Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Realizacja usług w recepcji

Elementy marketing mix obejmują między innymi takie składniki, jak:

A. promocja sprzedaży, sprzedaż, towar, cena
B. towar, dystrybucja, promocja, cena
C. towar, sprzedaż, cena, promocja, reklama
D. towar, promocja, reklama, sprzedaż
Realizacja usług w recepcji

Jakim dokumentem można zrealizować transfer środków z konta zleceniodawcy na konto zleceniobiorcy w związku z usługami hotelowymi?

A. Poleceniem przelewu
B. Fakturą
C. Potwierdzeniem wpłaty
D. Rachunkiem wstępnym
HGT.06 Pytanie 2126
Realizacja usług w recepcji

Jakie działania w zakresie marketingu powinien podjąć nowo otwarty hotel, aby nawiązać pozytywne relacje z otoczeniem?

A. Rozdawać ulotki na ulicach.
B. Obniżyć ceny usług dla grup zorganizowanych.
C. Zaprosić lokalne władze oraz media na otwarcie obiektu.
D. Zamieścić informacje o usługach w ulotce.
HGT.03 Pytanie 2127
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych zasad dotyczących nakrywania stołu jest błędna?

A. Liczba sztućców po lewej nie może być większa niż trzy
B. Ostrza noży powinny być skierowane w lewą stronę
C. Łyżki oraz widelce trzeba układać grzbietem w dół
D. Dozwolone jest ułożenie najwyżej dwóch łyżek obok siebie
Realizacja usług w recepcji

Przedstawiony dokument recepcjonista przygotowuje przed przyjazdem gości typu

Data ............
Welcom gift/WstawkaRoom/PokójName/Nazwisko
Słodycze lub owoce
Słodycze i owoce
Owoce i wino
Wino, owoce, list powitalny

A. VIP.
B. grupowego.
C. standardowego.
D. biznesowego.
HGT.06 Pytanie 2131
Realizacja usług w recepcji

W sytuacji, gdy gość hotelowy omdleje, na początku należy

A. posadzić poszkodowanego na krześle i przykryć kocem
B. ustawić poszkodowanego na plecach na podłodze i unieść jego nogi
C. wynieść osobę poszkodowaną na świeże powietrze
D. przeprowadzić poszkodowanemu masaż serca oraz sztuczne oddychanie metodą usta-usta
HGT.06 Pytanie 2132
Realizacja usług w recepcji

Recepcjonista-kasjer zrealizował płatność od gościa za pomocą urządzenia POS, co wskazuje, że gość uregulował należność

A. gotówką
B. kartą płatniczą
C. przelewem
D. czekiem
HGT.06 Pytanie 2134
Realizacja usług w recepcji

Aby zapewnić odpowiedni poziom bezpieczeństwa sanitarno-higienicznego w hotelu, jak często należy dezynfekować kołdry, koce, poduszki oraz materace?

A. raz na kwartał
B. raz w roku
C. raz w miesiącu
D. co pół roku
HGT.06 Pytanie 2135
Realizacja usług w recepcji

Nieprzestrzeganie zasad dezynfekcji w węzłach sanitarnych hotelu może stworzyć niebezpieczeństwo:

A. żółtaczką typu B
B. włośnicą
C. gruźlicą
D. żółtaczką typu A
Realizacja usług w recepcji

Podczas finalizowania płatności za nocleg gościa w hotelu, recepcjonista zażądał dodatkowej kwoty w wysokości 210,00 zł, informując, że 140,00 zł zostało uiszczone w trakcie rezerwacji. Jaki procent zaliczki wpłacił gość przed przybyciem?

A. 60%
B. 30%
C. 50%
D. 40%
Realizacja usług w recepcji

W letniej ofercie pensjonatu goście mogli skorzystać z rabatu na nocleg, który był zależny od długości pobytu, tzn. 1 doba - 1% rabatu, 2 doby - 2% rabatu, 3 doby - 3% rabatu, itd. Jaką kwotę zapłaci małżeństwo za noclegi w okresie od 1 do 14 lipca, jeśli koszt wynajęcia pokoju dwuosobowego wynosi 200,00 zł za dobę?

A. 2 938,00 zł
B. 2 262,00 zł
C. 2 574,00 zł
D. 2 600,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma farmaceutyczna złożyła zamówienie na usługi konferencyjne w hotelu, a wartość brutto tego zamówienia wynosi 12 400 zł. Jaką kwotę w postaci zaliczki musi uiścić firma, jeśli ma ona wynosić 20% wartości zamówienia?

A. 2 480 zł
B. 1 240 zł
C. 124 zł
D. 248 zł
HGT.06 Pytanie 2144
Realizacja usług w recepcji

Formularz rezerwacji powinien oprócz imienia i nazwiska klienta zawierać takie dane jak

A. NIP lub PESEL klienta, datę przybycia, typ pokoju
B. data pobytu, typ pokoju, podpis pracownika recepcji
C. NIP lub PESEL, datę narodzin, adres zamieszkania
D. data pobytu, typ pokoju, podpis klienta
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?

A. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
B. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
C. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
D. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
HGT.06 Pytanie 2148
Realizacja usług w recepcji

Jakim elementem marketingu-mix posłużył się hotel "Venus", umieszczając znak informacyjny dotyczący swojej oferty wzdłuż trasy dojazdowej do miasta?

A. Koszt.
B. Towar.
C. Kanały dystrybucji.
D. Reklama
HGT.06 Pytanie 2149
Realizacja usług w recepcji

Jakiego dokumentu, który umożliwia realizację usług zamówionych przez biuro podróży dla grupy turystów z Włoch, będzie wymagał recepcjonista podczas rejestracji gości w hotelu w Polsce?

A. Potwierdzenie rezerwacji.
B. Potwierdzenie dokonania przelewu.
C. Rooming list.
D. Voucher.
Realizacja usług w recepcji

Obiekt, który dysponuje co najmniej 7 pokojami oraz zapewnia całodniowe wyżywienie dla swoich klientów, zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, to

A. pensjonat
B. hotel
C. motel
D. dom wycieczkowy
Realizacja usług w recepcji

Jakie z wymienionych działań są zadaniami concierge'a?

A. Rezerwacja biletów do teatru, zamówienie taxi, udzielanie informacji turystycznych
B. Dokonywanie rezerwacji usług hotelowych, łączenie połączeń telefonicznych, przyjmowanie wiadomości dla gości, budzenie gości na żądanie
C. Rozliczanie płatności za pobyt gości, wystawianie faktur, księgowanie płatności
D. Rejestracja gości, nadzorowanie pracy hotelu w czasie nieobecności kierownictwa, przyjmowanie życzeń oraz uwag od gości
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest składnikiem kawy cappuccino?

A. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietanki oraz szczyptą cynamonu
B. gorące spienione mleko z dodatkiem kawowego naparu i karmelu
C. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, serwowana ze spienionym mlekiem
D. napój mleczny, który powstaje przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

- talerz śniadaniowy

- nóż do masła

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- nóż i widelec zakąskowy

- podstawka pod kieliszek do jaj

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

A.B.

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- nóż zakąskowy

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- talerzyk do pieczywa

- nóż do masła

- mlecznik

C.D.

A. C.
B. A.
C. D.
D. B.