Filtrowanie pytań
Realizacja usług w recepcji
A. Po przybyciu gościa do hotelu
B. Przed wręczeniem kluczy do pokoju
C. W trakcie relaksu gościa po podróży
D. W chwili przynoszenia bagaży do pokoju gościa
Realizacja usług w recepcji
Jakie kroki powinien wykonać pracownik obsługi pięter, gdy zdenerwowany gość hotelu dzieli się swoimi problemami rodzinnymi?
A. Pocieszyć gościa i odesłać do kierownika obiektu
B. Wysłuchać gościa i wrócić do swoich obowiązków
C. Pocieszyć gościa i skierować do psychologa
D. Wysłuchać gościa i zasugerować wspólny spacer
Obsługa gości w obiekcie świa…
Czynności takie jak odnawianie podłóg oraz pranie firan i zasłon są typowe dla sprzątania
A. generalnego
B. specjalnego
C. codziennego
D. bieżącego
Realizacja usług w recepcji
Klient hotelu usytuowanego na peryferiach Karpacza zwrócił się do recepcjonisty z prośbą o pomoc w dotarciu do Muzeum Sportu i Turystyki, które znajduje się w sercu tej miejscowości. Z jakiego źródła informacji powinien skorzystać pracownik hotelu?
A. Internetowego systemu turystycznego województwa śląskiego
B. Mapy turystycznej powiatu jeleniogórskiego
C. Przewodnika turystycznego po Górach Świętokrzyskich
D. Mapy topograficznej Tatrzańskiego Parku Narodowego
HGT.06 Pytanie 2125
Realizacja usług w recepcji
Każdą jednostkę mieszkalną w hotelu w miejscowości wypoczynkowej wyposażono dodatkowo w telefon, telewizor i minibar. Wykorzystując informacje zapisane w tabeli, określ dla jakiej kategorii hotelu spełniono wymagania kategoryzacyjne?
| Wymagania | Kategorie | |||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Wyposażenie uzupełniające każdej jednostki mieszkalnej: | ***** | **** | *** | ** | * | |||||
| H | M | H | M | H | M | H | M | H | M | |
| 1. telefon | o | o | o | o | o | o | ||||
| 2. telewizor | o | o | o | o | o | o | ||||
| 3. dywan lub wykładzina dywanowa (...) | o | o | o | o | o | o | ||||
| 15. minibar | o | o | ||||||||
| 16. minibar lub lodówka w obiektach zlokalizowanych w miejscowościach wypoczynkowych | o | o | ||||||||
| 17. woda mineralna lub stołowa | o | o | o | o | ||||||
| 18. szklanki | o | o | o | o | o | o | ||||
| H – hotel M – motel o – wymaganie obowiązujące | ||||||||||
A. 4*, 5*
B. 5*
C. 2*, 3*, 4*, 5*
D. 3*, 4*, 5*
Realizacja usług w recepcji
Optymalna wysokość pulpitu lady recepcyjnej przeznaczonej do obsługi gości w pozycji stojącej powinna być
A. od 130 do 140 cm
B. od 120 do 130 cm
C. od 140 do 150 cm
D. od 110 do 120 cm
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jakie działania powinien podjąć recepcjonista, gdy gość zgłasza problem z klimatyzacją w pokoju?
A. Zapewnić gościowi wentylator
B. Poinformować gościa o usterce i zasugerować otwarcie okna
C. Zgłosić problem do działu technicznego
D. Przeprowadzić reset systemu klimatyzacji
Realizacja usług w recepcji
Na którym etapie procedury check-in recepcjonista powinien poinformować gościa o usługach dodatkowych oferowanych przez hotel?
A. W czasie, gdy gość wypełnia kartę rejestracyjną
B. Zanim wydane zostaną gościowi klucze do pokoju
C. W trakcie wprowadzania danych gościa do systemu
D. Po odebraniu od gościa dokumentu tożsamości w celu rejestracji
Obsługa gości w obiekcie świa…
Jaka temperatura jest najbardziej odpowiednia do przechowywania jaj, aby utrzymały świeżość przez 28 dni?
A. Od - 2°C do 0°C
B. Od 0°C do +5°C
C. Od - 5°C do - 2°C
D. Od +6°C do +10°C