów?
A. 1,5 kg
B. 3,0 kg
C. 2,5 kg
D. 2,0 kg
Realizacja usług w recepcji
Konkurs, który jest organizowany dla gości hotelowych i w którym główną nagrodą jest wyjazd, mieści się w zakresie
A. reklamy
B. promocji sprzedaży
C. marketingu bezpośredniego
D. public relations
Obsługa gości w obiekcie świa…
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ którą z podanych grup usług dodatkowych powinno świadczyć schronisko.
| LP. | WYMAGANIA CO DO WYPOSAŻENIA ORAZ ZAKRESU ŚWIADCZONYCH USŁUG DLA SCHRONISK |
|---|---|
| Instalacje budynku | |
| 1. | Ogrzewanie zapewniające utrzymanie w pomieszczeniach noclegowych i świetlicy temperatury 18°C |
| 2. | Bieżąca zimna i ciepła woda |
| Recepcja | |
| 3. | Telefon dostępny dla gości |
| 4. | Przechowywanie pieniędzy, przedmiotów wartościowych, bagażu i sprzętu turystycznego |
| Inne usługi | |
| 5. | Sprzedaż podstawowych drobnych artykułów higienicznych i kosmetycznych, słodyczy, pamiątek |
| 6. | Możliwość suszenia odzieży we wskazanym miejscu |
| 7. | Stanowisko umożliwiające dokonanie drobnych napraw sprzętu turystycznego, czyszczenie odzieży i sprzętu |
A. Depozytowe, możliwość suszenia odzieży we wskazanym miejscu.
B. Doręczanie korespondencji, wypożyczenie żelazka.
C. Budzenie, możliwość naprawy sprzętu turystycznego.
D. Parkingowe, informację turystyczną.
Realizacja usług w recepcji
Do posiłku zawierającego pieczeń z wołowiny lub dziczyzny należy serwować wino wytrawne jako napój alkoholowy
A. ziołowe
B. różowe
C. czerwone
D. białe
Realizacja usług w recepcji
Jakiego rodzaju instrument promocji wykorzystał hotel oferując zniżkę w wysokości 20% na noclegi dla grup liczących ponad 10 osób?
A. E-marketing
B. Reklamę
C. Promocję sprzedaży
D. Promocję bezpośrednią
Realizacja usług w recepcji
Który z wymienionych elementów marketingu nie wiąże się z wydatkami?
A. Zasięg.
B. Cena.
C. Reklama.
D. Towar.
Realizacja usług w recepcji
Jaką sekcję organizacyjną musi powiadomić pracownik obsługujący rezerwację gościa z cukrzycą?
A. Recepcję
B. Gastronomię
C. Służbę parterową
D. Housekeeping
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaką z poniższych opcji hotel może zaproponować organizatorowi konferencji, w celu wspierania działań ekologicznych?
A. Zwiedzanie lokalnych miejsc o znaczeniu historycznym
B. Wycieczkę do sąsiedniego rezerwatu przyrody
C. Serwis kawowy z wykorzystaniem produktów bezglutenowych
D. Drukowanie materiałów na papierze z recyklingu
Realizacja usług w recepcji
Czym jest garni?
A. jadalne elementy ozdobne potrawy
B. typ posiłku odchudzającego
C. typ alkoholu
D. typ dania mięsnego
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie z wymienionych usług uważa się za opcjonalne?
A. Usługi fryzjerskie, room-service
B. Czyszczenie odzieży i obuwia, depozyt
C. Basen kąpielowy, jacuzzi
D. Budzenie na życzenie, podawanie śniadań
Realizacja usług w recepcji
Recepcjonista przekazał gościowi informacje turystyczne, gdy
A. omówił obsługę sejfu w pokoju
B. poinformował o dostępnych usługach hotelu
C. zaprezentował usługę parkingową
D. wskazał kierunek do centrum miasta
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie obiekty są zobowiązane, zgodnie z wymaganiami kategoryzacyjnymi, do przeprowadzenia dodatkowego sprzątania pokoju i łazienki na prośbę gościa?
A. Hotele
B. Domy wycieczkowe
C. Pensjonaty
D. Schroniska młodzieżowe
Realizacja usług w recepcji
Gość przybył do hotelu 20 marca, a następnego dnia umieścił laptopa w sejfie hotelowym na dwie doby. Jaką datę powinien wpisać recepcjonista na kwicie depozytowym?
A. 21 marca
B. 22 marca
C. 20 marca
D. 23 marca