Filtrowanie pytań

Wyczyść filtry
HGT.03 Pytanie 2 121
Obsługa gości w obiekcie świa…

Których danych, zgodnie z procedurami hotelowymi, nie wpisuje się do protokołu znalezienia rzeczy?

A. Miejsca znalezienia.
B. Daty znalezienia przedmiotu.
C. Terminu pobytu gościa.
D. Imienia i nazwiska znalazcy.
HGT.03 Pytanie 2 122
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która tabela zawiera zalecany procentowy rozdział zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki?

Ilustracja do pytania 2
A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HGT.03 Pytanie 2 123
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która potrawa o galaretowatej powierzchni powstaje przez wylanie masy jajecznej na patelnię i smażenie z jednej strony?

A. Jajecznica.
B. Omlet.
C. Jaja sadzone.
D. Kotlety z jaj.
HGT.03 Pytanie 2 124
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do czego służy przedstawione na ilustacji urządzenie?

Ilustracja do pytania 4
A. Do sporządzania napojów mlecznych.
B. Do podgrzewania wody.
C. Do sporządzania koktajli owocowych.
D. Do dozowania soków.
HGT.03 Pytanie 2 125
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż metodę obsługi rodzinnego świątecznego śniadania, którą zastosowano wobec gości, jeżeli kelnerzy przygotowali nakrycie przed ich przyjściem oraz ustawili na stole wszystkie potrawy.

A. Rosyjska.
B. Angielska.
C. Francuska.
D. Niemiecka.
HGT.03 Pytanie 2 126
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do sporządzenia kawy po irlandzku należy przygotować napar kawowy oraz:

A. whisky, brązowy cukier, śmietankę.
B. mleko, śmietankę, cukier.
C. gin, sok grejpfrutowy, kostki lodu, cukier.
D. skórkę pomarańczową, wrzątek, cukier, śmietankę.
HGT.03 Pytanie 2 127
Obsługa gości w obiekcie świa…

W której formie serwowany jest kilkudaniowy posiłek najczęściej spotykany w sanatoriach i ośrodkach wypoczynkowych, podawany wszystkim gościom do stolików o ustalonych godzinach i po z góry określonej cenie?

A. Wstawki śniadaniowej.
B. Table d`hôte.
C. A la carte.
D. Bufetu śniadaniowego.
HGT.03 Pytanie 2 128
Obsługa gości w obiekcie świa…

Którą formę podawania śniadania powinno się zaproponować nowożeńcom, planującym pobyt w apartamencie, po przyjęciu weselnym?

A. Zestaw śniadaniowy.
B. A'la carte.
C. Bufet śniadaniowy.
D. Room service.
HGT.03 Pytanie 2 129
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które produkty można pokroić za pomocą przedstawionego na ilustracji urządzenia?

Ilustracja do pytania 9
A. Sery.
B. Pieczywo.
C. Wędliny.
D. Ogórki.
HGT.03 Pytanie 2 130
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż prawidłową kolejność nakrycia stołu bielizną stołową.

A. Napperon, obrus stołowy, skirting.
B. Obrus stołowy, laufer, skirting.
C. Molton, obrus stołowy, napperon.
D. Molton, napperon, skirting.
HGT.03 Pytanie 2 131
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z podanych atrakcji proponowanych gościom hotelowym nie należy do usług specjalnych?

A. Masaż relaksacyjny.
B. Nurkowanie pod lodem.
C. Wstawienie do pokoju pianina.
D. Lot paralotnią.
HGT.03 Pytanie 2 132
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przedstawiony na fotografii dzbanek należy stosować do podawania

Ilustracja do pytania 12
A. herbaty.
B. mleka.
C. kawy.
D. wody.
HGT.03 Pytanie 2 133
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych usług hotelarskich nie jest usługą uzupełniającą?

A. Doręczanie korespondencji.
B. Korzystanie z apteczki.
C. Zajęcia fitness.
D. Depozyt.
HGT.03 Pytanie 2 134
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na którym rysunku przedstawiono zestaw do krojenia i nakładania sera znajdującego się na bufecie śniadaniowym?

Ilustracja do pytania 14
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HGT.03 Pytanie 2 135
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego piktogramu, określ rodzaj usługi dodatkowej świadczonej w hotelu.

Ilustracja do pytania 15
A. Podstawowa.
B. Komplementarna.
C. Towarzysząca.
D. Fakultatywna.
HGT.03 Pytanie 2 136
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

Ilustracja do pytania 16
A. B.
B. C.
C. D.
D. A.
HGT.03 Pytanie 2 137
Obsługa gości w obiekcie świa…

Które ustawienie stołów i krzeseł powinien zaproponować pracownik hotelu, członkom rodziny, na uroczystą kolację z okazji urodzin seniora rodu?

