Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Realizacja usług w recepcji

Elementy marketing mix obejmują między innymi takie składniki, jak:

A. towar, sprzedaż, cena, promocja, reklama
B. towar, dystrybucja, promocja, cena
C. promocja sprzedaży, sprzedaż, towar, cena
D. towar, promocja, reklama, sprzedaż
Realizacja usług w recepcji

Jakim dokumentem można zrealizować transfer środków z konta zleceniodawcy na konto zleceniobiorcy w związku z usługami hotelowymi?

A. Potwierdzeniem wpłaty
B. Fakturą
C. Rachunkiem wstępnym
D. Poleceniem przelewu
HGT.06 Pytanie 2126
Realizacja usług w recepcji

Jakie działania w zakresie marketingu powinien podjąć nowo otwarty hotel, aby nawiązać pozytywne relacje z otoczeniem?

A. Rozdawać ulotki na ulicach.
B. Zamieścić informacje o usługach w ulotce.
C. Obniżyć ceny usług dla grup zorganizowanych.
D. Zaprosić lokalne władze oraz media na otwarcie obiektu.
HGT.03 Pytanie 2127
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która z wymienionych zasad dotyczących nakrywania stołu jest błędna?

A. Ostrza noży powinny być skierowane w lewą stronę
B. Liczba sztućców po lewej nie może być większa niż trzy
C. Dozwolone jest ułożenie najwyżej dwóch łyżek obok siebie
D. Łyżki oraz widelce trzeba układać grzbietem w dół
Realizacja usług w recepcji

Przedstawiony dokument recepcjonista przygotowuje przed przyjazdem gości typu

Data ............
Welcom gift/WstawkaRoom/PokójName/Nazwisko
Słodycze lub owoce
Słodycze i owoce
Owoce i wino
Wino, owoce, list powitalny

A. grupowego.
B. VIP.
C. biznesowego.
D. standardowego.
HGT.06 Pytanie 2131
Realizacja usług w recepcji

W sytuacji, gdy gość hotelowy omdleje, na początku należy

A. przeprowadzić poszkodowanemu masaż serca oraz sztuczne oddychanie metodą usta-usta
B. ustawić poszkodowanego na plecach na podłodze i unieść jego nogi
C. wynieść osobę poszkodowaną na świeże powietrze
D. posadzić poszkodowanego na krześle i przykryć kocem
HGT.06 Pytanie 2132
Realizacja usług w recepcji

Recepcjonista-kasjer zrealizował płatność od gościa za pomocą urządzenia POS, co wskazuje, że gość uregulował należność

A. gotówką
B. przelewem
C. kartą płatniczą
D. czekiem
HGT.06 Pytanie 2134
Realizacja usług w recepcji

Aby zapewnić odpowiedni poziom bezpieczeństwa sanitarno-higienicznego w hotelu, jak często należy dezynfekować kołdry, koce, poduszki oraz materace?

A. raz w roku
B. raz na kwartał
C. co pół roku
D. raz w miesiącu
HGT.06 Pytanie 2135
Realizacja usług w recepcji

Nieprzestrzeganie zasad dezynfekcji w węzłach sanitarnych hotelu może stworzyć niebezpieczeństwo:

A. gruźlicą
B. żółtaczką typu B
C. żółtaczką typu A
D. włośnicą
Realizacja usług w recepcji

Podczas finalizowania płatności za nocleg gościa w hotelu, recepcjonista zażądał dodatkowej kwoty w wysokości 210,00 zł, informując, że 140,00 zł zostało uiszczone w trakcie rezerwacji. Jaki procent zaliczki wpłacił gość przed przybyciem?

A. 60%
B. 40%
C. 30%
D. 50%
Realizacja usług w recepcji

W letniej ofercie pensjonatu goście mogli skorzystać z rabatu na nocleg, który był zależny od długości pobytu, tzn. 1 doba - 1% rabatu, 2 doby - 2% rabatu, 3 doby - 3% rabatu, itd. Jaką kwotę zapłaci małżeństwo za noclegi w okresie od 1 do 14 lipca, jeśli koszt wynajęcia pokoju dwuosobowego wynosi 200,00 zł za dobę?