Ilustracja do pytania 17
A. C.
B. A.
C. B.
D. D.
HGT.03 Pytanie 2 138
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który z przedstawionych fragmentów zamówienia dotyczy usług dodatkowych typu biznesowego?

Ilustracja do pytania 18
A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
HGT.03 Pytanie 2 139
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który element wyposażenia nie występuje w hotelowej sali konferencyjnej?

A. Hoker.
B. Projektor.
C. Flipchart.
D. Wizualizer.
HGT.03 Pytanie 2 140
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przesłane przez kontrahenta pisemne zamówienie usług dodatkowych wymaga od pracowników centrum biznesu

A. ustnego potwierdzenia realizacji usług.
B. wyłącznie przesłania kosztorysu do kontrahenta.
C. pisemnego potwierdzenia realizacji usług.
D. wyłącznie wpisania danych do karty rezerwacyjnej.
HGT.03 Pytanie 2 141
Obsługa gości w obiekcie świa…

Prezes firmy farmaceutycznej złożył zamówienie do hotelu na zorganizowanie konferencji. Na jej zakończenie, ok. godz. 2000, zaplanowano uroczyste przyjęcie na stojąco dla ok. 120 osób. Który rodzaj przyjęcia należy zaproponować klientowi?

A. Przyjęcie bufetowe.
B. Brunch.
C. Lampkę wina.
D. Aperitif.
HGT.03 Pytanie 2 142
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie zamieszczonego cennika oraz informacji dodatkowych, oblicz wartość pakietu usług przygotowanego dla nowożeńców, którzy zarezerwowali pobyt w APT z pełnym wyżywieniem na 2 doby, w drugim dniu pobytu uroczystą kolację zamiast zwykłej oraz poinformowali, że przyjadą do hotelu po godzinie 17.00.

Ilustracja do pytania 22
A. 1 232,00 zł
B. 1 752,00 zł
C. 1 440,00 zł
D. 1 800,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 143
Obsługa gości w obiekcie świa…

Housekeeping supervisor zajmuje się

A. wykonywaniem prac i czynności zleconych przez inspektora pięter.
B. prowadzeniem magazynu bielizny brudnej i czystej.
C. nadzorowaniem pracy służby pięter oraz kontrolą pokoi przygotowanych dla gości.
D. współpracą z działem kadr przy zatrudnianiu pracowników.
HGT.03 Pytanie 2 144
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który system organizacji działu służby pięter uwzględnia w obsadzie kadrowej zatrudnienie pokojowej lotnej?

A. Rewirowy.
B. Brygadowy.
C. Dyspozycyjny.
D. Grafikowy.
HGT.03 Pytanie 2 145
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wielopokojowe jednostki mieszkalne, przystosowane przede wszystkim do obsługi ruchu rodzinnego, to jednostki typu

A. rezydencyjnego.
B. standardowego.
C. apartamentowego.
D. specjalnego.
HGT.03 Pytanie 2 146
Obsługa gości w obiekcie świa…

Pięcioosobowa rodzina zarezerwowała w hotelu dwa pokoje: dwuosobowy z łożem małżeńskim oraz trzyosobowy. Wskaż pokoje, które należy przygotować na przyjazd gości?

A. TPL, SGL
B. TPL, DBL
C. APT, TPL
D. DBL, TWIN
HGT.03 Pytanie 2 147
Obsługa gości w obiekcie świa…

W trakcie sprzątania jednostki mieszkalnej pokojowa zauważyła mrówki. Niezwłocznie powinna zastosować

A. dezynfekcję.
B. sanityzację.
C. dezynsekcję.
D. deratyzację.
HGT.03 Pytanie 2 148
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do podstawowego wyposażenia wózka serwisowego nie zalicza się

A. szorowarki jednotarczowej.
B. wiadra z mopem.
C. rękawiczek ochronnych.
D. worka na brudną bieliznę.
HGT.03 Pytanie 2 149
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie grafiku obłożenia wskaż numery pokoi, które należy posprzątać "na czysto" 6 grudnia.

Ilustracja do pytania 29
A. 101,102,104
B. 101,103,104
C. 102,103,104
D. 101,102,103
HGT.03 Pytanie 2 150
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie fragmentu wymagań kategoryzacyjnych, wskaż minimalną powierzchnię mieszkalną 6-osobowego pokoju w hotelu dwugwiazdkowym.

Ilustracja do pytania 30
A. 27,0 m2
B. 18,0 m2
C. 22,5 m2
D. 16,5 m2
HGT.03 Pytanie 2 151
Obsługa gości w obiekcie świa…

Do usunięcia plamy z mleka na wykładzinie dywanowej, pokojowa w pierwszej kolejności powinna użyć

A. ciepłej wody.
B. acetonu.
C. spirytusu etylowego.
D. odrdzewiacza.
HGT.03 Pytanie 2 152
Obsługa gości w obiekcie świa…

Przygotowując jednostkę mieszkalną dla gościa VIP, pokojowa umieszcza w nim

A. ulotki reklamujące prestiżowe usługi hotelowe.
B. laptopa z drukarką.
C. zestaw gadżetów hotelowych.
D. list powitalny podpisany przez dyrektora hotelu.
HGT.03 Pytanie 2 153
Obsługa gości w obiekcie świa…

Wskaż metodę ścielenia łóżka, gdzie jednym prześcieradłem przykrywa się materac, na nim kładzie się drugie prześcieradło, następnie koc, na który wywija się fragment drugiego prześcieradła od strony wezgłowia, robiąc pewnego rodzaju śpiwór.

A. Niemiecka.
B. Standardowa.
C. Francuska.
D. Angielska.
HGT.03 Pytanie 2 154
Obsługa gości w obiekcie świa…

Umieszczony na opakowaniu środka czystości znak ostrzega przed substancją

Ilustracja do pytania 34
A. łatwopalną.
B. rozpuszczającą się.
C. utleniającą się.
D. żrącą.
HGT.03 Pytanie 2 155
Obsługa gości w obiekcie świa…

Dokumentem wypełnianym przez inspektora pięter po kontroli jednostki mieszkalnej przygotowanej do sprzedaży, jest

A. harmonogram czasu pracy.
B. wykaz pokoi do sprzątnięcia.
C. protokół strat w pokoju.
D. karta sprawdzania pokoju.
HGT.03 Pytanie 2 156
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jaką wartość odszkodowania powinien wypłacić hotel gościowi, jeżeli podczas sprzątania jednostki mieszkalnej został uszkodzony laptop o wartości 6 000,00 zł, a koszt doby hotelowej wynosił 300,00 zł.

A. 30 000,00 zł
B. 9 000,00 zł
C. 6 000,00 zł
D. 15 000,00 zł
HGT.03 Pytanie 2 157
Obsługa gości w obiekcie świa…

Co powinna zrobić pokojowa, która sprzątając pokój po wyjeździe gościa znalazła zegarek?

A. Pozostawić zegarek w pokoju.
B. Poinformować dyrektora hotelu.
C. Oddać go do depozytu.
D. Zawiadomić kierownika służby pięter.
HGT.03 Pytanie 2 158
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw potraw i napojów należy przygotować dla gości korzystających z oferty śniadania kontynentalnego?

A. Herbatę z mlekiem, pieczywo ciemne, kiełbasę, pasztet.
B. Sok jabłkowy, pieczywo jasne, ryby, jaja, naleśniki.
C. Sok pomarańczowy, pieczywo razowe, jaja sadzone na bekonie.
D. Kawę, herbatę, rogaliki, masło, dżem, miód.
HGT.03 Pytanie 2 159
Obsługa gości w obiekcie świa…

Który zestaw zawiera wyłącznie składniki charakterystyczne dla śniadania angielskiego?

A. Płatki kukurydziane, płatki pszenne, musli, ryba na zimno, jajka na twardo, kiełbaski, naleśniki z syropem klonowym, woda z lodem.
B. Jajko po wiedeńsku, zestaw serów i wędlin, twarożek, dżem i konfitury, pieczywo jasne lub ciemne, bułeczki drożdżowe, kawa ze śmietanką.
C. Smażone kiełbaski, fasola w sosie pomidorowym, jajka smażone z plastrami bekonu, masło, dżem, miód, tosty, grzanki, herbata.
D. Naleśniki na ciepło, jajka sadzone na boczku, masło, konfitury, dżem i miód, pieczywo jasne lub ciemne, kawa, woda z cytryną.
HGT.03 Pytanie 2 160
Obsługa gości w obiekcie świa…

Na podstawie analizy danych z tabeli, oblicz minimalną wartość energetyczną śniadania mężczyzny spożywającego regularnie pięć posiłków, którego dzienne zapotrzebowanie energetyczne wynosi 2000 kcal.

Ilustracja do pytania 40
A. 600 kcal
B. 700 kcal
C. 500 kcal
D. 400 kcal