A. 2 574,00 zł
B. 2 938,00 zł
C. 2 600,00 zł
D. 2 262,00 zł
Obsługa gości w obiekcie świa…

Firma farmaceutyczna złożyła zamówienie na usługi konferencyjne w hotelu, a wartość brutto tego zamówienia wynosi 12 400 zł. Jaką kwotę w postaci zaliczki musi uiścić firma, jeśli ma ona wynosić 20% wartości zamówienia?

A. 124 zł
B. 2 480 zł
C. 1 240 zł
D. 248 zł
HGT.06 Pytanie 2144
Realizacja usług w recepcji

Formularz rezerwacji powinien oprócz imienia i nazwiska klienta zawierać takie dane jak

A. data pobytu, typ pokoju, podpis pracownika recepcji
B. NIP lub PESEL klienta, datę przybycia, typ pokoju
C. data pobytu, typ pokoju, podpis klienta
D. NIP lub PESEL, datę narodzin, adres zamieszkania
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie składniki zastawy stołowej będą potrzebne do serwowania gościowi jajek na miękko na śniadanie?

A. Talerzyk płaski, mały nóż i widelec
B. Wygrzany talerz zakąskowy, nóż i widelec
C. Głęboki talerz lub miseczka na podstawce oraz łyżka
D. Spodek, kieliszek do jajka i łyżeczka
HGT.06 Pytanie 2148
Realizacja usług w recepcji

Jakim elementem marketingu-mix posłużył się hotel "Venus", umieszczając znak informacyjny dotyczący swojej oferty wzdłuż trasy dojazdowej do miasta?

A. Koszt.
B. Kanały dystrybucji.
C. Towar.
D. Reklama
HGT.06 Pytanie 2149
Realizacja usług w recepcji

Jakiego dokumentu, który umożliwia realizację usług zamówionych przez biuro podróży dla grupy turystów z Włoch, będzie wymagał recepcjonista podczas rejestracji gości w hotelu w Polsce?

A. Potwierdzenie rezerwacji.
B. Rooming list.
C. Potwierdzenie dokonania przelewu.
D. Voucher.
Realizacja usług w recepcji

Obiekt, który dysponuje co najmniej 7 pokojami oraz zapewnia całodniowe wyżywienie dla swoich klientów, zgodnie z ustawą o usługach turystycznych, to

A. motel
B. pensjonat
C. dom wycieczkowy
D. hotel
Realizacja usług w recepcji

Jakie z wymienionych działań są zadaniami concierge'a?

A. Rejestracja gości, nadzorowanie pracy hotelu w czasie nieobecności kierownictwa, przyjmowanie życzeń oraz uwag od gości
B. Rezerwacja biletów do teatru, zamówienie taxi, udzielanie informacji turystycznych
C. Rozliczanie płatności za pobyt gości, wystawianie faktur, księgowanie płatności
D. Dokonywanie rezerwacji usług hotelowych, łączenie połączeń telefonicznych, przyjmowanie wiadomości dla gości, budzenie gości na żądanie
Obsługa gości w obiekcie świa…

Jakie jest składnikiem kawy cappuccino?

A. gorące spienione mleko z dodatkiem kawowego naparu i karmelu
B. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, serwowana ze spienionym mlekiem
C. kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, z dodatkiem cukru pudru, śmietanki oraz szczyptą cynamonu
D. napój mleczny, który powstaje przez powolne dolanie espresso do gorącego mleka
Obsługa gości w obiekcie świa…

Która grupa zawiera podstawowe elementy nakrycia do śniadania prostego?

- talerz śniadaniowy

- nóż do masła

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- nóż i widelec zakąskowy

- podstawka pod kieliszek do jaj

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

A.B.

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- nóż zakąskowy

- filiżanka ze spodkiem i łyżeczką

- talerz śniadaniowy

- serwetka

- talerzyk do pieczywa

- nóż do masła

- mlecznik

C.D.

A. C.
B. B.
C. D.
D. A.